Orijinalini görmek için tıklayınız : Ekonomik sürüş teknikleri
chevypolat
30-05-2009, 03:37
25 tonluk bir kamyonu, “düz yolda” 0 dan 120 km hıza çıkarmak için gereken beygir sayısı 60 dır.
Aslen temel aldığım bu cümle bir eğitimde söylenmişti bize, ve ben çok severim. Bu yüzden daha anlaşılır olması açısından dizel – benzinli – düz yol – rampa yukarı – rampa aşağı şeklinde bölümlüyorum.
BENZİNLİ ARAÇLAR
Düz yol ; koca kamyonu 60 beygirle götürdük, peki bizim araçlarımız için ne lazım? Kaba bir hesapla 3 beygir yeterli. Peki rölantide bizim araçlarımız ne üretiyor? Ortalama 20 beygir.
Yeni nesil enjeksiyonlu motorlar yapıları itibari ile rölantide stop etmemek için yük karşısında biraz fazla püskürtürler. Bu sayede aracımız rölantide kalkarken en uygun yakıtı kullanır. Genelde biz kalkarken araca gaz veririz hatta kimilerimiz 2000 devire kadar getirir, oysa yavaş bir debriyajdan kaldırma haraketi ile aracı gaz vermeden kaldırırsak yada en azından çok daha az gaz vererek bunu yaparsak kalkış yakıtımız %40 düşecektir.
Peki ne zaman vites büyüteceğiz. Şuanki motorlarda çıkan tork eğrilerine bakarsak en uygun devir 2000 civarı gözüküyor. Buna aslında siz karar vereceksiniz, nasılmı? Şöyleki; vites aralık devirlerinizi bilin yani2000 devirde 2 ye attığınızda motor kaça düşüyor? Eğer 1500 e düşüyor ise vites aralığınız 1 ile 2. Vites arasında 500 devirdir.siz buna 100 devirde fazladan ekleyin.
Hesabınızı yaparken motorun alt devrinide hesaplayalım, mesela motorun hani takırdarya, tatsızlaşır, çekişi olmaz. İşte o halinden çıkış devrini bulun. Genelde 1200-1300 civarıdır. İşte bu devire vites aralığımızı ekliyeceğiz.elimizde 1800-1900 gibi bir değer çıkarsa siz 2000 devirde değiştirebilirsiniz demektir. Bu hesabı diğer viteslerede yaparsanız en az yakıt ile istenilen hıza gelirsiniz.
Kısaca özetlersem ve araçlarımıza uyarlarsam 2 litre motorlar için 2000 devirde 1,6 ve daha düşükler için 2200 devirde vites büyütmemiz uygun olacaktır. Ama unutmayın her araçda farklı sonuçlar çıkacağı için (eski 2 litre motor, yeni 2 litre motor, benzin , lpg) en iyisi aracınızda deneyerek bulmanızdır. Fazlası “düz yol için” boşa gidicektir.
Bazılarınız devirsizlik fazla yaktırır diyecektir. Evet motorun az önce hesapladığımız alt devrinin altına düşürürseniz beyin fazla püskürtme yapacak ama çekiş olmayacağından araç normalden fazla yakacaktır. Birde devirsizlik karbüratörlü araçlarda 2000 devirde bile fazla yaktırdığı için eskiden kalan bir ağız alışkanlığı olduğunuda belirtmek isterim.
Aracınızı en kısa sürede yukardaki şartlar altında 5.vitese çıkarmanız aracınızın EN AZ YAKTIĞI yere gelmeniz demektir. Yani 5.vites 1500-1600 devirlerde giderseniz fabrika değerinden bile az yaktırabilirsiniz (fabrika değerleri 90 km hıza ayarlıdır. Şimdiki araçlar genelde 2000 devirde 90 yapar) bunu en güzel yol bilgisayarından görebilirsiniz. Uyarımı tekrarlamak istiyorum. Her motorda bu oranlar değişir lütfen deneyerek tespit ediniz ve genelde 5 vites açıklığınıda dikkate alınız.
Yeni nesil araçlar ekonomi/performans olarak geliştirilirken fabrika bir özellik yapmış, bu özellikde siz gaz pedalına dokunma şeklinize göre yakıtın püskürtmesini arttırıyor. Yani hızlanmak için hızlıca pedala bastığınızda araç normalden fazla benzin yolluyor ama bir noktadan sonra ne kadar fazla benzin püskürtürseniz püskürtün araç aynı şekilde hızlanacaktır. Bu yüzden hızlanmanızda pedala yavaşca basarsanız hem daha az püskürme hemde ideal karışım ile güzel bir hızlanma alacaksınız. Bu olaya yedirerek gaz verme derler. Yol bilgisayarında anlık tüketimde bunu çok kolay görürsünüz. Pedala basın, araç hızlanırken çok hafif çekin, hızlanma aynı kalırken bilgisayardaki litre olarak verilen rakamın düştüğünü görürsünüz. Eski motorlarda aynı şey ideal karışım olmadığından söylenirdi.
Otomatik araçlarda durum yaklaşık aynı ancak vites değiştiriceği devri kendi seçtiği için müdahale şansımız az. Ama eski tam otomatiklerde, özellikle vakum ile vites değiştirenlerde bir özellik vardır. Siz gaza basınca ve aracı 2000 devir civarına getirince gazdan ayağınızı hafifce çekin. Eğer uygun vakumlamayı yakalayabilirseniz araç vites büyütecektir. Şayet olmadı ise aynı haraketi biraz daha üst devirde deneyin.
Robotize şanzımanlarda en ideal deviri zaten kendi seçmekdedir.
Rampa yukarı ; aracımızı düz yolda düşük devirlerde götürdük ama iş rampaya gelince işler değişir. Motorumuzun tork değerleri düşük devirlerde az olacağı için rampada o devirlerde aracınızın 2 ye hatta 1 düşmesi olasıdır. Peki rampada en az yakıtla nasıl çıkarız? Tabiî ki çıkılabilecek en yüksek vitesle çıkarsak az yakarız. Ama rampaları çıkmak için torka ihtiyacımız var.
Benzinli motorlarımız genelde 4000 civarında en yüksek torku verirler. Tork eğrisi 4000 e kadar yükselerek çıkar sonrada düşer. Yani siz 4000 le çıkamadığınız bir rampayı 3500 yada 4500 ile asla çıkamassınız. Her rampanın belli bir karşı koyması vardır. Mesela hafif bir rampada 5.vites 3000 devirde aldığınız tork o rampayı vites düşmeden çıkmak için yeterlidir. Biraz daha dik olursa 5.vites 400 devir yeterlidir. Ama siz 3000 devirde çıkabildiğiniz bir rampayı 4000 le çıkarsanız fazla yakacaksınız.
Rampamızı biraz daha dikleştirelim ve 5.vites yetmesin 4.vites 4000 devir yetsin. Siz bunu 3.vites 3000 le çıkarsanızda fazla yakarsınız. Bunu şöyle anlatayım. Bu rampayı 4.vites 4000 devirde çıktınız, rampada 1 dakika sürdü, hesaplamayı kolaylaştırmak içinde her vitesi 5de 1 yapalım (5/1). Siz motorun 4000 devir 4.vitesde 1dk sürecek bir rampada toplam 4000 devir yaptınız. Peki bunu 3.vites 3000 devir çıkarsanız ne olur, zaman ve yol 5/1 şeklinde uzayacağından toplamda 5000 devir yaparak çıkarsınız. Fazladan 1000 devir yaptınız. Hesabı basite indirgemeye çalıştım inş olmuştur.
Kısaca özetlersem ve araçlarımıza uyarlarsam rampaya gelinCe arabayı devirlendirin yada gerektiği kadar vites düşürün. Rampanın durumuna göre haraket edin yani hafif, orta yada dik rampa şeklinde. Hafif ve orta rampalarda torkun en yüksek olduğu yere getirmenize gerek yok, dik rampada torkun en yüksek olduğu yere getirin. Her rampanın vitesinin farklı olduğunu unutmayın. Çıkılmayacak bir rampada aracı yüksek vitese zorlamayın. Fuzuli vites değişimi hem hız kaybettiricek hemde yakıtınızı daha da arttırıcaktır.
Uzun yolda 2000 devir gidiyorsunuz hafif rampa geliyor, aracınızı 2500-2700 civarına getirin. Orta rampa geliyor aracınızı 3000-3200 devire getirin. Dik rampa geliyor aracınızı 4000 devire getirin. Araç çekiş yapmadıysa vitesi o değildir, vitesi düşürün ve vites aralığı hesabıyla 4000 e getirin. Daha düşük devirle (mesela 3000 le) çıkacağına inanıyorsanız hafif gazdan ayağını çekin.
Şehir içinde devirlendirmek hız gerektiğinden ve bizim hızlanma imkanımız düşük olduğundan rampanın durumuna göre vites küçültün. 2000 devirle giderken hafif rampada 4 e çekerseniz 2500 devir gibi olur, yetmez ise hafif gaz verebilir yada 1 vites daha düşebilirsiniz. Orta rampada 3 e çekerseniz 3000 devir gibi olur, yine yetmez diye düşünürseniz gaz verebilir ve torku arttırabilirsiniz. Dik bir rampada önce 3 sonra 2 yada direkt 2 deneyebilirsiniz. O zaman aracınız 3500 devire gelecek gaz vererek aracınızı 4000 devire getirerek en yüksek tork ile çıkabilirsiniz.(vites aralıkları 500 devir olarak varsaydım)
Otomatiklerde yüksek devirde vites değiştirmek için “S” moduna alabilirsiniz. Ayrıca rampaya gelirken vites düşürmek için roket yapabilir yada yine “S” düğmesine basabilirsiniz.
Rampa aşağı ; buraya kalkışla başlamak istiyorum. Rampa aşağı kalkış yapmak son derece az güç gerektiren bir durum olduğundan hatta araç ilk haraketi kendiğilinden aldığından aracı salmak ve hafif hızlanınca 2 ye takıp devam etmek daha ekonomiktir.
Peki normal hızlarda rampa aşağı bir yola gelirsek ne yapmalıyız? Hemen ayağımızı gazdan çekip aracı vitesde akışına bırakmalıyız (hızınızı fren ile kontrol altında tutarak). Çünki son teknoloji motorlar gaza basılmadığında ve vitesde olduklarında “rölantiye kadar” yakıt püskürtmezler. Rölantiye geldiklerinde stop etmemek için yakıt püskürtürler. Şöyle örneklersem rampa aşağı gaza basmadan vitesde 3 gün inin, 1 gram benzin yakmazsınız. Tabi rölanti devrine düşmemek kaydı ile.
Otomatiklerde durum gene aynı ama şanzıman yükü olduğundan araç 1500 devirlerde bile yakıt püskürtecektir. İşte o zaman 1-2-3 yazan yerlere vitesi getirerek motoru devirlendirip yakıtı sıfırlayabiliriz. Aynı zamanda o vitesler iyi bir motor freni sağlarlar.
