Orijinalini görmek için tıklayınız : Klima ve yakit
Dostlar klima aracın yakıt değerlerini ne kadar arttırır.Araç kullanırken ekonomik klima kullanımı nasıl olur?
masmanyak
05-05-2010, 14:06
Yanlış gözlemlemediysem kalimayı açar açmaz 150-200 rpm gibi bir yük biniyo arabaya
falcon_78
05-05-2010, 14:38
KLİMA KULLANIMI
1- Klimanızı kesinlikle yüksek devirde seyrederken devreye almayın. Uzun yolda illa ki durmanız gerekmez, debriyaja basarak devri düşürün, klimayı açın ve debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Aksini yapmanız halinde klimanın kompresörü ayak kırabilir, bu da yaklaşık 300$ lık bir arıza demektir.
2- Yaz aylarında güneş altında park halinde kalan aracınıza ilk binişte klimayı açmadan evvel camları açarak sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın, ardından camlarınızı kapatarak klimayı açın. Çok sıcak havalarda klimayı ilk çalıştırmada araç içi hava sirkülasyonu modunda kullanın, ardından dış hava alışını açın.
3- Klimanız açıkken kesinlikle camları açmayın.
4- Klimanız açıkken araç içerisinde sigara içmeniz hava kanalları içerisinde oluşan neme sigara dumanının yapışmasına neden olur, nemin kuruması ile birlikte kalan sigara kokusu hava kanallarından temizlenemez ve klimanın her kullanıma açılmasında araca pis bir koku yayılmasına neden olur.
5- Tam otomatik klimalarda derece ayarını dış sıcaklık ile maximum 7 derece fark olacak şekilde ayarlayın. Daha fazla bir fark hasta olmanızı ya da vücudunuzun direncinin zayıflamasına ve yorgunluk hissine neden olur.
camlar açık gitmek klimadan daha fazla yakıt harcar
http://www.uzmantv.com/klima-aracin-yakit-tuketimini-nasil-etkiler
aracımızda klima kullanırken nelere dikkat edilmeli???
http://www.uzmantv.com/aracimizda-klima-kullanirken-nelere-dikkat-edelim
klimanızıın iyi soğuttuğunu anlamak için
http://www.youtube.com/watch?v=fDk5t44S8jg
kara_büyü
05-05-2010, 14:57
güzelmiş..
KLİMA KULLANIMI
1- Klimanızı kesinlikle yüksek devirde seyrederken devreye almayın. Uzun yolda illa ki durmanız gerekmez, debriyaja basarak devri düşürün, klimayı açın ve debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Aksini yapmanız halinde klimanın kompresörü ayak kırabilir, bu da yaklaşık 300$ lık bir arıza demektir.
2- Yaz aylarında güneş altında park halinde kalan aracınıza ilk binişte klimayı açmadan evvel camları açarak sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın, ardından camlarınızı kapatarak klimayı açın. Çok sıcak havalarda klimayı ilk çalıştırmada araç içi hava sirkülasyonu modunda kullanın, ardından dış hava alışını açın.
4- Klimanız açıkken araç içerisinde sigara içmeniz hava kanalları içerisinde oluşan neme sigara dumanının yapışmasına neden olur, nemin kuruması ile birlikte kalan sigara kokusu hava kanallarından temizlenemez ve klimanın her kullanıma açılmasında araca pis bir koku yayılmasına neden olur.
5- Tam otomatik klimalarda derece ayarını dış sıcaklık ile maximum 7 derece fark olacak şekilde ayarlayın. Daha fazla bir fark hasta olmanızı ya da vücudunuzun direncinin zayıflamasına ve yorgunluk hissine neden olur.
1.Maddeyi anlamadım.Yani yüksek hızlarda klima çalışmamalı mı?
Teşekkürler Ali
Çok güzel eksiksiz bi klavuz olmuş.
Evet yüksek devirde klima açmamak çogu kullanıcının unuttuğu bi unsur.
