PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karda Sürüş Teknikleri

muebbet
11-12-2010, 22:59
Hemen hemen tüm sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kar ve buzlanmaya karşı güvenli sürüş için yapılması gerekenleri yeterince biliyor musunuz?
Kötü hava şartlarında güvenli sürüş için, sürüş tekniğinin yanında, araçta bulundurulması gereken malzemeler de önemli rol oynuyor. Bu arada karlı ve buzlu havada trafiğe çıkacak sürücülerin sürüş stilini yol ve hava şartlarına uydurmk ve her zamankinden daha dikkatli araç kullanmak büyük önem taşıyor.

Sürüş Teknikleri

- Bir kazadan kaçınmanın en iyi yolu önceden tahmin etmektir. Bu nedenle önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katına çıkarın. Manuel şanzımanlı araç kullananlar debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedalı sertçe bırakmamalı. Otomatik şanzımanlı araç kullananlarsa hızlanmalarda asla gaz pedalına sonuna kadar basmamalı.

- Buzlu ya da karla kaplı bir yokuş inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalı.

- Cam ve silecek süpürgeleri arasına karton koyarak soğuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemeye çalışın.

- Camlar buğulandığında ise yan camlardan birini hafifçe aralayın, havalandırmayı en sıcak konuma getirin, fanı en yüksek hıza getirip ön cama yönlendirin.

- Sağlam bir çekme halatı, takoz, yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır.

- Öndeki aracın izinden giderek patinaj riskini azaltabilirsiniz.

- Kar küreği, buz kazıyıcısı ve buğu çözücü spreyler otomobilini açık havaya park eden sürücüler için en gerekli ekipmanlar arasında yer alıyor.

- Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracak ve enerji verecek bir paket çikolata da otomobilde bulunmalı.

Gerekli malzemeler
Karlı havalarda emniyetli sürüş için araçlarda bulundurulması gereken malzemeler:
- Zincir, takoz ve çekme halatını mutlaka aracınızda bulundurun: Kar üzerinde tutunmayı sağlayan zincir, kış günlerinin en önemli yardımcılarında birisidir. Ancak zincirin takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Eski tip zincirleri takmak zaman ve araç gereç açısından yeni tiplerle karşılaştırıldığında oldukça zahmetlidir. Eski tip zinciri tekerleğe takabilmek için önce aracı krikoyla kaldırmak, ya da zinciri yola sererek aracı üzerine çıkarmak gerekir. Lastik tam olarak zincirin üzerine çıktığında dışta kalan baklalara üstteki halkaları takmak ve gergilerle sabitlemek gerekiyor. Zincir takma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa zincirdeki baklaların tamamının aynı yönde durması ve herhangi bir dönmenin olmaması. Aksi halde zincir birkaç metre sonra kopabiliyor. Takmatik zincirleri takmak için zincirin kasnak görevini üstlenen çelik tel ya da halatın lastiğin üst tarafından geçirilmesi, bağlantı kancalarının takılması ve gergi lastiğiyle sabitlenmesi yeterli oluyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa, zincir takılı haldeyken 100-200 metre kadar gidip sonra durarak, zincirin yerleşmesiyle oluşan boşlukları, gergileri yeniden ayarlayarak ortadan kaldırmak. Böylece zincir tekerleği tam olarak saracağı için maksimum güvenlik sağlanmış olacaktır.

- Buz kazıma aleti ve buz çözücü: Isıtıcınız ve buz çözücünüz camlarınızı buzdan ve kardan arındırmak için yeterli olmayabilir. İyi bir buz kazıyıcı ve ön cam için buz çözücü, kalın buz tabakasını temizleyerek camınızdan uzak tutmaya yardımcı olabilir.

- Yedek silecek lastiği: Kar ve buz, silecek lastiğinin camla temas eden yüzünü kolaylıkla tahrip ederek hasara uğratabilir. Yanınızda bir takım yedek silecek lastiği bulundurmanız ve lastiklerinizi altı ayda bir değiştirmeniz gerekli.

- Akü güçlendirme paketi: Akünüz soğuğa dayanamaz ya da kazara akünüzü boşaltacak olursanız; taşınabilir akü güçlendirme paketi yola devam etmeniz yardımcı olabilir.

- Yakıt sistemi antifrizi: Otomobilinizin yakıt kanallarında biriken nem, soğuk havada donarak sizi zor durumda bırakabilir.Yakıt deponuza düzenli aralıklarla yakıt sistemi antifrizi dökerek nemi otomobilinizin yakıt sisteminden uzak tutun.

- Battaniye ve öbür temel gereçler: Ne kadar çok önlem alırsanız alın, yine de kış mevsiminin hava koşullarında yolda kalabilirsiniz. Otomobilinize eski battaniyeler koyarak kendinizi koruyun. Ayrıca sizi sıcak tutacak giysiler, cep fenerleri ve işaret fişeklerini de unutmayın.