Bazı kısaslara deyineyim. Mesela 3.vites 3000 devirle bir rampa çıktınız, ve peşi düzlük nasıl davranıcağız? İdeali düze çıkınca 4 e atmadan 5 atmaktır. Çünki araba 5 atınca direkt 2000 devire düşücektir. 4 ü kullanırsak gereksiz olur. Peki bu rampanın peşi rampa aşağı ise ne yapalım? İster aynı vitesde bırakın gazdan ayağınızı çekin isterseniz iniş hızınıza göre vites büyütüp, gaz vermeden inin.
Duracaksınız yada ışıklara geliyorsunuz, ayağınızı gazdan çekin arabayı yavaşlatın motor 1000 devire gelince 1-2 vites küçültün, yine yavaşlatın gerekirse gene vites düşürün. Mesela 5 ile ışıklara yaklaşıyorsunuz devriniz 2000. 3 e çekin motor 3000 devire çıkacaktır. Gaz vermeden yavaşlamasını sağlayın. 1000 devir olmadan 2 ye çekin. sonra boşa atın. 1.vitese bu durumda çekmeyi önermiyorum çünki yığılma yapıyor.
Yukardaki 2 örnekdede vites aralıkları 500 devir varsayılmıştır.
DİZEL ARAÇLAR
Genel olarak benzinde anlattıklarım ile aynı olsada farkı daha düşük devirlerde yüksek tork vermesi nedeni ile rampalarda daha düşük devirlerde maksimum tork alırsınız. Mesela 1,3 cdti için 1750-2600 aralığında maksimum tork aldığınız için rampa çıkmak için ideal devriniz bu iki rakamın arasıdır. Unutmayın 2500de verdiği torkun aynısını 1750 ilede veriyor. Yani 1750 ile çıkabilecekken 2500 le çıkmak fazla yaktıracaktır.ideali bence 2000 devirdir.
Ancak rampada vites büyütecekseniz 2500e gelince vites atın, böylelikle araç 500 devir düşücektir, rampa kaybı ile 700 felan düşer zaten oda sizi 1750 devire getirir. Sadece rampada değil bu durumu hazlanmalarda hatta draglardada bu şekilde kullanın.
Tekrar hatırlatmak gerekirse, her aracın motoru durumu farklı olduğundan idealleri kullandıkca bulacaksınız. Alışmak zaman alsada alıştığınızda çok farklar yaratacaksınız.söylediklerimi yol bilgisayarı olan araçlar anlık tüketime bakarak daha net görebilirler.
Hepinize kazasız belasız, ekonomik sürüşler diliyorum. Hatam olduysa affola.
astra h hb elegance 09 16
30-05-2009, 08:27
saolun
yusufer55
30-05-2009, 11:34
Arkadaşa benden de bravo ekonomik sürüş tekniğini bence ayrıntıları ile açıklamış,agresif sürmeninde zevki olmakla birlikte kendi cebimizi ve ülkemizi düşünerek araba kullanmak gerektiğine inanırım.
teknik güzel bi yazı olmuş.. en azından okuması keyifliydi ama bazı şeyler var kafama takılan..
mesela düz yolda gaz vermeden ayağı debriyajdan çekmek zararlı deil diosunuz öle mi?
bide genel olarak şöle bişey sorcam, açıkcası ben nerdeyse hiç bilmiorum motor napıo ne ediyoda araba gidiyo.. ama az çok duyduğum ve kafamda canlandırdığım şey, benzin ve hava yakılıyo ortaya ısı çıkıyo ve termodinamik etkilerle pistonun hareketi sağlanmış oluyo, pistonlarda yukarı aşağı hareket ettikçe arabanın tekerleklerini döndüren kollara dairesel hareketi veriyo..umarım anlatabilmişimdir..
sormak istediğim ise şu, biz benzin yakarak o dediğim kolun dönmesini sağlıyoruz (aks denio galiba) ama araba yokuş aşağı viteste giderken o pistonların hareket etmesini sağlayan etki tekerleklerin kendiliğinden dönmesinden kaynaklanıo ve araç o yüzden bir gram bile benzin yakmıo öle mi doğru mu?
daha önce duymuştum ben yokuş aşağı viteste benzin yakmıo die ama kendi kendime demiştim motor güldür güldür çalışıyo nasıl benzin yakmaz olur mu öle şey falan.. sizin yazıyu okuduktan sonra bu dediğim şeyleri düşündüm eğer doğruysa mantığı kaptım demektir :)
bacadir68
30-05-2009, 13:00
teknik güzel bi yazı olmuş.. en azından okuması keyifliydi ama bazı şeyler var kafama takılan..
mesela düz yolda gaz vermeden ayağı debriyajdan çekmek zararlı deil diosunuz öle mi?
bide genel olarak şöle bişey sorcam, açıkcası ben nerdeyse hiç bilmiorum motor napıo ne ediyoda araba gidiyo.. ama az çok duyduğum ve kafamda canlandırdığım şey, benzin ve hava yakılıyo ortaya ısı çıkıyo ve termodinamik etkilerle pistonun hareketi sağlanmış oluyo, pistonlarda yukarı aşağı hareket ettikçe arabanın tekerleklerini döndüren kollara dairesel hareketi veriyo..umarım anlatabilmişimdir..
düz yolda gaz vermeden kavrama araca bir zarar vermez.
silindir içinde benzin ve hava karısımı bujiler vasıtası ile ateşlenir. ortaya çıkan patlama ile piston aşağı doğru hareket eder.
sormak istediğim ise şu, biz benzin yakarak o dediğim kolun dönmesini sağlıyoruz (aks denio galiba) ama araba yokuş aşağı viteste giderken o pistonların hareket etmesini sağlayan etki tekerleklerin kendiliğinden dönmesinden kaynaklanıo ve araç o yüzden bir gram bile benzin yakmıo öle mi doğru mu?
daha önce duymuştum ben yokuş aşağı viteste benzin yakmıo die ama kendi kendime demiştim motor güldür güldür çalışıyo nasıl benzin yakmaz olur mu öle şey falan.. sizin yazıyu okuduktan sonra bu dediğim şeyleri düşündüm eğer doğruysa mantığı kaptım demektir :)
Aslında bu durum benim de kafamı kurcalar hep. Rampa aşağı inerken o zaman ateşleme de yapmıyor çünkü benzin püskürtmüyor, silindirin içinde benzin de yok ama motor çalışıyor.. nasıl oluyor ki bu?
uzun süredir forumdaki bir kaç konuda konululan tartışılan doğruların güzel bir özeti olmuş, elinize sağlık.
Açıklayayım Meftun ben sana,
Düz yolda ayağını gazdan çekmenin araca hiç bir zararı yok, motor freni denir buna.
Motor şunu yapıyo, emme zamanında yakıt ve hava karışımını pistonun içine alıyo, sonra bunu belirli bir oranda sıkıştırıyo (teknik verilerde yazan motor sıkıştırma oranı) sonra da buji ile ateşliyo (dizellerde çok fazla sıkıştırdığı için yakıt kendiliğinden patlar, bujiye gerek yoktur), yakıt patlayınca ortaya çıkan aşırı ısı ile piston içerisindeki hava genleşip pistonu aşağıya ittiriyor, piston kolu krank miline (aks değil, aks tekerleklere bağlı) bağlı olduğu için krank milini döndürüyor, krank mili de vites kutusuna bağlı, vites kutusunda oranlanarak tekerleklere iletiliyor, tekerlekler de bu gücü yola aktarıyor.
Sen ayağını gazdan çektiğinde ise bunların tersi oluyor, arabanın kütlesel hareketinden gelen enerji tekerleklere, oradan transmisyona, oradan krank miline aktarılıyor. Buradaki tek fark, bu sırada araba sen gaza basmadığın için yakıt püskürtmüyor. Yakıt olmadığı için piston içerisinde patlama ve dolayısıyla enerji oluşmuyor. Bu durumda pistonların içine sürekli olarak sadece hava alınıyor, bu hafa sıkıştırılıp geri atılıyor.
İşte bu sıkıştırma sırasında da enerji kaybı oluyor ve araba yavaşlıyor. Enerji kaybının nedeni de pistonların sürekli hareketinin sağlanması ve havanın sıkıştırılması. Buna şu şekilde bakabilrsin, bir enjektör al (benzin enjektörü değil, iğne, şu hemşirelerin batırdığı :) ) iğnesini çıkartıp içine hava çek, sonra ucunu parmağınla kapat. Sonra pistonu ittir, göreceksin ki bir yerden sonra zorlanacaksın. İşte motorun içindeki pistonda olan da bunun aynısı. Bu da motor freninin olayı işte.
Şu animasyon sana daha yardımcı olur.
1- Emme (yakıt + hava)
2- Sıkıştırma (güç kaybı olan zaman)
3- Ateşleme ve ardından genleşme
4- Boşaltma (Egsoz)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/4-Stroke-Engine.gif
chevypolat
30-05-2009, 14:19
hepinize teşekkürler arkadaşlar. elimden geldiğince sade yazmaya çalıştım umarım anlaşılır olmuştur.
buğra arkadaşım cevabı vermiş bende sadeleştireyim. araç vitesde iken gazdan çektiğinizde rölantiye kadar yakıt püskürmez. çünki gereksizdir. bunu şöle test edin. müsait bir yolda ayağınızı gazdan çekin, vitesde giderken kontağı kapatın (tabi etrafa ve yola dikkat) kontağı kapasanızda açsanızda hiçbir değişiklik olmadığını görürsünüz.
oysa yakıt püskürse ne olurdu? herkesin şahin sürmüşlüğü vardır kanımca. özellikle karbüratörlü olanlarda vitesde giderken ayağınız çektiğinizde araba geri doğru kasılır. işte bu olayada dekomprasyon diyolar. dekomprasyonda ateşleme zaman olarak biraz kayıktır ve bu olay aracı kastırır.
mesela çoğu kişi bilmez, 63 impalamda egzost manifoldunda bir demir var, tam 6 borunun birleştiği yerde. ucunda ağırlık var ve rampa aşağı gelince egzost çıkışını kapatıyor. çıkış kapandığından girişde kapanıyor ve 63 model bir araba yakıt yakmadan motor freni yaparak rampa iniyor.
tşekkürler arkadşalar.. bu konuda iyi bi aydınlanma oldu benim için:).. özellikle animasyonda çok açıklayıcı.. şimdi bunları bilerek arabayı kullanmak daha keyifli olcak..
mesela motor freni yapıyoruz ama yapınca nie araba yavaşlıyo hiç düşünmemiştim şimdi bi de böle deneyim bakıyım :)
bacadir68
31-05-2009, 11:32
tşekkürler arkadşalar.. bu konuda iyi bi aydınlanma oldu benim için:).. özellikle animasyonda çok açıklayıcı.. şimdi bunları bilerek arabayı kullanmak daha keyifli olcak..
mesela motor freni yapıyoruz ama yapınca nie araba yavaşlıyo hiç düşünmemiştim şimdi bi de böle deneyim bakıyım :)
yav sen nasıl ehliyet aldın? motor dersi yoktu sizde herhalde...:confused:;)
:kop::kop::kop:
çok teşekkür ederim çok önemli ve profesyonelce bilgiler yalnız otamatik viteste ekonomık kullanma hakkında biraz daha detaylı bilgi verirsenız çok seviniriz zira bu şanzımanda kullanmak baya bi cebi yakıyor
çok teşekkür ederim çok önemli ve profesyonelce bilgiler yalnız otamatik viteste ekonomık kullanma hakkında biraz daha detaylı bilgi verirsenız çok seviniriz zira bu şanzımanda kullanmak baya bi cebi yakıyor
Otomatikle ilgili bildiğim tek şey, diyelim ki gaza bastınız ve hızlanıyorsunuz, bu durumda araba devirleri biraz yüksek tutmaya çalışacaktır hızlanma sağlayabilmek için. Ama siz 70 km/h hıza ulaştınız ve yolunuz düz. Bu durumda ayağınızı gazdan hafif çekeceksiniz, araba yüksek hızlanma istemediğinizi anlayarak 1 vites büyütecektir. Sonra tekrar gaza basarak istediğiniz hıza yüksek vitesde ama düşük ivmeyle hızlanırsanız çok daha az yakar bu sırada.
chevypolat
31-05-2009, 17:17
her konunun alt kısmında otomatik içinde birşeyler bahsettim. ama otomatikde müdahale şansımız az.
robotize şanzımanlarda (eaystronic) sistem elektronik olduğundan en idealini kendi seçer. sadece pedala basma hızınızı kontrol edin yeter (yedirerek gaz verin)
Deniz İçgüdel
01-06-2009, 13:04
Polat abi çok tesekurler.
