Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomatik vites sevenler derneği
Sayfa :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
chevypolat
08-01-2010, 11:14
iyidir abdulkadir sen nasılsın. 2 gündür tık yok dernekde. merak ettim bişimi oldu. yoksa başka derneklermi buldunuz diye.
burdayız abi dernekte bi sessizlik var millet yeni yıl geldi aidat alırız diye mi girmiyor anlamadım bende
chevypolat
08-01-2010, 18:46
hükümet milletin canını yaktı, kafalar orda. kimsede keyif kalmadı.
Abi arabanın içerisine çiçiek dikeceğim.. Maksat boş kalmasın :D
Otomatik çiçekler yetiştiririm.. Hatta sebze dikeyim bari ekonomiye katlısı olsun :D:D
chevypolat
09-01-2010, 03:40
valla çiçekle zaman kaybetme, h.keneviri ekelim dünyanın en ekonomik otomatiğine sahip oluruz. ben bagajı boşaltayım hemen....
valla çiçekle zaman kaybetme, h.keneviri ekelim dünyanın en ekonomik otomatiğine sahip oluruz. ben bagajı boşaltayım hemen....
Sakata gelmeyelim abi. :)
chevypolat
09-01-2010, 15:54
kafa öyle güzel olurki sakata gelirmiyiz diye düşünmeyiz. bob marley t.şhirtüde giydikmi arabayıda zıplayanlara çevirdikmi tamamdır.
Benim aracın bagaj küçük abi, ben granada almaya gideyim yarın :D
chevypolat
10-01-2010, 13:00
aslında t1 transporter alacan, 68 kuşağı gibi boyucan.
Çok belli olur abi o zaman :D
chevypolat
10-01-2010, 23:35
Allah ın bildiğini kuldanmı saklayalım, houseyi bitirdim sonunda, güzelmiş baya, neden geç başladım bilemiyom. takibe devam...
bu arada bir iki dizi daha bulayımki haftamı dolduruyum.
takip ettiklerim; fringe, V, SGU, sanctuary, two and a half men, clone wars ve son olarak house. tavsiyen varsa bi bakayım.
House dışındakileri izlemedim :) Fringe ve Two and a half man beklemede
Ben; Big bang theory, 24, Mentalist, Paradox, Warehouse 13, Scrubs(j.d. çıkınca tadı kaçtı), Csi lv, Dark Blue, Damages, Mad man, Kyle XY
Koyu olanlar kısa süreli diziler. İzlemediğim birkaç tane daha var sırada bekleyen.
tatar ramazanı seyret polat abi dizi değil ama böl böl seyret dizi olsun
chevypolat
12-01-2010, 08:27
bu benim tam 1000.mesajım.
daha nice 1000.mesajlara arkadaşlar....
chevypolat
12-01-2010, 08:28
tatar ramazanı seyret polat abi dizi değil ama böl böl seyret dizi olsun
anamın tatar olduğunu nerden biliyon sen?
chevypolat
12-01-2010, 08:31
House dışındakileri izlemedim :) Fringe ve Two and a half man beklemede
Ben; Big bang theory, 24, Mentalist, Paradox, Warehouse 13, Scrubs(j.d. çıkınca tadı kaçtı), Csi lv, Dark Blue, Damages, Mad man, Kyle XY
Koyu olanlar kısa süreli diziler. İzlemediğim birkaç tane daha var sırada bekleyen.
beklemedekilere başlasan seveceksin. hatta two and a half men gördüğüm en komik dizidir. biraz amerikaya özel espriler var onuda altyazı açıklamalarıyla öğreniyon.
scrubs bende severim ama cnbce çevirisiyle olmalı. diğer çeviriler uzun olduğundan okuyana kadar gidiyor.
anamın tatar olduğunu nerden biliyon sen?
gerçekten mi abi sen günde 2 defa seyretmelisin o zaman
chevypolat
12-01-2010, 10:05
gerçekten mi abi sen günde 2 defa seyretmelisin o zaman
o zaman tatar polat alemdar gibi dolaşalım piyasada.
evet madem dernek haraketsiz, biraz haraket yaratalım. ilgi çeksin diye arıza teşhislerden bir kaç örnek vereyim. sizde bildikleriniz var ise burda yayımlayın.
akis bilyası belli bir zaman sonra ses yapar. ses araba hızlandıkca çoğalır, yavaşladıkca azalır. ses debriyaja basılsada yada araç boşa alınsada gitmez. en kolay anlaşılırlığı yolda giderken direksiyonu sağ sol yapıp aracı hafif hafif salladığınızda sesin kesilmesidir.
peki madem hareket istedin sır gibi sakladığım arızayı söylüyorum abi bakalım ne diyeceksin arabayı ilk calıstırdığım zaman direksiyonu çevirince sanki fren yada gaz pedalına bisey sürtüyor gibi oluyor hemen kesiyor sadece ilk çalısmada sonra hiç bisey yok bilmeyen anlamaz abi bi zararı sıkıntısı yok
chevypolat
12-01-2010, 15:36
peki madem hareket istedin sır gibi sakladığım arızayı söylüyorum abi bakalım ne diyeceksin arabayı ilk calıstırdığım zaman direksiyonu çevirince sanki fren yada gaz pedalına bisey sürtüyor gibi oluyor hemen kesiyor sadece ilk çalısmada sonra hiç bisey yok bilmeyen anlamaz abi bi zararı sıkıntısı yok
enteresan, hidrolik yağ soğukken biraz zorlar, belki o titreşim direksiyon milinden pedallara vuruyordur. pedallarla direksiyonun tek ortak noktası ayak ucundaki bölüm. zararı olacağını sanmıyorum. direksiyon pompasında kanatlar vardır bunlar zamanla aşınır ve küçülür, pompalama güçleri düşer. genelde titreme bundan olur. pompa masrafına girmeye değecek birşey yok bence.
problem yok yalnız ilk çalısınca yapıyor
bi soru daha sorayım direksiyonum diğer markalara göre ağır bunun bi çözümü var mı aslında yüksek hızda karda buzda isime geliyor ama hafif direksiyonlulara da heves ediyorum bazen
Yıllardır araç kullanan birisi olarak otomatiğe sıcak bakmamıştım. Üç sene kadar önce eşime otomatik araç almak zorunda kaldım. Şu an iyiki almışım diyorum. Süper rahat bir şey. Önceleri çaktırmadan babamdan arabayı alırdım, şimdi eşimden. Ne güzel deh diyorsun gidiyor, çüş diyorsun duruyor. Allaha şükür şimdilik bir sorun çıkarmadı. Bizimki oldukca yaşlı (1991 model), ileride yenileme fırsatımız olursa gene Opelin otomatik versiyonu olur.
:):) aynen bende öyle abi bazen hanımdan kaçırıyorum onunkini yada karşıya misafirliğe giderken ( trafik yoğun olan yerlede )ne rahat mış yaw :):) hep onun o beğenmediğim otomatikle gidip geliyoruz ama ne varsa manuelde gene be
chevypolat
12-01-2010, 18:36
problem yok yalnız ilk çalısınca yapıyor
bi soru daha sorayım direksiyonum diğer markalara göre ağır bunun bi çözümü var mı aslında yüksek hızda karda buzda isime geliyor ama hafif direksiyonlulara da heves ediyorum bazen
yumuşatabilirsin ama durduğu yerde direksiyon çevirme yumuşasın diyorsan biraz masraflı, giderken yumuşasın diyorsan masrafsız ama tehlikeli.
yinede direksiyon kutusundan anlayan birine durumu izah edersen hallederler.
dururkenki dönüşü yumuşatmak için pompadan direksiyon kutusuna giden basıncı yardımcı malzemeler ile arttırabilirsin. ama bazı yerleri desteklemessen patlatır.
giderkenki sertliğini yumuşatman için arabanın kendi özelliği olan hıza göre sertleşme özelliğini kapattırmalısın.
chevypolat
12-01-2010, 18:38
:):) aynen bende öyle abi bazen hanımdan kaçırıyorum onunkini yada karşıya misafirliğe giderken ( trafik yoğun olan yerlede )ne rahat mış yaw :):) hep onun o beğenmediğim otomatikle gidip geliyoruz ama ne varsa manuelde gene be
inşallah yenge bida vermezde karşıya manuel gidip gelirsin. 3 kereden sonra zaten sende otomatik alır derneğe gelirsin.
barıs_koc
12-01-2010, 18:44
selam arkadaşlar. hatta selmın aleykum. LPG ECU geldi. taktık. ÇEkiş gayet iyi gazı ölçemedim ama soğukalrda ghaza geçerken silkeleme sorunu hala çözülemedi. :( akşamdan arabayı bıraktım LPG ciye sabah beraber çalıştırıp bakıp bulmaya çalılşacak. Adamı yol ettik bir kerede güleryüzünü eksik etmedi. Buradan Mavidenizler Ferhat ustaya teşekkürlerimi iletiyorum.
chevypolat
12-01-2010, 18:45
aracınız marş basıyor ama çalışmıyor. yapılacaklar;
araçda yakıt olduğundan eminseniz ilk yapmanız gereken ateşlemeye bakmaktır. bunun için bir adet buji kablosunu buji tarafından sökün, bir tane tornavidayı ucuna takıp aracın şasesine yaklaştırın. şaseye değdirmeyin ama atlama yapabilicek kadar (en fazla 0,5 cm) mesafeli tutup marşa basın. aralıklı ateş atlıyorsa sağlamdır.
