PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : LPG vs DİZEL?

Ozgurruh
05-08-2010, 09:28
Selamlar,
Arkadaşlar uzun vadeli kullanımda LPG kitli bir araç mı yoksa DİZEL bir araç mı daha mantıklı ekonomi ve diğer yönlerden? Örneğin 1.6 motor bir araca LPG taksak veya muadili bir Dizel alsak hangisi daha ekonomik olur? ( bakımı vs herşeyi dahil ve en önemlisi yakıtı)
Teşekkürler. Yorumlarınızı bekliyorum.:D

matias
05-08-2010, 09:40
bir lpg'ci olarak bildiğim dizel lpgden az yakıyor şöyle bir kanaat oluşmuş milletimizde lpg motoru öldürür yada performans kaybı yaşar diye ben lpg ile 4.vitesde 190 yapıyorum bir tanıdığımızda 12 yıldır aynı araçta lpg takılı genel bakımları dışında motor masraf çıkarmadı
bu arada benim sistem sıralı

dizelin genel bakımları ağır diye bi kanaat var kullanmadığım için yorum yapamıcam

Şahsen bundan sonraki aracım kesinlikle dizel olucak bunuda ekliyim

saygılar...

Ozgurruh
05-08-2010, 09:46
Dizel de sorun çıkarsa bakımıda masraflı ayrıca soğuk havalarda çalışması da zor gibi şeyler diyorlar kullanan arkadaşlar var mı acaba?

matias
05-08-2010, 09:57
dün bi haberde okumuştum normal benzinli araçtan bakım olarak extra 100 lira farkediyormuş ki zaten bunu yakıtta amorti ediyorsunuz.

sadece benim bildiğim yakıt tam olarak bitince sistem hava yapıyormuş ve mazotta koysan çalışmıyor yönünde...

FireStarteR
05-08-2010, 11:07
Dizel de sorun çıkarsa bakımıda masraflı ayrıca soğuk havalarda çalışması da zor gibi şeyler diyorlar kullanan arkadaşlar var mı acaba?

euro dizel alırsanız -20 lere kadar hiçbir sorun yaşamazsınız.. benim corsam var 120bin i geçti.. bakım masrafı yok denecek kadar az.. aracın yağını filtrelerini değiştirip biniyorum..cdti motorlar fiatlarla aynı olduğu için ve istanbulda bütün taksicilerin araçlarıda fiat olduğu için artık filtreler falan çok ucuza bulunuyor..
ayrıca triger olmadığı için onun derdide yok:D

benim corsada başıma hiç mazot bitme sorunu gelmedi ama kuzenimin ford fusion unda bitti.. bi kaç dakka arka arkaya marş basınca çalıştı..

matias
05-08-2010, 11:10
euro dizel alırsanız -20 lere kadar hiçbir sorun yaşamazsınız.. benim corsam var 120bin i geçti.. bakım masrafı yok denecek kadar az.. aracın yağını filtrelerini değiştirip biniyorum..cdti motorlar fiatlarla aynı olduğu için ve istanbulda bütün taksicilerin araçlarıda fiat olduğu için artık filtreler falan çok ucuza bulunuyor..
ayrıca triger olmadığı için onun derdide yok:D

benim corsada başıma hiç mazot bitme sorunu gelmedi ama kuzenimin ford fusion unda bitti.. bi kaç dakka arka arkaya marş basınca çalıştı..

Cihan peki mesela dizel aldık bunu satarken sıkıntı çekermiyiz mesela araç 150 bine geldi satmak istiyoruz baya problem çıkarmı?

FireStarteR
05-08-2010, 11:26
Cihan peki mesela dizel aldık bunu satarken sıkıntı çekermiyiz mesela araç 150 bine geldi satmak istiyoruz baya problem çıkarmı?

hiç bilemiyorum onu ama dizel araçlar zaten km yapıyor yani az kmde dizel araç bulmak çok zor... 150 binde olanıda satılır ama 100 binde olandan bir kaç bin lira aşağıya

beyaz guvercin
05-08-2010, 11:44
şehiriçi kısa mesafe kullanıyorsan ve arabadan fazla anlamıyorsan dizele bulaşma

Qabus
05-08-2010, 11:49
şehiriçi kısa mesafe kullanıyorsan ve arabadan fazla anlamıyorsan dizele bulaşma
+++++++++++++++++
inan güzel bir lpg kiti diselden iyi oluyor

beyaz guvercin
05-08-2010, 14:15
tabii ki bir mazot pompası bozuldumu veya triger koptu mu bitti.

palamut
05-08-2010, 14:18
dizel kesinlikle.
fabrika sağlıklı olarak yaptığı şeye garanti verir.
lpg çakma bi sistem zaten.
yıllardır çeşitli dizelleri uzun vadeler kullandım hiçbiri 1 kuruş beklenmeyen masraf açmadı.dizel var huzur var.

Ozgurruh
05-08-2010, 15:14
Dizel ile LPG arasında kalmamın tek sebebi,
Dizelin birim fiyatının biraz daha yüksek olması ama fabrika çıkışlı olması, LPG'nin ise birim fiyatının daha ucuz olması fakat sonradan monte edilmesi hani bir sıkıntı çıksa acaba sonradan yapılan şey daha mı fazla sıkıntı yaratır düşüncesi...

cetto
05-08-2010, 16:36
Dizel ile LPG arasında kalmamın tek sebebi,
Dizelin birim fiyatının biraz daha yüksek olması ama fabrika çıkışlı olması, LPG'nin ise birim fiyatının daha ucuz olması fakat sonradan monte edilmesi hani bir sıkıntı çıksa acaba sonradan yapılan şey daha mı fazla sıkıntı yaratır düşüncesi...

LPG ve dizel arasındaki birim fiyat tartışması başlarsa buradan köye yol olur. Yok "ben LPG ile kilometrede x kuruş yakıyorum" yok "ben dizel ile kilometrede y kuruş yakıyorum" yok "abi LPG'de ilk çalışırken yaktığın benzini hesaba kat" vs. vs. vs yürür gider. Ama birşey diyeyim, sonuçta biri 15 kuruş yakarken diğeri 5 kuruş veya 25 kuruş yakmıyor bunların, hesaplar birbirlerine hep yakın çıkıyor, biri 15 diğeri 17 kuruş gibi. Bunda aracın durumu, sürücünün kullanım şekli vs vs bir sürü de etken var.

bugraGT
05-08-2010, 21:49
diesel power en net cevap olur

mazot pompasının yakıt tamamen bitince hava yapıp çalışmama olayı dogru, ama toyotada butona basıp havayı çektirebiliyoruz

NuRo
05-08-2010, 22:41
bence sıralı sist. lpg. ne performans kaybı var ne calısmama derdi tabi taktırdıgız lpg kiti iyiyse. ben gecen gün hesapladım taktırdıktan sonra 45bin km oldu benzine göre en az 100 krş az yakıyo yani 4500 lira tasarruf ettik hem kendi parasınıcoktan cıkardı yani

matias
05-08-2010, 22:57
bence sıralı sist. lpg. ne performans kaybı var ne calısmama derdi tabi taktırdıgız lpg kiti iyiyse. ben gecen gün hesapladım taktırdıktan sonra 45bin km oldu benzine göre en az 100 krş az yakıyo yani 4500 lira tasarruf ettik hem kendi parasınıcoktan cıkardı yani
aynen Nurullah abi bende 9.000 km yaptı 950 ye taktırmıştım amorti etmiş oldu.

marikan
05-08-2010, 23:06
Sanırım 15 yıldan fazladır LPG kullanıyoruz. Öyleki dolum istanyonları yoktu daha. Kompresör ile tüpten kendimiz garajda basardık LPG'yi araca.:)
Şimdiye kadar hiç bir şikayetimiz olmadı. Dizel araçla yakıt olarak kıyaslamadım ama çok fark etmez sanırım.
Ama ben nedense dizel araçların seslerine acayip gıcığım. BMW bile olsa fark etmez:) İyi kötü hepsi tam ısınmadığı sürece sesli... Şıkır şıkır :)

corsa cdti
05-08-2010, 23:12
kesinlikle dizel. lpg çoğunlukla kısa, orta ya da uzun vadede çok problem çıkartıyor. forumlar lpg şikayetleri ile dolu. kapalı otoparka almazlar. her zaman riski ve motora verdiği zarar söz konusu.
ben arabamı 2 yıl önce 30.000 km.de aldım aradan 2 yıl geçti , araba 2 yaş ihtiyarladı ve üstüne 20.000 km. yaptı bu gün satsam aldığım paraya müşterisi hazır.
dizel hakkında bilinen, söylenen şeylerin çoğu yanlış.
kendi aracımdan (corsa d dizel) örnek vereyim;
az km yapacaksan gerek yok derler, bende yılda 7-10.000 km arasında yapıyorum. alırken 2-3.000 lira fazla verdim satarkende 2-3.000 lira fazla ediyor üstelik benzinliden çok daha çabuk satılıyor. ben alırken 2 ay aradım bir tane zor buldum.
bir depo ile 1.000 km gidiyorum, istediğimde turbonun gücü emrimde. bastınmı hakkını veriyor.
bakımı pahalı derler, tam tersi benzinli ile aynı hatta daha ucuz. benzinli ile hava, yağ, polen filtreleri zaten ayn.
tek farkı benzinlide (benzin filtresi 25-30 lira), dizelde (dizel filtresi corsa d 70 lira, coırsa c 20-25 lira) farklı. 30.000 km.de bir mazot filtresi değişiyor.
buraya kadar nerede ise masraflar eşit üstüne benzinlide 20-30.00 km.de birde buji değiştirirsin. demekki dizelin bakımı pahalı değilmiş.
performansa gelince, benzinli kalkışta ataktır ilk 20-30 mt., dizelde turbo devreye girdimi koltuğa yapıştırır. torku yüksektir, hakkını verir.
dizel arabanın incelikleri vardır. mümkünse sıfır ya da sıfır gibi temiz, bakımlı ve düşük km.li araba alacaksın.
bidiğin yerden temiz akaryakıt alıp depoyu çeyreğin altına düşürmiyeceksin.
ilk çalıştırdığında 15-20 saniye bekleyip motor ve turbo yağlandıktan sonra hareket edeceksin. durduktan sonra yine 15-20 sn. arabanın rolantide çalıştıktan sonra stop edeceksin ki bu süre içerisinde turbo içindeki havayı baoşaltıp devri düşsün ve bu süre içerisinde yağsız kalmasın.
tam sentetik uygun yağ kullanacaksın ve erken yağ değiştireceksin.
uygun devirlerde kullanacaksın.
dizelin eskiden iki handikapı vardı, turbo ve enjektörler. şimdi turbo artık önemli değil, orjinal sıfırı 300 lira ve her türlü tamir ve bakımı yapılıyor.
geriye kalıyor enjektörler, kaliteli ve temiz akaryakıt kullandıkan sonra problemsiz ( bir şansızlık yaşamazsan) 200-300.00 km kullanırsın.
dizel alırsın; ne tüple uğraşırsın ne tüpçü ile. ekonomi ve torkun hazzını yaşarsın.

matias
05-08-2010, 23:37
abi sen bir dizel kullanıcısı olarak söylüyorsun ama lpg anlattığın kadar sorunlu bir sistem değil

forumlara bakarsak dizelinde çok konuşulduğunu görmüş oluruz

1.4 az yakan bir benzinli araç herzaman iyidir eğer araba benzinde şehir içi 25-26 yakıyorsan hiç lpgye yada dizel almaya gerek yoktur diyorum..

ccmaniac
08-08-2010, 00:51
kesinlikle dizel. lpg çoğunlukla kısa, orta ya da uzun vadede çok problem çıkartıyor. forumlar lpg şikayetleri ile dolu. kapalı otoparka almazlar. her zaman riski ve motora verdiği zarar söz konusu.
ben arabamı 2 yıl önce 30.000 km.de aldım aradan 2 yıl geçti , araba 2 yaş ihtiyarladı ve üstüne 20.000 km. yaptı bu gün satsam aldığım paraya müşterisi hazır.
dizel hakkında bilinen, söylenen şeylerin çoğu yanlış.
kendi aracımdan (corsa d dizel) örnek vereyim;
az km yapacaksan gerek yok derler, bende yılda 7-10.000 km arasında yapıyorum. alırken 2-3.000 lira fazla verdim satarkende 2-3.000 lira fazla ediyor üstelik benzinliden çok daha çabuk satılıyor. ben alırken 2 ay aradım bir tane zor buldum.
bir depo ile 1.000 km gidiyorum, istediğimde turbonun gücü emrimde. bastınmı hakkını veriyor.
bakımı pahalı derler, tam tersi benzinli ile aynı hatta daha ucuz. benzinli ile hava, yağ, polen filtreleri zaten ayn.
tek farkı benzinlide (benzin filtresi 25-30 lira), dizelde (dizel filtresi corsa d 70 lira, coırsa c 20-25 lira) farklı. 30.000 km.de bir mazot filtresi değişiyor.
buraya kadar nerede ise masraflar eşit üstüne benzinlide 20-30.00 km.de birde buji değiştirirsin. demekki dizelin bakımı pahalı değilmiş.
performansa gelince, benzinli kalkışta ataktır ilk 20-30 mt., dizelde turbo devreye girdimi koltuğa yapıştırır. torku yüksektir, hakkını verir.
dizel arabanın incelikleri vardır. mümkünse sıfır ya da sıfır gibi temiz, bakımlı ve düşük km.li araba alacaksın.
bidiğin yerden temiz akaryakıt alıp depoyu çeyreğin altına düşürmiyeceksin.
ilk çalıştırdığında 15-20 saniye bekleyip motor ve turbo yağlandıktan sonra hareket edeceksin. durduktan sonra yine 15-20 sn. arabanın rolantide çalıştıktan sonra stop edeceksin ki bu süre içerisinde turbo içindeki havayı baoşaltıp devri düşsün ve bu süre içerisinde yağsız kalmasın.
tam sentetik uygun yağ kullanacaksın ve erken yağ değiştireceksin.
uygun devirlerde kullanacaksın.
dizelin eskiden iki handikapı vardı, turbo ve enjektörler. şimdi turbo artık önemli değil, orjinal sıfırı 300 lira ve her türlü tamir ve bakımı yapılıyor.
geriye kalıyor enjektörler, kaliteli ve temiz akaryakıt kullandıkan sonra problemsiz ( bir şansızlık yaşamazsan) 200-300.00 km kullanırsın.
dizel alırsın; ne tüple uğraşırsın ne tüpçü ile. ekonomi ve torkun hazzını yaşarsın.

Arkadaşın bahsettiği şeylere tamamen katılıyorum.

Herkes az biniyosan benzinli al diyor ama bence de az bineceksen dizel de alınır. Temiz bir dizel aracı hem kolay hem de daha iyi bir fiyattan satarsın bu da benzin ile dizel arasındaki amorti farkını hemen hemen kapatır.

iyi forumlar...

serkan-g
08-08-2010, 01:00
iyi bir lpg kitini dizel e tercih ederim.

fovist
08-08-2010, 08:28
Bundan önce 2 tane lpg li araç kullanmıştım. İkisinde de en iyi marka sıralı sistemler vardı. Fakat sanayiden çıkmıyordum.
Benim en çok uğraştığım ve çevremdeki lpgli oto kullanıcılarınınen çok uğraştıkları sorun şu; sürekli olarak lpg kullanıldığı için benzinle çalışan parçaların düzenli olarak hata vermesi. Bunun sonucunda da araç ilk çalıştığında benzinde olduğu için sürekli stop ediyor. Benzinle çalışan parçaların temizlenmesi için katkı maddesi katıyorlar. Yok filtreler değişiyor, kelebek sensörü temizleniyor veya değişiyor, bilgisayarla ayar falan çekiliyor, benzin pompası değişiyor ama bür süre sonra aynı hataları tekrarlıyor.
Lpg nin sorunlarından bıkmış usanmış biri olarak ben de tuttum ve dizel bir araç aldım. Şimdilik iyi gidiyor. Motor sesi bile hoşuma gidiyor dizelin:D

Qabus
08-08-2010, 11:24
Bende hep benzini fulletiyom herp depo full biniyorum depo küflerinir hava yapar pislik olurdiye yani

matias
08-08-2010, 11:25
Bundan önce 2 tane lpg li araç kullanmıştım. İkisinde de en iyi marka sıralı sistemler vardı. Fakat sanayiden çıkmıyordum.
Benim en çok uğraştığım ve çevremdeki lpgli oto kullanıcılarınınen çok uğraştıkları sorun şu; sürekli olarak lpg kullanıldığı için benzinle çalışan parçaların düzenli olarak hata vermesi. Bunun sonucunda da araç ilk çalıştığında benzinde olduğu için sürekli stop ediyor. Benzinle çalışan parçaların temizlenmesi için katkı maddesi katıyorlar. Yok filtreler değişiyor, kelebek sensörü temizleniyor veya değişiyor, bilgisayarla ayar falan çekiliyor, benzin pompası değişiyor ama bür süre sonra aynı hataları tekrarlıyor.
Lpg nin sorunlarından bıkmış usanmış biri olarak ben de tuttum ve dizel bir araç aldım. Şimdilik iyi gidiyor. Motor sesi bile hoşuma gidiyor dizelin:D

ilk defa böyle bişiyimi senden duydum abi inşallah bizimde başımıza gelmez bu olay :)

.:Rivendell:.
08-08-2010, 11:56
Dizelin bakımı pahalı derler, tam tersi benzinli ile aynı hatta daha ucuz. benzinli ile hava, yağ, polen filtreleri zaten ayn.

