PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aracı yokuşta geri kaldıramıyorum :(

turank
20-04-2010, 23:31
açıkcası çok araç mekaniğinden anlamam. ama anladığım bir şey var; 5 senedir Pejo partner, ford connect, fort fiesta eski kasa, fiesta yeni kasa, fiat doblo arac kullandım ve hala kullanıyorum. bu sorunu bu dizel araclarda hiç yaşamadım.

gel gelelim ilk araba öğrenirken astra f i denedim ve soför hocam hep el freni ile yokuşta calıştırdı ama hiç basaramamış ve direk debriyajla ilk seferde kaldırabilmiştim. o gun bugun el freni ile kaldırmışlığım 2-3 tür ama debriyajla kaldıramadıgım arac yok. en dik yokuşta yerim balatayı ama kaldırırım aracı yinede kaydırmam.

astra g 2004 aldım 2 hafta once ve bugun artık dank etti. bi yokuşa girdiğimde ve geri gelmek istedigimde hafif yokuşta bile araba kalkmıyor bir turlu. gazı cok veriyorum bağırıyor pati çekiyor öyle.yinede kaçıyor biraz. diğer dizeller gibi niye nazik ve yavaş kalkmaz bu arac?

lpg taktırdım buhafta sonu ve usta ilk arabayı kontrol ettiğinde ateşlemede sorun var gec alıyor demişti. bununla alakalı olabilir mi? aracı alırken kontrol eden usta bujiler yeni demişti. lpg ci ustada "o zaman kelebek boğazdır" demişti.bunlar ne oluyor bilmiyorum ama bunların yokuşta aracı kaldıramama ve kaydırma ile ilgisi varmı? yukarı dogru yine zar zor hallediorum ama geri olunca arac su gibi akıyor tutamıyorum :(

turank
23-04-2010, 22:49
Geniş aileden bilen bilir

ULVİ: Hani kardeştik !!! :)

muebbet
24-04-2010, 14:33
Bende sorun yaşadım 1 kere baskı balatayı zorlamiyim diye kaydrdım fazla gaz verdim falan ama artık bende sizin gibi yapıyorum :)

turank
25-04-2010, 12:17
Bende sorun yaşadım 1 kere baskı balatayı zorlamiyim diye kaydrdım fazla gaz verdim falan ama artık bende sizin gibi yapıyorum :)

sizin gibi derken? el frenimi kullanıyorsunuz? acıkcası ben el frenine hiç alışık degilim. ama sanırım alışmam lazım artık.

tunerrus
01-05-2010, 01:06
açıkcası çok araç mekaniğinden anlamam. ama anladığım bir şey var; 5 senedir Pejo partner, ford connect, fort fiesta eski kasa, fiesta yeni kasa, fiat doblo arac kullandım ve hala kullanıyorum. bu sorunu bu dizel araclarda hiç yaşamadım.

gel gelelim ilk araba öğrenirken astra f i denedim ve soför hocam hep el freni ile yokuşta calıştırdı ama hiç basaramamış ve direk debriyajla ilk seferde kaldırabilmiştim. o gun bugun el freni ile kaldırmışlığım 2-3 tür ama debriyajla kaldıramadıgım arac yok. en dik yokuşta yerim balatayı ama kaldırırım aracı yinede kaydırmam.

astra g 2004 aldım 2 hafta once ve bugun artık dank etti. bi yokuşa girdiğimde ve geri gelmek istedigimde hafif yokuşta bile araba kalkmıyor bir turlu. gazı cok veriyorum bağırıyor pati çekiyor öyle.yinede kaçıyor biraz. diğer dizeller gibi niye nazik ve yavaş kalkmaz bu arac?

lpg taktırdım buhafta sonu ve usta ilk arabayı kontrol ettiğinde ateşlemede sorun var gec alıyor demişti. bununla alakalı olabilir mi? aracı alırken kontrol eden usta bujiler yeni demişti. lpg ci ustada "o zaman kelebek boğazdır" demişti.bunlar ne oluyor bilmiyorum ama bunların yokuşta aracı kaldıramama ve kaydırma ile ilgisi varmı? yukarı dogru yine zar zor hallediorum ama geri olunca arac su gibi akıyor tutamıyorum :(

Bu iyi bir şey midir tartışılır. Geri kaydırmamak için el freni kullanmamak için balata yakmayı göze almak aracı hor kullanmaktır bana göre.

turank
02-05-2010, 00:06
bugun oyle bi yokuş denk geldi. arkadası bekliyordum baska bi arkadas yanımdaydı. hadi dedim bidaha denim bakim olacak mı ve el freni ile denedim ama kaldıramadım. bu seferkide baya dik bi yokuştu. inşAllah oyle bir yokuşta geri alma ihtiyacım olmaz

eskikasa
02-05-2010, 13:38
kullandığınız dizeller torkça daha kuvvetli olduğundan patniaja kaçmayıp kalkmışlardır, el frenine alışın bence

muebbet
02-05-2010, 14:26
sizin gibi derken? el frenimi kullanıyorsunuz? acıkcası ben el frenine hiç alışık degilim. ama sanırım alışmam lazım artık.