Klima tuşuna bastığınızda Kompresör V kayışına yapışıyor.
Eger yüksek devirde klimayı açarsanız devir yüksek olduğu için kompresörü vurdurursıunuz.
Klimyı herzaman düşük devirde devreye alın. Daha sonra hızlanın
Klima yakıt farkı (Araç rölantide)
Klima kapalı: 0.8 L
Klima Açık..: 1.2 L
falcon_78
05-05-2010, 21:42
biraz internet araştırması sonucu bulduğum şeylerr
Teşekkürler Ali
Çok güzel eksiksiz bi klavuz olmuş.
Evet yüksek devirde klima açmamak çogu kullanıcının unuttuğu bi unsur.
Klima tuşuna bastığınızda Kompresör V kayışına yapışıyor.
Eger yüksek devirde klimayı açarsanız devir yüksek olduğu için kompresörü vurdurursıunuz.
Klimyı herzaman düşük devirde devreye alın. Daha sonra hızlanın
Klima yakıt farkı (Araç rölantide)
Klima kapalı: 0.8 L
Klima Açık..: 1.2 L
Yani düşük devirde klimayı açınca yüksek devirde bile açık kalmasının sakıncası yok.
falcon_78
05-05-2010, 22:40
yüksek devirde klima kullanmak sıkıntı yaratır
geçen yaz otobanda 170 ile giderken klimayı açmıştım. içim acıdı şimdi :)
kesanlee
06-05-2010, 10:51
faydalı bilgiler için teşekkürler.. soğutma testi ilginçmiş bu arada (:
ben de unutuyorum bazen ..yüksek hızla giderken açtığım oluyor..bir kaç yerde daha okumuştum bunu...dikkat etmek gerek...yalnız sakin sürüşte klimanın yakıt tüketimini çok fazla arttırmadığını düşünüyorum...mutlaka vardır ama bazen az yaksın diye klima açmayız ya...abartılacak derecede yakıtı arttırmaz bence...
baticaliskan
10-05-2010, 18:40
Klimayı acıp camları kapatıp hava direncinide düşürüyoruz. Diğer türlü camlarımız acık gidiyoruz o da yakıt sarfiyatını arttırıyor. Aradaki fark ihmal edilebilir derecede küçük :D
ben de unutuyorum bazen ..yüksek hızla giderken açtığım oluyor..bir kaç yerde daha okumuştum bunu...dikkat etmek gerek...yalnız sakin sürüşte klimanın yakıt tüketimini çok fazla arttırmadığını düşünüyorum...mutlaka vardır ama bazen az yaksın diye klima açmayız ya...abartılacak derecede yakıtı arttırmaz bence...
Tahmini Bir değer koysak.Yani km de kaç kuruş oynar sizce.Bir arkadaş 1.kademe açık kalsa 1000 km de uzun yolda 20 lira yakar dedi ama tabi doğruluğu tartışılır.
Arkadaşlar yüksek hızda klima açmama olayını karıştrmayın.
Burada yüksek hızda klimanın çalışyor olmasından bahsedilmiyor.
Yüksek devirde klima tuşuna basmayın deniyor.
Klimayı herzaman düşük devirlerde devreye alın. sonra normal hızınıza dönebilirsiniz.
VAKVAK95
11-05-2010, 15:28
Arkadaşlar kendi adıma konuşuyorum,zevkin bedeli olmaz.Eğer keyfim için serin serin gitmem gerekiyorsa o an o sıcağı ve rezilliği çekmektense km.de 200 yerine 400 yaksada klimayı açarım.Zaten nereye kadar yaşacağımız belli değil.O yüzden hayattan ve hayatın nimetlerinden ne pahasına olursa olsun faylanmak prensibimdir.Bu arada eğer klimayı açmayacaksak neden klimalı araç alalım di mi ama :D :D :D :D
serkan-g
11-05-2010, 15:39
KLİMA KULLANIMI
çok faydalı bilgiler.teşekkürler...:good:
corsa cdti
11-05-2010, 15:46
klimanın sarfiyatı aracın motoruna, sürüş stiline, gidilen yolun durumuna vs. göre değişir.
genelde %5 ile %10 arasında yakıt artar denilir. ancak klima yerine camları açarsanız paraşüt görevi gördüğünden buda yakıtı artırır.
en mantıklısı camları açıyorsanız açık olan ön camın çaprazındaki arka camın bir miktar açık olmasıdır.