Kesinlikle Ahmet abiye katılıyorum. Bakım masrafları kafa kafaya :) :)

Ben daha önce hiç lpgli araç kullanmadım.Ama dizelden sonrada kullanmam gibi :)
Temiz güzel bir dizel çok memnun bırakır.Arabayı devirli kullanımda bile Ş.içi 6-6,5 lt yakıyor ve bir çok 1.6 benzinliyi de 160-170Km'ye kadar kovalıyor :)

Ozgurruh
09-08-2010, 13:58
Allahtan benim benzinli arabaları kovalamak gibi bi fantazim yok :p

mustafa57
09-08-2010, 14:19
ben lpg yi tercih ederim. dizel araçları 100.000 km den sonra satarken sıkıntı çekilebilir. 1.5 senedir lpg kullanıyorum en ufak sorun yaşamadım. şu anda şehirler arası km de 14.4 kr yakıyor (gaz 1.98 tl). kullanmayanlar sallıyor yok motora zarar verirmiş vs. babamda ticari araç var yaklaşık 300.000 km dir lpg kullanıyor hala motor yaptırmadı. 300.000 km de ki kaarınızı düşünün 2 tanane taksi alıyor.

palamut
09-08-2010, 14:44
ben lpg yi tercih ederim. dizel araçları 100.000 km den sonra satarken sıkıntı çekilebilir. 1.5 senedir lpg kullanıyorum en ufak sorun yaşamadım. şu anda şehirler arası km de 14.4 kr yakıyor (gaz 1.98 tl). kullanmayanlar sallıyor yok motora zarar verirmiş vs. babamda ticari araç var yaklaşık 300.000 km dir lpg kullanıyor hala motor yaptırmadı. 300.000 km de ki kaarınızı düşünün 2 tanane taksi alıyor.

sallıyor mu?

8 senedir haftanın 4 günü şaşmaz oto sanayisindeyim her nevi pisliğini biçok kişiden iyi bildim ve gördüm arabanıza eşşek niyetine biniyosanız performans kondisyon derdi yoksa 3 kuruş için belini kırın. ha 300-500binlerdede gördüğüm dizelin ve benzinlinin haddi hesabı yok ayrıca

matias
09-08-2010, 15:10
sallıyor mu?

8 senedir haftanın 4 günü şaşmaz oto sanayisindeyim her nevi pisliğini biçok kişiden iyi bildim ve gördüm arabanıza eşşek niyetine biniyosanız performans kondisyon derdi yoksa 3 kuruş için belini kırın. ha 300-500binlerdede gördüğüm dizelin ve benzinlinin haddi hesabı yok ayrıca

yakın çevremdede çok lpg takılan araç var arkadaşta golf 4 var 3 yıl önce kendi tartarini taktırdı 2.vitesde 120 yi rahat görüyor lpg'de bildiğiniz eşeğe biner gibi biniyor ama ne motorda bi problem çıktı nede performansta bence lpgye karşı çok ön yargı var ama artık sıralı sistemler benzin gibi...

palamut
09-08-2010, 16:02
ön yargı değil kardeşim mesleğim otomotiv üzerine rektefiyesini demontesini montajını işçiliğini her aşamasını herşeyini biliyorum şahit olduğum sayısız olay var. 2nci viteste 120yi görebilir ama benzinde kaç snde görüyordu şimdi kaç saniyede görüyor. motor ömrü benzinde 600bin km ise lpg de 300bin km gitti diye sevinmek mi lazım. 3 kuruşluk arabaya 3 kuruşluk muamele yapmak normal zaten eşşek niyetine binip belini kırıcaksan sırtında bombayla gezeceksen bu senin kararın. 3 kuruş tasarruf için lpgyle yaşayacaksan bu da senin seçimin

ayrıca konuyla alakasız ama benzin istasyonlarındaki lpg pompacıları bile o istasyonun en işe yaramaz tipleri ne kadarlık dolduralım diyen benzincilerin aksine
gaç paralık basıyım diyorlar :D

aselemetan
09-08-2010, 16:12
dizeeeeeeeeeeeeeeeeeel.....!

patriot
09-08-2010, 16:43
Mazot Power ! başka bişey demem. :D

corsa cdti
09-08-2010, 17:04
abi sen bir dizel kullanıcısı olarak söylüyorsun ama lpg anlattığın kadar sorunlu bir sistem değil

forumlara bakarsak dizelinde çok konuşulduğunu görmüş oluruz

1.4 az yakan bir benzinli araç herzaman iyidir eğer araba benzinde şehir içi 25-26 yakıyorsan hiç lpgye yada dizel almaya gerek yoktur diyorum..

abiciğim; dizelde sorun %5 ise lpg de % 50. dizelde problemlerin çoğu yanlış yakıt, abakımsızlık ve dizel kullanmayı bilmemekten yani sürücü kaynaklı.
lpg de ise montaj, uyumsuzluk, mekanik ve elektronik kaynaklı yani çoğu problemin sürücü ile alakası yok.
benzin-dizel konusuna gelince, sadece kendimin bir çok markadan parasını verip alıp kullanıp sattığım araç sayısı 15 civarındadır. akrabalarımın yarısı servis, bayi, galerici vs. yani sanayinin ve araba sektörünün ucundan kıyısından içerisinde olan bir insanım.
çevremdeki eş, dost, arkadaşlarımın çoğu araba alıp satarken hep bana gelirler.
kısa süre öncesine kadar bende aynı fikirlere sahiptim. dizel problemlidir, parçası ve bakımı pahalıdır, yılda 30-40.000 km. den az yapacaksan dizel ekonomik değildir vs.
maalesef gerçekler öyle değilmiş.
kullandığım o kadar araba içerisinde sadece 1 tanesinde lpg vardı.
son 3 aracımdan örnek vereyim; buradaki kullanım şartlarıda seat leon şehir içi 14-15 lt., skoda fabia 11-11,5 lt. benzin yakıyordu bu araç 8-9 lt. mazot yakıyor hesabını sen yap.
bazı arkadaşlar yazmış lpg nin araca zararı yok, 300.000 km .yaptık arabada hiç bir şey yok diye.
bu gün en kötü benzinli motor düzgün ve dikkatli kullanılırsa rahat 500.000 km. yapar. dizeller 1.500.000 km. ye kadar yapar. yani 300.000 km. matah bir km. değil ancak motor rektifiyesi için açıldığıda görürsünüz zararı olmuşmu olmamışmı.
mutlaka zararı var ama sağladığımız ekonomi ile bu sineye çekilebilir derseniz katılırım. ama motora zararı yok derseniz buna sadece gülerim.
benzin ve lpg, tamamen farklı yakıtlardır, yanma dereceleri ve ortaya çıkardıkları güç ve ısı farklıdır. sadece benzine göre dizayn edilen bir motorda başka ne tür yakıt kullanırsanız kullanın mutlaka bir yerlerine zarar verir.
zaten verdiğini otoriteler kabul ediyor.
sen bir de 5-10 gün dizel arabaya bin bak fikirlerin nasıl değişiyor.

matias
09-08-2010, 17:28
ayrıca konuyla alakasız ama benzin istasyonlarındaki lpg pompacıları bile o istasyonun en işe yaramaz tipleri ne kadarlık dolduralım diyen benzincilerin aksine
gaç paralık basıyım diyorlar :D

abi bu konuda kesinlikle katılıyorum tam pompacı tipi var lpg pompacılarında kendimi 2. sınıf müşteri gibi hissediyorum benzin almaya gelenlere hoşgeldiniz falan bize gelince kaç paralık diyorlar :D :D

Ahmet abi dizel hakkında benim kulağıma geleni söyledim sen işin içindesin daha iyi biliyorsundur bende dizel alabilirim ama tek korkum 150 bini devirdikten sonra satamama korkusu.

palamut
09-08-2010, 17:37
abi bu konuda kesinlikle katılıyorum tam pompacı tipi var lpg pompacılarında kendimi 2. sınıf müşteri gibi hissediyorum benzin almaya gelenlere hoşgeldiniz falan bize gelince kaç paralık diyorlar :D :D

Ahmet abi dizel hakkında benim kulağıma geleni söyledim sen işin içindesin daha iyi biliyorsundur bende dizel alabilirim ama tek korkum 150 bini devirdikten sonra satamama korkusu.

hastasıyım lpg pompacılarının kışın yağmur çamur içinde eğilip derinlerdeki siboba zor ulaştığı için müşterisine küfür eden yapıda insanlardan seçiyolar genelde. küfür dağarcıkları gayet geniş. daha geçen yakıt alırken sanırsam şef yada yönetici konumundaki bi arkadaşın yanına diğer bi pompacı geldi ve abi lpg pompacıları müşterilere çok kaba davranıyomuş şikayet edip duruyolar ben söyleyim dedi. :D

dizel gibisi yok bence her bakımdan. volvo seneler önce lpg li araçları fabrikasyon olarak şu an bile en iyisi olan teleflex donanımla avrupada piyasaya sürdü ve sonra piyasadan aşırı negatif tepki alınca hepsine ücretsiz cng dönüşümü yapmak zorunda kalmıştı. birdaha da ne lpg li ne cng li araç üretmediler.

satacağın fiyatı düşünerek bi araba alma. ne kadar bineceğin ve ne kadar memnun olacağına bak isterse 500binde olsun otomobillerin ömrü çok çok uzun iyi bakarsan. boşver lpgyi

mucipoz
09-08-2010, 17:55
Dizel araçların motoru çabuk bitiyormuş ve komple motor benzin veya LPG lı motorda 3. 4 bin tl ye çıkarken , dizelde 7- 8 bin lirayı buluyormuş diye duydum, bunu da hesaplamak ve iyi düşünmek lazım alırken

palamut
09-08-2010, 18:35
Dizel araçların motoru çabuk bitiyormuş ve komple motor benzin veya LPG lı motorda 3. 4 bin tl ye çıkarken , dizelde 7- 8 bin lirayı buluyormuş diye duydum, bunu da hesaplamak ve iyi düşünmek lazım alırken

tamamen yanlış dizellerin ömrü çalışma prensibi düşük devir oluşu ve ateşleme hatası detonasyon gibi ihtimaller olmadığı için çok çok daha uzun ve çoğu internalleri benzinlilerle denk fiyatta. rektefiyesi aynı şekilde yapılıyor ve motor elemanları çok daha dayanıklı.

myalcin85
09-08-2010, 18:38
baştan beri okudum yorumları, dizel dizel diye haykıranlar umarım bir sorunla karşılaşmazlar, karşılaştıklarında 5 bini gözden çıkarsınlar üstelik eski randımanı da beklemesinler, ben lpg yi de övmüyorum ama markası ne olursa olsun bir lpg kitini adam gibi bir usta monte ettikten sonra dizelden daha az baş ağrıtır.
arkadaşın biri yazmıştı yoruma, dizel kullanıcı hatasından girer sanayiye, lpg montaj hatasından, üstelik benzin ile mazot arasında fark mı kaldı Allah aşkına???

mucipoz
09-08-2010, 19:02
baştan beri okudum yorumları, dizel dizel diye haykıranlar umarım bir sorunla karşılaşmazlar, karşılaştıklarında 5 bini gözden çıkarsınlar üstelik eski randımanı da beklemesinler, ben lpg yi de övmüyorum ama markası ne olursa olsun bir lpg kitini adam gibi bir usta monte ettikten sonra dizelden daha az baş ağrıtır.
arkadaşın biri yazmıştı yoruma, dizel kullanıcı hatasından girer sanayiye, lpg montaj hatasından, üstelik benzin ile mazot arasında fark mı kaldı Allah aşkına???

+ ;)

mustafa57
09-08-2010, 23:35
sallıyor mu?

lütfen uslubunuza dikkat edin . millet LPG taktırınca benim ne gibi bir kaarım olacak. evet ben 1.5 senedir LPG kullanıyorum ve en ufak sorunum olmadı . babamda ticari toros var 1999 da sıfır aldık ve 10.000 km de lpg taktırdık ve hala motor yapılmadı. şükürler olsun arabamıza eşşek gibi binmiyoruz.

The Day Walker
09-08-2010, 23:55
traktör tarlada güzeldir :D

mustafa57
10-08-2010, 00:00
Milleti anlamakda zorluk çekiyorum. Motora zarar veriyor diye arabalarına LPG taktırmıyorlar, biryere giderkende senin araba gazlı onunla gidelim derler. Bence LPG de bir yakıt seçeneğidir . Nasıl millet ekonomik olsun diye 40-50 bin TL verip dizel alıyorlarsa 40-50 bin TL lik arabalarınada LPG taktırabilirler.

serkan-g
10-08-2010, 00:17
palamut gerçekten çok iyi sallıyosun.gaç liralık basıym demek? sen hayatında kaç kere normal bir benzinliğe girdin ve kimle muhattap olduysan bilmiiyorum ama iyi saçmalamışsın.benzinliklerde benzinci ve gazcı diye bir ayrı pompacı statüsü yoktur hepsi aynı adamdır ki bu neden bir kriter olsun ben anlamıyorum.

kim ne derse der. x5 lede girsem 124 murat lada girsem bana aynı muameleyi yapar o benzinci yoksa öttürürler adamı.sende bence daha fazla saçmalama.

mustafa57
10-08-2010, 00:20
palamut gerçekten çok iyi sallıyosun.gaç liralık basıym demek? sen hayatında kaç kere normal bir benzinliğe girdin ve kimle muhattap olduysan bilmiiyorum ama iyi saçmalamışsın.benzinliklerde benzinci ve gazcı diye bir ayrı pompacı statüsü yoktur hepsi aynı adamdır ki bu neden bir kriter olsun ben anlamıyorum.

kim ne derse der. x5 lede girsem 124 murat lada girsem bana aynı muameleyi yapar o benzinci yoksa öttürürler adamı.sende bence daha fazla saçmalama.

pompcılara helal olsun. onlarda herkese hak ettiği değeri veriyorlar demekki.

