PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Noterde satış kalktı

otopel
22-01-2010, 17:16
Arkadaşlar bu gelişme ikinci el piyasası için çok önemli bilgilenmenizi öneririm :cool:

1 Ocak 2010 tarihinde araç alış satışlarında noterleri devre dışı bırakacak olan kanunun ertelenmesi üzerine toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, iki Akp milletvekilinin “taşıt alış satışında noterlerin tek yetkili olması” teklifiyle gündem değiştirdi. Maliye Müsteşarı, Plan ve Bütçe komisyonunda devam eden görüşmelerin sonucu hakkında bilgilendirme yaparak, 30.000 TL değerindeki bir ikinci el araçtan alınan 250 TL masraf bedelinin yenilenen düzenlemeyle 20 TL’ye indirildiğini ve buna eklenen %18’lik KDV miktarıyla toplam masrafın 23.60 TL olarak alınacağını belirtti.

Yapılan bu düzenleme sayesinde ikinci el taşıt alan bir vatandaşın, toplam ödeyeceği masraf, 45 TL trafik tescil, 60 TL trafik belgesi ve 23.60 TL noter olmak üzere toplam 128.60 TL olarak değişecektir. Bu uygula Noterlerin elektronik ortama bağlanmasıyla tek başvurulacak adres olmasını sağlıyor, yani bu uygulama sayesinde artık vatandaşların, Maliye ve Emniyet Müdürlükleri arasında ayrıyeten koşturmasına gerek bırakmayacak.

Noterler elektronik bağlantı sayesinde, el değiştirecek olan aracın trafik veya vergi borcu olup olmadığı, Emniyet Bilgi Sistemi sayesinde taşıt üzerinde rehin, haciz veya her hangi bir suça bulaşıp bulaşmadığı sorgulama sonucu belirleyerek aracın temiz olup olmadığı tespit edilecek ve her hangi bir prüz çıkmayan araçların devir işlemleri gerçekleştirilerek aracı alan kişiye geçici ruhsat verilecek olup, bir ay içerisinde de Merkezi Tescil Birimi alım yapan kişiye kalıcı ruhsatını beyan ettiği adrese gönderecektir.

Ülkemizde senede ortalama 1.700.000 taşıt el değiştirmekte, bu miktar göz önünde bulundurulduğunda, damga vergisi ve kıymetli evrak vergilerininde kaldırılması vatandaşların büyük bir sıkıntıdan kurtulmasını sağlamakta.

Kaynak : http://www.oto24.com/system/publications/show_publications/?article_id=100

Qabus
22-01-2010, 17:25
En iyisi oldu

magic_ocean
22-01-2010, 17:43
ankara plaka bı polo almıstım gecen yaz 2001 model 340ytl noter masrafı odedım yazık

Emre_H7070
22-01-2010, 18:30
Baslık yanlıs noterlerden satıs kalkmadı.Satıs hala Noter lerde yapılacak.Devlet ikincii el araclardakı alım satım vergisini yok etti o kadar.

hdereli
23-01-2010, 17:27
01.01.2010 dan sonra araç devir işlemi yapan yada yapan birisini tanıyan var mı ? gerçekten de basedildiği gibi 23 TL ye düştü mü ?bazen çıkan kanun uygulamaya konulmakta geciktiriliyor çünkü.

y@vuz
23-01-2010, 22:37
ben sattım. denildiği gibi masraflar düşmüş. ben satarken alan arkadaş 30 tl gibi bi meblağ ödedi. ama ruhsatı alırken ne yaptı bilmiyorum.

mjj_renegade
12-02-2010, 02:24
çok hayrılı bir haber bu arkadaşlar :)