PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şoförlüğün tarifi nedir?

yavuzselim19
17-09-2010, 13:13
Arkadaşlar şoförlüğün kitabi bir tarifi yok. Ancak ileri sürüş tekniklerini iyi özetleyen çok kısa bir tarfi var. Daha doğrusu tamamen bana ait olan hiç bir yerde okumadığım ve duymadığım. Çok şoför eğitimi verdim ve yıllar sonra "Haa şoförlük demek buymuş" dedim.
Tabi şimdi bu tarifi yapmayacağım. Konuya ilgi duyan arkadaşlar kendilerince şoförlüğün tarifini buraya yazarlarsa ve bunlarla ilgili yorum yaparsak iyi bir konu çıkacağına inanıyorum ve yorumlarınızı bekliyorum. Uygun gördüğünüz bir zamanda da bana ait tarifi yazarım. Saygılarımla..

ilkerbey
17-09-2010, 13:24
Aracındaki yolcu veya yolcuların rahat ve huzur içinde varmak istedikleri noktaya ulaşmasını sağlayan arkadaşlara şoför denir

Ozgurruh
17-09-2010, 13:26
Başkasının da yaşama hakkının olduğunun bilincinde olan ve herkese saygılı bir şekilde
aracını kullanan kişi.

yavuzselim19
17-09-2010, 13:35
Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. Bencede bunlar olmazsa olmazı şoförlüğün.

muebbet
17-09-2010, 13:47
Amaçlar doğrultusunda can güvenli kapsamındaki ulaşım şekli,

Mekanik duyuların bir arada kullanılması,

:)

aselemetan
17-09-2010, 14:12
yeterli bilgi ve donanıma sahib,belirli yetkinliğe ulaşmış ,uygulamalarıyla bunu kanıtlamış,nezaket sahibi ,araç sürücüsü...!;) :D

yavuzselim19
17-09-2010, 14:27
Teşekkürler yorumlar için. Çok güzel tarifler ve araç sürücüsünde olması gereken özellikler. Tamamen katılıyorum.

exclusive
17-09-2010, 14:28
ehliyet kursunda hoca en iyi sofor en az frenle durup en az gazla arabayı kaldırandır demisti

yavuzselim19
17-09-2010, 14:37
Bu da güzel bir yorum. Sanayide de ustalar balatası en geç biten iyi şofördür derler. Teşekkürler.

BY_Corsa
17-09-2010, 15:56
Kullandıgı araç hakkında yeterli teknik bilgiye sahip, Trafik kurallarını bilen ve toplum içinde yaşama kültürüne sahip araç sürücülerine sofor denir.

Bu donanım ve kültüre sahip birinin o koltuga ehliyeti olmadan oturmayacagını belirtmeme gerek yok sanırım :)

Kendi yorumumdur

ahmet tarakcı
17-09-2010, 17:16
arabayı patinajla kaldıran, son hız denemelerini olmadık yerlerde saçma sapan arabalarla yapan, yayalara ve diğer araçlara saygısı sıfır olan, kuralları hiçe sayan insana, genel olarak ülkemizde ŞOFÖR deniliyor.

burak loves opel
17-09-2010, 17:57
En başta kimsenin hayatını tehlikeye atmadan ve arabayı teknik bir biçimde kullanan arkadaş şofördür.

palamut
17-09-2010, 19:55
aracının performans tutunabilme ve frenaj özelliklerini tam kapasite kullanabilen kişidir :D

.:Rivendell:.
17-09-2010, 20:12
aracının performans tutunabilme ve frenaj özelliklerini tam kapasite kullanabilen kişidir :D

Bu pilot değil mi ya :D

yolcularını güvenli ve rahat bir şekilde hedefe ulaştıran sürücü :)

palamut
17-09-2010, 20:20
Bu pilot değil mi ya :D

yolcularını güvenli ve rahat bir şekilde hedefe ulaştıran sürücü :)

uçakda güvenli ve rahat bi ulaşım aracı ama 850 yapıyo :D 250yle de güvenli gidilir :P