NuRo
10-08-2010, 00:45
bendece arabasına göre değil adamına göredir o muamele. adamlar sarraf olmus naparsın. bana daha kimse oyle bişey diyemedi diyemezde hadiine degil. yok diyen biri cıkarsa kim kime basar onu orada o an yaşar..

serkan-g
10-08-2010, 00:46

bence pompacıların böyle bir olayı yok kardeş.arkadaş lpg sistemini ne şekilde kötüleyeceğini şaşırdığından spontene hikayeler üretiyor sadece.durum bu.

cedoo
10-08-2010, 00:49
arkadaşımda chevrolet tehoe jeep var 5700 cc motora sahip araç. gaz tankı şu an sanırım 160 tl ye doluyor anca yetiyor hayvancağız arabaya. pompacı aracı uzaktan gördümü koşa koşa geliyo valla bırak benzinlik sahibi çıkacak kapıya neredeyse. kimse gazlı diye öf pöff yapmıyor. sonuçta buda para veriyor gazete kağıdı değil yani.

palamut
10-08-2010, 03:21
neyse geyik kısmından hoşlanmadınız ama gazın zararı yok diyorsunuz aslında var manifolda naaparsanız yapın lpg enjektörleri orjinallerden geride ve porttan uzakta olur ve lpg enjektörlerinin dead time ları da aracın orjinal enjektörlerindeki sinyalden geldiği ve empedansı farklı olduğu için kesme süresini biraz geç algılar bu nedenle emme zamanlaması tamamen tutturulamaz. orjinal zamanlamayı tutturmak yaklaşık 5bin kmlik bir ayar ister bu durumdada rakım nem ve sıcaklık değişimlerinde enjeksiyon ve ateşleme haritası değiştiği için ayar hiçbi zaman tam olarak yapılamaz. kendi krank ve egzantrik sensoru olmadığı içinde mecburen araç ecusunden alır verileri. lambda sondaları da benzin için olduğundan ecudeki tüm optimum değerler benzine göredir. Ha bosch magneti marelli siemens delphi vdo gibi firmalardan daha iyi bi gazcınız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz bence. lpgli hiçbir aracım olmadı ama eşşek niyetine bineceğim bir arabam olursa lpg kullanabilirim. bugüne kadar hiç gidipte lpg de almadım arkadaşlarım alırken şahit olduklarım ve arkadaşımın benzinliğinde gördüğüm olayları anlatıyorum. ayrıca gazcılarla benzinciler aynı insan değil orda vardiyaları birbirine karışmıyor benzinci benzin gazcı gaz dolduruyor her istasyonda durum aynı değildir tabi benim birçok benzinliğe sürekli gidip gelmem ve araçtan dolayı çok sohbet etmem ve tanıdıklarımın çok olması nedeniyle çıkarttığım şeyler.

bu kadar gerilmenize gerek yok altı üstü lpg konusunda konuşuyoruz kendinizin üretip sattığı bir sistem değil. çoğu benzinliklerde gaz pompacılarıyla normal pompacılar ayrıdır o konuda yazdığım sadece mizahi bişey pompanın başında duran adama göre değişir gazcı da ananız babanız değil onuda savunmak zorunda değilsiniz.

lpg sistemini kötülemeye gerek yok zaten kötü bir sistem. herkes benzinli veya dizel kullansada lpg de kullansa benim ticari olarak bi kazancım olmaz umrumda da değil kimin ne yaptığı. karşıt görüş söylemek de suçsa karşılaştırmayı sadece lpg tutkunları yorum yapabilir diye sınırlandırın :D. Zaten herkes kendi kararını vericek kapasite ve tecrübeye sahip neyi nasıl anlıyorsunuz hayret ediyorum.

ben burda kimse para yerine gazete kağıdı veriyor falanda demiyorum sadece fazla iyimser bakıyorsunuz yan sanayi olan tüm uygulamaların nasıl zararı varsa bununda var 500bin km ömrü varsa 400bine düşürür 300bine düşürür bunu tolere edip ekonomiyi ve ufak performans kayıplarını göze alan düşünen karar veren herkesin kendi seçimi. Akıl mantık hesap kitapa kalmış bi karar sadece herkes kendi aklına yatanı yapar ve burda diğerleriyle onu paylaşır.

KRAL
10-08-2010, 10:00
heryerde muhalefet olmaktan baska isin yok senin oyüzden benzinli alırım olmazsa gaza geçerim diyorum

corsa cdti
10-08-2010, 10:40

sen dizel konusunu biraz araştır istersen.
neden 5 bini gözden çıkaracak ve eski randımanı beklemiyecek.
birincisi dizel motorlar daha yüksek basınçta çalıştıkları ve daha fazla ısı ürettikleri için yapılış itibarı ile çok sağlam ve dayanıklı motorlardır. motorları ortalama benzinlinin 2 katı hatta daha fazla km. yapar.
1.500.000 km. anahtar değmeden ağır şartlarda çalışan kamyon, otobüs var bu memlekette.
dikkatli kullanırsan ortalama benzinliyi 300-400.000 km de rektifiye ettirirsin dizeli 700-800.000 km.de
dizel motorlar benzinli motorlardan daha çok rektifiye yapılmaya müsait motorlardır. yolcu otobüsleri yaklaşık yılda 300-400.000 km yol yapıyor, bu araçlar 3-5 sene sonra motorlarını rektifiye ettirmek zorundalar.
ben 50 yaşındayım benim çocukluğumun üretimi olan 0302 ler hala taş gibi çalışıyor.
sen düşün bunun motoru 10 defamı rektifiye olmuştur 20 defamı.
varmı 4 ten 5 ten daha fazla rektifiye olan benzinli motor.

tüketime sen sadece lt.fiyatına bakıyorsun, dizel arabalar aynı mesafede benzin ve lpg den daha az yakıt tüketirler. aynı arabanın benzinlisinde bir dopo ile 500-600 km. gidersin dizeli ile 1.000 1.100 km.
yani dizellerin hem lt. olarak tüketimleri azdır hem de mazotun fiyatı düşüktür 2 yerden birden kar edersin.
onun için dizellerin tüketimi parasal olarak benzinin yaklaşık yarısı kadardır.
örnek olarak aynı arabanın benzinli ve dizellerini karşılaştıralım; her ikiside 42 lt yakıt alsıın
benzin 3.770 diyelim. 3.770x42=158 tl depo doluyor. 600 km. yol yapsa km.de 26.3 krş yakar
dizel 3.090 diyelim 3.090x42=129 tl depo doluyor 1.000 km. yol yapsa 13 krş yakar

bahsettiğin kelimeyi de ben yazdım, dizel arabalardaki arızaların çoğu kullanıcı hatasındandır. benim komşum sıfır dizel araba aldı, daha araba durmadan kontak kapatıyor. (Toyota gibi motoru en dayanıklı olan arabada bile susuzluktan motor yakmış adam ) ikaz ettim, izah ettim hala bildiğini yapıyor.
adam direksiyon şöförü arabada hiç su kalmamış toyota gibi araba motor yatak sarmış adam hala ne olduğunun farkında değil demekki hiç göstergelere bile bakmıyor.
bu adam 50-60.000 km. sonra turboyu kucağına alacak ve ya başka arızalar çıkacak. demiyecek ki ben araba kullanmasını bilmiyorum ondan oldu, kabahati dizel arabaya bulacaktır.
memlekette zaten bilinçli araç kullanma kültürü yerleşmedi, özellikle dizel kullananların %70-80 ni bilinçli değil. benzinli gibi dizel kullanıyor.
teknolojinin gelişmesi ile TDİ (pompe Duse sistemle çalışan araçlar) ile CDİ, CRDİ, CRİ vs. diye değişik markalarda değişik isimlerle adlandırılan yeni nesil common rail turbo dizel arabaların artık benzinlilerden bir eksiği kalmadı. commno rail dizeller sessizleşti, torku yüksek, yakıtı düşük,
sadeca alırken ve kullanırken bazı şeylere dikkat etmek lazım.
dizelde aracı kim ve nasıl kullandığını ve baktığını bilmiyorsanız ileride bir sürpriz yaşamamak için öncelikle öncelikle sıfır veya düşük km.li bakımları düzgün yapılmış bir araba almak önemli. ( aynı şey benzinli için de geçerli)
buradan dizelde km. yüksek olunca araba işe yaramaz sonucu çıkmasın. eğer sahibini ve arabaya nasıl baktığını biliyorsanız ve hak ettiği paraya alacaksanız km. nin de motor açısından çok önemi yok.
kullanırken de her araba da olduğu gibi yağına, suyuna, devrine dikkat edeceksiniz. dizelede ve turbo bütün araçlarda yağ biraz daha önemlidir. hem motoru ve turboyu yağlar hem motorun da soğumasına yardımcı olur. dolayısı ile kaliteli ve uygun viskozitede yağ kulanacak ve zamanında değiştireceksiniz. ( bu sayılanlar yine her araba için geçerli)
ilk çalıştırdığınızda yazın 15-20 sn. kışın 30-40 sn. motorun ve turbonun yağlanmasını bekledikten sonra hareket edeceksiniz. stop ederken de yin e15-20 sn. bekleyip motor devri düşüp, turbodaki basınçlı hava boşalana kadar bekledikten ve turbo yağlandıktan sonra stop edeceksiniz.
bildiğiniz yerden ve temiz akaryakıt alacaksınız ve bakımlarını zamanında yaptıracaksınız.
bir şansızlık olmadığı müddetçe o dizel size yüzbinlerce km. hizmet eder.
eskiden dizelin 2 handikapı vardı birisi turbo, diğeri enjektörler. şimdi turbo derdi kalmadı, hem her parçası var. tamir ve bakımı var hem de artık fiyatları ucuzladı opellerin sıfır turboları 300 lira civarında.
enjektör artık tüm arabalarda var.
buraya kadar dizel hakkında aklıma gelenleri yazdım, ben lpg ye karşı değilim, sıkıntıları var, riskleri var ama ülkenin ekonomik şartlarında en iyi altarnatif olduğuna katılıyorum. sen lpg li araba kulanmazmısınız derseniz mecbur kalırsam iyi bir lpg kiti ve düzgün monte edilmesi şartı ile kullanırım.
benim itirazım lpg ye değil dizel konusunda doğru bilinen yanlışlara ve dizel lpg den kötüdür söylemine.
15 civarında arabam oldu bunların bir tanesi lpg li idi ve şu anda kullandığı araç dizel. kalanları hepsi benzinli .
5-10 yıl önce dizel hakkında fikirlerimi sorsaydınız bu günkinden farklı idi. geçen süre içerisinde dizeller değişti, benimde fikirlerim değişti.

myalcin85
10-08-2010, 11:19
sen dizel konusunu biraz araştır istersen.
neden 5 bini gözden çıkaracak ve eski randımanı beklemiyecek.
birincisi dizel motorlar daha yüksek basınçta çalıştıkları ve daha fazla ısı elde edildiği için yapılış itibarı ile çok sağlam ve dayanıklı motorlardır. motorları benzinlinin 2 katı hatta daha fazla km. yapar.1.500.000 km. anahtar değmeden çalışan kamyon, otobüs bu var memlekette.
dikkatli kullanırsan benzinliyi 300-400.000 km de rektifiye ettirisin dizeli 700-800.000 km.de
dizel motorlar benzinli motorlardan daha çok rektifiye yapılmaya müsait motorlardır. yolcu otobüsleri yaklaşık yılda 400-500.000 km yol yapıyor, ben 50 yaşındayım benim çocukluğumun üretimi olan 302 ler hala taş gibi çalışıyor.
sen düşün bunu motoru 10 defamı rektifiye olmuştur 20 defamı.
varmı 4 ten 5 ten daha fazla rektifiye olan benzinli motor.

sen sadece lt.fiyatına bakıyorsun, dizel arabalar aynı mesafede benzin ve lpg den daha az yakıt tüketirler. yani lt. olarak tüketimleri azdır. onun için dizellerin tüketimi lira olarak benzinin yaklaşık yarısı kadardır.

bahsettiğin kelimeyi ben yazdım, dizel arabalardaki arızaların çoğu kullanıcı hatasındandır. benim komşum sıfır dizel araba aldı, daha araba durmadan kontak kapatıyor. (Toyota gibi motoru en dayanıklı olan arabada bile susuzluktan motor yakmıştı ) ikaz ettim, izah ettim hala bildiğini yapıyor.
adam direksiyon şöförü arabada hiç su kalmamış toyota gibi araba motor yatak sarmış adam hala ne olduğunun farkında değil demekki hiç göstergeler bile bakmıyor.
bu adam 50-60.000 km. sonra turboyu kucağına alacak ve ya başka arızalar çıkacak. demiyecek ki ben araba kullanmasını bilmiyorum andan oldu
benim dizel konusunda araştırmama gerek yok 4 yıl boyunca dizel kullandım, ve çok çeşitli dizel araçlar sürdüm, 5 bini gözden çıkarıp da randıman beklenmeyecek lafını da kulaktan duyma ya da gözlemle oluşturduğum bilgileri söylemedim bizzat yaşadıklarımı yazdım buraya, turboyu gidip sıfırda alsan servisten çıkınca garantisi yok, türkiye nin mazot kalitesi de bunun içinde, gidip aracıma zarar gelmesin diye euro dizel alırsın hep sabit bir yerden almaya özen gösterirsin servise bakıma gittiğinde o kaliteli sandığın ve aracına zarar gelmesin diye nerdeyse benzin parasıyla aldığın mazot bir bakmışsın filitrenin içini suyla doldurmuş,
ben polemik yaratmak için konuşmuyorum yanlış anlaşılmasın, en başta da dediğim gibi umarım sorun yaşamazlar dizel dizel diyenler, ben yine iyi dileklerimi kullanıyorum, reflektiye konusuna gelince dizel araca verdiğin özeni lpg liye de versen lpg li araç ta o kadar km yapabilir üstelik yapmasa bile reflektiye dizel motorun 3/1 fiyatına yaptırabilirsin ve eski düzenini tutturamama gibi bir ihtimalinde yok.

palamut
10-08-2010, 11:31
benim dizel konusunda araştırmama gerek yok 4 yıl boyunca dizel kullandım, ve çok çeşitli dizel araçlar sürdüm, 5 bini gözden çıkarıp da randıman beklenmeyecek lafını da kulaktan duyma ya da gözlemle oluşturduğum bilgileri söylemedim bizzat yaşadıklarımı yazdım buraya, turboyu gidip sıfırda alsan servisten çıkınca garantisi yok, türkiye nin mazot kalitesi de bunun içinde, gidip aracıma zarar gelmesin diye euro dizel alırsın hep sabit bir yerden almaya özen gösterirsin servise bakıma gittiğinde o kaliteli sandığın ve aracına zarar gelmesin diye nerdeyse benzin parasıyla aldığın mazot bir bakmışsın filitrenin içini suyla doldurmuş,
ben polemik yaratmak için konuşmuyorum yanlış anlaşılmasın, en başta da dediğim gibi umarım sorun yaşamazlar dizel dizel diyenler, ben yine iyi dileklerimi kullanıyorum, reflektiye konusuna gelince dizel araca verdiğin özeni lpg liye de versen lpg li araç ta o kadar km yapabilir üstelik yapmasa bile reflektiye dizel motorun 3/1 fiyatına yaptırabilirsin ve eski düzenini tutturamama gibi bir ihtimalinde yok.

dizel motorların hangi parçası benzinlinin 3 katı ben onu merak ettim hayır bizde yapıyoruz rektefiyesini parça alımıda yapıyoruz biz mi enayiyiz ki nerdeyse aynı fiyatlara oluyo?

ayrıca 120bin km boyu chipli olarak ciddi anlamda hiç nefes aldırmadan sürekli basarak 1 kere bile eurodiesel almadan kırsal motorinden başka yakıt görmemiş olan 1.3 cdti dan sonra dizeller hakkında biraz daha pozitif düşünüyorum

matias
10-08-2010, 11:54
Bence az yakan bir benzinli dizeldende lpgdende iyidir dizelin sesi sadece kafa yormaya yeterli.

bende lpg kullanıyorum ama arkadaşlar kötülemişsin demişler alakası yok burda opet ve po yanyana aynı çalışanlar benzin bölümüne gidiyorum malum sıralı hoşgeldiniz diyorlar lpg bölümüne gidiyorum adam pompayı takıyo möl möl suratıma bakıyor sadece birde aynı çalışanlar yapıyor bunları...

bende onun için burda sadece lpg satan totaldan alıyorum :D

corsa cdti
10-08-2010, 13:58

bende polimik yaratma peşinde değilim kardeşim ama sen şanssızlık yaşadıysan olayı genellemen yanlış olur.
demekki sen ustaya rastlamamışsın, turbo dediğin 300 lira hemen bozulan bir alet değil. garantisi olmasa ne olur. eğer hemen bozuluyorsa hata turboda değil ya kullananda ya da başka yerdedir.
türkiyede mazot kalitesi belli de benzin kalitesi, lpg kalitesi belli değilmi? bu ülkenin en büyük markasının çıkardığı katkılı lpg den doalyı bir sürü insan sıkıntı yaşamadımı. lpg ciler boşunamı bas bas bağırıyor katkılı lpg almayın diye.
ne kadar bakarsan bak lpg li araç benzinli kadar bile km.yapmaz ve benzinlinin yapacağı km. ortalama dizelin yarısı kadardır.
dizel arabanın rektifiyesi 3 katı falan değildir. benim bildiğim genellikle yaklaşık benzinliden %20-30 fazla tutar ama dizel benzinlinin 2 katı km. yapar
ayrıca rektifiye demek motor açıp yarım ya da tam onarıp tekrar toplamak demekse ister benzinli olsun ister dizel olsun motorda rektifiyeden düzen tutmama diye bir şey söz konusu olmaz.
ben hayatımda hiç böyle bir şey duymadım. bir eksiklık yada yanlışlık varsa en kötü ihtimal motor tekrar açılıp düzeltilir. rektifiye işi sadece motorun mekanik parçaları ile sınırlıdır, diğer donanım ve arızaların rektifiye ile alakası yoktur. o işler rektifiyecinin değil tamircinin işidir.
düzen tutmaması olayı ateşleme sistemi, sensör ve valfler, egr, boğaz kelebeği, katalizör, açı sensörü, krank sensörü vs. gibi donanımlarla alakalıdır ve bunlar tamamen tamircinin işidir.

matias
10-08-2010, 14:04
Ahmet abi ozaman neden herkez dizele ön yargılı..

neden 10 yaşından büyük dizel alınmaz diyolar veya 150 bini geçmiş dizel alınmaz diyorlar bunlarıda açıklarsan sevinirim.