Discovery Channel da bu olayın testini yaptılar. aynı pistte, aynı arabadan 2 tane birisi klima açık diğeri camlar açık şekilde 100 km. yol yaptı. klima açık olan jeep %2-3 gibi fazla yaktı.
camı açtığın zaman ses artacak, yüzüne çarpan havadan yüz felci, boyun fıtığı olma ihtimalleri de var. bir de insan hava yüzüne çarptıkça sersemliyor. bunların yanında %2-3 sarfiyatın lafımı olur.
açar klimayı paşa paşa bineriz.
benim aracımda rolantide
klimasız tüketim 0,6-0,7 lt/h
klimalı tüketim 0,9-1,1 lt/h
uzun yolda 98 km ile seyir halinde anlık tüketim 6-6,5 lt yerine 6,6-7 lt civarları geziniyor (LPG'de yol bilgisayarı verileri) yani nerden baksanız %10 fazla tüketiyor.
ancak camın kapalı ve otomatik klimanın açık olmasının verdiği konfor ve güven vazgeçilmez :)
yol sesi yok rüzgar sesi yok camı aç kapa yok
ayrıca arabaya arı ve böcek girmiyor bu da hayati önem taşıyor bir anlık dikkatin dağılması nelere yol açar dimi..
merhaba..değerlerden bahsedildi de...aynı mesafeyi klimalı ve klimasız ölçmek gerek bence..tabi yük de aşağı yukarı aynı olmalı..tahmini olarak şunu söyleyebilirim...geçen hafta sonu 72 km lik yol gittim..klima açık..hız 110-120 civarı..aracın yaktığı mazot 3.4 litre...mozatun litresi 3.1 lira ise 10.54 tl yapar..km de de 0.146 kuruşa denk gelir...bence 72 km de konforlu bir yolculuk için verdiğim bu para çok değil...yanlışım varsa düzeltin lütfen....not..aynı yolu klimasız ölçünce de sizi bilgilendiririm...
harika bir paylaşım, yüksek devirde klima açmaya son.
Arkadaşlar kendi adıma konuşuyorum,zevkin bedeli olmaz.Eğer keyfim için serin serin gitmem gerekiyorsa o an o sıcağı ve rezilliği çekmektense km.de 200 yerine 400 yaksada klimayı açarım.Zaten nereye kadar yaşacağımız belli değil.O yüzden hayattan ve hayatın nimetlerinden ne pahasına olursa olsun faylanmak prensibimdir.Bu arada eğer klimayı açmayacaksak neden klimalı araç alalım di mi ama :D :D :D :D
kesinlikle katılıyorum.;)
falcon_78
11-05-2010, 23:55
çok faydalı bilgiler.teşekkürler...:good:
yorumun için teşekkür ederim
__PraMiT___
12-05-2010, 00:52
Çok güldüm ya. sonuan kadar destekliyorum. neden klimalı araba aldın ki :D :D :D
Alıntı:
VAKVAK95´isimli üyeden Alıntı http://www.opelim.net/designs/bc/buttons/viewpost.gif (http://www.opelim.net/forums/showthread.php?p=1299603#post1299603)
Çok güldüm ya. sonuan kadar destekliyorum. neden klimalı araba aldın ki :D :D :D
Arkadaşlar konuyu karıştrıyorsunuz. Yüksek hızda klimayı kapatın denmiyor.
Klimayı ilk devreye alırken düşük devirlerde devreye alın deniyor.