Çok faydalı bi konu olmus ellerine saglık, Bugra sanada tesekurler forumda en cok takip ettigim iki kişi, bilgilerimin üstüne yenilerini eklemek güzel oluyor.
BY_Corsa
01-06-2009, 13:38
Güzel çalışma olmuş,
chevypolat
01-06-2009, 22:46
asıl temennileriniz için biz teşekkür ederiz.
haliyle doğru bildiğimiz birçok yanlışı beraber açığa çıkaracağız.
Verdiğiniz faydalı bilgiler için sağolun...
Kalkışlarda dizel arabayla 2500 devirde vites atın yazmışsınız ekonomik olarak doğru ama o devirde vites atılırsa örn:corsa cdti ile comboya geçilirsiniz:)
Kalkışlarda dizel arabayla 2500 devirde vites atın yazmışsınız ekonomik olarak doğru ama o devirde vites atılırsa örn:corsa cdti ile comboya geçilirsiniz:)
Evet ama bu işin en basit kuralı, ya ekonomik olup geçileceksin, ya fazla yakıp geçeceksin...
chevypolat
03-06-2009, 19:28
teşekkürler buğra,
düz yolda 2500 bile çok bence..
bacadir68
05-06-2009, 14:31
ben 50 km/s dedimi 4. vitese çıkmış olurum çoğu zaman :D
chevypolat
05-06-2009, 22:01
ah kırk metrelik yolda turalamak yavaşdan...
06 HK 256
07-06-2009, 01:43
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim ilk işim bu teknikleri uygulayarak, ne kadarlık kaybım olduğunu öğrenmek olacak.Birde 100 km/h dan sonra çift meme açar falan gibisinden tabirler var, bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.şimdiden teşekkürler...
chevypolat
07-06-2009, 04:34
eski karbüratörlü motorlarda "çift boğaz" denilen sistemler vardı. bu sisteme göre motor 3000 devire kadar tek boğazdan yakıt hava karışımı alırken, 3000 devirden sonra başka bir boğazın açılması ile motora gereken yakıt hava karışımını fazlasıyla sağlamaktaydı.
o zamanlar çıkagelen laf "3000den sonra ikiye katlar" "3000den sonra çift boğaz açar" şeklinde iken, artık günümüzde enjeksiyonlu araçlara uyarlanmasıdır o laf.
ama devir ve hız arttıkça dirençde artacağından, hız-yakıt verisi üst devirlerde tabiki daha yüksek olacaktır.
ancak size gereken motor torkunu karşılamassanız bazı engelleri aşamassınız. yani rampalarda torka göre haraket etmek gerekir.
06 HK 256
07-06-2009, 22:46
çok teşekkür ederim, bilgilendirdiğiniz için...
chevypolat
08-06-2009, 03:17
asıl ilginiz için ben teşekkür ederim.
bacadir68
09-06-2009, 17:18
ah kırk metrelik yolda turalamak yavaşdan...
orası kesmiyor artık ;)
faithless1905
09-06-2009, 18:06
paylaşım için sağol çok güzel bilgiler...devamını bekleriz...
IceBreaker
09-06-2009, 21:21
yararlı ve gerekli bilgiler.Paylaşım için teşekkürler.
chevypolat
10-06-2009, 01:27
asıl ben teşekkür ederim arkadaşlar.
Paylaşım için teşekkürler.Çok faydalı bilgiler bunlar.
Bilgiler ve bu güzel paylaşım için herkese teşekkürler...
chevypolat
10-06-2009, 14:54
yorumlarınız için asıl ben teşekkür ederim.
franzferdinand
13-06-2009, 18:03
teşekkürler
chevypolat
14-06-2009, 00:24
Birşey değil arkadaşlar.
çok yararlı bi konu olmuş,emeği geçen herkese teşekkürler...
izmir1980
18-06-2009, 13:38
Yazılanlara bir ek yapmak isterim. Yakıt ekonomisi adına, yaz aylarında gündüz yerine akşam seyahat etmenizi öneririm. Genelde uzun yola akşam üzeri serinliğinde çıkarım ki klima kullanmak zorunda kalmayayım.
Gündüz açılan farların da yakıt tüketimini az da olsa etkilediğini söyleyebilirim. Genelde bölünmüş yollarda gündüz farlarımı açmam.
Yüksek süratlerde pencere açmak da yakıt sarfiyatını etkiler. O yüzden 80km üzeri süratlerde ön pencereler yerine arka pencereleri 5 10cm açarak araç içerisinde dairesel bir hava sirkülasyonu sağlayabilirsiniz. Çok serinletici ve ekonomik bir yöntemdir.
Tekerleklerin hava basıncını, benzin kapağının içinde yazan ECO değerlerinde tutmaya özen gösteririm. Her haftasonu basınç değerlerini kontrol ederim. Comfort değerleri ses ve sarsıntı ile alakalı. Fakat pek de hissedeceğinizi zannetmem.
Hava Filtresini her ay kontrol ederim. Bazen çok kirli havalarda araç kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu da hava filtresinin erken kirlenmesine, dolayısıyla yanma veriminin düşmesine yol açıyor.
Aracımda CID de her zaman Anlık tüketim ekranı açık durur. Anlık tüketimlerdeki değer değişimlerini gözlemleyerek aracınıza uygun en ekonomik sürüş tekniklerini kendiniz keşfedebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir nedenden dolayı, tüketimdeki ani değişimlere göre oluşabilecek teknik arıza, yakıt kalitesi düşüklüğü, aşırı sıcaklık gibi şeyleri tespit edebilirsiniz.
2008 Astra H Enyoj 1.6 115HP sahibiyim. Geçen ağustos ayında aldığım arabam şu anda 21.000km devirmiş bulunuyor. Bilgisayarda görünen ortalama tüketim 7.2LTR/100km . Aracı %60 şehir içi, %40 şehir dışı kullandım. Ve her zaman ekonomik sürüş tekniklerine riayet ettim.
Geçen haftasonu akşam, 550km yolu (İstanbul Tuzla-İzmit - Yalova - Bursa - Balıkesir - Manisa - İzmir Gaziemir) arasını 95TL yakıtla (29ltr) kat ettim.
Bu aletlere (arabalara :) iyi davranırsanız onlar da size iyi davranıyor.
bacadir68
18-06-2009, 14:16
Gündüz açılan farların da yakıt tüketimini az da olsa etkilediğini söyleyebilirim. Genelde bölünmüş yollarda gündüz farlarımı açmam.
öncelikle paylaşım içn tesekkurler ama ben bu noktada takıldım. gündüz far açınca yakıta nasıl bir etkisi oluyor birde gece böyle bir etki söz konusu değil mi?
BY_Corsa
18-06-2009, 14:57
Aracınızda bulunan herhangi bir cihazı çalıştırdıgınızda; aracınız ilave elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için motor devrini bir miktar yukselterek,alternatorun(sarj dinamosu) daha çok dönerek,daha çok enerji üretmesini sağlamak isteyecektir.Daha çok devir yapmak için de daha çok yakıta ihtiyaç olacaktır.
Aracınız oldugu yerde rölantide çalışırken,gözünüz devir saatinde olsun, klima tuşuna basınca devir saatiniz önce hafifçe düşecek sonra toparlayacaktır,aynı şekilde motor sesinde de ufak bir değişim hissedebilirsiniz
Bu ilave tuketim ne kadar hissedilir tartışılır ancak klimalı/klimasız sürüş arasındaki tüketim farkını hepimiz gözlemleyebiliyoruz.
izmir1980
18-06-2009, 16:18
öncelikle paylaşım içn tesekkurler ama ben bu noktada takıldım. gündüz far açınca yakıta nasıl bir etkisi oluyor birde gece böyle bir etki söz konusu değil mi?
by_corsa anlatmış sanırım.
fakat farkı gözlemlemek için gündüz araç rölantide çalışırken farları açın.
mesela rölantide CID ekranında anlık tüketimi gözlemleyin. benim araçta 0.7ltr/saat farları açınca 0.8ltr/saat
çok az bir fark. fakat sonuçta şarj dinamosuna ekstra yük bindiriyo.
Gece yolculuk muhabbetinden sonra gündüz farı olunca karışıklık oldu sanırım. farları açmak gece de gündüz de aynı oranda yakıt sarfiyatını artırır. Gece mecbur yakıyoruz zaten ama gündüz açmak bazı durumlarda gereksiz olduğu için fazladan yakıt sarfiyatına neden olabilir. Gündüz kapatmak ekonomi sağlar.
bacadir68
20-06-2009, 17:35
tmm tesekkur ederim evet gece ve gündüz işin içine girince karıstı biraz. :D
ya ben burdakilerin hepsini yaptım :) daha fazla benzin yaktı araba anlamadım nasil oldu ki :D:D:D
benzini farklı yerden almistim heralde ondan :)
chevypolat
24-06-2009, 15:45
benzin farkından o kadar olmaz.
devirsizliğe düşürmüşsündür. denerkenki devrine 200 devir daha ekle.
turbo dizelin varsa turbosuz kullan,aşırı farkediyor..
benzin farkından o kadar olmaz.
devirsizliğe düşürmüşsündür. denerkenki devrine 200 devir daha ekle.
heralde senin soylediginden dolayı oldu...
bir daha denicem işallah olur...
yada hiç denemiyim ben normalde kullandıgım gibi kullanıyım :)
chevypolat
25-06-2009, 13:37
heralde senin soylediginden dolayı oldu...
bir daha denicem işallah olur...
yada hiç denemiyim ben normalde kullandıgım gibi kullanıyım :)
normalden yavaş yavaş düş yani mesela aynı yola 200 devir düş sonra ölç, ertesi gün 200 devir daha gibi.
tam çizgisinde olucaksın diye birşey yok. ben bile tutamıyorum orada.
normalden yavaş yavaş düş yani mesela aynı yola 200 devir düş sonra ölç, ertesi gün 200 devir daha gibi.
tam çizgisinde olucaksın diye birşey yok. ben bile tutamıyorum orada.