17-08-2010, 11:16
10 yılı aşkın dizellerde kullanılan teknoloji ile bu günkü teknoloji bir değil ama hangi ustaya sorsan sor 10 yaşını geçen hangi araç olursa olsun her şeyi bekle der ;) Benzin-lpg-dizel fark etmez ;)

Temiz düzenli bakımı yapılan bir dizelde 150bin sorun çıkarmaz :)

corsa cdti
17-08-2010, 13:23
Ahmet abi ozaman neden herkez dizele ön yargılı..

neden 10 yaşından büyük dizel alınmaz diyolar veya 150 bini geçmiş dizel alınmaz diyorlar bunlarıda açıklarsan sevinirim.

ben bu güne kadar 10 yaşını ya da 150.000 km. yi geçmiş hiç bir araba almadım ve normalde almam. aldığım en yüksek km.li araba 70.000 de idi o da 1999 1.6 honda civic 1.6 ies.
sanıyorum bütçesi yeten hiç kimse tercih etmez.
nasıl kullanıldığını ve bakıldığını bilmediğiniz yaşlanan ve km. dolduran bütün arabalar ne marka ve YAKITI ne olursa potansiyel birer arıza kaynağıdır. ve iş biraz şansa kalır, ne çıkarsa bahtına hesabı.
bu tür araçları satanların yarısının ya masraf zamanı geldiği ya da çözümsüz arızalardan bıktığı için satıyor olma gerçeğini de göz önünde bulundurmak lazım.
burada yanlış anlaşılma olmasın; her mal satılır ve alıcısı vardır. yüksek km. li arabalardan uzak durun anlamında değilde daha çok bu tür araçları alacak kişilerin ileride çıkabilecek aksilik ve arızaları göze alarak satın alıp, sonra sanayiden çıkamıyorum diye feryat edip markaya maletmemesi lazım.
araba güvendiğiniz, tanıdığınız birisinde ise nasıl kullanıldığını ve nasıl bakıldığını biliyor iseniz ve içiniz rahatsa ederini vererek bu tür bir arabayı her zaman satın alabilirsiniz.
bakımlı araçların çıkaracağı problemler aşağı yukarı bellidir. şu km.de şu değişir, bu km.de bu masrafı olur gibilerden öngörülerde bulunabilirsiniz.
ama ne olduğu belli olmayan, eşşek niyetine binilmiş bir araç ise tamamen kapalı kutudur ve sürprizlere gebedir, bazen problemler bir başladımı arkası gelmez.
şu bir gerçekki yaşlanan ve km. yapan arabalarda motor, kaporta, aktarma organları yıpranacak ve metal yorgunluğu başlayacaktır.
eğer bakımları zamanında ve ehli kişilerce yapılmamışsa ister istemez kısa ve ya orta vadede masraf kapısı olacaktır.
toplumumuzda periyodik bakım alışkanlığı çoğunlukla yoktur, olanların çoğu da (garanti kapsamında yetkili serviste yapılan bakımlar hariç) yağ ve filtre değiştirmekle sınırlıdır.
çoğu kişi bir arıza baş götermeden pek sanayiye uğramaz.
kaçımız km.si gelice şanzuman yağı değiştirdik, sözüm ona çoğu eski ustalar bile şanzuman ve diferansiyel yağı değiştirmeye sıcak bakmaz. neden? çünkü onlara göre şanzuman yağı hayat boyu bozulmaz, diferansiyel yağı değişirse diferansiyel öter.
çünkü ustasından 20-30 sene önce öyle öğrenmiştir ve hala aynı düşüncededir.
ben geçen yıl 40.000 km.de kitapçığında yazdığı gibi arabamın şanzuman yağını değiştiriken gören ustalar şanzumanda ne arızası var diye soruyorlardı.

dizel konusuna ayrıca değinirsek zaten bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da toplumda bilinçsizlikten kaynaklanan bir önyargı mevcut.
zaten okuyan araştıran ve sorgulayan bir toplum değiliz.
çoğunluğumuz fanatik ve duygusalız. duyguları toplum olarak hep en uçlarda yaşarız, çok küçük seyler sevinmemize yeter, en küçük bir şeye kızarız, her olayda kavga ilk çözüm aracımızdır arabadan sopayı alan iner.
hemen aşık oluruz, hemen nefret ederiz. bizim için ya beyazdır ya siyah ama gri'yi hiç görmeyiz.
bu zihniyetten dolayı takım tutar gibi parti tutarız,
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma konusunda dünyada üstümüze yoktur.
bizde 70 milyon başbakandır, futbolcudur, hakemdir, antranördür, kısacası her şeydir. her şeyin en iyisini biz biliriz.
en küçük bilgimiz olmasa bile her konuda ahkam keseriz.
koskaoca anlı şanlı profesörlerin mutlak doğruları olan din konusunda bile anlaşamadıkları yeryüzündeki tek ülke Türkiyedir herhalde.
dizel konusunda da bir zamanlar bir yerlerden doğru yanlış bir şeyler duymuşuzdur. aradan yıllar geçer teknoloji değişir, gelişir köprünün altıdan çok sular akar ama çoğumuz hala aynı yerdeyizdir.
bizim toplumumuda ön yargıları kırmak prangaları kırmaktan daha zordur.
şimdi sorsan topluma büyük çoğunluk margarin deyince sana, araba=mercedes, teyp=pionner, televizyon=sony der. çünkü yıllar önce ilk gördüğü, duyduğu budur ve ve zihninde böyle yer etmiştir. aradan 2-3 nesil geçmiş ama fikirler hala değişmemiş, ötesi hiç sorgulanmamıştır.
mercedesten daha iyi araba çoktur ama toplumun % 70'i bunu bilmez.
tam bir tüketim ve marka fanatiği topmlumuzdur. reklamcılar bu temayı çok iyi kullanırlar.
önce de yazdım; benimde dizel konusunda 5-10 yıl önceki fikirlerim benzerdi.
ne zaman ki işin işine girdim; doğru bildiklerimin çoğunluğu değişmiş.
forumlarda dizel tartışması olduğu zaman bakıyorum dizel konusunda yapılan eleştirilerin çoğu benim 5-10 yıl önceki düşüncelerim ile aynı.

18-08-2010, 15:28
+1 :alkis::alkis::alkis:

Ahmet abi çok haklı :good:

Ozgurruh
18-08-2010, 16:08
Maşallah döktürmüş ama :)

ozgur_dezen
21-08-2010, 14:55
ahmet abi nedense senin yazdiklarini hic SIKILMADAN okuyorum ...neden acaba ? :)

yazdiklarinin hepsini oyle birbirine baglamissinki yazdiklarinin sonunun gelmemesini istiyorum...
helal olsun abi!!!

DIZEL DIZEL diyenlerdenim bende...!

alpmurat
21-08-2010, 15:16
Dizel araçlar + Dizelin birim fiyatı aldı başını gidiyor yakında benz,nle eş değer olacak gibi. O zaman ne olacak onu merak ediyorum. LPG şuan söke'de 1.65'e düştü :) Dizel aldınızımı Altarnatif bir yakıt seceneğiniz olmaycak benzinde LPG seceneğiniz var. Bende paramı amorti ettim diye bilirim. LPG de Performans düşüyor diyen arkadaşlar hayatlarında hiç LPG'li araba kullanmamış insanlar diyorum cünkü LPG taktırdıktan sonra kimse performansım düştü demiyor. Hem performanstan kastınız denir 1.6 araçta ne gibi bir performans arıyorsunuz.
Yukarıda bir aradaşımız çok iyi yazmış Hem LPG ye laf ederler hem bir yere gideceği zaman senin araba ile gidelim LPG daha az yakar derler ben böyle insanlar arabamın yanına bile yaklaştırmıyorum artık.

Nişanlımın kuzenin de 1.8 Honda civic ve 2.0 dizel bir araç var adam her hafta sonu, İzmirden Didime otobusle gidiyor. (Ksk den servise bin, servisten in otobuse bin, otobuste bir ton dert, otobusten didimde in, Didimden dolmuşa bin yazlıga 40derece sıcaklıkta 400mt eşyalarınla yürü bu işlemler 22TL ye mal oluyor.) Sonrada bana gelipte benim arabam honda cıvık 1.8 diye hava at. Ben Aydından atılıyorum arabama açıyorum klimamı, müziğimde takıyorum ohhhh mis gibi yazlığıma geliyorum kaldığım 2 veya 3 gün içerisinde didim içinde kimseye veya bir saate bağlı kalmadan geziyorum tozuyorum. 33lt gaz ilede 450 km yapıyorum (1.65x33lt=55TL). Sonrada bana gelip performanstan yok arabanın uzay konsolunda yok şuna makas attımdan bahset,
Soru : "eee araba nerede"
Cevap: "izmirde bıraktım çok yakıyor"
:)

matias
21-08-2010, 17:28
Dizel araçlar + Dizelin birim fiyatı aldı başını gidiyor yakında benz,nle eş değer olacak gibi. O zaman ne olacak onu merak ediyorum. LPG şuan söke'de 1.65'e düştü :) Dizel aldınızımı Altarnatif bir yakıt seceneğiniz olmaycak benzinde LPG seceneğiniz var. Bende paramı amorti ettim diye bilirim. LPG de Performans düşüyor diyen arkadaşlar hayatlarında hiç LPG'li araba kullanmamış insanlar diyorum cünkü LPG taktırdıktan sonra kimse performansım düştü demiyor. Hem performanstan kastınız denir 1.6 araçta ne gibi bir performans arıyorsunuz.
Yukarıda bir aradaşımız çok iyi yazmış Hem LPG ye laf ederler hem bir yere gideceği zaman senin araba ile gidelim LPG daha az yakar derler ben böyle insanlar arabamın yanına bile yaklaştırmıyorum artık.

Nişanlımın kuzenin de 1.8 Honda civic ve 2.0 dizel bir araç var adam her hafta sonu, İzmirden Didime otobusle gidiyor. (Ksk den servise bin, servisten in otobuse bin, otobuste bir ton dert, otobusten didimde in, Didimden dolmuşa bin yazlıga 40derece sıcaklıkta 400mt eşyalarınla yürü bu işlemler 22TL ye mal oluyor.) Sonrada bana gelipte benim arabam honda cıvık 1.8 diye hava at. Ben Aydından atılıyorum arabama açıyorum klimamı, müziğimde takıyorum ohhhh mis gibi yazlığıma geliyorum kaldığım 2 veya 3 gün içerisinde didim içinde kimseye veya bir saate bağlı kalmadan geziyorum tozuyorum. 33lt gaz ilede 450 km yapıyorum (1.65x33lt=55TL). Sonrada bana gelip performanstan yok arabanın uzay konsolunda yok şuna makas attımdan bahset,
Soru : "eee araba nerede"
Cevap: "izmirde bıraktım çok yakıyor"
:)

abi resmi verilere göre %3 bir kayıp oluyormuş bizzat aradım sordum :)

gOkO
21-08-2010, 17:50
Dizel araçlarında lpg li araçlarında avantaj/dezavantajları var.Sırf sesi yüzünden bile dizeli sevmiyorum ben.Ayrıca geçenlerde enjektörleri bozulan bir aracın tamir masrafını görüncede iyice korktum.2.0 litre motorlu araçta 130 beygirin üstünde şıkırtı olmadan en fazla 250 kuruş sarfiyatla gezebiliyorsam dizele binmem.Ayrıca aracın bakımları yapıldıktan sonra lpg nin çokta zararlı olacağını düşünmüyorum.

darkmoon
21-08-2010, 22:44
Lpg sıralı sisteminde araç ısınana belli bir ısıya gelene kadar gene benzinle çalışıyor yada yolda giderken motor belli bir ısının altına düşerse gene benzine geçiyor yani bazı arkadaşlar benzinsiz çalışıyor sanıyorlar herhalde benzinsiz çalışmakdan bazı parçaların aşınmasından söz etmişler çünkü öyle bir şey yok yani..

ikincisi dizel için kötü bir şey yazmıycam yazsam yazarım ama değmez nedenmi eurodizelin litresi ne kadar benzinle aralarında ne fark kaldı.. yani dizeli savunanlar hayla eskisi gibi arada uçurumlar var sanıyorlar geçerken bir benziliklerdeki fiyat tabelalarına baksınlar euro dizel ile benzinin litre fiyatına aradaki farkına..

bazı eski kafalı dizelcilerin lafıda şuydu dizel ile benizinin litresi aynı olsa bile dizel fazla km yol yapıyor artık oda kalmadı bu tezde çürüdü artık yeni nesil araçların çoğunun menzili dizele yetişdi..

Ekonomi düşünenler var ise bu işin insanları ile konuşucaklar onlar kim taksiciler taksiciler neden lpg li araç alıyorlar bunu düşünün sadece boşuna tartışıyorsunuz taksiciler lpg li sıfır araçlarıyla 500 bin km 1 milyon km yi deviriyor..

hyundai fiat renault taksileri fabrikasyon lpg li çıkartıyor...

lpg neden avatajlı birincisi yeni nesiller artık sıralı işlemcili akıllı sistemler arabaya zararı sıfır.. tam aksine faydası var..

lpg den çekenler kimler hani sanayiden çıkmayanlar

ya yanlış ustaya iş yaptıranlarki lpg sitelerinde bile dünyanın en kaliteli kitini taktır ustan kötüyse çekersin diyorlar.. yada merdiven altı üçüncü sınıf yerlerde 200-300 ucuz olsun diye 30 bin tl 40 bin tl para verdikleri araçlarına cimrilik yapıp merdiven altı bir yerde lpg taktırıyor sonra sanayiden çıkamıyor hep arıza hep arıza sonrada böyle internette forum köşelerinde aman lpg almayın ben sanayiden çıkamıyorum her gün bir arıza veriyor falan diye konular açıyorlar..

bazı anti lpg cilere şunu söyliyim lpg nin motora zararı yokdur bu izlenim neden oluşdu şundan oluşdu eskiden karbiratörlü araçlar zamanında türkiyeye hiç bir standart olmayan tüv tse iso ce falan ustalar kitler getirtti bu kitleri araçlara takdılar bir nesil araçlar bu kitlerden dolayı motorları öldü işde o izlenim ne yazık ki bu günkü sıralı sistemlere kadar yansıdı..

alpmurat
22-08-2010, 02:01
abi resmi verilere göre %3 bir kayıp oluyormuş bizzat aradım sordum :)

Evet dogru diyorsun 1400 motor aracımın %3 = 1358 motor oluyor aman ne kayıp ne kayıp :)

Ozgurruh
22-08-2010, 15:39
Vallaha benim de en sonunda dün sabah kafama tak etti. Ankara'da Mocan'a gittim arabaya BRC taktırdım. Yeter gari dedim benzine verdiğim(soyulduğum) paraya. :) Takıldıktan sonra benzin istasyonuna giripte abi fulle dedim. Sonuçta adam bana fulledim abi 51 lira deyince şok geçirecektim sevinçten. Düşünsenize Benzinde fulle deseniz ne kadar para gider :D
Bu arada Mocan'a da çok teşekkür ederim. Kendi arabaları gibi ilgilendiler sağolsunlar. :):good:
En ufak bir fark hissetmedim maşallah en çok korktuğumda oydu.

22-08-2010, 15:45
42 lt benzin ile kaç km yapıyorsunuz.

42lt mazot ile çok sert kullanımla Ş.içi ile 750-850 km

corsa cdti
22-08-2010, 17:10
ahmet abi nedense senin yazdiklarini hic SIKILMADAN okuyorum ...neden acaba ? :)

yazdiklarinin hepsini oyle birbirine baglamissinki yazdiklarinin sonunun gelmemesini istiyorum...
helal olsun abi!!!

DIZEL DIZEL diyenlerdenim bende...!

sağolasın kardeşim, bildiğimi elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum.

alpmurat
23-08-2010, 12:19
42 lt benzin ile kaç km yapıyorsunuz.

42lt mazot ile çok sert kullanımla Ş.içi ile 750-850 km

33 lt gaz ile 450 km gidiyorsam 42 lt gaz ile 590 km giderim.

Evet sizden 150 - 250 km daha az fakat

siz 130TL ye 42 lt mazot alıp 850km giderken .
ben 130TL ye 79lt gaz alıp 1077km gidiyorum.