VAKVAK95
12-05-2010, 21:20
Cengiz bey ilk sorulan yakıtı ne kadar artırdığı.Arkadaş ortalama bir rakam elde etmiş.herkes yorumunu yaptı.Bende mesajımın başında belirttim .Kendi adıma konuşuyorum...diyerek klimalı araçta yakıt sarfiyatının hesabını yapmayacağımı belirittim.Kimseye sataşmadım,uslubumu bozmadım :D :D :D selam-saygı
__PraMiT___
13-05-2010, 01:40
Yok cengiz abi. olayın ciddiyetindeyiz ama az da olsa makara yapalım dedim. ama çok hoşuma gitti o laf. klima açmayacaksam neden klimalı araba aldım :D :D
Yok cengiz abi. olayın ciddiyetindeyiz ama az da olsa makara yapalım dedim. ama çok hoşuma gitti o laf. klima açmayacaksam neden klimalı araba aldım :D :D
aynen..bir de sıfır arabayı alıp 3 sene de km yi anca 10000 e getirenlere kızıyorum....komşumun var da...saygılar
Klima büyük nimet.İsterse 400krş yaksın, sıcakla boğuşacağıma açarım efil efil giderim yoluma...
falcon_78 (ali özbay) arkadaşımıza ek olarak:
6- Varacağınız yere gelmeden 2-3 dk önce klimayı kapatırsanız (fanı açık bırakarak) hem soğutma yeterli miktarda devam edecektir hem de borulardaki soğuk hava biraz ılıyacağı için terleme azalacak daha sonraki çalıştırmanızda yoğun nem kokusu olmayacaktır. Ayrıca sağlığınız için 24-25C'den 40C'ye adım atmak zorunda kalmamış bir geçiş ortamı sağlamış olursunuz.
naçizane bir tavsiye :)
73 km de klimasız olarak 5.4 l mazot yakan araç aynı yolu klimalı 5.7 l mazot yaktı...bence farkeden bir şey yok...yol izmir-aydın otoyolu..hız sabit 90 km...
pardon rakamlarda yanlışlık oldu...klimasız 3.4 l --klimalı 3.7 l...
ben test e takılı kaldım harbiden o kadar farkediyormu yaw:D... klimasız ortamlarda gezmem artık.
VAKVAK95
17-05-2010, 13:58
arkadaşlar zaten o kadar bariz ve korkutucu bir rakam fark etse kimse klimalı gezmez.Boşverin zaten öteki tarafta yanacağız :cry:bari gitmeden bu dünyada klimanın tadını çıkartalım :D:D
oguzbaris
24-05-2010, 12:54
peki arkadaşlar çok faydalı bilgiler bide klimayi açacağımız en yüksek devir kaç olmalı onun hakkında bilig verebilirmisiniz bence 3000 devir normal gibi geliyor yoksa yüksekmi
falcon_78
24-05-2010, 13:52
devir olarak bence 2000 3000 arası normall
http://www.youtube.com/watch?v=O7PR-cPPhHo
yalcinkara
24-05-2010, 14:13
Herkes birşeyler paylaşmış sorularını sormuş bende birşeyler paylaşmak isterim.
Öncelikle ben klimayı her koşulda açıp kapatıyorum problem yok. Zaten olsaydı otamatik klima diye bir kavram gelişemezdi sanırım. Benim arabada otomatik klima var içerisi ayarladığım dereceye gelince kendisi kapanıp açılıyor benim arabamın devirine bakmıyor. Bazı araçlarda ani hızlanma evrelerinde klima kendisini kapatıyor. Tam güç için.
İkinci konu kesinlikle camlar açıkken klimadan daha fazla yakıt harcıyor denilemez. Videoyu izleyemedim ama yurt dışında bir kaç blim adamı tarafından yapılan bir araştırmayı izlemiştim test şeklinde en azında orada klima daha fazla harcıyordu. Her koşulda.
Üçüncü konu; Normal klimalar %5 ile%10 arasında yakıta etki ediyor. Bu kesin. Bazı araçlarda ki klimalar eneerjisini direk motordan almazlar ki bunun içinde 1.3 dizel astra corsa palio hatta lancer da da elektriklidir. Bu araçlarda %5 civarında..