Polat abi'nin dediği gibi, devirsizlik de yüksek devir kadar kötüdür. uygun bir devir aralığı yakalamak lazım. Bu da zamanla kullanım sırasında oturan bir şey. sürekli devir saati gözlemlemekle de olmuyor. Kaldı ki her zaman da tutmuyor bu devir aralığı, kimi zaman trafik durumuna göre, kimi zaman yol durumuna göre değişiyor.
Ekonomik sürüş konusuna farklı bir açıdan bakacak olursak;
İŞ= KUVVET*YOL
(Aracımızla evden işe gitmemiz bir İŞ; bu İŞte aracımıza YOL aldırmak için KUVVET uygulamamız gerekiyor.)
Burdaki KUVVET; sık sık ziyaret ettiğimiz benzinciden aldığımız yakıt ile karşılanıyor.
Şimdi bu kuvveti nasıl kullandığımıza bakalım;
Newton amca demişki; (F=ma)
KUVVET = KÜTLE * İVME
Burada kütle evden işe taşıdığımız aracımızla kendimizin ağırlığı. İVME ise birim zamandaki hız değişimi, yani hızlanmamız, ayağımızın gaza ne kadar cok bastığı. Teorik olarak sürtüne olmayan bir ortam içinde (mesela uzayda) eğer ivmeyi SIFIR yaparsak kütle ne olursa olsun kuvvet SIFIR olacaktır. Sabit bir hızla hareket eden cisim eğer SIFIR ivme ile gidiyorsa aynı hızla hareketine devam eder. Biz madem sütünmesiz bir ortamda bulunamayacağımıza göre ancak sabit bir hız ile giderek minimum kuvvet yani minimum yakıt harcayabiliriz. Fakat unutulmamalıdır ki,yaktığımız yakıtın bir kısmını da tekerlek ile yol arasındaki sürtünme kuvveti, yokuş çıkarken aracı yokuş aşağı çeken yerçekimi ivmesi, hava direnci, motor içindeki parçaların sürtünme kuvveti, motorun verimi... gibi etkenlere harcıyoruz.
Sanırım biraz karışık oldu ;) özetlersem yakıt ekonomisi için;
1. mümkün olduğunca hafif bir araç
2. verimli ufak bir motor,
3. İnce tekerlekler
4. aracın iyi dizayn edilmiş aerodinamiği
ve
5. sabit hız
chevypolat
29-06-2009, 22:59
eklentileriniz için teşekkürler arkadaşlar.
sonmezers
20-08-2009, 08:53
Ekonomik sürüş konusuna farklı bir açıdan bakacak olursak;
İŞ= KUVVET*YOL
(Aracımızla evden işe gitmemiz bir İŞ; bu İŞte aracımıza YOL aldırmak için KUVVET uygulamamız gerekiyor.)
Burdaki KUVVET; sık sık ziyaret ettiğimiz benzinciden aldığımız yakıt ile karşılanıyor.
Şimdi bu kuvveti nasıl kullandığımıza bakalım;
Newton amca demişki; (F=ma)
KUVVET = KÜTLE * İVME
Burada kütle evden işe taşıdığımız aracımızla kendimizin ağırlığı. İVME ise birim zamandaki hız değişimi, yani hızlanmamız, ayağımızın gaza ne kadar cok bastığı. Teorik olarak sürtüne olmayan bir ortam içinde (mesela uzayda) eğer ivmeyi SIFIR yaparsak kütle ne olursa olsun kuvvet SIFIR olacaktır. Sabit bir hızla hareket eden cisim eğer SIFIR ivme ile gidiyorsa aynı hızla hareketine devam eder. Biz madem sütünmesiz bir ortamda bulunamayacağımıza göre ancak sabit bir hız ile giderek minimum kuvvet yani minimum yakıt harcayabiliriz. Fakat unutulmamalıdır ki,yaktığımız yakıtın bir kısmını da tekerlek ile yol arasındaki sürtünme kuvveti, yokuş çıkarken aracı yokuş aşağı çeken yerçekimi ivmesi, hava direnci, motor içindeki parçaların sürtünme kuvveti, motorun verimi... gibi etkenlere harcıyoruz.
Sanırım biraz karışık oldu ;) özetlersem yakıt ekonomisi için;
1. mümkün olduğunca hafif bir araç
2. verimli ufak bir motor,
3. İnce tekerlekler
4. aracın iyi dizayn edilmiş aerodinamiği
ve
5. sabit hız
Aynen açıkladığınız gibi
Ayrıca bir ekleme daha yapmak gerekirse düz yolda sabit hızla giderken aracımız 3 kuvveti yeniyor.
Motor ve aktarma organlarının kendi içindeki sürtünme kuvveti
Yol ile tekerlekler arasındaki sürtünme kuvveti
Araç ile hava arasındaki rüzgar direnci
Bu kuvvetler arasında yakıt tüketimine en büyük etkisi olan rüzgar direncidir. Bu kuvvet sabit değildir ve hız ne kadar fazla ile bu kuvvet de o kadar artar. Yani yakıt ekonomisi için sadece sabit hız yeterli değil aynı zamanda düşük bir sabit hız gerekir
yusufer55
20-08-2009, 15:59
Kendi adıma bilinçli opel kullanıcılarını görünce gurur duyuyorum açıklama yapan arkadaşların tümüne teşekkür ederim,Bilim ve zevkleri bütünlemek adına...
mavim1974
26-08-2009, 16:25
Çok faydalı bir konu olmuş dostlar,klavyenize sağlık, bütün yazılanlara benim eklemek istediğim şey ise ''ne olursa olsun, sakin olmak'', adeta sinirleri aldırmak; başkasının ''gazına gelmemek''.
En az %25 tasarrufa garanti veririm, ''la havle'' deyip çekin ayağınızı gazdan :)
chevypolat
26-08-2009, 19:50
bak bu iyiydi, mp3 yapıp sürekli çaldırmak lazım ama.
bende astra 1.6 16V var alalı 3 hafta oldu araçtan oldukça memnunum fakat yakıt olarak beni çok zorluyor Silviri-esenler otogarı 50 liraya gidio geliyorm uzun yol yaptım anakra depo boşalınca fulleyip yapıtığım km ye bölüyorum Km de 350 krş yakıor daha 2000 Km de acaba yakıtı düşermi motor açılmadı diyemi böyle yakıor ilk bakımına girdkten sonra fln farketdermi Lpg takmayı düşündüğüm zamanlar bile oluyor 1.6 astrası veya fikri olan paylaşırsa sevinirim şuan ekranda 9.3 lT 100km gözüküo uzun yol yapmadan önce 10.4 lt di :S
barıs_koc
28-08-2009, 00:30
kesinlikle rodajı tamamladıktan sonra düşer. dediğiniz değer ş içi değer eşit. yolda mutlaka düşecektir. bu arada hayırlı olsun aracınız. Allah sevdiklerinizle hep güzelliklere taşımayı nasip etsin astranızla...
burak loves opel
28-08-2009, 15:43
Polat eline sağlık. Diğer arkadaşlarada çok teşekkürler. Güzel bilgiler.
chevypolat
28-08-2009, 21:05
asıl ben teşekkür ederim arkadaşlar, umarım yardımı dokunmuştur. petrolcülerin sitemlerine dayanmaya çalışıyorum.
melifkaya
14-09-2009, 00:30
hocam ellerine sağlık.
gerçekten çok faydalı bir bölüm olmuş
gslibugra
14-09-2009, 20:30
gerçekten faydalı :)
chevypolat
14-09-2009, 22:25
sağolun arkadaşlar yorumlarınız için.
Orhan tozun
17-11-2009, 23:35
Ben hep su mantık giderdim bisikletle gezdiğim için genelde bisikletleyokuş çıkarken
düşük viteste çıkarız yüksek vitesle daha çok güç harcar üstelik belki çıkamayız bile.
artı düşük vitesdeyken de ayagımızı daha fazla cevirmiş oluruz buradan yola çıkarak
arabalarda da düşük vites daha az yoracağı için daha az yaktırır diyordum mantığını
bu yazıda anlamış oldum teşekkürler tabi motorun zorlanmasıyla yaktığı yakıt arasındaki ilişkiyi anlamış değilim:) elinize sağlık...
Bu bilgiler faydalı bir de benim ağabeyime bunları uygulatabilsem. Benim aracı kullanmamla onun kullanması arasında en az %25'lik bir fark var. Olan da cebe oluyor.
chevypolat
19-11-2009, 01:33
Ben hep su mantık giderdim bisikletle gezdiğim için genelde bisikletleyokuş çıkarken
düşük viteste çıkarız yüksek vitesle daha çok güç harcar üstelik belki çıkamayız bile.
artı düşük vitesdeyken de ayagımızı daha fazla cevirmiş oluruz buradan yola çıkarak
arabalarda da düşük vites daha az yoracağı için daha az yaktırır diyordum mantığını
bu yazıda anlamış oldum teşekkürler tabi motorun zorlanmasıyla yaktığı yakıt arasındaki ilişkiyi anlamış değilim:) elinize sağlık...
zorlanmadan kastınız eğer düşük devir ise; düşük devirde araç hızlanmaya çabalıyacak, bunun için fazla yakıt püskürtecek ama tork yetersiz olduğu için devirlenemeyecek. fazla püsküren yakıt boşa gidicek.
kastınız başka birşeyse buraya yazın, anlaşılır biçimde açıklamaya çalışayım.
chevypolat
19-11-2009, 01:35
Bu bilgiler faydalı bir de benim ağabeyime bunları uygulatabilsem. Benim aracı kullanmamla onun kullanması arasında en az %25'lik bir fark var. Olan da cebe oluyor.
cepleri değişin. özellikle içinde para varken. yorumlarınız için çok teşekkürler.