17-09-2010, 22:16
Ralli pilotları gibi oluruz valla :D:D

muebbet
17-09-2010, 22:19
Bu da güzel bir yorum. Sanayide de ustalar balatası en geç biten iyi şofördür derler. Teşekkürler.

ehliyet kursunda hoca en iyi sofor en az frenle durup en az gazla arabayı kaldırandır demisti

:good::good:

17-09-2010, 23:27
düz yolda nerdeyse gaza basmadan kaldırıyorum. :D:D

yavuzselim19
18-09-2010, 01:15
Arkadaşlar ilginize çok teşekkürler. Hakikaten herkezin yaptığı tanımlar bir şoförü ve onda olması gereken özellikleri anlatıyor.
Bir kişi hariç. Ahmet tarakçı tanıma bir tarak atmış ama maalesef bu da bir Türkiye gerçeği. Neyse işin özüne dönelim.
Ben bu konuya şöyle bir yorum getirecem ve tanımlamamı ona göre yapacam. Daha sonra tüm arkadaşlar tabi buna gerekli eleştirmeyi yapacaklar, hatta ustalarımız yorumlarını kendi takdirleri ile yapacaklardır. Yukarıda tüm arkadaşların yazdığı tanımlamalar bence bir şoförde olması gereken özellikler. Yani yapacağımız tanımın açıklaması ve olmazsa olmazı diyebiliriz. Çünki şoförlük bir "SANAT" tır. Sanatını iyi icra edene de sanatçı derler. Normalde tüm insanlar yeterli bir eğitim aldıktan sonra aracı çalıştırmayı, 1. vitese takıp kaldırmayı, yolda düz gitmeyi, kırmızıyı görünce frene basmayı, sağa dönerken sinyal yakmayı becerebilir. Ama bu işin sanat kısmına gelince herkez yapamaz. Şimdi şoförlüğün tanımını yapalım. Çok kısa ama çok öz bir tanım.
Şoförlük: "Yolu Okuma Sanatıdır".
Yol nasıl okunur? Beklenmeyen anda ve zamanda gelebilecek tehlikeyi önceden sezinleyip tetbir almak, sadece o anda kendi aracının bulunduğu anı ve yeri değil, ileriyi görerek ilerdeki trafiğin kendisine açabileceği tehlikeyi sezinleyip o ortama girmemek ve mümkünse arkasından geleni o ortama karşı uyarmak. Aracının durumunu ve hızını değişen şartlara göre ayarlayabilmek... Gözü mümkün olduğunca uzağa bakıp yoldaki muhtemel tehlikeleri önceden görebilmek ve tedbir alabilmek. Sağ ve sol aynasını çok iyi kullanıp sol şeridi sadece sollama ve sola dönüşlerde kullanmak. Keskin virajlara içten girmemek, sonu görünen viraj dahi olsa kestirmeden gitme adına şerit ihlali yapmamak.
Arkadaşlar yolu okuma sanatı adına verebileceğimiz bir sürü örnek var tabi ki. Ama önce bu işi gerçekten bir sanat gibi görüp, anlayıp o anlayışla aracı kullanmaktır. Yolda herzaman karşılaşabileceğimiz en kötü ihtimali düşünüp ona göre tedbir almamız lazım. Karşıdan gelenin herzaman kendinizden daha acemi olduğunu hesaba katıp onun yapabileceği hatanında payını ayarlayarak tetbir almalıyız. Hiç bir zaman 5-10 dakika erken gitmek bize bişey kazandırmaz ama tam ve sağlam gitmek çok şey kazandırır.
Lütfen yolu iyi okuyalım ve göremediğimiz noktalardan ani gelebilecek tehlikeleri önceden hesaplamaya ve tahmin etmeye çalışarak yolumuza devam edelim. Allah cümlemizi ölümlü ve feci kazalardan korusun. Saygılar...

alpmurat
18-09-2010, 01:21
Karşılıklı hoşgörü, dikkat, saygı, rahatlık, huzurdur. ve en önemlisi bana göre Arabalarımız amaç değil araç olmalıdır.