hayır bende el frenine alışık değilim baskı balatayı zorladığımı düşünmüyorum fazla gazla kalkıyorum

rpsykho
02-05-2010, 21:46
el freni kullanmadan yokuşta kalkmak için sol ayağınız debriyaj sağ ayağınızda frendeyken, sağ ayağınızı frenden kaldırmadan bileğinizi bükerek hafif gaz verin o sırada debriyajı kavrama noktasına kadar kaldırın ve freni bırakıp normal bi şekilde gaza basın, alışması zor bir tekniktir ama çok işe yarar manuel araç varken ben öyle yapıyordum şimdi otomatik var paslanmışımdır heralde denemedim uzun zamandır:)

turank
02-05-2010, 22:10
el freni kullanmadan yokuşta kalkmak için sol ayağınız debriyaj sağ ayağınızda frendeyken, sağ ayağınızı frenden kaldırmadan bileğinizi bükerek hafif gaz verin o sırada debriyajı kavrama noktasına kadar kaldırın ve freni bırakıp normal bi şekilde gaza basın, alışması zor bir tekniktir ama çok işe yarar manuel araç varken ben öyle yapıyordum şimdi otomatik var paslanmışımdır heralde denemedim uzun zamandır:)

bileğinizi bukerek kısmını anlayamadım :)

rpsykho
02-05-2010, 22:59
bileğinizi bukerek kısmını anlayamadım :)

sağ ayağını frene bastığını düşün, sağ ayak bileğinin hareketiyle gaz pedalına yükleniceksin ayağınla hafifçe ayağını frenden kaldırmadan burda anlatmak çok zor:D

bugraGT
02-05-2010, 23:39
geri gitmekten bahsetmişken bir kaç farklı aracta denedim geri giderken frenler daha zor tutuyor ?

aklıma ilk gelen aracın fren basıncı önlere daha çok basıyor ondan olabilirmi?

bu durumu her kullandıgım aracta deniyorum banamı öyle geliyor anlamadım :S

efedkr
02-05-2010, 23:47
araçları %70 ön fren, %30 arka fren tutar yaklaşık olarak.. Geri geri giderken frenleme esnasında ağırlık arka tekerleklere bindiği ve fren arka tekerleklerde daha zayıf olduğu için araç daha zor durur.. Bahsettiğin durumda haklısın yani ;)

butterfly_effect
07-05-2010, 14:43

Ayaklar bu koordinasyona alıştı mı, dik yokuşlarda 10 numara harekettir. :good:
İlkokuldayken servis minibüsünün önünde otururdum. Ford minibüsü vardı (çiçek Abbas'taki :) ) , şöför yokuşlarda böyle kalkardı hiç unutmam.

Naçizane bi öneri. Gaz pedalı telli değil de, elektronikse kalkarken gaz pedalına pompalayarak kalkmayı deneyin. Deviri 2000-2500 (yokuşun dikliğine göre) arası tutacak şekilde, pa.. pa.. pa...pa..
Araç hareketini alıp, devrini bulunca devam.

aselemetan
07-05-2010, 16:15
en iyisi ister gerigeri,ister ileri yokuşta kalkarken debriyajın kavrama noktasını bulup,frenden ayağınızı çekip gaza yüklenirken gözünüzünde devir saatinde olması,böylece yüksek devirli değil normali ayarlamak daha kolay olur

multicdti
14-05-2010, 15:00
dizelle kalkmak kolay zaten kolay kolay stop edilmiyor kavrama noktasına kadar gaza basmayıp biraz gaz verip ayağınızı debriyajdan çekince araç hareket eder bana göre bu da baskı balatayı yer ama ben çok dik yokuşta ışıklarda bekliyorsam ki bu arada oluyor arkamda araba varsa el frenini çekerek kalkarım tampon da çarpmanın izi kalmasın diye onun dışında debriyajsız kalkıyorum :)

Morenmula
23-06-2010, 23:55
Debriyajı kavrama noktasına getirip gaza basmak baskı balatası için sorun olurmu ?
Bu baskı balatası için doğru kalkışlar yapmanın taktiklerini söyleyebilirmisiniz acaba ?