Orhan tozun
20-11-2009, 19:34
Polat bey çok teşekkürler kastım su ki; zorlanma dediğim yüksek vitesteyken
araba zorlanır diye biliyordum yan 2000 devir altı ama bunu yeni ögreniyorum
şimdiye kadar çok yakmasın diye dik yokuşlarda 3200 lerde değiştirrdimdevri yüksek tutardım bisiklet mantığı ama değilmiş onu anladım peki çok merak ettiğim bi soru da su:
yokuş inerken diyelim 5. viteste iniyoruz ecu'nun yakıtı kesmesi için 1500 devirlerde olması mı lazım yoksa gaza ve debriyaja basmadan her devirde yakıt kesme işlemi geçerli mi ben hep 1500 devirlerde tutmaya çalışıyordum şimdiden çok teşekkür ederim
saygılar
chevypolat
23-11-2009, 00:46
Polat bey çok teşekkürler kastım su ki; zorlanma dediğim yüksek vitesteyken
araba zorlanır diye biliyordum yan 2000 devir altı ama bunu yeni ögreniyorum
şimdiye kadar çok yakmasın diye dik yokuşlarda 3200 lerde değiştirrdimdevri yüksek tutardım bisiklet mantığı ama değilmiş onu anladım peki çok merak ettiğim bi soru da su:
yokuş inerken diyelim 5. viteste iniyoruz ecu'nun yakıtı kesmesi için 1500 devirlerde olması mı lazım yoksa gaza ve debriyaja basmadan her devirde yakıt kesme işlemi geçerli mi ben hep 1500 devirlerde tutmaya çalışıyordum şimdiden çok teşekkür ederim
saygılar
öncelikle geçikme için özür dilerim,
az yakıt için ana başlığı toparlar isem YÜKSEK VİTES - DÜŞÜK DEVİR - TORK (Rampalarda). yani rampayı çıkmak için gereken torku benzinlilerde yüksek devirde, dizellerde düşük devirde elde ediyoruz. bazen tork bize yetmiyor ve vites düşürüyoruz. kullandıkça alışmak gerekiyor. tanıdığımız yollarda ezberlendiği taktirde çok fazla ekonomi yapmamız olası.
araç vitesde ve debriyaja basmıyoruz. yokuş aşağı ecu rölantiye kadar yakıt püskürtmez. ancak rölantide püskürtür yani 750-800 devirde.
ama otomatiklerde 1500 devirlerde bile püskürtür. o anki şanzımanın yağlamasına bağlı.
[QUOTE=chevypolat;1151819
ama otomatiklerde 1500 devirlerde bile püskürtür. o anki şanzımanın yağlamasına bağlı.[/QUOTE]
E abi boşunamı rampada S yada vites düşürme yapıyoruz :) Satarım böyle olursa :eek::D
Şaka bir yana 2000 yılında fabia'daki yol bilgisayarında rampa aşağı "0" gösterdiğini gördüğümden beri vitesle inerim rampaları. Farkıda yakıtta gördüm uzun rampa inişlerinde v.s. Sürüş olarakda daha güvenli frenleme açısından.
Dizeli bunun için biraz daha fazla tutuyorum, hem cut-off hemde frenleme yapıyor..
chevypolat
25-11-2009, 22:58
E abi boşunamı rampada S yada vites düşürme yapıyoruz :) Satarım böyle olursa :eek::D
Şaka bir yana 2000 yılında fabia'daki yol bilgisayarında rampa aşağı "0" gösterdiğini gördüğümden beri vitesle inerim rampaları. Farkıda yakıtta gördüm uzun rampa inişlerinde v.s. Sürüş olarakda daha güvenli frenleme açısından.
Dizeli bunun için biraz daha fazla tutuyorum, hem cut-off hemde frenleme yapıyor..
satma diye arabaya dernekce satılamaz kaydı koyucam. dizeldeki frenleme turbonun sıkışmasından kaynaklanıyor. hani derler ya stop etmeden rölantide bekle diye. aslında turbo çok devirlikken kontak kapama. ama az devirliyken turbo bi süre sonra kendini kitliyor.
denemesi bedava. dizeli stop et, elini egzosta kapa. eğer turbo dönüyor olsa hava basması lazımdı. turbo dönerken bastığı hava gidicek yer bulamıyor ve turboya fren yaptırıyor.
abi eline sağlık herkesin okuması gereken bi yazı .en azından pedallara basarken arka planda ne oluyo ne bitiyo bilinmesi amatörlükten biraz uzaklaştırıyo insanı
chevypolat
30-11-2009, 20:55
abi eline sağlık herkesin okuması gereken bi yazı .en azından pedallara basarken arka planda ne oluyo ne bitiyo bilinmesi amatörlükten biraz uzaklaştırıyo insanı
sağolasın can, teknik bilgi oldukça herşey daha verimli ve sorunsuz olur düşüncesindeyim.
haso6718
30-11-2009, 21:14
çok teşşekkürler
benim gibi acemilerin okuması gerekiyor.
bi dahakine biraz dada iyi anlarım bu okuduklarımı. daha araba kullanıyorum sadece.
motor ,vites aralığı bunlar bana uzak.
bu nedenle 1 depoyla 320 km yi anca yapıyor.
chevypolat
01-12-2009, 16:47
bu nedenle 1 depoyla 320 km yi anca yapıyor.
bir daha evlenirsem, zonguldaklı petrolcü kızı alayım.
Nikkfurie
01-12-2009, 22:22
öncelikle geçikme için özür dilerim,
az yakıt için ana başlığı toparlar isem YÜKSEK VİTES - DÜŞÜK DEVİR - TORK (Rampalarda). yani rampayı çıkmak için gereken torku benzinlilerde yüksek devirde, dizellerde düşük devirde elde ediyoruz. bazen tork bize yetmiyor ve vites düşürüyoruz. kullandıkça alışmak gerekiyor. tanıdığımız yollarda ezberlendiği taktirde çok fazla ekonomi yapmamız olası.
araç vitesde ve debriyaja basmıyoruz. yokuş aşağı ecu rölantiye kadar yakıt püskürtmez. ancak rölantide püskürtür yani 750-800 devirde.
ama otomatiklerde 1500 devirlerde bile püskürtür. o anki şanzımanın yağlamasına bağlı.
klasik otomatiklerde tork konvertörünün çalışma prensibi gereği cut off yapmaz beyin..düz ve easytroniklerde aynen yazdığınız gibidir,sadece rölantinin biraz üzerinde 1200 devirlerde tekrar yakıt enjekte edilmeye başlar gaza basmasanız bile..
chevypolat
02-12-2009, 02:50
klasik otomatiklerde tork konvertörünün çalışma prensibi gereği cut off yapmaz beyin..düz ve easytroniklerde aynen yazdığınız gibidir,sadece rölantinin biraz üzerinde 1200 devirlerde tekrar yakıt enjekte edilmeye başlar gaza basmasanız bile..
eklentiniz için teşekkürler.
sizden önce bir konuda bayağı büyük bir tartışma olmuştu. otomatiklerde N zararlımıdır diye. ordada belirtmiştim. yağlamak için otomatikler mutlaka biraz fazla devirli olmak zorunda. buda yakıta yansıyor. ama vites aralıkları bu farkları kapatıyor. mesela benim aracım 5.vites diye tabir ettiğim overdrive da 2000 devirde 90km hız yapıyor. manuel viteslilerle aynı.
haso6718
02-12-2009, 20:41
bir daha evlenirsem, zonguldaklı petrolcü kızı alayım.
ahh ahhh
:kop:ya kömürcü ya petrolcüüü:kop:
çok teşekkürler çok faydalı bir konu olmuş emeğinize sağlık..
bir soruda ben sorayım bu tork tam olarak nedir ne işe yarar.
Kendim yazacaktım ama hazırı var:
Tork döndürme kuvveti demektir. Motorların gücünün yanında torku da belirtilir, örneğin, 3800 dakika/ devirde 145 Nm gibi. Ne işe yarar? Basit olarak açıklamaya çalışırsak, bir otomobilin, daha doğrusu motorunun torku iyiyse kullanımı daha rahat olur çünkü motor daha geniş bir devir aralığında vites değiştirmeden kullanılabilir. Ya da acil durumlarda yine daha az vites değiştirme ihtiyacı hissedilir. En yüksek tork olarak belirtilen rakamın yanında bu rakamın elde edildiği devir de önemlidir. Motorlar daha çok düşük ve orta devirlerde kullanıldığı için özellikle şehir içinde, torkun düşük devirlerden itibaren yüksek olması çok kullanışlıdır. Böylece alt vitese geçmeden hareketi sürdürmek mümkün olur. Genel olarak motor hacmi yükseldikçe tork artar ama aynı motor hacmine sahip motorların torkları ve "tork eğrileri" farklı olabilmektedir. Bunun nedeni de motor tasarımındaki farklılıklardır. Silindirlerin çapı ve stroku, ateşleme zamanlaması ve diğer bazı niteliklerden oluşan genel olarak "teknoloji" diyebileceğimiz özelliklerdir bu farkı yaratan. Ayrıca herkesin bildiği gibi dizeller "torklu" motora sahiptir. Bunun anlamı düşük devirde yüksek tork sağlıyor olmasıdır. Benzinli motorlardan farklı olarak dizel motorlarının en yüksek torku 1800-2500 dakika/devirde elde edilir. Bu sayede çok devire gerek kalmadan motor "çeker". Diyelim ki bir benzinli motorla bir dizel aynı en yüksek torka sahip olsun, yine dizel motor daha avantajlıdır çünkü bu torku daha düşük devirde sağlıyor. Bunun pratik avantajı, örneğin bir yokuş çıkarken üçüncü viteste 2000 d/d de iken dizel motorlu arabada gaza basarsınız ve araba hızlanabilir, benzinli motora sahip araba ise hızlanamaz ve büyük bir olasılıkla bir alt vitese geçmek zorunda kalır. Düşük devirlerde yüksek çekiş gücü sağladığı için dizel motorlar özellikle ticari araçlarda kullanılmaktadır. Motorun beygir gücü ile torku karıştırılmamalıdır. Bunlar farklı şeylerdir. Torkun anlamını somut olarak anlamak için şöyle bir örnek de verilebilir. Diyelim ki iki tane aynı beygir gücüne sahip araba var. Torkları ise farklı. Her iki arabayı arkaları birbirine doğru gelecek şekilde yanaştırıp bağladığınızda, iki araç birden hareket ettiğinde (halat çekme oyunu gibi) beygir güçleri aynı olmasına rağmen, torku yüksek olan diğerini çeker.
Alıntıdır...
cewap için çok tesekkür ederim emeğine sağlık
Bob Marley
05-01-2010, 17:13
Maşallah konu baya uzun, tekrardan okumaya cesaretim yok:D
Tam olarak anlayamadığım bir konu ise;
Yokuş aşağı inerken Viteste inmek mi vitesi boşa alıp inmek mi daha ekonomik???
Yani Yokuş aşağı giderken boşa attığımızda aracın devri rolanti devrine inecek, ve yakıt püskürtülecek, viteste giderken ise rolanti devrine kadar yakıt püskürtülmeyecek..