ozgur_dezen
18-09-2010, 02:25
arabaya oturup ayaklari yere degiyorsa ve gaza frene basmayi biliyorsa halkimiz arasinda biz bu kisiye sofor diyoruz :D

yavuzselim19
18-09-2010, 02:34
arabaya oturup ayaklari yere degiyorsa ve gaza frene basmayi biliyorsa halkimiz arasinda biz bu kisiye sofor diyoruz :D
Konu ciddiyetten uzaklaştı galiba. Kime ne dendiği konusunda sorulacak çok soru var ama biz ciddi ve insan hayatını önemseyen bir konu açtık devamında yollarda uyulması gereken kurallar ve hayat kurtaracak tedbirler konusunda konuşacağız inşallah. Saygılar...

meftunn
18-09-2010, 10:52
usta şöför dikkatli olan ve rizikoya girmeyendir

lütfen sizde dikkatli olun ve direksiyonda risk almayın :)

MERKEZ
18-09-2010, 13:34
Dışarıdan gelecek tehlikelre karşı tetikte olan ve trafik kurallaraını harfiyen uyan bana göre iyi şöfördür.

ESEN_26
18-09-2010, 21:29
Ama bizde direksiyonu tutmayı bilip 3 pedal ne işe yarıyor öğrendinmi şöför oluyorsun.:(

Burak K.
19-09-2010, 02:35
Neye göre ? Kime göre ?

yavuzselim19
19-09-2010, 22:38
Neye göre ? Kime göre ?
İstersen sana göre olsun. Sende bir tarif yap bakalım ama kime göre olduğunu yaz.

Doğru birtanedir. herkezin her söylediği doru değildir. Burda amacımız tartışarak doğruları bulup onları konuşmak ve paylaşmaktır. Yapılan yorum ve tariflerden (espiri mahiyetinde yazılanlar hariç) bir tanesine kimse yanlış diyemez. Söylenenler ya kural olarak biryerde yazılmıştır ve ya bilimsel olarak ispatlanmış yada toplumun ahlak kuralları ve etik yapısına uygundur. Konuyu inceleyen arkadaşlardan ricam; bir kelimede olsa katkıda bulunması ve bildiğini bizlerle paylaşmasıdır. Saygılar.

Burak K.
20-09-2010, 00:25
İstersen sana göre olsun. Sende bir tarif yap bakalım ama kime göre olduğunu yaz.

Ben daha kendim bile şöför değilim. :)

Şöförlük araba sürmeyi bilmekse,tamam şöförüm. Ama bence şöförlük araba sürmeyi bilmek değil. :)

Bana göre şöförlük;

Bilinçli bir şekilde,kendisinden çok diğer insanları düşünen,trafik kurallarına uygun olarak aracı kullanan kişi demektir.

Bu tanım belki doğrudur,belki yanlıştır o göreceli bir kavramdır. Bizim ülkemizde araba kullanan,bi makas atan,kaza olacağını önceden tahmin edip o şekilde davranan değilde kaza burnunun dibine geldiğinde bir şekilde o andan kaza yapmadan kurtulan herkes iyi şöfördür.

Ama önemli olan,şöförlükten önce bilinçli bir insan olmaktır.. ;)

CaN DemiR
24-09-2010, 02:34
Halk Arasında: 20 yıldır Son sürat Araç kullanan ancak tek kazası olmayan (her an ilk ve son kazasını yapmaya müsaittir ayrıca) Luzumsuz yere Korna kullanan bıyıklı döşü kıllı burnunu karıştıran tiplere deniyor. Ciddi anlamdada.. Aracın Mekanik aksamı hakkında bilgili. Nerde Ne yapılması gerektiğini bilen (kar buz mıcır vs) Yayalara saygı gösteren hız sınırları çerçevesinde hatta altında araç kullanan duyarlı araç sürücülerine şöför denir. :)

mukeala
25-09-2010, 18:52
Şöforlik bir çeşit sabır sanatıdır da denilebilir hele de biizm memlekette.

mukeala
25-09-2010, 18:55
Birde klasik bir laf vardır ya hani güya iyi şöfor için söylenen başkası olsa o anda kesin takla atardı. Çoğu kişi dikkatsizliğinden, uykusuzluğundan vs. kaza atlatıyor ama bunu iyi şoförlüğüne yoruyor.