yinede tek kablonun sağlam olması sistemin verimli olduğunu göstermez. gerekirse aynı işlemi diğer kablolarada yapın. 3 silindirle araç çalışır ancak bindebirde olsa 2 kablo hatası aracı çalıştırmaz.
tehlikesi sadece çarpılabilirsiniz ama öldürücü yada yaralayıcı değildir. çakmak manyetosundan biraz fazla etkisi vardır. peşpeşe çarpılmak sinir ve asabiyet yapar. yani kılıbık bir arkadaşı 20 defa çarptırsak sanırım recep ivedik olur.
chevypolat
12-01-2010, 18:47
selam arkadaşlar. hatta selmın aleykum. LPG ECU geldi. taktık. ÇEkiş gayet iyi gazı ölçemedim ama soğukalrda ghaza geçerken silkeleme sorunu hala çözülemedi. :( akşamdan arabayı bıraktım LPG ciye sabah beraber çalıştırıp bakıp bulmaya çalılşacak. Adamı yol ettik bir kerede güleryüzünü eksik etmedi. Buradan Mavidenizler Ferhat ustaya teşekkürlerimi iletiyorum.
gözün aydın, mavidenizleri daha öncede duymuştum iyi ustalarmış. (çıraklardan bahsetmiyorum)
geçiş sıcaklığını yükseltmeyi dene silkeleme için. ama zaten ustalarda bakar o duruma.
olurda hallolmassa denemelik regülatör iste öle dene.
barıs_koc
12-01-2010, 18:55
gözün aydın, mavidenizleri daha öncede duymuştum iyi ustalarmış. (çıraklardan bahsetmiyorum)
geçiş sıcaklığını yükseltmeyi dene silkeleme için. ama zaten ustalarda bakar o duruma.
olurda hallolmassa denemelik regülatör iste öle dene.
Dostum usta hakkat iyi usta. Geçiş sıcaklığını bırak 40 ı araba 90 yaklkaşıyotr hala bir silkeleme taki 3-5 km sonrasına kadar. Daha sonrasında sıkıntı yok tıkır tıkır çalışıyor. Bir ara regülatör ile manifolt arasındaki hortum uzunsa ondan yapar diye duydum onuda söledim ustaya "onu da diğer ihtimalleride yarın sabah bakcaz beraber" dedi. Umarım hallollur polat. İnsan arabasından soğuyor.
OPEL_2004
12-01-2010, 23:33
yok mu temiz otomtik dizel satan:)
arkadaşlar selamlar...
geçen hafta toyotamı aldım..
artıık tam olarak derneğe kaydımı yapabilirsiniz..:D
bizim tam otomatik araçlarda park ettiğimizde yani park konumuna aldık el frenini çektik ,
adamın biri gelip park halinde bizim aracımıza vursa ,şanzımanın dişlilerinin kırılması veya zarar görmesi gibi bir tehike olabiirmi?
biraz garip bir soru oldu ama sadece meraktan soruyorum:D
araban hayırlı olsun güle güle kullan p de darbe alırsan bence kırılır içerde biseler ama ne kırılır ne kadar kırılır bise diyemem
araban hayırlı olsun güle güle kullan p de darbe alırsan bence kırılır içerde biseler ama ne kırılır ne kadar kırılır bise diyemem
sağolasın...
bende kırılır diye düşünüyorum (allah korusun)
ama ne kırılır:D
arkadaşlar selamlar...
hayırlı olsun iyi günlerde kullanın
yok mu temiz otomtik dizel satan:)
Otomatik dizel yok malesef. Dizeller triptronik oluyor. Sadece birkaç markada var. Örnek grand cherokee liberty 2.8 crd:)
bizim tam otomatik araçlarda park ettiğimizde yani park konumuna aldık el frenini çektik ,
adamın biri gelip park halinde bizim aracımıza vursa ,şanzımanın dişlilerinin kırılması veya zarar görmesi gibi bir tehike olabiirmi?
önce el frenini çek, sonra parka al. o zaman hiçbir şey olmaz diye düşünüyorum. çünkü araba fren üzeerinde sabitleniyor. arabayı viteste sabitlemek zaten yeterince kötü.
barıs_koc
13-01-2010, 19:10
peşpeşe çarpılmak sinir ve asabiyet yapar. yani kılıbık bir arkadaşı 20 defa çarptırsak sanırım recep ivedik olur.
:D:D
chevypolat
14-01-2010, 08:02
yoldan geldim yorgunum, iyi bir uyuyayım sohbete kaldığımız yerden devam ederiz.
chevypolat
14-01-2010, 12:51
Dostum usta hakkat iyi usta. Geçiş sıcaklığını bırak 40 ı araba 90 yaklkaşıyotr hala bir silkeleme taki 3-5 km sonrasına kadar. Daha sonrasında sıkıntı yok tıkır tıkır çalışıyor. Bir ara regülatör ile manifolt arasındaki hortum uzunsa ondan yapar diye duydum onuda söledim ustaya "onu da diğer ihtimalleride yarın sabah bakcaz beraber" dedi. Umarım hallollur polat. İnsan arabasından soğuyor.
barış aynısı bende vardı biliyon, ben enjektörlere ve hortumlarına hava tuttum, filtre kutusunu temizledim (aygaz sağolsun) birde benim regülatörün üstünde gazın basıncını ölcen MAP sensörü denilen bişi var. bir yanında delikli gaz giriyor ve basınç ölçüyor, diğer yanı ısıyı ölçüp geçiş sıcaklığını kolluyor. o basıncı ölçen delikli yerede hava tuttum. sonra düzeldi. seninki brc galiba. sende bu map sensörü nerde bilmiyorum.
tüm bunlar bize aygazın hediyesi.
chevypolat
14-01-2010, 12:52
arkadaşlar selamlar...
hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız....
barıs_koc
14-01-2010, 12:56
barış aynısı bende vardı biliyon, ben enjektörlere ve hortumlarına hava tuttum, filtre kutusunu temizledim (aygaz sağolsun) birde benim regülatörün üstünde gazın basıncını ölcen MAP sensörü denilen bişi var. bir yanında delikli gaz giriyor ve basınç ölçüyor, diğer yanı ısıyı ölçüp geçiş sıcaklığını kolluyor. o basıncı ölçen delikli yerede hava tuttum. sonra düzeldi. seninki brc galiba. sende bu map sensörü nerde bilmiyorum.
tüm bunlar bize aygazın hediyesi.
ya dostum arabamı çokseviyorum. ama valalhi arabadan soğdudm nerdeyse yaa. Ne yara gelmiş memlekete bunlardan ki bu işleri sağlam çıksın. Usta bi ayar daha yaptı en son ALİ BEY varmış bu işte uzman. O bakcak arabaya. Bİrde uygulayan yer ile (İstanbul la) görüşcekler. Halşledecekler. Ustanmın dediği "sen canını sıkma hallederiz abi" ded. umarım hallour. bu arada bir kaç yerde okudum ateşleme bobini falan dediler aklıma yatmadı çok. benzinde ok gibi araba.
chevypolat
14-01-2010, 12:58
ne garibi aksine güzel bir soru, ama dişlinin kuvveti öyle yüksekki arabayı çek götür lastiğin kayar gider genede dişlilere bişi olmaz.
bahsettiğin durumda araba lastikden kayacaktır ve dişliye zarar gelmeyecektir.
YALNIZ yeri gelmişken bir durumu açıklayım.
aracınız arıza yaptı ve motor çalışmıyor. aracı çekeceksiniz, vites mutlaka N (boşda) olmalı. başka bir vitesde çekerseniz araç yine boşda gibi gidicektir ama şanzımanı yakarsınız.
ve otomatik arabayla SAKIN AMA SAKIN başka bir arabayı çekip vurdurmayın. çok gerekli değilse çekmeyin bile. sonra otomatik şöle kötü böle kötü diye etrafda konuşursunuz.
chevypolat
14-01-2010, 13:00
ya dostum arabamı çokseviyorum. ama valalhi arabadan soğdudm nerdeyse yaa. Ne yara gelmiş memlekete bunlardan ki bu işleri sağlam çıksın. Usta bi ayar daha yaptı en son ALİ BEY varmış bu işte uzman. O bakcak arabaya. Bİrde uygulayan yer ile (İstanbul la) görüşcekler. Halşledecekler. Ustanmın dediği "sen canını sıkma hallederiz abi" ded. umarım hallour. bu arada bir kaç yerde okudum ateşleme bobini falan dediler aklıma yatmadı çok. benzinde ok gibi araba.
yok be ne ateşlemesi, biliyon bilmezlerse atarlar birinin üstüne. çok karmaşıksa beyin diyip çıkarlar.
telefon açıp sorsana sende map sensörü varmı, gaz basıncını ölçen. varsa benmki gibi tıkanmıştır belki.
chevypolat
14-01-2010, 13:02
bu arada arıza tespitleri beğendinizmi? aklıma geldikçe devam edeyimmi.
barıs_koc
14-01-2010, 13:03
arabayı yarın bırakcam. 1 hafta il dışındayım bu arada iivce bakcaklar arabaya. bu arada map sensörünüde sororım bıraktığımda. umarım tiz zamanda düzele.
barıs_koc
14-01-2010, 13:05
bu arada arıza tespitleri beğendinizmi? aklıma geldikçe devam edeyimmi.
keinlikle çok faydalı olutor. bidaha .... bidaha..... bidaha ....
chevypolat
14-01-2010, 13:07
Arkadaşlar Rampa aşağı boşta ile viteste inme arasındaki farkı bilmiyordum ve uyguladım.....