Birde ben aracımı kullanıken (sadece çok dik rampalar hariç) vites değişimini hep 2500-3000 devir aralığında yaparım... Sadece kalkarken 2500-3000 devir'e varmadan 2. vitese atarım... Bunun dezavantajı nedir tam olarak????
chevypolat
06-01-2010, 00:13
çok teşekkürler çok faydalı bir konu olmuş emeğinize sağlık..
bir soruda ben sorayım bu tork tam olarak nedir ne işe yarar.
gökhan arkadaşımız cevap vermiş ama ben biraz daha basite indiriyim. tork bir arabanın rampa çıkış kuvvetidir heralde en basiti olur. gökhanın söylediği aynı beygirdeki arabalardan torku yüksek olan rampayı daha iyi çıkar.
tork ve beygir birbirlerine bi şekilde bağlıdır. ama ara hızlanmalarda, yükde ve rampalarda tork öne geçer. bu yüzden tırlarda ve kamyonlarda tork lazımdır. yüksek beygirli ama düşük torklu bir motor o yükün altında ezilir. o yüzden dizel motor kullanılır.
chevypolat
06-01-2010, 00:17
Maşallah konu baya uzun, tekrardan okumaya cesaretim yok:D
Tam olarak anlayamadığım bir konu ise;
Yokuş aşağı inerken Viteste inmek mi vitesi boşa alıp inmek mi daha ekonomik???
Yani Yokuş aşağı giderken boşa attığımızda aracın devri rolanti devrine inecek, ve yakıt püskürtülecek, viteste giderken ise rolanti devrine kadar yakıt püskürtülmeyecek..
Birde ben aracımı kullanıken (sadece çok dik rampalar hariç) vites değişimini hep 2500-3000 devir aralığında yaparım... Sadece kalkarken 2500-3000 devir'e varmadan 2. vitese atarım... Bunun dezavantajı nedir tam olarak????
sürdüğün araba karbüratörlü bir araba ise rampa aşağı boşa atmak lazım. ama enjeksiyonlu arabalar rampa aşağı inerken 800 devirin üstünde 1 gram bile yakıt püskürtmezler. bu yüzden enjeksiyonlu arabalarda vitesde inilmeli.
vitese geç atmanın tek dezavantajı fazladan yakıt yakmandır. başka bir zararı yoktur.
chevypolat
06-01-2010, 00:19
arzu eden arkadaşlar burdaki yazımıda yardımcı olması açısından okuyabilirler
http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=44118
Bob Marley
06-01-2010, 00:22
Aracın kullanım kılavuzunda 5 dk rolanti de çalıştığında 1 km yol gidilmiş kadar yakıt harcar, 1 dk.nın üzerindeki rolanti beklemelerinde kontağı kapatın yazıyordu....
Boşa alındığında rolanti devri kadar yakılır diye biliyordum, çok iyi oldu bu bilgi, herkese çok teşekkürler...
chevypolat
08-01-2010, 12:35
Aracın kullanım kılavuzunda 5 dk rolanti de çalıştığında 1 km yol gidilmiş kadar yakıt harcar, 1 dk.nın üzerindeki rolanti beklemelerinde kontağı kapatın yazıyordu....
Boşa alındığında rolanti devri kadar yakılır diye biliyordum, çok iyi oldu bu bilgi, herkese çok teşekkürler...
keyifli ve ekonomik sürüşler...
çok faydalı oldu teşekkürler
chevypolat
12-01-2010, 15:37
çok faydalı oldu teşekkürler
keyifli forumlar...
termometre
13-01-2010, 00:30
Arkadaşlar Rampa aşağı boşta ile viteste inme arasındaki farkı bilmiyordum ve uyguladım.....
En son aracıma 1,99TL den 30TL lik LPG aldım.........
Bu yazıyı okuduğumda almış olduğum LPG ile yaklaşık 40-50 Km yapmış idim....
Genelde aracım 30TL ile ortalama 165 Km yapardı....
Ancak rampa aşağı ve ışıklara yaklaştığımda viteste ilerledim ve boşa atmadım.... Devir 1000 e gelincede vites küçültüyorum, rolanti devrine yaklaşmasın diye...
Gittiğim yol v.s. aynı ve bu sefer tamı tamına 190 km yaptım....... :eek: Tabi dikkat ettiğim bir diğer nokta ise vitesi 2500 devir civarları değiştirdim bende 3000 e varınca değiştiriyordum.
Aradaki 25 Km lik Fark yaklaşık 5 TL'ye yakın.... Bu şekilde giderse artık depomu doldururken 10TL az ödeyeceğim.... Bu gerçekten süper....
Herkese tavsiye ederim,, denemekten birşey çıkmaz... Konuyu açan arkadaşa ve herkese çok teşekkür ederim.....
Aracım fazla yakıyor deriz ancak belki biz fazla yakıyoruzdur, araca suç atıyoruzdur... :D:D:D:D:D:D:D
alisefa58
13-01-2010, 01:01
mrb . ilk defa bir dizel araç aldım 2003 corsa 17 dtı . kaç bin devirde vites atmalı kaç bin devirde seyir etmeliyim .yardımcı olurmusunuz .
alisefa58
13-01-2010, 01:20
mrb. ilk defa bir dizel araç aldım .2003 corsa 17 dti . standart olarak kaç bin devirde vites atmalı kaç bin devirde seyretmeliyim.
mrb. ilk defa bir dizel araç aldım .2003 corsa 17 dti . standart olarak kaç bin devirde vites atmalı kaç bin devirde seyretmeliyim.
Aracınız dizel ve kasasına göre uyumlu güçte bir motor seçeneği.Dizel araçlarda dikkat edilmesi gereken birçok şey var bunları forumumuzu gezerek öğrenebilirsiniz.Ben size sadece ekonomik sürüş için yapmanız gerekenleri söyleyeceğim.
1-Araç soğukken gaza fazla yüklenmeyin
2-Aracınız turbolu olduğu için aracınızın vites geçişlerini 1700-2800 devirler arası yapın.Zira turbonun devreye girmediği alt devirlerde aracı zorlamanız yakıt sarfiyatını arttırdığı gibi turbonun ömrünüde kısaltır.
3-Gaza asla sonuna kadar basmayın çünkü siz ne kadar basarsanız, hangi devirde olursa olsun çok daha fazla yakar.
4-Yokuşlarda hızlı çıkmak için düşük viteste aracı zorlamayın.Üst vitese geçtiğinizde araç devirden düşüyor ise, alt viteste uygun bir devire düşüp, yokuşu o hızla çıkın.Yokuş inişlerinde viteste inin.Ani dur-kalklardan kaçının.
5-Aracınızın bakımlarını ihmal etmeyin.Çünkü değiştirilmeyen hava,mazot filtreleri yakıtı aşırı arttırır.Bunun yanında aracınızla ilgilenir bakımlarını yaparsanız yakıt tüketimi düşecektir.
chevypolat
14-01-2010, 13:04
Arkadaşlar Rampa aşağı boşta ile viteste inme arasındaki farkı bilmiyordum ve uyguladım.....
En son aracıma 1,99TL den 30TL lik LPG aldım.........
Bu yazıyı okuduğumda almış olduğum LPG ile yaklaşık 40-50 Km yapmış idim....
Genelde aracım 30TL ile ortalama 165 Km yapardı....
Ancak rampa aşağı ve ışıklara yaklaştığımda viteste ilerledim ve boşa atmadım.... Devir 1000 e gelincede vites küçültüyorum, rolanti devrine yaklaşmasın diye...
Gittiğim yol v.s. aynı ve bu sefer tamı tamına 190 km yaptım....... :eek: Tabi dikkat ettiğim bir diğer nokta ise vitesi 2500 devir civarları değiştirdim bende 3000 e varınca değiştiriyordum.
Aradaki 25 Km lik Fark yaklaşık 5 TL'ye yakın.... Bu şekilde giderse artık depomu doldururken 10TL az ödeyeceğim.... Bu gerçekten süper....
Herkese tavsiye ederim,, denemekten birşey çıkmaz... Konuyu açan arkadaşa ve herkese çok teşekkür ederim.....
Aracım fazla yakıyor deriz ancak belki biz fazla yakıyoruzdur, araca suç atıyoruzdur... :D:D:D:D:D:D:D
asıl ben teşekkür ederim, ekonomi sağlamanıza sevindim.
chevypolat
14-01-2010, 13:11
mrb . ilk defa bir dizel araç aldım 2003 corsa 17 dtı . kaç bin devirde vites atmalı kaç bin devirde seyir etmeliyim .yardımcı olurmusunuz .
aslında tork eğrisine göre konuşmamız lazım ama yinede bildiklerimde gidersek ve kısaca özetlersek.
DÜZ YOLDA 2000-2200 devirde
HAFİF RAMPADA 2500-2700 devirde
ORTA RAMPADA 3000-3200 devirde
DİK RAMPADA 3500-3700 devirde
seyir devriniz mümkün olan en üst vitesde 2000 devir civarıdır. ama yola göre değiştiği için zamanla alışacaksınız. mesela ben şehir içinde yavaş akan trafikde 1.vites 1500 devir yapacağıma 2.vites rölantide giderim.
LorD_KeNNy
15-04-2010, 10:47
tek kelime ile harika olmuş ellerinize sağlık...
chevypolat
19-04-2010, 15:34
teşekkürler mesut bey.
Sn chevypolat ;
Bu bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
chevypolat
25-04-2010, 21:46
rica ederim gökhan bey, umarım işinize yarar.
peki düşük devirde kullanım motorda kir bırakırmı? 2.cisi bazen deviri yüksek tutmak sürekli olmamak kaydıyla bu kiri temzilemeye yakmaya yardmcı olrmu?
erol ckmk
27-04-2010, 17:48
çok yararlı bir paylaşım olmuş, teşekkürler...
chevypolat
28-04-2010, 03:31
peki düşük devirde kullanım motorda kir bırakırmı? 2.cisi bazen deviri yüksek tutmak sürekli olmamak kaydıyla bu kiri temzilemeye yakmaya yardmcı olrmu?
öncelikle üzgünüm, geç gördüm yazınızı.
motorda kir dediğimiz yanmış yakıtın bıraktığı kükürttür. yakıt kalitesi arttıkca kükürt oranı düşer. bu kükürt, kurum şeklinde yanma odasının etrafında dururken YAĞ gelir ve bu kurumu alıp aşağı indirir. filtre yağın içindeki kurumları temizler. bir zaman sonra filtrenin süzemediği kurumların yağdaki oranı fazlalaşır ve yağ özelliğini kaybetmeye başlar.
tabiki yağın temizleyemediği yerler vardır, bunlar bir zaman sonra kat kat oluşum yaparlar. düşük devirde bunlar herhangi bir ANORMAL baskıya maruz kalmadıkları için birikmeye devam ederler. ama devirli kullanımdaki ani baskı değişiklileri, kırılmalara ve kopmalara yol açıp bölgeyi -BİR ANLAMDA- temizleyecektir.
ancak temiz tutmak amaçlı yapacağınız devirli kullanım size 1 saatde 40 tl değerinde yakıt kaybettiricek, öte yandan ekonomik sürüşte oluşan kurumu yılda 1 kere 40 tl değerinde bir carbon clean işlemiyle temizleyeceksiniz.
tahminen sert bir sürüş tekniğiniz olduğunu düşünüyorum. buna istinaden de oluşan kurumun sıkıştırmayı arttırdığını ve bunun size biraz daha ekonomik yakıt birazda belli devir aralıklarında çok azda olsa performans olarak döneceğini belirtmek istiyorum. tabi belli bir kurum oranına kadar. o oran aşılınca tam tersi etkide yapacaktır.
yeri gelmişken birkaç dip not belirteyim. yakıtdaki kükürtün düşmesi neticesinde artık 3bin km.de değiştirdiğimiz yağı artık 15-20bin km.lerde değiştirir olduk. buna paralel filtre ve yağ kaliteside arttı, tabi fiyatlarıda.
umarım yeterince sade ve açıklayıcı olmuştur.
chevypolat
28-04-2010, 03:33
çok yararlı bir paylaşım olmuş, teşekkürler...
ekonomik sürüşler erol bey.