Daha 10.08.2010 tarihinde 110TL gaz ile 994km yaptım!.

palamut
24-08-2010, 18:28
benzinliler lpg ye geçiyo dizelcilerde 10 numara yağ koyucak bu gidişle :D

benzinli araçlarda eskisi gibi yakmıyo artık direkt enjeksiyon ve yüksek basınçlı püskürtme gibi teknolojilerden dolayı. bence otomobil üreten dev şirketlerin fabrikalarından çıkmış hiçbi sistem sıralı oto gazcının eline kalmış montaj ve ayara muhtaç olan bi sistemle kıyaslanmaz

25-08-2010, 14:36
33 lt gaz ile 450 km gidiyorsam 42 lt gaz ile 590 km giderim.

Evet sizden 150 - 250 km daha az fakat

siz 130TL ye 42 lt mazot alıp 850km giderken .
ben 130TL ye 79lt gaz alıp 1077km gidiyorum.

Daha 10.08.2010 tarihinde 110TL gaz ile 994km yaptım!.

Tamam o zaman :D:D

Serdar Yediler
25-08-2010, 15:04
Selamlar,
Arkadaşlar uzun vadeli kullanımda LPG kitli bir araç mı yoksa DİZEL bir araç mı daha mantıklı ekonomi ve diğer yönlerden? Örneğin 1.6 motor bir araca LPG taksak veya muadili bir Dizel alsak hangisi daha ekonomik olur? ( bakımı vs herşeyi dahil ve en önemlisi yakıtı)
Teşekkürler. Yorumlarınızı bekliyorum.:D

Güzel bir konu açılmış..;) Bence araçlar için,sadece araçlar için değil biraz daha evrensel düşünerek dünyamız için lpg kullanılmasını uygun görüyorum..Ülkemizdeki akar ykaıtların fiyatlarını da göz önünde bulunduracak olursak bu bnce mühim bir konu...KOnuyu amcamın aracı ile kendi aracımı kıyaslayarak örneklemek isterim..Amcamda 2001 model 2.0 dizel 136 hpli full bir 406 var..aracının ortalma yakıt tüketimi;6.8 lt(klimalı)..Benim aracım2004 model 1.6 c kasa LPG li elegance verctra 109 hp ve tüketimi 7.6 lt(klimalı)..Şimdi km de motorin ve gazın fiyatlarını da göz önünde bulundururak ne kadar yaktıklarına bakalım:(406-6.8 x 3.2=217,6 kuruş,vectra-1.9 x 7.6=144 krş yakmakta)Belk, bu oranlar ilk bakışta ilgnç görülebilir ama durum bu..Yıllık vergilerini karşılaştırmayı geçiyorum..Dizel araçların genel olarak ömürleri ve performansları da 150 bin km den sonra gözle görülür şekilde düşüyor..Ancak gazlı olan araçlar istikrarını sürdürüyor..Sonuç olarak bence gazlı bizim için daha iyisi :D

darkmoon
26-08-2010, 03:57
birde bu sene izmire giderken dikkat ettim lpg fiyatları bil hassa uzun yolda çok düşüyor istanbulda sanırım 1.80 idi yada 1.90 lpg tam hatırlamıyroum uzun yolda bir çok benzinlikde adamlar pankart açmış lpg 1550 lpg 1500 diye..

darkmoon
26-08-2010, 04:02
Güzel bir konu açılmış..;) Bence araçlar için,sadece araçlar için değil biraz daha evrensel düşünerek dünyamız için lpg kullanılmasını uygun görüyorum..Ülkemizdeki akar ykaıtların fiyatlarını da göz önünde bulunduracak olursak bu bnce mühim bir konu...KOnuyu amcamın aracı ile kendi aracımı kıyaslayarak örneklemek isterim..Amcamda 2001 model 2.0 dizel 136 hpli full bir 406 var..aracının ortalma yakıt tüketimi;6.8 lt(klimalı)..Benim aracım2004 model 1.6 c kasa LPG li elegance verctra 109 hp ve tüketimi 7.6 lt(klimalı)..Şimdi km de motorin ve gazın fiyatlarını da göz önünde bulundururak ne kadar yaktıklarına bakalım:(406-6.8 x 3.2=217,6 kuruş,vectra-1.9 x 7.6=144 krş yakmakta)Belk, bu oranlar ilk bakışta ilgnç görülebilir ama durum bu..Yıllık vergilerini karşılaştırmayı geçiyorum..Dizel araçların genel olarak ömürleri ve performansları da 150 bin km den sonra gözle görülür şekilde düşüyor..Ancak gazlı olan araçlar istikrarını sürdürüyor..Sonuç olarak bence gazlı bizim için daha iyisi :D

serdar bu arada senin kit nedir memnunmusun

mezarcı
26-08-2010, 05:27
dızleın bakımı ve fıyatı benzınlıye gore daha malıyetlı kaıdesıne uygun kullanıldıgında lpg daha avantajlı bence

26-08-2010, 11:56
Bakımda 30tl 40 tl oynuyor onuda Benzinlide buji ile farkı kapatıyor ;)

multicdti
31-08-2010, 15:19
yeni nesil araçlarda artık dizeller çok şaşırtıcı performans ve yakıt tasarrufu sağlıyor bence litre fiyatına göre lpg ye geçmenizi tavsiye etmem dizel alınca blow off takıyosunuz ve çufffff ayrıca yokuşlarda siz 3 e düşerken turbo dizel nerdeyse 4 ten 5 e atıyor :)

gOkO
03-09-2010, 02:02
130 küsür beygir her zaman emrime amade, motor sesi yok ve uzun yolda 140 kuruş yakıyorsam dizele gerek yok.Ayrıca babamda Transporter t5 var 2.5 130hp, hiçte tutumlu değil :D

palamut
03-09-2010, 02:24
130 küsür beygir her zaman emrime amade, motor sesi yok ve uzun yolda 140 kuruş yakıyorsam dizele gerek yok.Ayrıca babamda Transporter t5 var 2.5 130hp, hiçte tutumlu değil :D

transporterın tutumsuz olması normal 2 tondan fazla kasa ağırlığı var ve 2.5

ufak dizeller iyidir tasarrufta yeni teknoloji hafif kasa 6 ileri kısa şanzuman...

Favorite
03-09-2010, 02:39
arkadaşlar tabiki en mantıklısı lpg buda sorumu yahu dizel kullanacağıma benzinli araç kullan ondan daha iyi geçen arkadaş dublo'nun sadece enjektörlerine 1.750 tl para verdi dizel motora verdiğiniz parayı benzine verin nerdeyse kafa kafaya gelir ben belediyede çalışıyorum dizel araçların biri gidiyor diğeri geliyor motor bakımından.

emre12
04-09-2010, 22:20
benzinli alıp benim gibi arabayı daha evin önüne getirmeden LPGciye bıraktınız yada dizel aldınız
4 kapı sedan yerli malı işgörürü bir otomobil Fiat linea fiyatları
LINEA 4K ACTUAL 1.4 FIRE 77 HP28,300
LINEA 4K ACTUAL 1.3 MULTIJET 90 HP33,050

fark 4750TL baştan ödediniz (Kredili ise dizel farkı size 5500TLye geldi)
benim aracım uzun yolda 133,9TL yaktı ile dizelleri kıskandırıyor ayrıntı http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=1457&page=115
linkindeki 2286 numaralı mesajda

diyelimki yeni arabanızla 100.000 km yapmak için aldınız

Benzinliye 1500TL LPG taktırdınız
birde yakıtı eurodizel fiyatından dolayı her kilometre başına 020-030kr fazla yaktınız
birde şanlıurfa ilinde oturuyorum, buradan doğuda kaçak ve karışık mazot tonlarca eurodizeli bırakın temiz karadizel bile çooook zor gitti gülüm enjektörler
fiyatta hatam olabilir fiyatlar kulaktan dolma ama clio ve meganede 80.000kmde enjektör değişimi tavsiyesi var buralardaki mazotla o kilometreyi bile görmüyormuş
clio enjektör takımı 1500TL (65hp motor için Not:fiyatta hatam olabilir)
megane II enjektör takımı 2750TL (Not:fiyatta hatam olabilir)

birde 100,000KMye kadar birkere turbo yediniz
megane II turbosu 2250TL
kia cerato1.5 dizel turbosu 2000TL

eurodizel kilometrede 0.020kr LPG ye göre fazla yaksa 100.000KMde
2000TL fazla yaktınız

Periyodik bakım 100,000KMde:
Benzinli 15000KMden 6 servis periyodu 300TLden 1800TL
benzinli LPG bakımı 20000KMde 4 filitre periyodu 20TLden 80TL
Dizel 10000KMden 9 servis 340TLden (mazot filitresi farkı 40TL) 3060TL
1180TL de bakımdan dizel fiyata ekledi

Sonuç
Benzinli 100.000KM fiyatı :44680
dizel 100.000KM fiyatı :53860
fark:9180TL dizelde zarar
benim hesabım bu

MERKEZ
04-09-2010, 22:34
Megane 1.5 dcı uzun yolda 3.7 litre dizel litre fiyatı 2.90 (04.09.2010) 1.5 cdı clıo hp yi düşünemiyorum.

Serdar Yediler
04-09-2010, 23:06
serdar bu arada senin kit nedir memnunmusun

Benim ATIKER Sıralı LPG Hakan Abi...Şuana kadar gayet memnunum..Deposu biraz büyük 60 lt (sonuçta uzun yol aracı) ama büyük olduğu için 10,20 ya da 25 liralık gazları pek hissetmiyor :D onun dışında öneririm...Zaten üklemizde brc atiker gibi 1çok isim var ama bunların çoğu tek bir firmadır..

darkmoon
05-09-2010, 10:13
sağol :)

serkan-g
05-09-2010, 12:03
benzinli alıp benim gibi arabayı daha evin önüne getirmeden LPGciye bıraktınız yada dizel aldınız
4 kapı sedan yerli malı işgörürü bir otomobil Fiat linea fiyatları
LINEA 4K ACTUAL 1.4 FIRE 77 HP28,300
LINEA 4K ACTUAL 1.3 MULTIJET 90 HP33,050

fark 4750TL baştan ödediniz (Kredili ise dizel farkı size 5500TLye geldi)
benim aracım uzun yolda 133,9TL yaktı ile dizelleri kıskandırıyor ayrıntı http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=1457&page=115
linkindeki 2286 numaralı mesajda

diyelimki yeni arabanızla 100.000 km yapmak için aldınız

Benzinliye 1500TL LPG taktırdınız
birde yakıtı eurodizel fiyatından dolayı her kilometre başına 020-030kr fazla yaktınız
birde şanlıurfa ilinde oturuyorum, buradan doğuda kaçak ve karışık mazot tonlarca eurodizeli bırakın temiz karadizel bile çooook zor gitti gülüm enjektörler
fiyatta hatam olabilir fiyatlar kulaktan dolma ama clio ve meganede 80.000kmde enjektör değişimi tavsiyesi var buralardaki mazotla o kilometreyi bile görmüyormuş
clio enjektör takımı 1500TL (65hp motor için Not:fiyatta hatam olabilir)
megane II enjektör takımı 2750TL (Not:fiyatta hatam olabilir)

birde 100,000KMye kadar birkere turbo yediniz
megane II turbosu 2250TL
kia cerato1.5 dizel turbosu 2000TL

eurodizel kilometrede 0.020kr LPG ye göre fazla yaksa 100.000KMde
2000TL fazla yaktınız

Periyodik bakım 100,000KMde:
Benzinli 15000KMden 6 servis periyodu 300TLden 1800TL
benzinli LPG bakımı 20000KMde 4 filitre periyodu 20TLden 80TL
Dizel 10000KMden 9 servis 340TLden (mazot filitresi farkı 40TL) 3060TL
1180TL de bakımdan dizel fiyata ekledi

Sonuç
Benzinli 100.000KM fiyatı :44680
dizel 100.000KM fiyatı :53860
fark:9180TL dizelde zarar
benim hesabım bu

tesbitinizi okudum ve size katılıyorum.hele ki 2. elde kilometreli dizel yer bitirir adamı.forumda vectracı bi arkadaş satmıştı geçen B2 dizeli adam sanki üzerinden yük atmış gibi rahattı.

ben de olsam aracı bayiden alır eve gitmeden görürür 1500-2000 arası lpg taktırırım.şu an en mantıklısı bu.ekonomik açıdan tabi.

05-09-2010, 12:52
Ateşleme bobini buji+buji kablosu ??

bnm12
05-09-2010, 13:19
dizel aracın bakımı km arttıkca artıyor e buda cok masraflı oluyor kaliteli bi lpg sistemi bide aygazdan aldığın gazla aracında hiç bir sorun olmaz düzenli bakımı yaptırırsan kısında calısır performansda düşmez ama herseyden önce iyi bir usta takmalı lpgyi

ugur_tasar
05-09-2010, 16:53
geçen sene tam bu sıralar landi renzo sıralı sistem taktırdım aracım 1.2 Chevy kalos ekonomi açısından memnun kaldım diyebilirim ama son zamanlarda ilk çalıştırma esnasında üst üste stop etmeye başladı yazın klima açıkken 100 km/h giderken veya viraja girerken gaz kesitğimde birden stop etmeye başladı,benzindeyken klima açıkken 6 sene boyunca hiç stop ettiğini hatırlamam,nedense yaşadığım ufak tefek şeyler beni LPG den soğuttu tasarruf açısından yüzüm kara çıkmadı 1 yıl içinde taktığım kitin parasını çıkardı ve üste kar ettim,şimdi 1.3 dizel aldım şimdilik tüketimden çok memnunum.

emre12
06-09-2010, 07:36
Ateşleme bobini buji+buji kablosu ??

araba 47000de şükür sorun yok
ama olursa yaklaşık maliyet
buji kablosu 55TL (duduco)
buji 24tl(bosch)
boboin170TL (Delphi)

toplam: 249TL
100.000 kmde 2 kere bobin problemi yaşasam 249*2=498tl
9180-498= 8682TL dizelde gene zarar

Ozgurruh
16-09-2010, 10:15
Güncel...

umit1984
29-09-2010, 11:14
Ne olursa olsun dizel tabi... Kullanıcı olarak dizelin nazlı olduğunu bilerek kullanmak şartıyla... 1 Senede 4 araba değiştirdim Corsa cdti ın yerini hiçbiri tutmadı hemde her anlamda... YAKIT dersen mükemmel... Performans mükemmel... Corsalarda bagaj küçükte olsa Dizel olduğu için hepsini kullanabiliyorsun :D LPG olunca yer kalmıyor...buda ayrıca bir özellik..

corsa cdti ile 45000 km yaptım tık demedi
Getz aladım lpg li gitmiyor
Focus aldım lpg li şehir içi benzinli gibi yakıyor
SOnra büyük bir hata yaptım Sıfır Cruze aldım aman allahım 500 kuruş yakıyor neredeyse :D

VE özümüze Corsamıza döndük temiz diye aldım yoksa hayatta benzinli arabaya binmem Tek kelimeyle dizel
ve bu işi Opel iyi yapıyor vergide olsun yakıtta olsun hertürlü avantajlısınız.

darkmoon
30-09-2010, 21:45
Ne olursa olsun dizel tabi... Kullanıcı olarak dizelin nazlı olduğunu bilerek kullanmak şartıyla... 1 Senede 4 araba değiştirdim Corsa cdti ın yerini hiçbiri tutmadı hemde her anlamda... YAKIT dersen mükemmel... Performans mükemmel... Corsalarda bagaj küçükte olsa Dizel olduğu için hepsini kullanabiliyorsun :D LPG olunca yer kalmıyor...buda ayrıca bir özellik..

corsa cdti ile 45000 km yaptım tık demedi
Getz aladım lpg li gitmiyor
Focus aldım lpg li şehir içi benzinli gibi yakıyor
SOnra büyük bir hata yaptım Sıfır Cruze aldım aman allahım 500 kuruş yakıyor neredeyse :D

VE özümüze Corsamıza döndük temiz diye aldım yoksa hayatta benzinli arabaya binmem Tek kelimeyle dizel
ve bu işi Opel iyi yapıyor vergide olsun yakıtta olsun hertürlü avantajlısınız.

bagajınızı gene kullanabilirsiniz stepnenizi çıkarırsınız oraya deponuzu stepne depo alırsınız olur biter.. bri tane elektrikli kompressör alırsınız 30tl-40 tl bir tanede tekerlek köpüğü alırsınız 20 tl lastik patlamasına karşı bagajınızda size kalır tertemiz bagajı açdınızmı normal bagaj görürsünüz..

bu arada benim aracımda lpg olmamasına rağmen bende elektrikli kompressor ve bagaj köpüğü var. 2 yıldır belki 3 yıldır lastik değişmedim ellerimi hiç kirletmedim yeninesil lastiklerin zaten yarılma parçalanma gibi bir olayı yok.. daha yeni fethiyeden dönerken çivi girmiş yolda molada inmiş lastik elektrikli kompressörle şişirdim 30 km sonra lastikçiye girdim 3 dakkada haloldu ellerim kirlenmeden sıkıntı çekmeden yola devam ettim heme stepneyide kullanmamış oldum...

serkan-g
30-09-2010, 21:49
bagajınızı gene kullanabilirsiniz stepnenizi çıkarırsınız oraya deponuzu stepne depo alırsınız olur biter.. bri tane elektrikli kompressör alırsınız 30tl-40 tl bir tanede tekerlek köpüğü alırsınız 20 tl lastik patlamasına karşı bagajınızda size kalır tertemiz bagajı açdınızmı normal bagaj görürsünüz..

bu arada benim aracımda lpg olmamasına rağmen bende elektrikli kompressor ve bagaj köpüğü var. 2 yıldır belki 3 yıldır lastik değişmedim ellerimi hiç kirletmedim yeninesil lastiklerin zaten yarılma parçalanma gibi bir olayı yok.. daha yeni fethiyeden dönerken çivi girmiş yolda molada inmiş lastik elektrikli kompressörle şişirdim 30 km sonra lastikçiye girdim 3 dakkada haloldu ellerim kirlenmeden sıkıntı çekmeden yola devam ettim heme stepneyide kullanmamış oldum...

bahsettiğiniz yani sizin kullandığınız ürünlerle ilgili link verebilirmisiniz?

darkmoon
30-09-2010, 23:03
ben kompressörü bim den almışdım.. epey oldu 3 yıl falan benimkinin markası minton bakdım netten bulamadım benimkinden minton kompressör yazınca scarlett diye bir marka çıkıyor ama görüntüsü benimkinin birebir aynısı...
http://www.nekadar.com/122952.html benimki bundan bunun minton olanı..

lastik şişirme köpüğüde bilmiyorum markasını öyle tanınmış bir marka değil.. hepsi buradada şimdi bakdım 7 - 10 tl arası çok var..