En son aracıma 1,99TL den 30TL lik LPG aldım.........
Bu yazıyı okuduğumda almış olduğum LPG ile yaklaşık 40-50 Km yapmış idim....
Genelde aracım 30TL ile ortalama 165 Km yapardı....
Ancak rampa aşağı ve ışıklara yaklaştığımda viteste ilerledim ve boşa atmadım.... Devir 1000 e gelincede vites küçültüyorum, rolanti devrine yaklaşmasın diye...
Gittiğim yol v.s. aynı ve bu sefer tamı tamına 190 km yaptım....... :eek: Tabi dikkat ettiğim bir diğer nokta ise vitesi 2500 devir civarları değiştirdim bende 3000 e varınca değiştiriyordum.
Aradaki 25 Km lik Fark yaklaşık 5 TL'ye yakın.... Bu şekilde giderse artık depomu doldururken 10TL az ödeyeceğim.... Bu gerçekten süper....
Herkese tavsiye ederim,, denemekten birşey çıkmaz... Konuyu açan arkadaşa ve herkese çok teşekkür ederim.....
Aracım fazla yakıyor deriz ancak belki biz fazla yakıyoruzdur, araca suç atıyoruzdur... :D:D:D:D:D:D:D
ekonomik sürüş teknikleri yazıma bir cevap. çok sevindim. sizinle paylaşayım dedim.
bu arada aramıza yeni katılanlar varsa okumalarını öneririm.
EKONOMİK SÜRÜŞ TEKNİKLERİ http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=44809
YAKITLAR HAKKINDA BİRAZ BİLGİ http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=44118
ne garibi aksine güzel bir soru, ama dişlinin kuvveti öyle yüksekki arabayı çek götür lastiğin kayar gider genede dişlilere bişi olmaz.
bahsettiğin durumda araba lastikden kayacaktır ve dişliye zarar gelmeyecektir.
YALNIZ yeri gelmişken bir durumu açıklayım.
aracınız arıza yaptı ve motor çalışmıyor. aracı çekeceksiniz, vites mutlaka N (boşda) olmalı. başka bir vitesde çekerseniz araç yine boşda gibi gidicektir ama şanzımanı yakarsınız.
ve otomatik arabayla SAKIN AMA SAKIN başka bir arabayı çekip vurdurmayın. çok gerekli değilse çekmeyin bile. sonra otomatik şöle kötü böle kötü diye etrafda konuşursunuz.
polat abi öncelikle çok teşekkür ederim.
basit gibi görünsede gerçekten önemli bir konu idi benim için ,
çünkü otomatik vites aracımı düzgün ve bilinçli olarak kulllanmak istiyorum,
bu yüzden arada başınızı ağrıtabilirim.
verdiğiniz bilgiler gayet açık ve tatmin edici,
tekrar teşekkür eder kazasız belasız sürüşler dilerim .
chevypolat
14-01-2010, 13:15
polat abi öncelikle çok teşekkür ederim.
basit gibi görünsede gerçekten önemli bir konu idi benim için ,
çünkü otomatik vites aracımı düzgün ve bilinçli olarak kulllanmak istiyorum,
bu yüzden arada başınızı ağrıtabilirim.
verdiğiniz bilgiler gayet açık ve tatmin edici,
tekrar teşekkür eder kazasız belasız sürüşler dilerim .
herzaman, sakın baş ağrıtma olarak görme, yardım edebiliyorsam ne mutlu bana.
herzaman, sakın baş ağrıtma olarak görme, yardım edebiliyorsam ne mutlu bana.
sağolasın allah razı olsun.
barıs_koc
14-01-2010, 16:48
otoparka bıraktım aabayı bugün. adam aldı anahtarı bindi. park edecek arac durmadan geriye bi manevra durmadan ileriye. gittim yanına "hemşerim iyimisin" dedim. alık alık bakıyo. bi dursun araba ne o acele ya. indircen şanzumaı buırak ben yanaştırırım dedim. indi bozludu falan. cık cıkk. ben kullanmaya kıyamıyorum adam dans ettriyo arabayı cık cıkc cıkk.
otoparka bıraktım aabayı bugün. adam aldı anahtarı bindi. park edecek arac durmadan geriye bi manevra durmadan ileriye. gittim yanına "hemşerim iyimisin" dedim. alık alık bakıyo. bi dursun araba ne o acele ya. indircen şanzumaı buırak ben yanaştırırım dedim. indi bozludu falan. cık cıkk. ben kullanmaya kıyamıyorum adam dans ettriyo arabayı cık cıkc cıkk.
tabi adamın kendi malı değil ya:mad::mad:
valla ben anahtarı asla kimseye vermem ,hatta çok mecbur kalmadıkça otoparka bile çekmem:D
neyse geçmiş olsun .
sana tavsiyem kendin başka kimseye anahtarını verme...
Barış Abi aynı sorunlar bende de var alıştım artık 3 kez baktırdım değişen pek bişey yok araba ısınana kadar lpg de problemli
benim enjektörler sanırım valtek denilenlerden (atiker). hortumları söktüğümde enjektörlerin yağlı olduğunu gördüm. enjektörleri söktürmeden temizlemenin bir yolu var mı ? forumun birinde wd40 demişler enjektörlerin içine wd40 sıkarsam sorun olur mu?
chevypolat
14-01-2010, 21:48
Barış Abi aynı sorunlar bende de var alıştım artık 3 kez baktırdım değişen pek bişey yok araba ısınana kadar lpg de problemli
benim enjektörler sanırım valtek denilenlerden (atiker). hortumları söktüğümde enjektörlerin yağlı olduğunu gördüm. enjektörleri söktürmeden temizlemenin bir yolu var mı ? forumun birinde wd40 demişler enjektörlerin içine wd40 sıkarsam sorun olur mu?
wd40 ın yağlama özelliği var diye biliyorum ben, ama balata temizleyici yada boğaz temizleyici kullanabilirsin.
aracı gazda çalıştır, 1 tane enjektörün gaz borusunu sök ve hortumun ucunu iyice kapa. basınç yüksek ise kör tıpa yap.
enjektöre kısa bir hortum bağla ve araba çalışır halde iken (sarsıntılı çalışır 3 silindir olduğundan) enjektöre temizleyiciyi sık. kısa aralıklarla ve aralarda 3 saniye boşluk bırakmayı unutma. bir arkadaşın hafif gaz verebilir, arada sen sıkarken gaza 3000-4000 devire kadar basabilir.
temizleyicinin tüpü yeterince güçlü basmazsa peşine hafifden hava basarak temizleyicinin silindire kadar gitmesini sağlayabilirsin.
bir silindir bitince diğerine geçerek sırayla yapabilirsin. şüphelendiğin hortumları sökerek dışarda benzinle temizleyebilirsin.
bunları yapmadan önce birkaç lpg ciye (markana ait) akıl danış, deki enjektör yolunu boğaz temizleyici ile temizleyecem, bir zararı varmı. belki enjektör tamamen kuru olursa bozulabilir.
chevypolat
14-01-2010, 22:07
aracınız çalışmıyor, ateşlemeyi kontrol ettiniz sıra yakıt sisteminde. araçda yakıt olduğundan eminsiniz. yapacaklarımız.
benzin pompasının çalışıp çalışmadığını kontrol edeceğiz. pompa genelde benzin deposunun içindedir. benzin deposuda genelde arka koltuğun altında. bazılarında da bagajda bir kapağın altında.
pompa çalışırken genelde ses yapar. bu ses kontağı açtığınızda birkaç saniye sürer. kontağı açıp birkaç saniye bekleyip tekrar kapa aç yaparak sesi dinleyin. ses var ise çalışıyordur. kontağı açtığınızda birkaç saniye sürsede araba çalışırken devamlı çalışır.
bazı araçlarda ise pompanın çalıştığı zor duyulur, bunun için koltuğu söküp pompanın depoyu kapattığı yere elinizi koyarak anlayabilirsiniz. veya kulağınızı buraya dayayabilirsiniz.
farzedelim pompa çalışmıyor. ilk işiniz sigortası olsun. genelde depoya 3-4 kablo girer. bunlardan 2 tanesi ve hafif kalın olanları pompanındır. diğerleri benzin seviye göstergesinindir (bazen 1 tane bazen 2)
pompaya gelen elektiriği kontrol etmek için en kolay yol bir parça kablo ve arabadan sökeceğiniz bir ampüldür (far ampulu değil tabiki).
kablonun bir ucunu ampule değdirerek diğer ucunu pompaya gelen kabloya değdirin, ampulun dip ucunuda önce şaseye(arabanın tüm demir aksamı şase yani eksi(-) yüklüdür) yanmıyorsa her hangi bir artı(+) uca değdirerek deneyin. eğer elektirik geliyorsa 2 denemeden birinde ampul yanacaktır.
pompaya gelen diğer ucuda kontrol ederseniz hem elektirik gelip gelmediğini bulursunuz hemde pompaya gelen uçların hangisinin artı(+) hangisinin eksi(-) olduğunu bulursunuz.