öncelikle üzgünüm, geç gördüm yazınızı.
motorda kir dediğimiz yanmış yakıtın bıraktığı kükürttür. yakıt kalitesi arttıkca kükürt oranı düşer. bu kükürt, kurum şeklinde yanma odasının etrafında dururken YAĞ gelir ve bu kurumu alıp aşağı indirir. filtre yağın içindeki kurumları temizler. bir zaman sonra filtrenin süzemediği kurumların yağdaki oranı fazlalaşır ve yağ özelliğini kaybetmeye başlar.
tabiki yağın temizleyemediği yerler vardır, bunlar bir zaman sonra kat kat oluşum yaparlar. düşük devirde bunlar herhangi bir ANORMAL baskıya maruz kalmadıkları için birikmeye devam ederler. ama devirli kullanımdaki ani baskı değişiklileri, kırılmalara ve kopmalara yol açıp bölgeyi -BİR ANLAMDA- temizleyecektir.
ancak temiz tutmak amaçlı yapacağınız devirli kullanım size 1 saatde 40 tl değerinde yakıt kaybettiricek, öte yandan ekonomik sürüşte oluşan kurumu yılda 1 kere 40 tl değerinde bir carbon clean işlemiyle temizleyeceksiniz.
tahminen sert bir sürüş tekniğiniz olduğunu düşünüyorum. buna istinaden de oluşan kurumun sıkıştırmayı arttırdığını ve bunun size biraz daha ekonomik yakıt birazda belli devir aralıklarında çok azda olsa performans olarak döneceğini belirtmek istiyorum. tabi belli bir kurum oranına kadar. o oran aşılınca tam tersi etkide yapacaktır.
yeri gelmişken birkaç dip not belirteyim. yakıtdaki kükürtün düşmesi neticesinde artık 3bin km.de değiştirdiğimiz yağı artık 15-20bin km.lerde değiştirir olduk. buna paralel filtre ve yağ kaliteside arttı, tabi fiyatlarıda.
umarım yeterince sade ve açıklayıcı olmuştur.
Öncelikle daha erken cevap yazamazdınız teşekkürler ilginize alakanıza ve aklmda soru işaretide kalmadı sayenizde tekrar teşekkürler.. Hayırlı günler dilerim.
chevypolat
28-04-2010, 22:14
ekonomik ve keyifli sürüşler.
Paylaşım İçin Teşşekürler
kara_büyü
29-04-2010, 12:12
hiç sıkılmadan okudum. emeği geçenlerin ellerine sağlık.
sayenizde bilinçlendik.
1-3-6 taktiğini de öneririm :D
chevypolat
30-04-2010, 02:35
hepinize sonsuz teşekkürler arkadaşlar, umarım işinize yarar.
alperen02
04-06-2010, 19:11
çok güzel bilgiler ve pratik bilgiler vermişsiniz.teşekkür ederim
sssguler
04-06-2010, 21:07
Ben bu taktiklerle yaklaşık %8 tasarruf sağladım. Tavsiye ederim. Önceden 33 lt lpg ile 370 km yol giderken şimdi 395-400 km arasında yol gidiyorum.
chevypolat
10-06-2010, 02:30
teşekkürler arkadaşlar, zamanla ekonominiz dahada artacaktır. ayak alıştıkca %30 ları göreceksiniz.
inan verdiğin bilgiler gerçekten cok yararlı.ekonomi olayına hiç bu gözle bakmadım.benim bildihim ekonumi (aracım astra g 1,6 16v+brc lpg kiti+manuel) rampa aşığı vites boşta giderim,düz yolda 50km hızla giderken vitesi 5'e alıp devri 1500 civarında tutmak,vites değiştirmelerini olabildiğince 2000 devir civarında gerçekleştirmek gibi ...
peki bu yaklaşımlar yanlış bir tatktikmi?motora zararı varmı?aracım 91,000 km de ve yağ yakıyor saydığım sebeplerden kaynaklanabilirmi ...?
aracında yol bilgisayarı var mı varsa bi dene rampa inerken aracın viteste uygun hızda ise 0 gösterir yakıtı keser teknik bi terim kullanılıyor benim aklımda kalmadı bosta yakıt sarfiyatın olur ama viteste inersen hem yakıttan kazanırsın hem aracını daha rahat durdurursun hemde zırt bırt frene basmak zorunda kalmazsın diğer konulara polat abi el atar
aracımda yol bilgisayarı maalesef yok.keşke olsaydı :)
peki dik bi rampadan inerken 2.viteste inip bağartmakmı yoksa 3 veya 4, viteste rahat sessiz bir devirdemi inmek yakıtı kesecektir ??
sssguler
10-06-2010, 16:08
peki dik bi rampadan inerken 2.viteste inip bağartmakmı yoksa 3 veya 4, viteste rahat sessiz bir devirdemi inmek yakıtı kesecektir ??
Gaza basmadığın sürece problem yok:)
tamam o zaman bir denemek lazım bu durumu,peki gerçekten rampa aşagı gaza basmadan kontagı kapattıgımızda araba istop etmiyormu
şaka yapıyorsun heralde :)
sssguler
10-06-2010, 16:52
Bir saniye çok yanlış bilgi aman ha. kontak kapatma diye birşey yok...
chevypolat
11-06-2010, 02:16
inan verdiğin bilgiler gerçekten cok yararlı.ekonomi olayına hiç bu gözle bakmadım.benim bildihim ekonumi (aracım astra g 1,6 16v+brc lpg kiti+manuel) rampa aşığı vites boşta giderim,düz yolda 50km hızla giderken vitesi 5'e alıp devri 1500 civarında tutmak,vites değiştirmelerini olabildiğince 2000 devir civarında gerçekleştirmek gibi ...
peki bu yaklaşımlar yanlış bir tatktikmi?motora zararı varmı?aracım 91,000 km de ve yağ yakıyor saydığım sebeplerden kaynaklanabilirmi ...?
aracın için düz yolda 1500 çok az. 2000 gibi uygun olucaktır. motorunun durumunu bilemicem ama 1,6 için 2200 gibi rakamları vites değiştirirken görmen lazım gibime geliyor. motor sıhati iyi değilse 2300-2400 lerde de değiştirebilirsin.
rampa aşağı inerken boşda araban yakıt yakar ama 1000 devrin üstündeki bir vitesde yakıt yakmaz.
yaptığın ekonomi benim anlattıklarıma benzer ama bence devirlerin çok düşük. biraz yükselt. dediğim gibi motorun durumuna göre uygun devirleri bulucaksın.
düşük devirde motoru hırpalıyorsun sayılır. yağ yakma ondan olabileceği gibi ondan olmayabilirde. birgün sibop kesebilirsinde kesmeyebilirsinde. motoru takırdatmakla yataklarda vuruntuda yapabilirsin yapmayabilirsinde.
chevypolat
11-06-2010, 02:20
devrin rölantiden yüksek olduğu sürece hangi vitesde olursan ol yakıtı kesecektir. ama sen yinede yüksek devirlerde tutarsan hem frenine kompresyon olarak faydası var (düşük devirde frenler az tutar). ama çokda bağırtma.
chevypolat
11-06-2010, 02:24
tamam o zaman bir denemek lazım bu durumu,peki gerçekten rampa aşagı gaza basmadan kontagı kapattıgımızda araba istop etmiyormu
etmez. rampa aşağı seni çeken kuvvet motoruda çevirecektir (çalışmayan arabayı vurdurmak gibi ama daha hızlısı tabi vurdurmadan) motor döndüğü sürece yağlama devam edecek, soğutma yani devir daim çalışacak ve fren için gerekli olan kompresyon oluşacaktır.
ama tekrar çalıştırmak için yapacağın işlem beyinli arabalarda ne yapar bilinmez, o yüzden durup sağa çek ve arabayı öyle çalıştır.
KONTAĞI KAPADIĞINDA DİREKSİYONUN KİLİTLENECEĞİNİ UNUTMA.
chevypolat
11-06-2010, 02:30
Bir saniye çok yanlış bilgi aman ha. kontak kapatma diye birşey yok...
uygun yolda sorunsuz deneyebilirsiniz. bir üstdeki yazımda açıklaması var. AMA KONTAĞI TAM KAPAMAYIN Kİ DİREKSİYON KİLİTLENMESİN. 1 KADEME KAPATMAK YETERLİDİR. sonucu bizlerlede paylaşabilirsiniz. aracım otomatik olmasa video çekerdim.
tekrar çalıştırmak için lütfen aracınızı riske atmayın ve sağa çekip durup çalıştırın. ben daha önce vectrada bu konuda çok iddaya girip denemeler yaptım. ve giderken debriyaja basıp düşük hızda kontağı açıp vurdurarak çalıştırdım. bir sorun olmadı.ama direkt açmak (yani debriyaja basmadan kontağı açmak) zarar verebilir. denemediğim için herhangi bir garanti veremem.
sertan77
12-06-2010, 14:21
olay budur teşekkürler
Üşenmeden okudum cok guzel paylasım tesekkurler :)
chevypolat
13-06-2010, 02:32
teşekkürler arkadaşlar, ekonomik sürüşler.
bazı bilgilere katılmıyorum..
yokuş aşşağı inerken viteste inmem yol boşsa boşa atarım.ve araç hızlandığı kadar hızlanır otobanda hızım 90 km düşene kadar beklerim sonra vitese atar devam ederim.eğer viteste inersem motor fireni ile araç rampa bitimine yavaşlar ve hızlandırmak için rölantide çalışan araca göre çok daha fazla benzin yakarsınız.ayrıca cruise control az yaktırır olayıda hikaye ..kullanmayı bilen adam daha az yaktırabilir.örneğin 100 e sabitledin yolda sizin gözle göremediğiniz rampalar vardır özellikle otoyolda siz cc de iken araç gaz vererek hızı sabit tutmaya çalışır.ben yokuş çıkarken sabit bir gazda çıkarım çıkmak için ekstra gaz vermem aracın tork devriyse 10-20 km bir farkla rampa biter araç tekrar düzlüğe gelince gazı hiç oynatmadan araç zaten eski hızına yavaşta olsa ulaşır.gerekirse vites düşürürüm ama gaza daha fazla basmam ..1.6 astram varken şehir dışı bir depo ile 700 km altına hiç düşmezdim(750 ortalama).kim ne derse desin ben bunları uyguluyorum memnunum..
chevypolat
28-06-2010, 20:37
bazı bilgilere katılmıyorum..