ALINTI: otomobiltutkusu.com

DicE
11-12-2010, 23:12
emeğine sağlık hocam karda araba sürmekten yana müzdaribim :)

muebbet
12-12-2010, 00:10
emeğine sağlık hocam karda araba sürmekten yana müzdaribim :)

kar sabaha gelicek ist.da büyük ihtimal el frenini çekmedim :D

DicE
12-12-2010, 00:34
ankarada hafif hafif yağıyodu şu and durum nedir bilemiyorum :)

rubi
12-12-2010, 00:42
eğer kar lastiğiniz yokken kara yakalanırsanız lastiklerinizin havasını biraz indirerek kayma riskini azaltabilirsiniz. uzmanlar bunun aksini iddia etsede tecrübeyle sabittir.

ern1402
12-12-2010, 00:56
paylasım ıcın tesekkurler

caliman
12-12-2010, 01:40
kar lastiğinin de işe yaramadıgı oluyor bugun rampayı çıkamadım taze lastıkle

bacadir68
12-12-2010, 10:23
bu kış siirt'teyim. TSK bizim yerimize bunları düşünmüştür ;) :kop:

Morenmula
12-12-2010, 12:47
Elinize Sağlık... Güzel Paylaşım...

ömerfaruk
12-12-2010, 13:30
eğer kar lastiğiniz yokken kara yakalanırsanız lastiklerinizin havasını biraz indirerek kayma riskini azaltabilirsiniz. uzmanlar bunun aksini iddia etsede tecrübeyle sabittir.

Lastik havalarını indirdiğinizde tutunma yüzeyini azaltırsınız, lastik yanaklarına ve jantlara zarar verirsiniz.

zafim2002
12-12-2010, 17:03
Lastik havalarını indirdiğinizde tutunma yüzeyini azaltırsınız, lastik yanaklarına ve jantlara zarar verirsiniz.

:good::good::good:

fluminense
12-12-2010, 17:17
çok tecrübeli değilim ama teknik bilgim de azımsanamaz..lastik havalarını indirirseniz lastiğin yüzeye temas eden kısmını bir miktar arttırmış olursunuz fakat bu yol tutuşunuzu arttırmaz..zira yüzey ile basınç ters orantılıdır,yüzeyi arttırırsınız ama kütle sabit kaldığından birim alana yapılan basınç azalacak ve yol tutuşunuz eskisinden berbat olacaktır:)

rubi
12-12-2010, 17:49
bahsettiğim şey acil durumlar için geçerli sadece. geçen yıl erciyeste yoğun tipiye yakalanmış ve bu şekilde güç bela yol almıştım. lastikleri indirmeden önce nasılmıydı tutuş: araç sürekli patiye düşüyor, yerinden hareket edemiyordu.

Yiğit18
12-12-2010, 18:11
çok gerekli bilgiler elinize emeğinize sağlık

SNR!!!
13-12-2010, 04:14
cok teskurler faydalı bılgılerr verdın =)

fluminense
13-12-2010, 08:41
bahsettiğim şey acil durumlar için geçerli sadece. geçen yıl erciyeste yoğun tipiye yakalanmış ve bu şekilde güç bela yol almıştım. lastikleri indirmeden önce nasılmıydı tutuş: araç sürekli patiye düşüyor, yerinden hareket edemiyordu.

anladım abi,faydasını gördüm diyosan,vardıe bir bildiğin;)

TuRkiShPoWeR
19-12-2010, 03:27
Yukarıda yazılanlara ilave edelim.Karda ve buzda sürüş detaylarını yazmak çok uzun zaman alır ancak kaygan zeminlerinde birbirinden ayrıldığı noktalar vardır.Öncelikle lastiklerimizin dördüde aynı olmalıdır.Uygun olan kış lastikleri kullanılmalıdır.Bunu sebebi soğuyan havada (ortalama 8 derecenin altında) yaz lastiği veya 4 mevsim lastiklerinin hamurlarının yapı itibariyle sertleşmesi ve tutunamamasıdır.Bunun dışında desen ve diş derinlikleride kış lastiklerinin(veya kar tipi) soğuk havalarda daha iyi tutunmasına sebeptir.Kısacası havalar soğuyunca nasıl botlarımızı giyiorsak, araçlarımızada botlarını giydirmeliyiz.Şimdi kısaca bahsedebilirim;