farzedelim kabloda bir kopukluk var yada bir yerde temassızlık. tamirciye kadar idare edecek tek yöntem pompaya direkt elektirik vermektir. yani az önceki ampul testinde hangi ucun artı, hangi ucun eksi olduğunu bulduk ya, işte onlara başka bir yerden direkt kabloyla elektirik verin. pompa çalışır çalışmaz marş yapıp arabayı tamirciye götürün. stop ettiğiniz gibi kabloları sökmeyi unutmayın. (tavsiyem elektiriği çakmaklıkdan almanız çünki genelde kontağa bağlıdırlar)
diyelimki pompa basıyor ama araç yinede çalışmıyor, yakıtın basıncını ölçmek istiyoruz. zor olsada genelde yakıt hattında (enjektörlerden önceki yakıtın biriktiği yer) hava alınması için basmalı bir tahliye deliği vardır. buraya basarak yakıt fışkırıp fışkırmadığına bakabilirsiniz.
dizel araçlarda yakıt filtresinin boruları şeffafsa ordanda gözle görebilirsiniz.
burak loves opel
15-01-2010, 17:56
Aman abi ne yaptın sen? Bu ülkede kimseye arabanı verme derim ben. Tabi öyle kullanır. Ben bu otopark konusunda neler çektim zamanında. Paranla rezillik. Git uzaklara bırak yine anahtar sende kalsın yürü. En temizi. Anahtarı babama bile vermem. Aman en iyisi arabasızlık yaa :D
Yahu hep teknik arıza mı konuşacaksınız :D
Dinleyin bakalım seven olur belki.
http://www.youtube.com/watch?v=6ebIcdy1kq8
chevypolat
15-01-2010, 21:20
gece gece iyi gitti burak. eline sağlık. zaten seyduna türkülerini çok sevmiştim. dinlemeyenlere tavsiyemdir.
ben arabayı kimseye vermemek gerektiğini yıkamacıdaki eleman gacırrrrrrrrrrrt diye önümde durunca anladım
chevypolat
15-01-2010, 22:38
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1231269753073&ref=nf
burak loves opel
15-01-2010, 22:42
gece gece iyi gitti burak. eline sağlık. zaten seyduna türkülerini çok sevmiştim. dinlemeyenlere tavsiyemdir.
Rica ederim ne demek. Bir de buna bakın bakalım.
Bu türküde Seldanın ama bu adam daha değişik :)
http://www.youtube.com/watch?v=MIOaIcj7u4c
arabada dinlemek için yazdığım her müzk cdsinde "ömür söken" türküsü mutlaka bulunur.
chevypolat
17-01-2010, 00:43
arabanın ikinci benim ilk opel kazam gerçekleşti arkadaşlar, yolumda giderken birden önüme çıktılar. ön taraf 1 karış içeri geçti. kaza bişi değilde bir süre arabasız olmak kötü olucak.
arabanın ikinci benim ilk opel kazam gerçekleşti arkadaşlar, yolumda giderken birden önüme çıktılar. ön taraf 1 karış içeri geçti. kaza bişi değilde bir süre arabasız olmak kötü olucak.
Geçmiş olsun Polat abi, sen(siz)de birşey yoktur inşallah. Araç yapılır..
Tutanak polis v.s. halledildimi, masraf ne kadar tahmini?
burak loves opel
17-01-2010, 12:56
Geçmiş olsun Polat. Çok üzüldüm. Önemli olan sana bir şey olmamış. Masraf ne kadar?
chevypolat
17-01-2010, 16:49
hepinize çok teşekkürler arkadaşlar, bizde bişi yok zaten yavaşdık. 1-2 arası tutar masraf. oda parça pahalı olduğundan.
o değilde arada lastik patlamış, ön davlumbaz sürtüyor diye bakmamıştım. inik lastikde yürümüşüm yarmış lastiği. 18 jantında pisliği bu işte. en ucuz 235/40 lastik 190 dan başlıyor. hiç yere bi masraf daha.
burak loves opel
17-01-2010, 16:53
Üzüldüm gerçekten, durduk yere olana bak. Kaza işte ne dersin. Tekrar geçmiş olsun Polat.
Bu arada şu ilana günlerdir takıldım kaldım. Bir de siz bakın. Araba fabrikadan çıktığı gibi mübarek. Fiyatı da iyi.
http://www.sahibinden.com/ilk_sahibinden_opel_vectra_1_6_nb_comfort-18WQQaXQQ20542513WQQpXQQdisplayitem
Polat abi tekrardan geçmiş olsun..
burak abi vectra gerçekten çok güzelmiş :)
geçmiş olsun ALLAH beterinden saklasın
Polat geçmiş olsun üzüldüm valla. Allah beteerinden saklasın.
Burak ftograflar çok güzel görünüyor. inşallah gerçekte de böyledir. Fotografta temiz görünen arabalar yakından bakınca üzüyor bazen.
burak loves opel
17-01-2010, 20:08
Araştırıyorum, Vectra'dan başkası kesmiyor :) Listede ilk bu araba var. İkinci sırada 2007 var makyajlı 20 binde siyah sunrooflu bej iç döşeme falan mükemmel o da 32 bin lira ama İzmir'de. Temiz zor bulunuyor gerçekten.
burak loves opel
17-01-2010, 20:11
İşte ikinci sıradaki.
http://www.sahibinden.com/20_500_km_sunrooflu_cok_temiz_vectra_comfort-05WQQaXQQ20557947WQQpXQQdisplayitem
Vectra alacak olsam benim birinci sıradaki arabam: hem dizel hem triptronik.
http://www.sahibinden.com/en/orjinal_siyah_camli-55WQQaXQQ19388590WQQpXQQdisplayitem?
burak loves opel
17-01-2010, 23:50
Haklısın Sami en iyi tercih o olurdu. Ama benim için en önemlisi 2.elde düşük kilometre. Sıfıra ne kadar yakın ve fiyatı ne kadar uygun olursa. Sonra bu arabanın vergisi de yüksek.
chevypolat
18-01-2010, 00:07
hepinize teşekkürler arkadaşlar,
burakçım 2 numara daha ağır bastı bende, ama saminin yolladığıda pek kötü durmuyor. 28e kapanırsa çok iyi. 114bin fazla bişi sayılmaz bence. 350den önce bitiremessin o motoru.
Dizel triptronik bir freelander2 hse td4. bunun hakkında ne düşünürsünüz? 2000 motor var. Bu arabalarla en fazla 10 bin lira farkı var. 2004 üstü kasalardan.
chevypolat
18-01-2010, 15:51
Dizel triptronik bir freelander2 hse td4. bunun hakkında ne düşünürsünüz? 2000 motor var. Bu arabalarla en fazla 10 bin lira farkı var. 2004 üstü kasalardan.
parça çok para, onun değerinde daha "makul" araçlar var. ben bmw ve landın sıfır binilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. çok uzun ömürlü değil parçaları.
parça çok para, onun değerinde daha "makul" araçlar var. ben bmw ve landın sıfır binilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. çok uzun ömürlü değil parçaları.
mesela?
geçmiş olsun polat abi...
chevypolat
19-01-2010, 12:09
çok teşekkürler arkadaşlar,
mesela mesela subaru, hyundai ve kia (140 beygir sorento hariç) aklıma gelenler bunlar. santafe 15bin bakım ücreti 300küsür lira.
yaw polat hiçbirinde freelanderdaki estetik yok onların. hepsi de çok kaba
sinan_eses24
19-01-2010, 13:58
artık istanbul trafiginde dur kalklarda vitesle debriyajla ugrasmaktansa otomatik witesler oldukca cekici ,önceleri otomatik vitesler normalden cok yakıyorlardı fakat easytronic gibi sanzımanlarla buda ortadan kalktı ve tercih edilmemesi için bi sebep kalmadı sonuc olarak istedigimiz zman manuel moda da alabiliyoruz tek korkum ileride arıza cıkarması,herkese ii forumlar
chevypolat
20-01-2010, 19:30
yaw polat hiçbirinde freelanderdaki estetik yok onların. hepsi de çok kaba
yeni santa fe ve forester hoşuma gider ama diğerinin çirkinliği konusunda haklısın.
Sorento motor hacminden kaybediyor bence. O paralara Passat tdi dsg, A4 tdi, Dodge'un küçük suv'u var birde arasıra görüyorum.. şimdilik aklıma gelenler bunlar ilk ikisinden satışta pek zarar etmezsin.
Abi santa fe'nin arka plakalığına sinir oluyorum, ona kare plaka vermeyen/al(a)mayanlarada selam olsun :) Bagaj açma kolunu koyacak başka yer bulamamış adamlar..
Forester'în çıtasız camları çok şık :) Alamadık çıtasız camı olan bir araç..
Audi Q5'e yeni 1.6 dizeli 130hp olarak koysun tam otomatik 5 yıl sonra alalım :D
polat abi geçmiş olsun...
chevypolat
21-01-2010, 00:15
Sorento motor hacminden kaybediyor bence. O paralara Passat tdi dsg, A4 tdi, Dodge'un küçük suv'u var birde arasıra görüyorum.. şimdilik aklıma gelenler bunlar ilk ikisinden satışta pek zarar etmezsin.
Abi santa fe'nin arka plakalığına sinir oluyorum, ona kare plaka vermeyen/al(a)mayanlarada selam olsun :) Bagaj açma kolunu koyacak başka yer bulamamış adamlar..
Forester'în çıtasız camları çok şık :) Alamadık çıtasız camı olan bir araç..