PETRO arkadaşta farkatmiyor demiş ama dediğim gibi benzinli astra ile dizel astra nın klima teknolojileri aynı değil benim bildiğim bunlar.
Bir arkadaşda klimayı 1 de çalıştırırsak gibi birşey yazmış tam hatırlayamadım şimdi. Eger fan ayarından bahsediyorsa 1 le 5 yada 3 kaç tane varsa bende çok çünkü fan ayarı. klima derecesi değilse hiç birşey değişmez fan ayarı 1 de de klima aynı sogutuyor(içeriyi sogutma şeklinden bahsetmiyorum) 5 de de otomatik klimada değişir yalnız. istenilen dereceye daha çabuk ulaşacağı için.
camlar açık daha çok yakar anlayışı için bir test yapılmıştı. TV de izledim discovery channel galiba. 2 adet aynı model araca aynı miktarda benzin atıp aynı yolda ilerliyorlar.
ring yapacak sekilde atıyorum biri 300 m onde diğeri arkada surekli donuyorlar. klima açık olanın benzini bitip kenara çektiğinde camı açık olan arac tur atmaya devam ediyordu.
evet yüksek devirde çalıştırılmamalı. biz bilmiyorduk çalıştırdık,motoru kilitledi.tamirde olmuyormuş galiba.değişmesi gerekiyor.oda çok para.rölentide çalıştırmak en sağlıklısıymış.
anaaaa :) valla ben çatır çutur kullanıyordum, öğrendiğim iyi oldu :D.. teşekkürler
Kılima iş değil birkere arabanın performansı yerlerde sürünüyor açınca , insanı gıcık ediyor , benmi kullanmayı bilmiyorum hep hasta oluyorum .
.:Rivendell:.
31-07-2010, 20:38
Klimayı çok sık kullanırsam ben de rahatsız oluyorum.Ama benim aracımda 5kişi+bagaj full(pandizot vs. dolu)yokuş yukarı hala hissedilir bir düşüş fark edemiyorsam benim için sorun yok sanırım.
Not:Aracım dizel olduğu için sanırım Tork kurtarıyor :D:D
1.Maddeyi anlamadım.Yani yüksek hızlarda klima çalışmamalı mı?
Arbayı boşa alıp klimayı çalıştırmasılın diyor yani 5-6 devirde klimaya basardan ayak kırar diyor içine 300$ dolar kaçar diyor
Kendi gözlemim Can yakıcı bir şekilde %15 fazla tüketim %15 de eksik performans. Gaza ani yüklenice yada aşırı basınca galiba klima kendini kapatıyor.
SERCAN 2.0 T
26-08-2010, 16:00
Dostlar klima aracın yakıt değerlerini ne kadar arttırır.Araç kullanırken ekonomik klima kullanımı nasıl olur?
esriyen... arkadaş önce kesinlikle 100 - 110 km hızlarda i,ken birden klima açma kompresörü patlatabiliyor.. araca bindiğin anda 1-2 kademede aç ve öylece kalsın kısa süreli duraklama olursada arabayı stop etme
klıma acıkken ufak ufak gaza bas fazla yuklenmeden o halde en fazla ortalama tuketımde 1 lt cıvarı olur..
SERCAN 2.0 T
26-08-2010, 16:04
dua et kompresörüyemedin ben 130 la komprosörü kucağıma aldım :)
vectra38
27-08-2010, 11:26
Klimanın 1. kademe ya da 5 . kademede çalışması arasında yakıt farkı olur mu?
Klimanın 1. kademe ya da 5 . kademede çalışması arasında yakıt farkı olur mu?
güzel soru benim de aklıma takılır hep.
aslında fark olmaz denecek kadar az fark olur yakıtta çünkü klima kompresörü yine açık sonuçta ama dolaylı olarak olabilir çünkü fan şarj dinamosuna daha çok yük bindirir (farların sislerin açık olması gibi bir fark yani)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net