1-Taze (sulu sepken) karda sürüş: Yeni yağan kar, toprağın tam soğumaması nedeniyle en alt kısımda sıvıya yakın bir durumdadır.Her ne kadar beyaz görünsede üzerinden geçildiğinde hemen ıslanır.Bu kar tipi genellikle 3,-1 derece civarında görünür.Genellikle ilk yağan sulu sepken dediğimiz kar türüdür.Bu zeminde aracın kontrol edilmesi zordur.Zira lastikler kış lastiği yada kar tipi bile olsa tutunduğu yüzey sabit değildir bu yüzden yol tutuş çok kötüdür.Buna rağmen araç zorlandığında tabana ulaşabilir ve bu sayede yola devam edebilir.Risk ise patinaja düşen lastiklerin taban temas ettikçe aşınmasıdır.Böyle hava koşullarında araç sık sık izinden çıkar, bu yüzden direksiyon yumuşak hareketlerle kullanılmalıdır.Aksi taktirde kontrolsüzce eğim alanının içine doğru burundan yada arkadan kopar.Gaz tepkilerini son derece sakin ve lastikleri hissederek vermeliyiz.Fren kullanımında ise araçta abs varsa bile dozlayarak ve mümkün olduğunca freni az kullanarak yolumuza devam etmeliyiz.

2-Tabanı buzlu karda sürüş: Böyle havalarda önceden buzlananzeminin üstüne kar yağar.Bu kar taneleri buzlu zeminin üzerinde bir tabaka oluşturur ve bu en tehlikeli koşullardan biridir.Lastikler kar tabakasına tutunduğu halde alttaki buz tabakasına tutunamaz ve aracın kontrolü çok zor olur.Bu koşullarda en uygun kullanım zincirdir.Ayrıca çoğu ülkede yasaklı olsada çivili lastiklerde bu koşullarda başarılıdır.Zira tabandaki buza ulaşabilen lastik bileşenleri tutunmayı daha iyi hale getirir.Bu tip koşullarda yukarıdaki bilgilere ek olarak zincir var diye gaza basılmamalıdır.Çünkü zincirler ne kadar kaliteli olsada kopabilir.Bu hem sizin yoldan çıkıp kaza yapmanıza, yada kopan parçanın araca zarar vermesine neden olur.Sürüş tarzı olarak sabit bir viteste rolanti devrine yakın bir sürüş sağlanmalıdır.Buradaki amaç aracın en az tork verdiği devirde kullanmaktır.Yüksek tork, yüksek döndürme gücü demektir ve karlı-buzlu koşullarda bu istenmedik bir durumdur.

3-Derin karda sürüş: Yukarıdaki yazılara ilaveten bu koşullarda zincir şarttır.Hatta mümkünse arazi aracı olamdığı sürece derin karda araç mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır.Aracınızın altı yere yakınsa siz ilerledikçe alta dolan kar aracın yere basma gücünü azaltır.Bir süre sonra çekiş tekerlekleri artık yeterli sürtünme bulamaz ve araç askıda kalabilir.Yani derin karda zincirlede kolayca yolda kalabilirsiniz.Bunun dışında ön havalandırma deliklerini kapatan kar hararetin yükselmesine, zaten devirli çalıştırdığınız aracınızın bir anda su kaynatmasına neden olabilir.

4-Buzda sürüş: Buzla kaplı bir zemin, her ne kadar sürtünme olarak düşük olsada, yukarıdaki koşullara bakıldığında en homojen zemindir.Tutunma limitlerini belirleyen etkenler vardır.Buzlu zeminde lastik seçimi çok önemlidir.Özellikle vakumlu lastikler buzlu zemin için biçilmiş kaftandır.Bunun dışında çivili lastikler oldukça yüksek performans gösterirler.Zincir olarak pençe tabanlı düşük profilli zincirler tercih edilebilir.Buzda araç kullanırken en çok dikkat edeceğimiz olay aracın izinde kalmasıdır.Eğer araç ekseninden saparsa geri toplama şansımız olmayabilir.Asfalt veya kuru zeminin aksine düzlemi hızla bozulan araç kontralara veya gaz tepkilerine cevap vermeyebilir.Virajlara oldukça temkinli girmeli ve direksiyonla birlikte lastikleri hissetmeliyiz.Kalkışlarda 2. viteste gaza yüklenmeden, çok nazik bir şekilde debriyajdan ayağımızı hafifçe çekmeliyiz.Frenlemelerde aynı şekilde en üst noktadan itibaren hafifçe kullanmalıyız.

Genel olarak: Çok fazla yazamadım ama önden çekiş-arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş araçların kullanım tarzları farklıdır.
-Kullanıcı önce aracını tanımalıdır.Boş bir alanda aracının tepkilerini ölçmelidir.
-Bakımları yapılmış, uygun lastikler takılmış, ekipmanları tam bir araç ideal araçtır.
-Arkadan itişli araçlarda arkaya yük koymak çekişi arttırır ama direksiyon hakimiyetini zayıflatır.
-Önden çeker araçlarda aracın arkasının yüklü olması iyi değildir.Ağırlık dağılımı arkada olan aracın ön tekerlekleri yere sağlam basamaz.Hem tutunma azalır hemde direksiyon hakimiyeti zaafiyete uğrar.