Audi Q5'e yeni 1.6 dizeli 130hp olarak koysun tam otomatik 5 yıl sonra alalım :D
nitro dimi, bende bayılıyom ona. hele bi bordosu var, yıkanınca cıvıl cıvıl yanıyo araba.
chevypolat
21-01-2010, 00:16
polat abi geçmiş olsun...
sağol erhan, allah cümlenizi korusun.
nitro dimi, bende bayılıyom ona. hele bi bordosu var, yıkanınca cıvıl cıvıl yanıyo araba.
Nito değil abi, Caliber miş
Bunlarda hatırladığım kadarı ile VW 2.0 tdi 140 motor var
http://www.sahibinden.com/dodge_caliber_2_0_crd_sxt_dizel_fiyati_dusurduk!!! _acil-34WQQaXQQ19937112WQQpXQQdisplayitem (http://www.sahibinden.com/dodge_caliber_2_0_crd_sxt_dizel_fiyati_dusurduk%21 %21%21_acil-34WQQaXQQ19937112WQQpXQQdisplayitem)
chevypolat
21-01-2010, 15:29
Nito değil abi, Caliber miş
Bunlarda hatırladığım kadarı ile VW 2.0 tdi 140 motor var
http://www.sahibinden.com/dodge_caliber_2_0_crd_sxt_dizel_fiyati_dusurduk!!! _acil-34WQQaXQQ19937112WQQpXQQdisplayitem (http://www.sahibinden.com/dodge_caliber_2_0_crd_sxt_dizel_fiyati_dusurduk%21 %21%21_acil-34WQQaXQQ19937112WQQpXQQdisplayitem)
tabi gördün aksarayı sokuyon gözüme, sanayi - emniyet. kardeşimi özledim valla.
neyse, valla caliberi biliyodum ama inan bu kadar ucuz olduğunu bilmiyordum. 300c nin sw olanı bunun 2 katı nerdeyse. ben onla bir tutuyordum. bu paraya alınacak araba.
bundaki motor mercedes. vw mi bilmem ama mercedes commonrail kullanır, vw mantığı aynı başka sistem.
evet caliberler ucuz oluyor ama otomatik veya triptronik şanzımanda fiyat fırlıyor diye biliyorum. vw tiguan çok güzel ama el yakmak bir tarfa adamı yakıyor fiyatı. bir ev parası yaw
tabi gördün aksarayı sokuyon gözüme, sanayi - emniyet. kardeşimi özledim valla.
neyse, valla caliberi biliyodum ama inan bu kadar ucuz olduğunu bilmiyordum. 300c nin sw olanı bunun 2 katı nerdeyse. ben onla bir tutuyordum. bu paraya alınacak araba.
bundaki motor mercedes. vw mi bilmem ama mercedes commonrail kullanır, vw mantığı aynı başka sistem.
Aksaraya dikkat etmemişim, hatta manuel olduğunada :D
VW motoru kullandığını doğru hatırlamışım abi;
http://www.otomobilforum.com/viewtopic.php?f=45&t=1469
evet caliberler ucuz oluyor ama otomatik veya triptronik şanzımanda fiyat fırlıyor diye biliyorum. vw tiguan çok güzel ama el yakmak bir tarfa adamı yakıyor fiyatı. bir ev parası yaw
Tiguanların 1.4t'lerinde otomatik olsa ikinci elde birşeyler düşebilir ama malesef
Tiguanların 1.4t'lerinde otomatik olsa ikinci elde birşeyler düşebilir ama malesef
evet. onda da dsg olayına geçince fiyat uçuyor. zaten ikinci eli 50-60 bin civarında görünüyor
Şimdi dizel, otomatik, 2 litreyi geçmeyecek, yakışıklı(sunrooflu) suv'mu arıyoruz ? :D
Şimdi dizel, otomatik, 2 litreyi geçmeyecek, yakışıklı(sunrooflu) suv'mu arıyoruz ? :D
işte tam duygularıma tercüman oldun
işte tam duygularıma tercüman oldun
:D
Hallederiz http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/usak.gifhttp://www.batug.org/forum/Smileys/webby/usak.gifhttp://www.batug.org/forum/Smileys/webby/usak.gif
http://www.batug.org/forum/Smileys/webby/deli.gif
arkadaşlar tüm dernek üyelerine selamlar...
benim aracım şu an itibarıyla 353 km oldu...
şimdiki şehir içi yakıt tüketimim yol bilgisayarında ortalama 7.0 bazende 7.2 şehir içi tüketim..
otomatik bir araca göre ve daha motor yeni olduğundan dolayı ,yakıt tüketimi normal görüyorum.
sizin tecrübelerinize göre yakıtım nasıl?
ayrıca araç rodajda olduğundan dolayı sakin kullanıyorum..
yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim..
saygılarımla....
Güzel değerler rodajdaki benzinli ve otomatik bir araç için
arkadaşlar tüm dernek üyelerine selamlar...
benim aracım şu an itibarıyla 353 km oldu...
şimdiki şehir içi yakıt tüketimim yol bilgisayarında ortalama 7.0 bazende 7.2 şehir içi tüketim..
otomatik bir araca göre ve daha motor yeni olduğundan dolayı ,yakıt tüketimi normal görüyorum.
sizin tecrübelerinize göre yakıtım nasıl?
ayrıca araç rodajda olduğundan dolayı sakin kullanıyorum..
yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim..
saygılarımla....
tüketim güzel hatta rodajdan sonra düşerse daha güzel olur. ben konforu merak ediyorum. nasıl aceba. mesela astra bende bağımlılık yaptı. günlük hayatta oturunca kendimiş en rahat hissteğim koltuk onda.
daha önce astra h 2008 ,golf 6 2009,ve vectra c 2004 kullanım..
ve vectra c den farkı yok diyebilirm rahatlık açısından..
motor sesi daha sessiz ve atak olması harika..
otomatik olduğu halde tek kelimeyle kullanması çok zevkli ve seri...
arkadaşlar ayrıca merak ettiğim bir konu var..
aracımı en son dün kulllandım..
istanbul malum buz gibi soğuk ve kar var..
şu an aracım dışarıda (kapalı garajım yok)bir kaç gün kardan dolayı çıkaramıyacam max 5 gün
soruma gelince ..
aracım malum rodaj sürecinde,bu soğuk ve kardan dolayı ,aracımın motoru soğuktan ömrü açısından etkilenirmi?
sorum biraz saçma ama ,araba yeni olunca insan biraz fazla pirpirikli oluyor..
saygılarımla..
burak loves opel
23-01-2010, 21:47
O kadar da değil canım :) Hiçbir şey olmaz merak etme. Benim araba bendeyken, benzin alacak param yok, 1 - 2 ay yattığı olurdu. Komşular otoparkta arkama dururdu artık sen nasıl olsa çıkmıyon diye. Çıkmak istesem bakardım arkamda araba var, hiç iletişime geçecek halimde yok, binerdim otobüse.
chevypolat
24-01-2010, 02:58
evet baktım motor vw ile aynı imiş, şaşırdım doğrusu çünki hem amerikan şirketi hemde mercedesin ortağı vw ile işbirliğinde. ayrıca vw ninde commonrail e geçmeside cabası.
burak beeeeey, benzini-arkandaki arabayı bahane etmeyelim, ne var şu doğalgazlı otobüslerde bir söyle. artık sırf işin sırrını bulmak için gelip otobüslere binicem.
burak loves opel
24-01-2010, 10:32
evet baktım motor vw ile aynı imiş, şaşırdım doğrusu çünki hem amerikan şirketi hemde mercedesin ortağı vw ile işbirliğinde. ayrıca vw ninde commonrail e geçmeside cabası.
burak beeeeey, benzini-arkandaki arabayı bahane etmeyelim, ne var şu doğalgazlı otobüslerde bir söyle. artık sırf işin sırrını bulmak için gelip otobüslere binicem.
Vallahi süper. :D Birde 75 dakika hikayesi var. 75 dakika içinde bir otobüsten diğerine 1.50 kr yazacağına 50 kr yazıyo karta :) Yani istersen 10 otobüse bin yazmıyor. Metro içinde geçerli. Paramız yok abi.
Burak, bırak bu borç işlerini, hayat boyu bitmez. (söyleyene bak dediğini duyar gibi oldum ama neysee :D)
chevypolat
24-01-2010, 17:57
arkadaşlar ayrıca merak ettiğim bir konu var..
aracımı en son dün kulllandım..
istanbul malum buz gibi soğuk ve kar var..
şu an aracım dışarıda (kapalı garajım yok)bir kaç gün kardan dolayı çıkaramıyacam max 5 gün
soruma gelince ..
aracım malum rodaj sürecinde,bu soğuk ve kardan dolayı ,aracımın motoru soğuktan ömrü açısından etkilenirmi?
sorum biraz saçma ama ,araba yeni olunca insan biraz fazla pirpirikli oluyor..
saygılarımla..
yağ uygunsa problem olmaz, 0 la başlayan yağları tercih edebilirsin ama erzurumda değilsinki gerek yok. ama imkanın varsa günde 1-2 dk rölantide çalıştırman iyi olur. yağlar tekrardan motora sarılır. yoksa 5 günden sonra yağ iyice süzülmüş olur ilk çalıştırmada biraz aşınma yapabilir. aşınma diyorum ama bunlar uzun vadeli şeyler.
chevypolat
24-01-2010, 17:58
Vallahi süper. :D Birde 75 dakika hikayesi var. 75 dakika içinde bir otobüsten diğerine 1.50 kr yazacağına 50 kr yazıyo karta :) Yani istersen 10 otobüse bin yazmıyor. Metro içinde geçerli. Paramız yok abi.
bizde bitirdik parayı ama her halukarda gaza para çıkıyor. ben başka şeyden şüpheleniyorum. güzel bir kız olabilir mesela. hergün otobüse binen.
burak loves opel
24-01-2010, 19:18
Tahmininin doğruluk payı var :)
YANDAN ANİDEN ÇIKANLARI AFFETMEYEN OTOMATİK SEVER.