yokuş aşşağı inerken viteste inmem yol boşsa boşa atarım.ve araç hızlandığı kadar hızlanır otobanda hızım 90 km düşene kadar beklerim sonra vitese atar devam ederim.eğer viteste inersem motor fireni ile araç rampa bitimine yavaşlar ve hızlandırmak için rölantide çalışan araca göre çok daha fazla benzin yakarsınız.ayrıca cruise control az yaktırır olayıda hikaye ..kullanmayı bilen adam daha az yaktırabilir.örneğin 100 e sabitledin yolda sizin gözle göremediğiniz rampalar vardır özellikle otoyolda siz cc de iken araç gaz vererek hızı sabit tutmaya çalışır.ben yokuş çıkarken sabit bir gazda çıkarım çıkmak için ekstra gaz vermem aracın tork devriyse 10-20 km bir farkla rampa biter araç tekrar düzlüğe gelince gazı hiç oynatmadan araç zaten eski hızına yavaşta olsa ulaşır.gerekirse vites düşürürüm ama gaza daha fazla basmam ..1.6 astram varken şehir dışı bir depo ile 700 km altına hiç düşmezdim(750 ortalama).kim ne derse desin ben bunları uyguluyorum memnunum..
eyüp bey taktir sizin, uygulamak yada uygulamamak size kalmış, ama sistemin gerçekliği bu, bunu söyleyen ben değilim araç üreticileri.
izninizle bazı yazılarınıza cevap vereyim. rampa aşağı sadece yakıt yakan arabalar dekoprasyona maruz kalır buda araçda yavaşlama meydana getirir. yani motor freni. ama yakıt yakmayan enjeksiyonlu sistemlerde dekomprasyon olmadığı için araç gerekli hızlanmayı yine alacaktır. sadece motor yükü binerki buda zaten çok küçük bir fark yaratır. bu fark hissedilmez bile.
ayrıca rampa sonrası hız vermek gereklimi değilmi durumuda görecelidir. zaten kullandığımız hızla giriyoruz rampa aşağı, rampada hızlanıyoruz sonrasında aynı hızla devam. veya sizin gibi 90a düşene kadar bizde bekliyoruz ama siz rölantide yakıt yakıyorsunuz biz yakmıyoruz.
ama bahsettiğin rampa aşağıdan sonra rampa yukarı ise zaten gerekli hızlanmayı ve devri alan motor rampa yukarıda ideal torka yakın bir hale gelmiş olacaktır.
eskiden beri süre gelen aragazının amacı motorun devirden düşürmemektir ki düşünce dahada verimsizleşen motor devrini alana kadar yakıtı fazla yakacaktır. bu örneğe göre zaten sende rampa yukarı başladığında motora rölantiden yüksek devire geçiriceksin ve dönen parçaların dönme devrini alana kadar hem verimsizlik hemde fazla yakıt yakacaksın. aşağı inerken rölantide yaktığın yakıtı söylemiyorum bile.
dönme devrinden kastım şu, nasılki bir torna tezgahını 3000 devire ayarlayıp çalıştırdığında o devire gelmesi biraz zaman alıyorsa, nasılki bir arabayı motoru 3000 devirde tutsanda o devire kadar ulaşması zaman alıyorsa, parçaları belli bir devire getirmekde zaman ve güç sarfettiren bir iştir.
ayrıca sen boşda indiğin rampada fren yapman gerektiğinde zaten az olan emiş yüzünden fren pedalına ekstradan güç harcayarak basman gerekecek. ancak 3000 devirle inen bir kişi senin 5 de 1 in kadar basarak fren pedalına seninle aynı freni yapacak. ani durmak gerektiğinde düşünsene kaç metre fark yaratır bu durum.
CC konusunda haklısınız, CC ekonomisini yol belirler. bu konudaki bir deneyimimi aktarayım.
mercedes bayisinde çalışırken işlerin yoğun olduğu bir vakitde aksaraydan konyaya çok sayıda tır gitmesi gerekiyordu. şoförümüze yardım amaçlı birazınıda ben götürmüştüm. ve 1 kere gaz bende 1 kere gaz CC de olmak kaydı ile tüm gün demeler yaptığımda;
gaz bendeyken 100km de 21 litre mazot
gaz CC de iken 100km de 24 litre mazot
yaktım. yaklaşık 4 (toplam 8 tır) seferlik denemede CC nin gereksiz gaz vermelerinden dolayı aşırı yaktırdığını gördüm.
ancak bu yola bağlıydı, belki şoförlüğümünde etkisi vardır. yani bir başka arkadaş CC sayesinde daha az yaktırabilir.
Abi c.c. var diye bağdaş kurmaya gerek yokki, ileride rampa olduğunu gördüğümüzde gaza biraz basarız sonra rampayı çıkınca c.c. tekrar sazı ele alır ve ayarlı hıza düşer/çıkar.
Konya-aksayar/niğde yolunda c.c. iyidir, hoştur :D
bacadir68
28-06-2010, 21:16
konyadan çıkınca 160a bağlayacaksın cc'yi ohhhh...1 :kop:
chevypolat
29-06-2010, 21:06
hemşerilerim nasılda biliyor cc nin kıymetini.
O yola çıkınca gripin, redbull, kola ve nescafe ice'ında kıymetini biliyorum ben.. Haklarını yemek olmaz :)
polat bey amaç zaten beyin fırtınası yaratıp doğru olanı mulmak malum benzin mazot fiyatarı bezdirdi artık.teknik olarak çok bilgim yok hatta şu yokuş aşşağı benzin yakmama işini bir türlü aklım almıyor.yani benzin hortumunu uzatıp içeri çekip ucana vana takıp deneyesim geliyor doğrusu..:) fren konusunda haklısınız lafım yok.ama örneğin ankara çevre yolunda bir yerde 10 dak kadar boşta gidebiliyorum hızım boşta 150 ye kadar çıkıyor ve 90 düşene kadar 10-15 km arası gidiyorum ve hiç vitese takasım gelmiyor...birazda dediğiniz gibi deniycem bakalım ne kadar fark edecek.
chevypolat
01-07-2010, 03:37
O yola çıkınca gripin, redbull, kola ve nescafe ice'ında kıymetini biliyorum ben.. Haklarını yemek olmaz :)
umarım gripin sadece müzik grubudur. şaka bir yana eskiden ne gezermişiz yaa. düşününce aklım almıyor. şimdi olsa oturduğum yerden kalkmak istemem.
chevypolat
01-07-2010, 03:50
polat bey amaç zaten beyin fırtınası yaratıp doğru olanı mulmak malum benzin mazot fiyatarı bezdirdi artık.teknik olarak çok bilgim yok hatta şu yokuş aşşağı benzin yakmama işini bir türlü aklım almıyor.yani benzin hortumunu uzatıp içeri çekip ucana vana takıp deneyesim geliyor doğrusu..:) fren konusunda haklısınız lafım yok.ama örneğin ankara çevre yolunda bir yerde 10 dak kadar boşta gidebiliyorum hızım boşta 150 ye kadar çıkıyor ve 90 düşene kadar 10-15 km arası gidiyorum ve hiç vitese takasım gelmiyor...birazda dediğiniz gibi deniycem bakalım ne kadar fark edecek.
düşünün yetkili mercedes benz servisinin tüm müdürleri ve ustalarını karşıma aldım, onlarda imkansız dediler. iddaya girdik adam başı kolasına.
bilgisayar bağladılar baktılar değer sıfıra düştü, olmaz dediler enjektöre bakıcaz, enjektörün 1 tanesini söktüler, baktılar püskürtmüyor gazdan çekince, ama rölantiye gelince püskürdü, gene olmadı tüm enjektörleri tek tek sökerek denediler.
sonra tamam dediler yeni arabalarda bu sistem var ama eskilerde yok dediler, işte o konuda bilmem ama deneyelim hepimiz öğrenelim dedim. eski sistem açtık ve ne gördük. pompanın arkasında ayrı bir sistem var ve gazdan bırakmayla tamamen yakıtı kesen sonra rölantiye doğru yavaşdan açan bir sistem konmuş. yani aynı sistem gene var ama mekanik çalışıyor.
eski sistemlerde olmayan motorlarda var ama yeni sistemlerde hepsinde vardır.
ecotech motorun ismi burdan gelir ve sanırım bu elektronik sistemi opel bulmuş.
ben o gün 1 kasa kola kazandım, servis hariç herkese dağıttım.
bu konudaki yazıları okursanız bazı tatmin edici cevaplarda bulacaksınız. mesela 63 impalamda da rampa aşağı egzostu kapatan demir ağırlıklı sistemde vardı. yani 63 yılında bile benzer sistem varmış.
egzost manifoldunda bir kapak var ve dışardan buna çeyrek daire bir demir bağlı. araç rampa aşağı olunca bu demirin ağırlığından kapak manifoldu kapatıyor ve önce çıkışı haliylede çıkış kapandığından girişi kesiyor.
umarım gripin sadece müzik grubudur. şaka bir yana eskiden ne gezermişiz yaa. düşününce aklım almıyor. şimdi olsa oturduğum yerden kalkmak istemem.
Abi sorma ya; bugün 1 saat denize girdim, 250 km filanda araba kullandım (normalde günlük 130 civarı) 40 km'si dağlık ve virajlı dar yolda. Tükenmişim :D
Şirkete söylesem otomatik araba verirlermi acaba :) kısacası, yaşlandım :rolleyes:
chevypolat
02-07-2010, 04:13
Abi sorma ya; bugün 1 saat denize girdim, 250 km filanda araba kullandım (normalde günlük 130 civarı) 40 km'si dağlık ve virajlı dar yolda. Tükenmişim :D
Şirkete söylesem otomatik araba verirlermi acaba :) kısacası, yaşlandım :rolleyes:
evlenme yaşın gelmiş. önce otomatik araba sonra evlilik sonrada çocuk.
Bu sözden sonra kelimeler kifayetsiz kalıyor abi :D
http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/whistling.gif http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/old.gif :rulet:
http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/exit.gif
chevypolat
06-07-2010, 05:04
kaç kaç nereye kadar.
Yakalanan kadar diyeceğim ama oda yakın gibi abi, hayırlısı
http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/bolt.gif
ogrtmn85
28-08-2010, 02:09
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.bu arada rolantide çalışan bir araç için kaç devir normaldir? (1,6 16v 2000 astra g)
chevypolat
28-08-2010, 14:09
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.bu arada rolantide çalışan bir araç için kaç devir normaldir? (1,6 16v 2000 astra g)
600-750 arası genel ayardır. kışın 900 olabilir. elektronik olanlar kışın 1500 den başlayıp aşağı doğru 750 ye kadar inerler.
ogrtmn85
29-08-2010, 18:44
600-750 arası genel ayardır. kışın 900 olabilir. elektronik olanlar kışın 1500 den başlayıp aşağı doğru 750 ye kadar inerler.
sanırım benim araç biraz yüksek devirde çalışıyo ona bi baktırmam lazım.teşekkür ederim
chevypolat
30-08-2010, 07:12
sizde sağolun, belki temizlikle kurtarılabilir bir durumdur.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net