şöyle bir şey işinizi görür sanırım
http://www.hepsiburada.com/Liste/stac-italy-500-ml-lastik-tamirsisirici-sprey-090176/ProductDetails.aspx?productId=otm090176&categoryId=262977

şimdi mintona ararken bakdım almayı düşünürsen kompressör sonax ın kompressörü var sonax kötü ürün üretmez..

http://www.hepsiburada.com/Liste/sonax-300-psi-lastik-sisirici-hava-kompresoru-570078/ProductDetails.aspx?productId=otm570078&categoryId=262977

palamut
01-10-2010, 05:45
yeninesil lastiklerin zaten yarılma parçalanma gibi bir olayı yok..

pzero nero ön 2si birden yarıldı ve janta oturdu daha da yeni nesil lastik ne olacak pzero rosso veya corsa system mi diyicez yarılmaz diye :D

ha lpg de yok stepne de taşımam ama yinede uzun yolda ne köpüğe ne pompaya ne stepneye güven olmuyor. 2sini birden yarınca yapcak hiçbişey kalmıyo zaten :)

Ozgurruh
01-10-2010, 09:03
Zaten stepneye henellikle uzun yolda ihtiyaç oluyor ve köpikle yada kompresörle tamir edilemeyecek bir durum olduğunda da genellikle 2 teker birden patlar dolayısıyla stepne bu gibi durumlarda zaten yetersiz kalıyor. Köpük bende de var daha kullanmak nasip olmadı ve olmazda inşallah.:)

palamut
01-10-2010, 12:03
Zaten stepneye henellikle uzun yolda ihtiyaç oluyor ve köpikle yada kompresörle tamir edilemeyecek bir durum olduğunda da genellikle 2 teker birden patlar dolayısıyla stepne bu gibi durumlarda zaten yetersiz kalıyor.

evet bak bu çok mantıklı geldi hiç bu açıdan düşünmemiştim :D

tolgauslu06
01-10-2010, 14:00
Hem dizel hem lpg li araç kullanmış biri olarak eğer ikisi de yeni araç olacaksa dizel, ama ikisini de 2. el alacaksan lpg li derim. Çünkü ikinci elde az kullanılmış dizel bulamazsın, hatta şöyle diyim KESİNLİKLE bulamazsın. Çünkü alan adam zaten çok yol yaparım diye dizel alıyor. Yani yılda 80.000 km den az yapacak insan gidipde dizel araç almıyor genelde.Ek olarak yakıt sarfiyatı olarak aralarında çok bir fiyat yok, ortalama ikiside kilometrede 140.000 - 180.000 (eski TL ) yakıyor. Dizelin bakım masrafı da abartıldığı kadar çok değil amaaaaaaaa sorunlu bir parça oldumu işte o çok tutuyor. İkinci elde sıkıntı bu açıdan başlıyor. Benim fikrim 2. el lpg li bir araç almaktansa eğer para yetiyorsa sıfır bir dizel almak en iyisi. Çünkü malesef bizim ürettiğimiz ve düzgün çalışan herhangi bişey görmedim ben. Musluk contası bile alırken yabancı olması için uğraşıyoz...

01-10-2010, 17:46
Hem dizel hem lpg li araç kullanmış biri olarak eğer ikisi de yeni araç olacaksa dizel, ama ikisini de 2. el alacaksan lpg li derim. Çünkü ikinci elde az kullanılmış dizel bulamazsın, hatta şöyle diyim KESİNLİKLE bulamazsın. Çünkü alan adam zaten çok yol yaparım diye dizel alıyor. Yani yılda 80.000 km den az yapacak insan gidipde dizel araç almıyor genelde.Ek olarak yakıt sarfiyatı olarak aralarında çok bir fiyat yok, ortalama ikiside kilometrede 140.000 - 180.000 (eski TL ) yakıyor. Dizelin bakım masrafı da abartıldığı kadar çok değil amaaaaaaaa sorunlu bir parça oldumu işte o çok tutuyor. İkinci elde sıkıntı bu açıdan başlıyor. Benim fikrim 2. el lpg li bir araç almaktansa eğer para yetiyorsa sıfır bir dizel almak en iyisi. Çünkü malesef bizim ürettiğimiz ve düzgün çalışan herhangi bişey görmedim ben. Musluk contası bile alırken yabancı olması için uğraşıyoz...

Benim aracı vereyim :D 3 yaşında 40bin km :)

howarank
01-10-2010, 18:16
kesinlikle dizel. Orjinal fabrika çıkışı olan ile sonradan takılan fark eder. km ne olursa olsun bakımlı bir dizel uzun vadede fiyatı ne olursa olsun dizeldir.

KKAggressor
01-10-2010, 20:29
onu bunu bilmem, 97 model opel vectra B CD 2.0 vardı LPG ile şehir içi 280 lira şehirler arası 200 lira gibi bi para yakıyodu. şimdi 2006 1.9 dizel Vecra C vcar, şehirler arası 180 şehir içi 270 yakıyor yani kilometre başı 10 kuruş kar var :D biri 136 beygir dizel olan 150 beygir :D

1 km de 10 kuruş
10 km de 1 lira
1000 km de 100 lira
100.000 km de 10.000 lira fark eder :D

Ayrıca servis bakım fiyatları da abarttığınız kadar farklı değil,

Vectra C 1.6 benzinli 15.000 bakımı 400 lira 60.000 bakımı 950 lira
Vectra c 1.9 Dizel 15.000 bakımı 470 lira 60.000 bakımı 1180 lira

o kadar fark yok :D

bacadir68
01-10-2010, 21:04
onu bunu bilmem, 97 model opel vectra B CD 2.0 vardı LPG ile şehir içi 280 lira şehirler arası 200 lira gibi bi para yakıyodu. şimdi 2006 1.9 dizel Vecra C vcar, şehirler arası 180 şehir içi 270 yakıyor yani kilometre başı 10 kuruş kar var :D biri 136 beygir dizel olan 150 beygir :D

ben şuan 20krş civarı yakıyorum şehir içi. :confused:

KKAggressor
01-10-2010, 21:09
ben şuan 20krş civarı yakıyorum şehir içi. :confused:

gittiğiniz mesafedeki ışık mitarı gittiğiniz mesafe felan çok değiştirir.

2000 motor opel vectra Atiker LPG ile günde 8 kilometre 8 kilometre de 14 trafik ışığı olunca km de 280 lira yakıyor :D 1.9 dizel aracım ise aynı yolda 270 civarı yakıyor

ha bu arada sizinkisi şehir içi 200 TL çok çok iyiymiş bence onu bi ara tekrar hesaplayın :D

bacadir68
01-10-2010, 21:12
10,3lt/100km türketimim var şuan ve allaha şükür hesap yapmasınıda iyi bilirim. ayrıca 200lira değil 20krş. ayrıca uzun yolda da 3,5 saatte aksaray-osmaniye arasını gittim 8lt ortalama verim vardı... kaçla gittiğimi söylemeyim bile...

KKAggressor
01-10-2010, 21:54
10,3lt/100km türketimim var şuan ve allaha şükür hesap yapmasınıda iyi bilirim. ayrıca 200lira değil 20krş. ayrıca uzun yolda da 3,5 saatte aksaray-osmaniye arasını gittim 8lt ortalama verim vardı... kaçla gittiğimi söylemeyim bile...

:D ilginç neden bir anda irrite edici şekilde konuşmaya başladınız anlayamadım :D 10.3/100 km yi yol bilgisayarında mı göüyorsunuz yoksa deponuz boşaldığında yaptığınız km ye oranlayarak mı buluyorsunuz ?

Ayrıca dediğim gibi eğer siz gerçekten 2.000 motor biaraçla LPG de şehir içi 200 TL yakıyorsanız ( ben kuruş anlamam 200 TL demem size batıyorsa üstün hesabınızla kuruşa çevirebilirsiniz ) sizin arabanız gerçekten bir teknoloji harikası, günde 8 km yol toplam günde 14 trafik ışığı katettiğim KONYA trafiğinde 75 liralık LPG ile daha 3 ay önce 270 km yol gidebiliyordum :D bilginize...

darkmoon
01-10-2010, 23:06

1 km de 10 kuruş
10 km de 1 lira
1000 km de 100 lira

hesap kitabınız kendinizi iyi hissetme amaçlı çok iyimser arkadaşın 2007 vectra c yi yeni bakıma sokduk triger genel bakım artı arka balatalar artı bir iki ıvır zıvır hesapda olmayan şeyler değişdi toplamda 700 tl verdik..
sadece triger olsaydı sanırım 500/600 arası çıkardık bakımdan..

sizin aracınızın küçük bakımı zaten 60 bin bakımıdır dizel araçlar için 60 bin km benzinli aracın 20-30 bin kmsi gibidir sizin büyük bakımınız araç 100/120 bini devirdek sonra olurki o zamanda buraya bakım parasını yazarsınız..

bir sonraki şu benzin yakma konusuna gelince benim aracımda c2 1.6 şehir içinde 9 /10 litre ortalama yakışım var ortalama şehir ler arası yolda bu sene izmire gittim 650 km yol gittim depoyu çıkmadan önce fulledim km yi sıfırladım izmire gittiğimde daha doğrusu izmiride geçdim gümüldüre gittim km sayacı 647 gibi bir rakamı gösteriyordu vardığımda depomda hayla çeyrek deponun bir çizgi üstünde benzin vardı yani rahat daha arabanın epey bir gideri vardı..

ben anlamam ekonomi işinden o kadar çok hesap kitap yapan biride değilimdir ama yazlık yerlerde fiks erkek muhabbetidir sen ne kadara geldin sen ne yakdın kaç km yol yapdın ben kime söylesem her kez harika yakmış araç diyor çünkü vectralar hep akılda çok yakan araç gözüyle kalmış.. duyan çok iyi yakmış hiç bri şey yakmamış falan diyordu..

fethiyeye gittim gene bu sene birdepo+çeyrek depo benzinle gittim sanırım 1200km yakın yol gittik kim duysa araba çok çok az yakmış diyordu yanımda bir arkadaşda vardı istanbuldan çıkarken espri yapıyordu 2 depoyu geçerse valla inerim otubüse biner gelirim diye tabi işin esprisi o bile fethiyeye girdiğimizde çok şaşırdı.. her kez nasıl geldiniz yol nasıldı falan dediğinde araba üflüyor benzini uzun yolda diyordu.. şunuda belirtiyim yol artık bitmez olduğunda ara sıra 160 larda falan gittik yani öyle ekonomikde sürmedik...

benim aracım yakarsa şehir içinde alt devirlerde yakıyor bu gerçek ama o kütledeki bütün araçlar alt devirde yakıyor bu bizim araçlara has bir şey değil onuda işde bazen lpg takıpda ordan amortimi etsem diye düşünmüyor değilim..

serkan-g
02-10-2010, 00:16
ben kompressörü bim den almışdım.. epey oldu 3 yıl falan benimkinin markası minton bakdım netten bulamadım benimkinden minton kompressör yazınca scarlett diye bir marka çıkıyor ama görüntüsü benimkinin birebir aynısı...
http://www.nekadar.com/122952.html benimki bundan bunun minton olanı..

lastik şişirme köpüğüde bilmiyorum markasını öyle tanınmış bir marka değil.. hepsi buradada şimdi bakdım 7 - 10 tl arası çok var..

şöyle bir şey işinizi görür sanırım
http://www.hepsiburada.com/Liste/stac-italy-500-ml-lastik-tamirsisirici-sprey-090176/ProductDetails.aspx?productId=otm090176&categoryId=262977

şimdi mintona ararken bakdım almayı düşünürsen kompressör sonax ın kompressörü var sonax kötü ürün üretmez..

http://www.hepsiburada.com/Liste/sonax-300-psi-lastik-sisirici-hava-kompresoru-570078/ProductDetails.aspx?productId=otm570078&categoryId=262977

teşekkürler.

KKAggressor
02-10-2010, 01:03
hesap kitabınız kendinizi iyi hissetme amaçlı çok iyimser arkadaşın 2007 vectra c yi yeni bakıma sokduk triger genel bakım artı arka balatalar artı bir iki ıvır zıvır hesapda olmayan şeyler değişdi toplamda 700 tl verdik..
sadece triger olsaydı sanırım 500/600 arası çıkardık bakımdan..

sizin aracınızın küçük bakımı zaten 60 bin bakımıdır dizel araçlar için 60 bin km benzinli aracın 20-30 bin kmsi gibidir sizin büyük bakımınız araç 100/120 bini devirdek sonra olurki o zamanda buraya bakım parasını yazarsınız..

Hocam ben Özkaymak Opel servisinin araç kabul bölümünde duvarda yazan fiyatları aynen yazdım :D ve dizel vectra C nin 60.000 bakımı ve 120.000 bakımı aynı fiyattı yani 1180 lira :D ayrıca opel Card sahiplerine bu fiyatlar üzrinden %25 indirim yapıyorlar yani 1180 liralık servis ücreti 880 liraya düşüyor , ancak ben 90.000 bakımı yaptırdım ve 90.000 bakımına Triger değişimini de eklettim :D fatramın resminin koyabilirim 700.000 TL verdim :D

bacadir68
02-10-2010, 07:42
erdem bey kusura bakmayın ama bizim araçlarımız teknoloji harikası değiller malesef sizin bindiğiniz araçlar sorunlu. kime sorarsanız sorun 25krştan fazla yakan 2lt vectra bulamazsınız şehir içi.

haa bu arada 150lira toplam yol masrafı ile 1000+ kilometre yol yaptım. buyrun uzun yolda ne kadar yakıyormuş kendiniz hesaplayın.

bu arada ben iyi hesap yapmasını bilirim boşuna kafanızı yormayın.

şunuda söylemeden edemeyeceğim. her 500m'de bir trafik ışığında duruyorsanız zaten sizinki şehir içi trafik olmuyor malesef. 3. vitese geçmeden hesap yapıyorsanız sizin yaptığınız hesaplarda sorun var demektir.