İyi güldürdün beni polat abi :D:D:D
burak loves opel
24-01-2010, 19:40
YANDAN ANİDEN ÇIKANLARI AFFETMEYEN OTOMATİK SEVER.
İyi güldürdün beni polat abi :D:D:D
Senin espride iyiymiş "zıteşın". Konuşarak söyleyince komik oluyor.
Senin espride iyiymiş "zıteşın". Konuşarak söyleyince komik oluyor.
Aynen abi :D canım sıkıldıkça yazıyorum bişeyler :)
Bu arada polat abi daha takamadım wooferı:D Kolonlarlada yarın bi uraşıcam çok fena kolonlar ama kutuda durmaktan çürümüşler:) olmadı bi tamirciye gösterim diyorum abi ne dersin çalışırmı ?
chevypolat
24-01-2010, 19:53
arkadaşlar duyduğunuz üzere önümüzdeki hafta baya bi soğuk hava geliyor. öncelikle bazı önlemlerimizi alalım.
imkanınız var ise antifreeze oranınızı ölçtürün. mümkünse -50 dereceye kadar ayarlayın. emin değilseniz veya ölçtüremiyorsanız;
antifreeze li motor suyunuza 0,5-1 litre kadar,
antifreeze yoksa motorunuzda en fazla motorun aldığı suyun %40 ı kadar antifreeze ekleyin.( yani motor 6 litre su alıyorsa 2 litre antifreeze koyun, 8 litre su alıyorsa 3-3,5 litre kadar antifreeze koyun)
çok fazla antifreeze eklerseniz donma noktanız tekrar geri gelecektir. antifreeze su oranı en fazla %50 olsun, fazlasını sakın koymayın.
PARASI OLMAYAN ARKADAŞLAR antifreeze yerine alkol koyabilirler ancak antifreeze'e göre daha az olmalı ve KESİNLİKLE SICAKLAR BAŞLAMADAN SUYUNU DEĞİŞTİRMELİ. aksi taktirde alkol yüzünden suyunuz 90 derecede kaynamaya başlar. conta yakarsınız.
AYRICA HEM PARASI HEM ARABASI OLMAYAN ARKADAŞLAR (bknz burak) otobüsde sarılacak sıcak birini bulsunlar. ve ortama antifreeze gibi şeyler sokup romantizmi mahfetmesinler.
antifreeze hakkında bazı şeyler aktarayım, içinde alkol ve gliserin vardır. yanlış hatırlamıyorsam %7 alkol %7 gliserindir. alkol donma derecesini aşağı çeker, gliserin kaynama dercesini yukarı çeker.
antifreeze oranı arttıkça donma derecesi düşer ve kaynama derecesi artar fakat belli bir noktadan sonra işlem tam tersine döner. bu yüzden en fazla %50 antifreeze - %50 motor suyu koyun.
su olarak çok kireçli olmayan suları tercih edin. senede 1 kere değiştirmeniz önerilir ama 3 seneye kadar yılda 1 litre ekleyerekde kullanabilirsiniz. 3.sene mutlaka özelliğini kaybedecektir.
eski ve uzun süre su değişimi yapılmamış sistemlerde delikleri açma özelliği vardır. bu yüzden ekledikden sonra birkaç gün su eksiltmesini kontrol edin.
ve bu gece karda sürüş tekniklerini yazayım. beklemede kalın.
chevypolat
24-01-2010, 20:00
Aynen abi :D canım sıkıldıkça yazıyorum bişeyler :)
Bu arada polat abi daha takamadım wooferı:D Kolonlarlada yarın bi uraşıcam çok fena kolonlar ama kutuda durmaktan çürümüşler:) olmadı bi tamirciye gösterim diyorum abi ne dersin çalışırmı ?
bi bez var, haraketli yere onu yapıştırıyolar. sert bi kartonuda diğer yerlere ama zaten kolonlarda haraketli kısımlar yıpranık. ister kendin uğraş ister tamirciye göster.
işten anlayanların her zaman en güzel kolon dedikleri kolondu onlar. hem vuferi hem midılı hem twitırı üstünde. artık üretilmiyo biliyon. bence tamir ettirmeye değer yinede göster bi derim, fiyat makul ise ettirilir.
ben hala çift girişli vufırı merak ediyorum nerde die. bulursam onuda vereyim sana.
ah ah, o kolonlar 3 amerikan gördü bee. 66 plymouth fury III, 64 impala ve en son 75 malibu. en çokda "no woman no cry" çaldılar. kızlarda işe yarayan bi şarkı.
bi bez var, haraketli yere onu yapıştırıyolar. sert bi kartonuda diğer yerlere ama zaten kolonlarda haraketli kısımlar yıpranık. ister kendin uğraş ister tamirciye göster.
işten anlayanların her zaman en güzel kolon dedikleri kolondu onlar. hem vuferi hem midılı hem twitırı üstünde. artık üretilmiyo biliyon. bence tamir ettirmeye değer yinede göster bi derim, fiyat makul ise ettirilir.
ben hala çift girişli vufırı merak ediyorum nerde die. bulursam onuda vereyim sana.
ah ah, o kolonlar 3 amerikan gördü bee. 66 plymouth fury III, 64 impala ve en son 75 malibu. en çokda "no woman no cry" çaldılar. kızlarda işe yarayan bi şarkı.
tamam abi ben onları yaptırayım,zaten öyle bi kolon gerçekten yok.
Bu arada bakalım biz kız ayarlıyabilicekmiyiz :D
yağ uygunsa problem olmaz, 0 la başlayan yağları tercih edebilirsin ama erzurumda değilsinki gerek yok. ama imkanın varsa günde 1-2 dk rölantide çalıştırman iyi olur. yağlar tekrardan motora sarılır. yoksa 5 günden sonra yağ iyice süzülmüş olur ilk çalıştırmada biraz aşınma yapabilir. aşınma diyorum ama bunlar uzun vadeli şeyler.
abi öncelikkle sana tekrar çok çok teşekkür ederim..
paylaşım ve yardımlaşma diye buna derim..
abi aracım daha 10 günlük ve 350 km de ..
antifiz ve yağ olarak korkum yok.
yanlız benim kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum...
öncelikkle 5 gün için hergün 1 - 2 dakkika rolantide çalıştırsam,atıyorum bu gün öğlen çalıştırdım araç ısındı, istop ettim,
yarın'a kadar motordaki yağ tekrar kartere süzülüp ve ben yarın tekrar marşa bastığımda ,ilk çalıştırma esnasında yine bir miktar aşınma olacak ve bu 5 gün boyunca 5 defa marşa basacam her marşa bastığımda motordaki yağ kartere süzüldüğünden ve havanında soğuk olmasından dolayı motor geç ısınıp ve daha çok aşınacak.(kendi düşüncem)
ama ben 5 gün hiç çalıştırmasam 5. gün (zaten arabayla işim var)aracı çalıştırsam ,aşınma 1 defa olacak ve motordaki aşınma minimum olacak.(buda kendi düşüncem)
yani kısaca özetlersek,
ahmet ,aracıyla her gün işe gidiyor, her sabah işe giderken ve her akşam iş dönüşü marşa basıyor ve hergün toplam max 20 km yol yapıyor..
mehmet ise ,aracını hafta içi kullanmıyor sadece pazarları aracını gezmek ,akraba ziyareti vs. için kullanıyor ve max 3 dafa marşa basıyor.
ahmet 1 yl sonunda max 9000 km yol yapıyor..
mehmet ise 1 yıl sonunda 12.000 km yol yapıyor...
benim kendi düşüncelerime göre ...
ahmet'in aracı daha az yol yapsa bile ,aracının motoru mehmet'in aracından daha çok aşınıyor...
polat abi sakın yanlış anlama ,sadece kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim,
benim araçlar hakkında bilgim yok ,senin sayende kendi çapımızda bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz..
SAYGILARIMLA....
Aslında benim en başta sormak istediğim ,
aracım yeni olduğundan dolayı ve dolayısıyla rodaj sürecinde olduğundan,
hem rodajın etkisi ve hemde havanın soğuk olmasından dolayı motorum normale göre daha fazla aşınacak ,
kısaca havanın soğuk olması ,benim aracımın motorunun düzgün bir şekilde alışmasını olumsuz yönde etkilermi?uzun vadede,veya ömrünü kısaltırmı?
en başta söylemek isteğim buydu aslında..
böyle ince hesaplar yapmam ,dolasıyla biraz kafa karıştırıcı oluyor:D
başını ağrıttım kusura bakma polat abi...
saygılarımla...
chevypolat
25-01-2010, 17:48
öldürdün beni yav.
birincisi baş ağrıtmak diye birşey yok, yardımcı olursam ne mutlu bana. ben genelde şu yönden bakarım, sen böyle söyleyince benim erhana işim düşse onun başı ağırmış olur diye düşünürüm.
gelelim uzuuun sorunun kısa cevabına, yarın arabanda 40 mikron yağmı kalsın yoksa 5 gün sonra 10 mikron yağmı kalsın istersin.