M@honi
24-06-2010, 00:11
debriyajı kavrama noktasına getirip daha sonra hızlı bir şekilde ayağınızı gaz pedalına basacaksınız ama araba ne kaçacak nede geri gidecek şekilde daha sonra seri hareketlerle pompalayarak bu arada duruma göre ayağınızı debriyaja basa çeke basa çeke kalkacaksınız.Tabi epey karışık bir anlatım oldu maalesefki astra g lerin özellikle elektronik gaz pedallı olanları biraz ilginç.gaza basıyorsunuz ama sanki çok az basmışsınız gibi oluyor ayarlaması biraz alışkanlık istiyor.Bunun yanında en güzeli geri gidilecek yokuşlarda el frenini kullanmak

Morenmula
24-06-2010, 00:26
Peki gaza basıpta debriyajı kavrama noktasına getirsek sorun olurmu ?

magic_ksk
24-06-2010, 13:34
bu iyi bir şey midir tartışılır. Geri kaydırmamak için el freni kullanmamak için balata yakmayı göze almak aracı hor kullanmaktır bana göre.

+1975
;)

magic_ksk
24-06-2010, 13:43
benim aracta 0 baskı balata takıldıktan sonra bile rampadayken, kavrama noktasındayken araç hafif kayıyor.artık kasa mı agır geliyor bilmiyorum, tatlı rampada bile geri giderken yüksek devirle gitmem gerekio ve araç titriyo bu bir sorun mu yoksa normal mi bilmiyorum.
o yüzden hep el freni:)

muebbet
24-06-2010, 17:13
beni zorlayan bi yokuş var (en azından bulunduğum muhitte) ben yokuşa baskı balata öldüren diyorum :)

turank
24-06-2010, 18:28
beni zorlayan bi yokuş var (en azından bulunduğum muhitte) ben yokuşa baskı balata öldüren diyorum :)

Senin yokuşun neresi? istanbul avrupa yakası ise bilirim heralde :)

muebbet
24-06-2010, 23:40
yok çamlıcaya çıkarken bi yokuş var bilfen tarafında öyle ahım şahım bir yokuş değil ama ta başında ışıklar kalkarken tüm araçların önce bi G...tü inip kalkyo çok stop eden oluyor orda yada böğürte böğürte çıkan :D

kadett
25-06-2010, 11:15
Yuzde yuz el frenini kullanin.
O anlik ambele srasinda Gobek mutlaka zorlaniyor.
Yaylarinizin tahrik baskisi azaliyor.
Ileridede titretme basliyor.
Istediginiz kadar usta olun .
Yormayin arabanizi.

secenek iki
Pedallarinizi biraz daha genis yapin
kalkmadan once frene asilin ayaginizi kaydirin gaza basarken frene uygulanan ayak tahrigini ayni zamanda yapin Oda bir yontem .
ama frendeyken gaza basipta birakacaksaniz gene debriyajiniza yuk biner busefer hepten yersiniz sebep:
el freni hic lmaz ise bir iki santim geriye dogru arabayi kaldirdiginda on teker bir iki santim zaten kayar ama ayak freni hic birakmaz :)

EN GUZELI EL FRENI Cok iyi kalkin yada kalkmayin aEL FRENI.

Cem Öktem
25-06-2010, 12:23
yok çamlıcaya çıkarken bi yokuş var bilfen tarafında öyle ahım şahım bir yokuş değil ama ta başında ışıklar kalkarken tüm araçların önce bi G...tü inip kalkyo çok stop eden oluyor orda yada böğürte böğürte çıkan :D

yağmurlu havalarda bazen sorun oluyor , gaza çok dokunup patiye kalma gibi. gazı artık ezberleyip sabit basmak gerekiyor. araba gitsin diye fazla gaz verirsen patiye kalıyor.

Aracı ilk aldığım gün garajdan geri geri çkmam gerekti. Aracı hiç tanımadığım için bayağı bir debriyaj koktu ortalık.Çünkü debriyaj , elfreni ve gazı abarttm biraz. Elfreni bazen yapılabilir. Özellikle geri çıkarken çok risk almamak lazım. Önde araba varsa motor stop edince direk geçirilebilir:)

alperd
25-06-2010, 16:41
yokuşta geri geri çok basınca patinaj çekiyor az basınca da kalkmıyor demişsiniz dimi..

benim aklıma lastikler geldi belki geri geri lastik deseni sebebiyle çok iyi tutmuyordur yolu veya lastikler iyi durumda olmayabilir.

bir de arabayı stop ettirmemek için gazı ilk etapta fazla vermek zorundasınız ama patinaj çekmeye başlayınca ayağınızı gazdan bir miktar çektiğinizde patinajın bitip normal gitmesi gerekir. böyle olmuyor mu denediniz mi?

matias
25-06-2010, 22:31
Bende başta düz kaldırıyordum baktım ya çok gaz verip patiye kalkıyo arabada yada ucu ucuna titreyerek kalkıyor bende artık el freni kullanıyorum şimdi gram geri kaymadan arabayı fazla bağırtırmadan rahat bir şekilde kaldırıyorum aracımı.

halilertekin
27-06-2010, 09:08
bu frenle beraber gaza basma yöntemini eskiden ralliciler sıfır çizmek için kullanıyorlardı yanılmıyorsam..topuk frende ayak ucu gazda..veriyorlardı ayarı..tabii arakadan çekiş..:D