Daha yazacak çok şey var ama şimdilik bu kadar.Herkese kazasız belasız sürüşler diliyorum.Allah hepimizin yolunu açık etsin...

muammer yaşar
20-12-2010, 17:50
Faydalı paylaşım
Teşekkürler.

MURAT_BG_91
23-01-2011, 12:48
sofyada her yer kar... keske bi arabam olsada karda surus teknigimi gelistirsem :D:D:D

ilkem07
25-01-2011, 15:47
Karda araba sürmek kadar zevkli birşey yok drift yapıyorum resmen

MURAT_BG_91
25-01-2011, 16:51

dikkatli ol cok tehlikeli aslinda...

fluminense
25-01-2011, 18:53
aynen..ben de bugun okulun bahçesinde tam sağ yapıp el frenini bi asıldım..ne kadar tatlı oluyor bee,yukardan cocukların ıslık seslerine gaza gelip bi daha yaptım:D kötü örnek oluyoruz gençlere ama,çok zevkli be :) :)

falcon_78
26-01-2011, 12:38
kar ve buz dolu hava edirneden doğru geliyorr yağışlar bu ara artacak aman dikkatlii olalım ve boş mekanlerda bol adrenalin zamanıı :)

MURAT_BG_91
26-01-2011, 21:05
evet balkanlardan baya bi soguk hava geliyo istanbula sanirim :) dikkatli olmak lazim

efedkr
26-01-2011, 21:33
kar ve buz dolu hava edirneden doğru geliyorr yağışlar bu ara artacak aman dikkatlii olalım ve boş mekanlerda bol adrenalin zamanıı :)

bugün bizde alfa 147 ile incekte bol karlı boş bi mekanda baya bi takıldık.. bi ara koyarım videoyu :)

Yiğit18
26-01-2011, 21:41
aman diyelim mümkün mertebe dikkati elden bırakmamak lazım , kaza olduktan sonra bazı şeylerin geri dönüşü olmuyor.

MURAT_BG_91
26-01-2011, 23:30
bugün bizde alfa 147 ile incekte bol karlı boş bi mekanda baya bi takıldık.. bi ara koyarım videoyu :)
bekleriz :)

bugraGT
29-01-2011, 01:23
o kadar para verip lastik aldım lastik 1 kere kar gördü oda sabahtan öglene kadar

nolacak bu ankara karsız kaldı

tarif ette bende bi bakayım hergün ordayım zaten

efedkr
29-01-2011, 01:42
çankaya belediyesinin tesisinin otoparkı.. videoyu ekledim alta..

http://www.youtube.com/watch?v=szky2L7Pmts

falcon_78
29-01-2011, 13:10
efe şu aracı 2 ye atıp da deneseydiniz daha hızlı ve keyifli olurdu kanımca 1de sürekli patii

efedkr
29-01-2011, 14:06
çekimden önce bende aracın içindeyken daha atraksiyonluydu.. video çekerken arkadaş alfanın sesini dinletmek istedi sanırım :)

TuRkiShPoWeR
16-01-2012, 04:42
Türkiyenin beyaza büründüğü bu günlerde okunması lazım günceli :)

ömerfaruk
16-01-2012, 17:14
Aracınızda bulunan zincirleri mutlaka deneyin, satıcının verdiği ölçülere güvenmeyin. 185/55/15 ebatı için 5 numara Atlı süper x patinaj zinciri almıştım. 5 senedir bagajda duruyordu. 4 tane kartipi lastik olmasına rağmen araç boştu, yolda zincir takan diğer araçlar yüzünden yavaşladım ve rampada kaldım, tabii kendime aşırı güvenle hemen zincirlere sarıldım :D o da ne zincirler küçük, :eek: olmuyor, neyse geri döndüm, 190e nin bagajına 2 tane bordür taşı yükledim ve sıkıntısız Sebene gidebildim. Ertesi gün dönüşte zinciri satan arkadaşa uğradım, problemi anlattım, yine kataloğu açtı lastik ebatını sordu ve 5 numara dedi :D zincirlerin küçük olduğunu söyleyince, tamam ben takarım dedi, takamadı :D zincirleri 6 numara ile değiştirdi!
http://img40.imageshack.us/img40/3054/karuo.jpg

nightknight
16-01-2012, 17:56
Teşekkürler faydalı bir paylaşım.özellikle motor freni e minimum fren uygulaması çok faydalı:)