40 mikronda aşınma olmaz ama 10 mikronda olur.
soğuk havada yağ koyulaşır ve daha yavaş süzülür.
aşınma yağsızlıkdan kaynaklandığı gibi, kalan yağın çok ince olmasındanda kaynaklanır.
rodaj sürecindeki arabalarda metaller birbirine fazlasıyla yakındır. yüzeylerde bıraktıkları yağ tabakası normalden daha azdır.
aslında çevreme türkiyedeki tek sentetik yağ katkısını satıyorum ama bunu foruma taşıyarak ticari amaç gütmeyi istemedim. arzu edene toptan fiyatından temin edebilirim.
burak loves opel
25-01-2010, 17:56
Yav fazla detaya inmediniz mi? Sonuçta bu bi araç. Binecen gidecen :)
öldürdün beni yav.
birincisi baş ağrıtmak diye birşey yok, yardımcı olursam ne mutlu bana. ben genelde şu yönden bakarım, sen böyle söyleyince benim erhana işim düşse onun başı ağırmış olur diye düşünürüm.
gelelim uzuuun sorunun kısa cevabına, yarın arabanda 40 mikron yağmı kalsın yoksa 5 gün sonra 10 mikron yağmı kalsın istersin.
40 mikronda aşınma olmaz ama 10 mikronda olur.
soğuk havada yağ koyulaşır ve daha yavaş süzülür.
aşınma yağsızlıkdan kaynaklandığı gibi, kalan yağın çok ince olmasındanda kaynaklanır.
rodaj sürecindeki arabalarda metaller birbirine fazlasıyla yakındır. yüzeylerde bıraktıkları yağ tabakası normalden daha azdır.
aslında çevreme türkiyedeki tek sentetik yağ katkısını satıyorum ama bunu foruma taşıyarak ticari amaç gütmeyi istemedim. arzu edene toptan fiyatından temin edebilirim.
estağfurullah abi senin işin düşse elimden ne gelirse yaparım..
evet bu konudada haklısın ,başta söylediğim gibi fazla bilgim yok sadece düşüncemi paylaştım..
Yav fazla detaya inmediniz mi? Sonuçta bu bi araç. Binecen gidecen :)
evet fazla detay oldu:D
o zaman durum tam tersine döndü:D
mehmetin aracı daha çok yıprandı:D
chevypolat
25-01-2010, 19:14
abi öncelikkle sana tekrar çok çok teşekkür ederim..
paylaşım ve yardımlaşma diye buna derim..
abi aracım daha 10 günlük ve 350 km de ..
antifiz ve yağ olarak korkum yok.
yanlız benim kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum...
öncelikkle 5 gün için hergün 1 - 2 dakkika rolantide çalıştırsam,atıyorum bu gün öğlen çalıştırdım araç ısındı, istop ettim,
yarın'a kadar motordaki yağ tekrar kartere süzülüp ve ben yarın tekrar marşa bastığımda ,ilk çalıştırma esnasında yine bir miktar aşınma olacak ve bu 5 gün boyunca 5 defa marşa basacam her marşa bastığımda motordaki yağ kartere süzüldüğünden ve havanında soğuk olmasından dolayı motor geç ısınıp ve daha çok aşınacak.(kendi düşüncem)
ama ben 5 gün hiç çalıştırmasam 5. gün (zaten arabayla işim var)aracı çalıştırsam ,aşınma 1 defa olacak ve motordaki aşınma minimum olacak.(buda kendi düşüncem)
yani kısaca özetlersek,
ahmet ,aracıyla her gün işe gidiyor, her sabah işe giderken ve her akşam iş dönüşü marşa basıyor ve hergün toplam max 20 km yol yapıyor..
mehmet ise ,aracını hafta içi kullanmıyor sadece pazarları aracını gezmek ,akraba ziyareti vs. için kullanıyor ve max 3 dafa marşa basıyor.
ahmet 1 yl sonunda max 9000 km yol yapıyor..
mehmet ise 1 yıl sonunda 12.000 km yol yapıyor...
benim kendi düşüncelerime göre ...
ahmet'in aracı daha az yol yapsa bile ,aracının motoru mehmet'in aracından daha çok aşınıyor...
polat abi sakın yanlış anlama ,sadece kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim,
benim araçlar hakkında bilgim yok ,senin sayende kendi çapımızda bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz..
SAYGILARIMLA....
öss sınavı soru 74. yukarıdaki hikayede bahsi geçen ahmet ile mehmet in kardeş olma olasılığı nedir?
A. kardeş değillerdir.
B. kardeşlerdir.
C. kardeş gibilerdir ama değillerdir.
D. kardeşten öte kankalıkları vardır.
E. biri hafta içi kullanıyor diğeri hafta sonu, demekki biri diğerine hafta içi biniyor, diğeride ona hafta sonu. bu iş kardeşlik filan değil direkt ahlaksızlıktır.
F. her ikiside doğalgazlı otobüslerde kız peşinde olduklarından yoldaş sayılırlar.
öss sınavı soru 74. yukarıdaki hikayede bahsi geçen ahmet ile mehmet in kardeş olma olasılığı nedir?
A. kardeş değillerdir.
B. kardeşlerdir.
C. kardeş gibilerdir ama değillerdir.
D. kardeşten öte kankalıkları vardır.
E. biri hafta içi kullanıyor diğeri hafta sonu, demekki biri diğerine hafta içi biniyor, diğeride ona hafta sonu. bu iş kardeşlik filan değil direkt ahlaksızlıktır.
F. her ikiside doğalgazlı otobüslerde kız peşinde olduklarından yoldaş sayılırlar.
:kop::kop::kop::kop::D
chevypolat
25-01-2010, 23:40
otomatik araçlarda kışlık kullanım.
arkadaşlar otomatik araçlar araçların sizden tek talebi kışlık lastikdir. eğer kışlık lastiğini takmışsanız hiçbir zorluk çekmeyeceksinizdir. yinede birkaç ayrıntıyı hatırlatayım.
kışın kaymanın tek nedeni lastiğin tutunmasının kaybından kaynaklanır. bu kayıplar;
1. soğuktan sertleşmiş yazlık lastik
2. fazla yada az basılmış lastik havası
3. birden gaz vermek
4. birden frenlemek
5. buz
karda kalkmak kolaydır, ama tek yolu vardır oda gaz vermeden yavaş yavaş kalkmak. bunun için önerim WİNTER (KAR RESMİ OLAN DÜĞME, W YAZAN DÜĞME) tuşuna basın. araca gaz vermeyin, kendi rölantide kalkacaktır, kalkmaz ise PARMAĞINIZIN UCUYLA ÇOK AMA ÇOK HAFİF GAZ VEREREK kalkın (parmak ucu dedim ama ayakkabıyı çıkarmadan)
yolda fazla hızlı gitmeyin, gözünüz önünüzde olduğu kadar arkanızdada olsun. yakın gelipde çarpma ihtimali olanlara gerekli uyarıyı yapın. virajlara daha yavaş ve ANİ HAREKET YAPMADAN girin.
fren olayı karda sizi kurtarmaz aksine daha zor durumlara sokar, özellikle abs li araçlarda tehlike daha fazla. frene daha yavaş ve önceden basın. direksiyon düz değilken çok dikkat edin frenlemeye. gerekiyorsa ve ortam uygunsa kompresyona bindirin ama fazla devirlendirmeden (yani 4 desiniz 3 alın sakın 2ye almayın. 3 alın biraz devir düşsün sonra 2 ye alın)
EĞER FREN KURTARMICAKSA GAZA BASIP ENGELİ AŞMAYA ÇALIŞIN.
burak loves opel
26-01-2010, 09:44
Polatın bu yazıyı okuyunca geçen sene karda, yazlık lastiklerle nasıl yardıra yardıra gittiğim aklıma geldi.
biraz önce bir forumda d den n ye aldıgınızda arabada bariz rahatlama oluyorsa şanzıman kaçırıyordur yazmış biri sizce ne kadar doğru? dik yokuşlarda arabam frene basmayınca sabit kalıyor aynı şey geri vites içinde geçerli. bir de n den d ye alınca devirin düşüp tekrar yükselmesi normal mi?
barıs_koc
27-01-2010, 17:54
biraz önce bir forumda d den n ye aldıgınızda arabada bariz rahatlama oluyorsa şanzıman kaçırıyordur yazmış biri sizce ne kadar doğru? dik yokuşlarda arabam frene basmayınca sabit kalıyor aynı şey geri vites içinde geçerli. bir de n den d ye alınca devirin düşüp tekrar yükselmesi normal mi?
aslında bu konuda uzman arkadaşların yanında konuşmak olmayacak ama anlattıklarınız gayet normal. N den D ye aldığınızdakı bu salınım uzun vadeli ve çok değilse gayet normal. BEnim F sane kızım 45 derecede kaçırmıyor. ne zamankı 46 ya geçiyor gıdım gıdım bırakıyor.