Astra 1.7CDTI
26-09-2010, 02:21
Şöför tehlikeleri ustalıkla atlatan değil,tehlikeye hiç girmeyendir.

fluminense
29-09-2010, 16:20
en az 25 -30 yıllık iki tane uzun yol kamyon şoförünü (birisi baban olcak ama!! ) arka koltuklara oturtup gideceğin yere varana kadar tık ses çıkarmadan götürebiliyorsan hele hele birinden biri uykuya dalacak kadar güven verdiysen söförsündür kardeşim:)

alperd
29-09-2010, 16:50

işin şakası tabi ama güzel tarifmiş :D

ciddiye gelince bence gerçek şoför ne kadar bilgili tecrübeli dikkatli yetenekli vs. vs. olursa olsun asla ben usta şoförüm diyerek rehavete kapılmayan kişidir.

Ek olarak akli dengesi yerinde, IQ ve EQ seviyesi yerlerde sürünmeyen, yağmurlu havalarda birinin yanından geçerken hız kesip onu ıslatmayacak kadar ince düşünme yeteğine sahip, karşıdan araç gelip gelmediğini görmediği halde kumar oynayıp sollamaya kalkmayan, sabırlı ve saygılı insan evladıdır.

GeNcO
02-11-2010, 19:16
-şoför dediğin Başka bir şoförün aracında onun sürüşünde rahat edemeyendir
-şoför dediğin kaza anını sezebilen ve anında müdahale edebilendir.
-şoför dediğin kaza anında panik yapmadan karar verebilendir.
-şoför dediğin yeri geldiğinde cambazlığını konuşturarak işin içinden çıkabilendir
-şoför dediğin Araçtakilerin canını kendi canından daha çok önemsendir
-şoför dediğin millete artislik olsun diye gaza basan DEĞİLDİR ;)

Fizyokrat344
03-11-2010, 02:24
aynen katılıyorum

Fizyokrat344
03-11-2010, 02:27
aynen katılıyorum

hkndvc
03-11-2010, 12:52
Halk Arasında: 20 yıldır Son sürat Araç kullanan ancak tek kazası olmayan (her an ilk ve son kazasını yapmaya müsaittir ayrıca) Luzumsuz yere Korna kullanan bıyıklı döşü kıllı burnunu karıştıran tiplere deniyor. Ciddi anlamdada.. Aracın Mekanik aksamı hakkında bilgili. Nerde Ne yapılması gerektiğini bilen (kar buz mıcır vs) Yayalara saygı gösteren hız sınırları çerçevesinde hatta altında araç kullanan duyarlı araç sürücülerine şöför denir. :)

Bıyık ne alaka..

waziley
05-11-2010, 19:50
Bence şöför önü kadar arkasından gelenede bakandır.

crazy006_206
12-12-2010, 21:47
kendine,çevresine ve aracına hakim olan ve bu hakimiyeti kaybetmeyecek iktidara sahipolan kişidir..

elpadre
12-12-2010, 22:17
kendım den yola cıkarak bır kac bır seyde ben yazıyıımmm

sofor dedıgın soguk kanlı olucaktır ben genelşd boyleyımm

sofor dedıgın kendınden cok yanındakını dusunen ınsandır

sofor dedıgın karsındakı araca her zaman dıkkat eder

sofor dedıgın vıraj ıcınde sol ayak frenı yapar :D

sofor dedıgın kurallara uyar yagmurda gazlamaz bos yolu buldumu otaban vs tapa gaz gıder

sofor dedıgın kaza yapıcagını anladıgı zaman soguk kanlılıgını koruyup sonuna kadar savasmaktır

bunlar beım dogrultum