02-10-2010, 11:08
Gönül isterdi 3bin cc üzeri bir benzinli ama ülkemiz şartlarında 1.3 dizel bile çok geliyor :(

Ozgurruh
02-10-2010, 11:44
Gönül isterdi 3bin cc üzeri bir benzinli ama ülkemiz şartlarında 1.3 dizel bile çok geliyor :(

Maalesef bu şartlarda gerçekten zor. :(

KKAggressor
02-10-2010, 11:49
erdem bey kusura bakmayın ama bizim araçlarımız teknoloji harikası değiller malesef sizin bindiğiniz araçlar sorunlu. kime sorarsanız sorun 25krştan fazla yakan 2lt vectra bulamazsınız şehir içi.

haa bu arada 150lira toplam yol masrafı ile 1000+ kilometre yol yaptım. buyrun uzun yolda ne kadar yakıyormuş kendiniz hesaplayın.

bu arada ben iyi hesap yapmasını bilirim boşuna kafanızı yormayın.

şunuda söylemeden edemeyeceğim. her 500m'de bir trafik ışığında duruyorsanız zaten sizinki şehir içi trafik olmuyor malesef. 3. vitese geçmeden hesap yapıyorsanız sizin yaptığınız hesaplarda sorun var demektir.

peki sizin dediğiniz gibi olsun.. ancak yinede şunu söylemek isterim çevremdeki herkes ve bu forumdaki birçok kişi dizel LPG den az yakar diyor...

bacadir68
02-10-2010, 12:25
peki sizin dediğiniz gibi olsun.. ancak yinede şunu söylemek isterim çevremdeki herkes ve bu forumdaki birçok kişi dizel LPG den az yakar diyor...

dizel tabiki LPG'den az yakar bende buna katılıyorum. ama LPG fiyat farkından dolayı daha ucuza geliyor ;) benim aracım 10lt yakıyor 2 liradan 20 krş, sizinki 8lt yakıyor 3,1 liradan 24,8 krş ;)

darkmoon
02-10-2010, 21:04
tabiki dizel lpg den az yakar bu bir gerçek lpg nin tek esprisi bunu taksicilerede sorun aynısını der lpg nin birim fiyatının ucuz olmasıdır..

ben her bu forumda bu tip konular açıldığında şunu diyorum dünyada ekonominin kralını yapan insanlar taksicilerdir.. sineğin yağını çıkarırlar taksicilerin şu anda kullandığı araçlarda lpgli .. fabrika çıkışı renault hyundai falan lpg li taksi veriyor.. filo alan firmalarada lpg li veriyorlar benzinli araçları..

butterfly_effect
04-10-2010, 14:23
..
dünyada ekonominin kralını yapan insanlar taksicilerdir.. sineğin yağını çıkarırlar taksicilerin şu anda kullandığı araçlarda lpgli ..

Konu dışı bişey ama, taksicilerin kaba hesap olarak yarından çoğu (benim bindiklerim diyeyim daha insaflı olmak için) otomobil sürmeden, hele ki ekonomik sürüşten bi haberler... :rolleyes:

mustafa57
04-10-2010, 14:42

1 km de 10 kuruş
10 km de 1 lira
1000 km de 100 lira

sizce bu hesapta yanlışlık yokmu ? 1 KM de 1 kuruş fark ediyor, 10 kuruş değil.

Ozgurruh
04-10-2010, 15:38
sizce bu hesapta yanlışlık yokmu ? 1 KM de 1 kuruş fark ediyor, 10 kuruş değil.

Merhaba Arkadaşım,
100 KURUŞ 1 TL.
10 KURUŞ 0.1 TL.
Arkadaş
1 km de 10 kuruş olarak yazmış. Doğru bir değer.

tolgauslu06
04-10-2010, 15:42
Benim aracı vereyim :D 3 yaşında 40bin km :)

Valla piyasaya inancım o kadar azaltı ki kusura bakma kimseye inanmıyorum...

mustafa57
04-10-2010, 16:07
Merhaba Arkadaşım,
100 KURUŞ 1 TL.
10 KURUŞ 0.1 TL.
Arkadaş
1 km de 10 kuruş olarak yazmış. Doğru bir değer.

100 kr tabiki 1 TL yapıyor. ben onu kastetmedim. LPG li araç 280 dizel 270 kuruş yakıyor demiş. (lpg 28, dizel 27 kuruşu kastetmiş) yani km bazında 10 kuruş değil 1 kr fark ediyor.

Ozgurruh
04-10-2010, 16:25
1 KM’DE 0,1 TL fark ederse ve 100 kuruşta 1 TL ederse;
1 KM’ de 10 kuruş (0,1 x 100) doğru bir değer :)

mustafa57
04-10-2010, 16:47
1 KM’DE 0,1 TL fark ederse ve 100 kuruşta 1 TL ederse;
1 KM’ de 10 kuruş (0,1 x 100) doğru bir değer :)

arkadaşlar benmi anlatamıyorum. arkadaş LPG li aracın km de 280, Dizelin 270 yaktıgını söylemiş. (eski para ile) yani LPG km de 28 kuruş, Dizel KM de 27 kuruş yakıyormuş.
şimdi arada 1 kuruş mu 10 kuruşmu fark var.

hala bunları tartıyor olmamız çok komik bence.

marikan
04-10-2010, 17:02
Olaya farklı bir boyut getireyim:)
LPG'li araçta iki seçeneğiniz var:) İster LPG ile kullanın ister benzin ile:)
Dizelde alternatif yok:) Sadece mazot :)

Ozgurruh
04-10-2010, 17:03
ahaha pardon yazıyı gözümle okumamışım :D
haklısınız. :rulet::rulet2:

04-10-2010, 19:30
Valla piyasaya inancım o kadar azaltı ki kusura bakma kimseye inanmıyorum...

Doğrudur,zaten herkes km düşürür ben yükseltirim satarken inandırıcı olsun diye :D:D

darkmoon
05-10-2010, 01:36
arkadaşlar benmi anlatamıyorum. arkadaş LPG li aracın km de 280, Dizelin 270 yaktıgını söylemiş. (eski para ile) yani LPG km de 28 kuruş, Dizel KM de 27 kuruş yakıyormuş.
şimdi arada 1 kuruş mu 10 kuruşmu fark var.

hala bunları tartıyor olmamız çok komik bence.

senin hesabın doğru bende ilk okuduğumda şaşırmışdım 100 bin km de 10 bin tl karmı edilir diye.. neyse o arkadaşda iyi biri oda almış güle güle kullansın keyifli keyifli binsin aracına onunda aracı gayet güzel mazot lpg maksat ekonomi 1 kuruş 100 kuruş her kez bir yerden kar etsinde kimsenin cebine zarar gelmesin..

13-10-2010, 18:27
Hem konu güncellensin hemde aklıma takılan bir soruyu sorayım. :)

Madem benzinli motorlara daha kolay motor yapıla biliyorsa.Neden otobüslerde,gemilerde ve ağır iş makinelerinde dizel motor var ?

bacadir68
13-10-2010, 18:48
dizel motorların verimi %35 civarında daha verimlidir benzinli motora göre. benzini depolamak hem lt bazında pahalı ve saklama koşulları risk tasımaktadır. mazotun içine yanan kibrit sokun alev almaz kibrit söner. mazot hem ucuz hem depolanması benzine göre daha az risk tasımaktadır. bence bu bir sebep...

darkmoon
13-10-2010, 20:37
Hem konu güncellensin hemde aklıma takılan bir soruyu sorayım. :)

Madem benzinli motorlara daha kolay motor yapıla biliyorsa.Neden otobüslerde,gemilerde ve ağır iş makinelerinde dizel motor var ?

senin soruna şöyle cevap veriyim algılamanda hata var bu soruyu soruyorsan senin kafanda şöyle bir izlenim oluşmuş demekdir dizel kötü benzinli iyi?

hayır ikiside iyi tabiki ama yerine göre dizel motor eskiden beri ağır iş yük sanayisinde kullanılıyor torkludurlar çünkü iş sanayisinde istenilen şeyde sürat değil güçdür

bahsetmiş olduğun araçların bazıları kamyon otobüs gibi 1920 ların başından 50 li yıllara kadar benzinliydi zaten eski mack kamyonlar amerikada ama bunun en güzel örneğide bizim ordumuzda bulunan amerikanın 1940 yılında bize hiybe ettiği reo askeri kamyonları hepsi benzinlidir.. keza gene eski otobüsler vardır benzinli leyland mıydı neydi markası onlarında hepsi benzinliydi..

zamanla benzin maliyetlerinin pahalılaşması opet krizleri mazotun işlenmeden çok ucuza kullanılabilmesi bu alanda en çok tüketim yapan ve süratten önce gücü yani torku ön planda tutan sektörleri mazota yöneltti olay budur..

falcon_78
13-10-2010, 22:20
bu konu bitmezzz anca şöyle olur 2 araç peşpeşe yola çıkar atıyorum 1.2 yada 1.4 corsa lpg li diğer taraftada 1.3 dizel şehir içi şehir dışı karışık olarak yola çıkar ikiside aynı yerden yakıt alırlar sorun çözülürr

falcon_78
13-10-2010, 22:23
ülkemizde lpg li araçlara her zaman üvey evlat muamelesi yapılır kapalı otoparka giremez tüv de muayene için ekstradan sızdırmazlık raporu alır (bunların hepsi güvenlik için yapılır nedense mazotlu yada benzinli araçlarda yapılmaz )

darkmoon
13-10-2010, 23:35
ülkemizde lpg li araçlara her zaman üvey evlat muamelesi yapılır kapalı otoparka giremez tüv de muayene için ekstradan sızdırmazlık raporu alır (bunların hepsi güvenlik için yapılır nedense mazotlu yada benzinli araçlarda yapılmaz )

mazotlu yada benzinli araçda sızdırıcak gaz deposumu var ::D o sızdırmazlık testi ingilteredede yapılıyor türkiyeye özel bir şey değil ve şart bir şey. :)

bunun dışında o kapalı otopark konusunda katılıyorum ama şuda var çoğu arabaları sokuyorlar sadece doğan şahin tarzı araçları sokmuyorlar yoksa çoğu araç gene rahat giriyor he kıllık yaparsa güvenlik ona hakkı var :) ..

ZdeArBaN
14-10-2010, 01:25
yeni model turbo dizel aracı hiçbir lpg kitine değişmem, yalıtım iyi olduğunda içeriye motor seside gelmiyor gıcık olacak bi durumda yok.

dizelli araca iyi bakacaksın, çünkü ona çok yükleniyolar :)

darkmoon
14-10-2010, 02:21
geçen fioriino kullandım hemde tiptiriniğini o kadar gezdim gezdim bire inmedi onlar birde arkadaşın dediğine göre düz vitteslidende az yakıyormuş sürüşüde keyifliydi aklımdan alıyım mı diye geçmedi değil..

ZdeArBaN
14-10-2010, 02:35
geçen fioriino kullandım hemde tiptiriniğini o kadar gezdim gezdim bire inmedi onlar birde arkadaşın dediğine göre düz vitteslidende az yakıyormuş sürüşüde keyifliydi aklımdan alıyım mı diye geçmedi değil..

aynı şekilde 1-2 gün önce hyundai getz 1.5 crdi motorlu araca bindim, beni deli etti azcık tipi olsa ve savurmasa gidip onu alacam :D

bacadir68
14-10-2010, 08:46
dizelli araca iyi bakacaksın, çünkü ona çok yükleniyolar :)

:kop: neden dizeller avea'lı değiller mi? :kop:

ahmet tarakcı
14-10-2010, 17:57
dizel motorların verimi %35 civarında daha verimlidir benzinli motora göre. benzini depolamak hem lt bazında pahalı ve saklama koşulları risk tasımaktadır. mazotun içine yanan kibrit sokun alev almaz kibrit söner. mazot hem ucuz hem depolanması benzine göre daha az risk tasımaktadır. bence bu bir sebep...
verim konusunda kesinlikle haklısın ancak mazotun içine kibrit atmayı deneme bence :D ya da deneyeceksen de az miktarda dene zarar görmeyesin. mazot ile fuel oil i karıştırıyorsunuz sanırım...

bacadir68
14-10-2010, 18:20
yok ben eminim ;) mazot'un yanabilmesi için çok küçük zerreciklere ayrımak gerek sıvı halde yakmak için ısıyı çok yükseltmek gerek.

darkmoon
14-10-2010, 18:43
benzinli motor patlama usülü çalışır mazotlu motor yanma tutuşma usülü çalışır..

bacadir68
14-10-2010, 23:27
tam tersi olmasın hakan... dizel motorda basınclı hava üzerine püskürtülen yakıt ile patlama gerçekleşir. kızgın yağa su dökmek gibi... ama benzinlide önce yakıt sonra kıvılcım... ateşleme yani...

darkmoon
15-10-2010, 01:46
sana şöyle anlatıyım benzin patlayıcı ve yanıcı bir maddedir hiç bir mekanizmaya ihtiyaç duymadan benzini patlayıcı ve yanıcı bir hale elindeki bir kibritle bile getirebilirsin..

dizel ise sadece sıkıştığı zaman bu özelliklere sahip bir yakıttır... yani dizelin patlayıcı bir konuma gelebilmesi için bir sürü müdaheleler yapılması gerekir..

dizel yakıt yüksek basınçla atomizer memeden geçerek yanma odasının içine püskürtülür, burada sıcak ve yüksek basınçlı hava ile karışır. Bu karışım hızla tutuşur ve yanar. Hızlı sıcaklık artışı ile yanma odası içindeki gaz genleşir, artan basınç, pistonu aşağı doğru hareket ettirir. Biyel (piston) kolu, krank mili çıkışına dönme gücü olarak iletilir. buda arabada hareketi sağlar..

bacadir68
15-10-2010, 11:07
tamam :) ben söylediğini yanlış anlamışım ;)

sonuç olarak mazotu kibritle tutuşturamayız :)

ama buharı basınç altında tutuşur ona lafım yok.

darkmoon
15-10-2010, 12:12
tamam :) ben söylediğini yanlış anlamışım ;)

sonuç olarak mazotu kibritle tutuşturamayız :)

ama buharı basınç altında tutuşur ona lafım yok.

evet ben genel yakıt olarak söyledim benzin patlayıcı yanıcıdır dizel ise tutuşur yanar..

birde o testi yapdılar discovery channel da myth bustersda koca bir bidonun içine ağzına kadar dizel yakıt doldurup kibrit attılar hiç bir şey olmadı kibrit söndü hatta suyunu çıkardılar adamlar 5-6 kibriti aynı anda attılar gene bir şey olmadı..

Ozgurruh
15-10-2010, 13:07
MythBusters'ında el atmadığı şey yok vallaha :)

15-10-2010, 19:10
Benzin deposu da izli mermi olmadan kurşunla patlamadı :D:D

darkmoon
15-10-2010, 19:18
oda artık patlasın bir zahmet izli mermi zaten kafası havai fişek gibi yanıyor patlamasa yuh derdim :D :D

emre12
21-10-2010, 07:22

1 km de 10 kuruş
10 km de 1 lira
1000 km de 100 lira

16 yıldır otomobil kullanırım bunun 8 yılı ticari 4 yılı resmi kurumda ağır ticari kullandım ve bir yılda ağır ticari 108 araçlık resmi kurumda kademe çavuşluğu yaptım 16 yıllık toplam süreçtede 14 yıl özel otomobil kapıda mevcutu
ve şu an iş arkadaşım 250.000 kmde vectra c makam aracı kullanıyor onun kadar ağır motor ve ıvırzıvır masrafı olan bir araç görmedim bugüne kadar yapılan mastrafa neredeyse benzinli bir vectra daha alınırdı

CaN DemiR
21-10-2010, 08:54
16 yıldır otomobil kullanırım bunun 8 yılı ticari 4 yılı resmi kurumda ağır ticari kullandım ve bir yılda ağır ticari 108 araçlık resmi kurumda kademe çavuşluğu yaptım 16 yıllık toplam süreçtede 14 yıl özel otomobil kapıda mevcutu
ve şu an iş arkadaşım 250.000 kmde vectra c makam aracı kullanıyor onun kadar ağır motor ve ıvırzıvır masrafı olan bir araç görmedim bugüne kadar yapılan mastrafa neredeyse benzinli bir vectra daha alınırdı

Demekki daha peugeot'ya Binmemişsin xD 1.3 corsa cdti 75 bg 160 krş :) ne zaman yakıt koyduğunu unutuyosun gerisi boş büyük motor isteyen adam yakıtı düşünmicek 150 bg vectra için 25krş diyolar bence çok güzel bir rakam saygılarımla :)

_berkay_
21-10-2010, 10:08
ben konuya kaç kmde kaç lira yaktığı değilde güvenlik açısından bakıyorum. Birde neden lpgli araç üretimi otomotiv firmaları tarafından tercih edilmiyor hep sonradan uygulamalara gidiliyor onuda bir düşünmek lazım. 1-2 firmayı örnek göstermeyin bir ara albealara takılıyordu genel olarak söylüyorum ben

2 tanede video veriyorum bir izleyin. Bir daha düşünün...

http://www.haberler.com/video-haber/video.asp?id=2330092
http://www.haberler.com/video-haber/video.asp?id=2324087

falcon_78
21-10-2010, 11:25
ben konuya kaç kmde kaç lira yaktığı değilde güvenlik açısından bakıyorum. Birde neden lpgli araç üretimi otomotiv firmaları tarafından tercih edilmiyor hep sonradan uygulamalara gidiliyor onuda bir düşünmek lazım. 1-2 firmayı örnek göstermeyin bir ara albealara takılıyordu genel olarak söylüyorum ben

:good::good::good::good:

darkmoon
21-10-2010, 11:41

ben bu tip paylaşımları iyi niyetli bulmuyorum benim aracımda lpg yok ama şu ikinci verdiğiniz linkdeki haberi ben biliyorum araç lpgden yanmıyor aracın üstüne devasal kamyondan buhar kazanı düşüyor sadece aracın lpg li olduğu belirtiliyor lpg den dolayı denmiyor..

lpg den yanan patlayan araçlar olabilir yokdur demiyorum ama bu bir örnekleme değil ben küçükken dayı oğlunda flash s vardı o zamanlar lpg falanda yokdu araç normal düz yolda giderken durupdururken alev alıp yandı kendini zor kurtardı..keza gene bir arkadaşımın babası yıllar önce temprası vardı adamlar uzun yolda manisaya giderken araba düz yolda durup dururken alev aldı canlarını zor kurtardılarki o zamanlarda lpg falan yokdu..

yani hep şu yanma olayını lpg ye bağlamayın bunu demeye çalışıyorum o arabalara konulan lpg tüpleri çok yüksek ısıya aracın yanmasına arkadan sert bir darbe almasına göre tasarlanmış depolardır yani onu yapan avrupalı firmalar o kadar aptal olamaza kaldıki kendi insanlarıda bu araçları kullanıyor..

fabrikasyon olaya gelince yapmayan fabrika kalmadı gibi bazı markalar elit luxury sınıfında olduğu için yakıştıramıyor kendine fabrika çıkışı yaptırmasada şu şu markalar bizim motorlarımızla uyumludur diyor kullanıcısını yönlendiriyor..

lpg de türk icatı değilki bu kadar yerden yere vuruyorsunuz lpg yi bu gün en çok kullanan ülkeler avrupalılar zaten markalara dikkat edin çoğu italyan markaları italya bu konuda en ileri ülke.. avrupalı araçlarına kullanıyor lpg yi bir şey yok bizimkiler lpg taktırınca bin tane laf lpg takılırmı falan filan yanlış bence..

_berkay_
21-10-2010, 12:25
ben iyi niyetli veya kötü niyetli paylaşım yapayım diye düşünmedim yaptığım paylaşım tamamen kendi fikrimi temsil ediyor

benzinli araçta dizel araçta alev alır ama yanma için 3 şey gerekli yanıcı madde ısı ve oksijen siz yakıt olarak lpg gibi çabuk uçan bir yakıt kullanırsanız araba bir anda ateş topuna döner bu benzinde bir miktar daha geç mazotta dahada geç a olur .eğer lpg yi prestij sanıp utanılacak birşey gibi düşünseydi otomotiv firmaları hidrojeni hiç düşünmezdi yeni projelerinde lpg gibi oturmuş hazır bir sistem varken onu kullanırdı

bu düşünceme ters bir bilgide vereyim arkadaşım opel yetkili servisinde mastertech seviyesindedir onunlada konuşmuştum oda çok riskli olduğunu söyledi..buna rağmen müşterilerden gelen talep doğrultusunda opel gm çalışanlarına gerekli eğitimi verdikten sonra servise gelen araçlara riskleri minimize ettikten sönra landirenzo marka lpg dönüşüm kiti takmayı düşünüyor. ne zaman başlarlar bilmiyorum ama şu anda eğitim verilemey başlanmamış çalışanlara

darkmoon
21-10-2010, 12:43
ben iyi niyetli veya kötü niyetli paylaşım yapayım diye düşünmedim yaptığım paylaşım tamamen kendi fikrimi temsil ediyor

benzinli araçta dizel araçta alev alır ama yanma için 3 şey gerekli yanıcı madde ısı ve oksijen siz yakıt olarak lpg gibi çabuk uçan bir yakıt kullanırsanız araba bir anda ateş topuna döner bu benzinde bir miktar daha geç mazotta dahada geç a olur .eğer lpg yi prestij sanıp utanılacak birşey gibi düşünseydi otomotiv firmaları hidrojeni hiç düşünmezdi yeni projelerinde lpg gibi oturmuş hazır bir sistem varken onu kullanırdı

bu düşünceme ters bir bilgide vereyim arkadaşım opel yetkili servisinde mastertech seviyesindedir onunlada konuşmuştum oda çok riskli olduğunu söyledi..buna rağmen müşterilerden gelen talep doğrultusunda opel gm çalışanlarına gerekli eğitimi verdikten sonra servise gelen araçlara riskleri minimize ettikten sönra landirenzo marka lpg dönüşüm kiti takmayı düşünüyor. ne zaman başlarlar bilmiyorum ama şu anda eğitim verilemey başlanmamış çalışanlara

demeye çalışdığım şu eski nesilleri bilmem ama ben bildiğimi gördüğümü söylerim doğrudur lpg uçucu maddedir ama lpg nin yanması için önce ısıyla temas etmesi lazımki lpg nin konulduğu tüpler buna dayanıklı çok sağlam ve pek çok zaten bu gibi çıkabilicek sorunlara karşı test ediliyor arkadan darbe yanma v.b.. ayrıca bir kaza anında yada motordaki riskli bir durumda bile lpg kendini kesiyor..

bilmiyorum demeye çalışdığımı anladınızmı bir araçda zaten ateş lpg ye ulaşmışsa benim görüşürüm o araba bırak yanmayı havaya uçar patlar lpg deposunun içindeki sıkışmış gaz bildiğin ufak bir bomba etkisi yapar...

araçlar niye yanıyor çok nedeni var elektrik problemlerinden tutunda pek çok nedenden dolayı yanabilir lpg de bir sebeb olabilir yok demem yanlış montajdan falan filan ama her yanan araçda lpg yüzünden yanmaz artık lpg nin üstüne yapışmış bu damgayıda kaldırmak lazım...

ben şunu diyorum avrupalı lpg yi bizden ok kullanıyor bırakın türkiyeyi avrupalı araba üreticileri lpg firmaları kendi halkını zararlı sistemi taktırırmı bazı ülkelerde lpg li araçlara hükümetlerin teşviki bile var bu froumda yurtdışındaki bir arkadaşımız demişdi..

volkansan
21-10-2010, 16:16
video çok enteresan? aracın neden alev aldığının çok iyi araştırılması gerekiyor, açıkçası bende neticeyi çok merak ediyorum

snadir60@hotmail.com
21-10-2010, 16:38
Hem LPG hem dizel kullanıcısıyım yazılanların hepsini okuyamadım bu konuda şunları söyleyebilirim;
benim şahsi aracım lpg li lpgnin motoru öldürmesi filan boş laf inanma düzgün kullanırsan ve taktırdığın kit iyi bir markaysa hiç sorun yaşamazsın ve yakın ekonomisi olarakta dizel 15-20 krş daha az yakar ancak dizelin bakımları yapılırken benzinli araca göre extradan bir iki parçası daha değişiyor örneğin en göze çarpanı mazot pompası vb benzinliye göre +100 lira ek masrafı var bakımlarda kısaca cevaplayacak olursak sıfır araba alıcaksan dizel al kardeşim ikinci eline yaklaşma ama ikinci el alacaksan kesinlikle benzinli al derim.

keyfli
21-10-2010, 16:56
ben tüplüde kullandım dizelde. dizellin çekişi ve çalışmasında hiçbir problem yaşamadım. şimdiki arabamda combo. geçen kış -13 derecede 6 gün kaldı ve üzerinde kar olduğu halde 1 kez marşa basınca hemen çalıştı. komşunun 2007 sıralı lpg li aracı çalışmadı. bence bu bile almaya değer. benim aracım km de uzun yolda 130 krş ş.içi 170 krş yakıyo. şimdiye kadar da (allah'a şükür) beni yolda hiç bırakmadı. ben şiddetle dizel derim.

21-10-2010, 18:02
Türkiye de LPG den anlayan usta çok az eğitimleri de yetersiz oluyor haliyle :) Avrupa da işçilik iyi olduğu için sorun yok. ;)
Yani yeni sistem kaliteli bir LPG + İşinin ehli iyi bir usta sorun çıkarmaz bence de ama dizele alıştıktan sonrada benzinli araba zor geliyor bana :)

darkmoon
21-10-2010, 18:43
daha yeni arkadaşın doblosunda yakıt pompası arıza yapdı araba 7-8 aylık araba 1 yaşında bile değil ve yakıt pompası garanti kapsamında değilmiş fiatlarda bosch marka yakıt pompasının fiyatı 900tl fiyat verdi fiat servisi... şimdi çocuk kara kara düşünüyor çünkü şu sıra çok harcaması vardı parasıda yok araç yatıyor servisde..

TuRkiShPoWeR
21-10-2010, 20:02
demeye çalışdığım şu eski nesilleri bilmem ama ben bildiğimi gördüğümü söylerim doğrudur lpg uçucu maddedir ama lpg nin yanması için önce ısıyla temas etmesi lazımki lpg nin konulduğu tüpler buna dayanıklı çok sağlam ve pek çok zaten bu gibi çıkabilicek sorunlara karşı test ediliyor arkadan darbe yanma v.b.. ayrıca bir kaza anında yada motordaki riskli bir durumda bile lpg kendini kesiyor..

bilmiyorum demeye çalışdığımı anladınızmı bir araçda zaten ateş lpg ye ulaşmışsa benim görüşürüm o araba bırak yanmayı havaya uçar patlar lpg deposunun içindeki sıkışmış gaz bildiğin ufak bir bomba etkisi yapar...

araçlar niye yanıyor çok nedeni var elektrik problemlerinden tutunda pek çok nedenden dolayı yanabilir lpg de bir sebeb olabilir yok demem yanlış montajdan falan filan ama her yanan araçda lpg yüzünden yanmaz artık lpg nin üstüne yapışmış bu damgayıda kaldırmak lazım...

ben şunu diyorum avrupalı lpg yi bizden ok kullanıyor bırakın türkiyeyi avrupalı araba üreticileri lpg firmaları kendi halkını zararlı sistemi taktırırmı bazı ülkelerde lpg li araçlara hükümetlerin teşviki bile var bu froumda yurtdışındaki bir arkadaşımız demişdi..

Gerekli araştırmayı yaparsanız, tedbirleri alınmış bir lpg sisteminin benzinden daha güvenli olduğunu bilirsiniz.Lpg tanklarının dayanıklılığını benzin depolarıyla mukayese etmeniz yanlış çünkü lpg tankları standart bir benzin deposundan çok fazla dayanıklıdır.Lpg tankları aşırı yüksek basınçlarda kendini koruyabilir ve basınç eğrisi aşıldığında süpap yardımıyla basınç sabit tutulur.Patlayan bir lpg tankı zaten bozuktur, lpg tankının patlaması için içine hava girmesi gerekir ki bu neredeyse imkansızdır...

darkmoon
21-10-2010, 20:26
Gerekli araştırmayı yaparsanız, tedbirleri alınmış bir lpg sisteminin benzinden daha güvenli olduğunu bilirsiniz.Lpg tanklarının dayanıklılığını benzin depolarıyla mukayese etmeniz yanlış çünkü lpg tankları standart bir benzin deposundan çok fazla dayanıklıdır.Lpg tankları aşırı yüksek basınçlarda kendini koruyabilir ve basınç eğrisi aşıldığında süpap yardımıyla basınç sabit tutulur.Patlayan bir lpg tankı zaten bozuktur, lpg tankının patlaması için içine hava girmesi gerekir ki bu neredeyse imkansızdır...

aynı şeyden bahsediyoruz zaten bende onu anlatmaya çalışıyorum insanlar yanan her arabaya lpg varsa şayet lpg den diyor bende diyroumki lpg tankı çok dayanıklıdır yanmayada arkadan darbeyede dayanıklıdır..

bacadir68
21-10-2010, 22:32
ben tüplüde kullandım dizelde. dizellin çekişi ve çalışmasında hiçbir problem yaşamadım. şimdiki arabamda combo. geçen kış -13 derecede 6 gün kaldı ve üzerinde kar olduğu halde 1 kez marşa basınca hemen çalıştı. komşunun 2007 sıralı lpg li aracı çalışmadı. bence bu bile almaya değer. benim aracım km de uzun yolda 130 krş ş.içi 170 krş yakıyo. şimdiye kadar da (allah'a şükür) beni yolda hiç bırakmadı. ben şiddetle dizel derim.
LPG ile aracın çalışmasının ne alakası var? yeni sistemlerde araç benzinde çalışıyor. demekki araçta sorun var. LPG'de değil.

sizin akünüz kaç yıllık... komşunuzun aracının aküsü kaç yıllık? ;)

kaldıki daha yeni uzun yldan geldim 23lt ile 340 km yol gittim... hesap ortada... ;) yeri geldi 80km yeri geldi 220km... şehir içi için lafım yok ama onda da hesap ortada 20-21krş yakıyor ;)

emre12
23-10-2010, 06:55
Demekki daha peugeot'ya Binmemişsin xD 1.3 corsa cdti 75 bg 160 krş :) ne zaman yakıt koyduğunu unutuyosun gerisi boş büyük motor isteyen adam yakıtı düşünmicek 150 bg vectra için 25krş diyolar bence çok güzel bir rakam saygılarımla :)

dediğimi anlamamışsın yada ben anlatamamışım
sorun çıkardığı yer yakıtı deği çok yakmıyor arabanın çıkardığı masraflar çok ağır
parmak kadar enjektörün yüzük kadar fiberi çatlar kağıt sığmayacak kadar çatlak makam arabasının içi buram buram mazot kokar sonuç sorunsuzluk için servis tavsiyesi takım enjektör değişir bu fiyata renault12 alırsın
dizel motor sarsıntısından klima boruları senede 2-3 kere gaz sorunu çıkartır
sıcak memlekettesin acilen aliminyumu kötü mötü lehimletirsin bir vakit sonra bitaraftan gazı gene bırakır sonunda iyi paraya boruları değişirsin gazı bas bırak bas bırak evaportör içeriden patlar öyle bir fiyat verirlerki acırsın resmi araca illegal olarak işi kitabına uydurur çıkma evaportör takarsın(bunları yaşadık)
bölge itibarıyla kaçak mazot zebil pompa şakırdar geç çalışır pompanın revizyonu toros parası
daha turbodan ses çıkmadı ama sözde dizelle ekonomi yaptık ha
ooo bunlarlamı uğraşıcam ver elini LPG
alırkende 4-5binTL daha ucuz birde satarkende 100binde benzinli ile 100binde dizel satarken alıcının açısından 100bindeki benzinliyi kasa temiz olsun sorun etmeden alıyor 100bindeki dizeli birkaçkez daha düşünüyor. arkadaşımda 104binde 2006 ilk yarı boyasız 3 silindir dizel getz var 15500 diyor alan yok

peugeot mevzusuna gelince baltayı taşa vurdun
1987 peugeot 505 GR(2.0 karbüratörlü) yaklaşık 220.000 de elime geçti 80bin km kadar aktif kullandım 303binde bıraktım hep LPG hiç tık yok (plakası 67ZC505)
1994 peugeot SRI (1.9 enjeksiyonlu) 79binde aldık 180binde araba dedemde hala biniyor.(67ZE605)
hala trafikte ve kullanılıyorlar.

ROUSHER
24-10-2010, 02:27
bende gsi var , bide babamla kullandığım mk1 jetta var dizel ... gsi'ya koyduğum benzinin haddi hesabı yok ! ... ama jettaya koydugum mazotu unutturoyor ... dizel fevkalade iyi bir seçim ama bakım- bide 2.el yönünden çürük denicek derecede sıkıntılı... dizel arabayı adam gibi kullanmak lazım.turbo da işin için de ise daha dikkatli olalım... turbo külfetli ama sihirli bir olay ! ... herneyse ; dizeli düzgün alıcan binicen zaten 200000 km gitsen zaten 2-3 rektefiye parası çıkartıyosun ;) ama lpg yi de kullan adam gibi , 3-4yüz bin km de gidersin.örn ; taksiciler neden dizel kullanmazlar ? bunu araştırın !