chevypolat
27-01-2010, 19:36
rahatlamayı anladım sayılmaz, o durumdanda pek haberim yok doğrusu. ama kaçıran şanzıman gaza geç tepki verir. normalde basınca giden araba dahada devir ister, rapmalarda çıkamaz olur. viteslere geç geçer (bunu yağdanda yapabilir)
ama rahatlamaya gelince bişi anlayamadım, nasıl rahatlama.
yokuşa göre arabanın haraketi değişir. düz yolda ve hafif rampada gider, orta ve dük rampada durur, çok dik rampada geri kaçma eğilimi gösterebilir.
vitesi boşdan ileriye veya geriye taarken az bi devir düşmesi normaldir. ama bu 500den aşa olmamalı. motordaki düşüklük hissedilmemeli. eğer 500 ve aşağısını görüyorsan lpg de yapıyorsa biraz rolanti gazını arttırmak veya boruyu kısaltmak çözecektir, bazende bilg.da bi ayar düzeltiyor. ama benzindede yapıyorsa kirlilik buji filan olabilir.
chevypolat
27-01-2010, 19:42
bu arada manisadan otomatik lantis teklifine tamam dedim. arabaya baktırcam. üstünede para alıp opele veda edebilirim. parada anlaştık sayılır.
gelen arabanında üstüne biraz koyup volvo bakayım bari. siyah bi volvo 850r var ankarada. tek siyahda o zaten.240 beygir bakalım neler yapıyor.
angaraya gidersemde burağı takip edeyim diyom. şu belediye otobüslerindeki durum ne. burağa yakışır birimi. bilelim ki burakda araba sürmeye başlasın.
abi mazda başa bela olmasın?
chevypolat
27-01-2010, 22:56
mazda diyip geçme, zamanında (1990lar) üstüste birkaç yıl en çok satan ithal marka olmuştu. kalite açısından toyota ile başeder ama son 10 yıldır mermerler yüzünden çok arka planda kaldı.
zaten amaç elde tutmak değil. millete benim arabadan daha cezbedici görünüyor. çünki benim arabadan toplasan 7 tane zor çıkar. belli bir piyasası yok. insanlar çekiniyor. dahada yaşlanmadan güzel bi turbo motora biniyim.
mazda diyip geçme, zamanında (1990lar) üstüste birkaç yıl en çok satan ithal marka olmuştu. kalite açısından toyota ile başeder ama son 10 yıldır mermerler yüzünden çok arka planda kaldı.
zaten amaç elde tutmak değil. millete benim arabadan daha cezbedici görünüyor. çünki benim arabadan toplasan 7 tane zor çıkar. belli bir piyasası yok. insanlar çekiniyor. dahada yaşlanmadan güzel bi turbo motora biniyim.
Yakışır abimee :D:D
burak loves opel
28-01-2010, 15:05
Yav Ankara'ya kar yağdı. Çok yakışıyor buraya kar nedense.
abi hayırlısı olsun iyi arabadır japonların en sorunsuz ve en sağlam motorlu aracıdır bence
ben parça bazında demiştim yoksa lantis gazına gelmiştim 3 sene kadar önce ama burada parça biraz problem o tür arabalar için. turbolusunu duymamıştım 1,8 115hp diye biliyorum
chevypolat
29-01-2010, 19:10
Yav Ankara'ya kar yağdı. Çok yakışıyor buraya kar nedense.
konuyumu dağıtıyoruz acaba?
chevypolat
29-01-2010, 19:13
abi hayırlısı olsun iyi arabadır japonların en sorunsuz ve en sağlam motorlu aracıdır bence
evet yabana atılmayacak bir kalitesi var, ama iş bitmiş sayılmaz. önce bi bakalım arabaya elle tutulurmu.
az binicez ama 2 gündede opeli aratırsa yanarız. bi zevkimiz araba var, oda giderse bittim ben.
chevypolat
29-01-2010, 19:20
ben parça bazında demiştim yoksa lantis gazına gelmiştim 3 sene kadar önce ama burada parça biraz problem o tür arabalar için. turbolusunu duymamıştım 1,8 115hp diye biliyorum
parça konusunda kesinlikle doğrusun. heleki bazı parçalarını getirmek bayağı zaman alıyormuş. heleki bulunduğun ilde mazda az ise parçacılar hiç stoklamıyor. bereket izmitde yan sanayi parçacısı var.
turbo konusunda yanlış anlaşıldım galiba. mazda turbolu değil. ama opeli satıp turbo volvo istiyorum. 850 t5 yada 850 R. aslında bir x70 var ama sanırım gücüm şu an için ona yetmez. amerikanlarında satılmaya niyeti yokki.
bu arada yeri gelmişken söyleyim. 75 oldsmobile omegam var. V8 otomatik klimalı. bu araba nova ile aynı kasa. motoru en küçük V8 lerden 260 cu-in. keyfi boya istemesinden başka bir derdi yok. yani tavsiye edebilirim gönül rahatlığıyla. ve fiyat olarakda çok cazip nakit 6000 liraya bırakıcam. takasda ederim. çevrenizde laf geçerse ve söylerseniz sevinirim. ilanı sahibinden.com da var.
chevypolat
29-01-2010, 19:22
bu arada bir arkadaş mail atmış bana. imzamın anlamını sormuş. değiştiriyimmi acaba. yanlışmı anlaşılıyorki.
ne haber siniz??otomatik seven kardeşlerim abilerim.
chevypolat
30-01-2010, 22:31
iyidir başkan sen nasılsın
chevypolat
02-02-2010, 01:22
ya varya girip girip burayı boş görünce çıldırıyom ben ya. millet iyimisiniz, napıyonuz öldünüzmü kaldınızmı, doğalgazlı otobüsleri kaçırdınızmı.
eskiden 235/40 18 lastik kullanıyordum. şimdi çok temiz ve çok çok ucuza 245/45 18 lastik almayı düşünüyorum. sırf muhabbet oldun diye düşüncelerinizi alayım.
polat bu aralar benim araba çekişten düştü gibi özellikle yerler ıslakken gaza yüklendiğimde araba eskisi gibi tepki vermiyor. önceleri basınca uçardı şimdi biraz bağırıyor aceba yol şartlarından kaynaklanan bir şey mi yoksa arabama bir şeyler miş oluyor söyle bakalım
bir de bu imzayla girip fenerlilerin konusunda yorum yapmayı düşündüm bu gün ama karar veremedim. yapsam ne olur aceba?
günaydın otomatik abilerim
chevypolat
02-02-2010, 18:49
polat bu aralar benim araba çekişten düştü gibi özellikle yerler ıslakken gaza yüklendiğimde araba eskisi gibi tepki vermiyor. önceleri basınca uçardı şimdi biraz bağırıyor aceba yol şartlarından kaynaklanan bir şey mi yoksa arabama bir şeyler miş oluyor söyle bakalım
winter modunun güzelliğidir, eğer kapalı ise yağ ömrüne bak, yağdan eminsen balatalar aşınmış olabilir.
pek olduğunu sanmıyorum ama şanzıman yağın geç ısınıyo olabilir. bu durumda bazen böle şeyler yapar. bilg. bağlatıp ısısına bakabilirmisin. ama bağladığında yapıyor olması lazım.
chevypolat
02-02-2010, 18:51
bir de bu imzayla girip fenerlilerin konusunda yorum yapmayı düşündüm bu gün ama karar veremedim. yapsam ne olur aceba?
fenerciler geçmişden örnek verme konusunda biraz ağır basıyor gs lilere. yok 6-0 filan.
haa takım tutmam futboluda sevmem. objektif konuştum.
chevypolat
02-02-2010, 18:52
günaydın otomatik abilerim
ben yeni kalktım saat 18.51. herkese günaydında benden olsun.
abdülkadir senin araba vectra değilmiydi. ben öle hatırlıyorum. lpg ile aran nasıl.
burak loves opel
02-02-2010, 21:08
fenerciler geçmişden örnek verme konusunda biraz ağır basıyor gs lilere. yok 6-0 filan.
haa takım tutmam futboluda sevmem. objektif konuştum.
Aynen ben de takım tutmam. Bi yerde futbol muhabbeti varsa ben ordan kaçarım.
yağı yeni değiştirdim. baltalar derken şanzıman balataları hakkında fikrim yok. diğerini de yeni değiştirdim sanırım ben biraz kuruntuluyum bu gün debnedim her şey yolunda.
Aynen ben de takım tutmam. Bi yerde futbol muhabbeti varsa ben ordan kaçarım.
benimle de futbol muhabbeti yapılmazmış. tanıdıklarım böyle derler. zaten ben de fazla yapmam. ama konu açmış arkadaşlar ve güncel oluyor hep. şöle bir selam versem hani diyorum
barıs_koc
02-02-2010, 22:34
herkese iyi geceler. bugün sanayıye gitttmi. Benzınden gaza geçişteki sorunla alakalı. Maalesef yine sonuç yok. Bu seferde enjektörlerin ucundakı uzun metllaeri çıkarıp yerşine ağzı daha ınce ve sıkı olanları taktılar. MAntıken de "senın araba ful grup hepsi beraber gaz veriyor. buyndan dolayı boğuluyor " dediler. Arabanın çekişinde bir sorun yok gibi. Ancak sorunu nasıl halledecek tam anmalm vermedim. YArın tekrar deneyeceğim. Yine sabah gaza gecerken aynısını tekrarlarsa bu sefer enjektörlerin değişimi konusnda ısrarcı olmayı düşünüyorum. Gwerçi ustalar gayet iyi niyetliler ama tüm olasılkları deniyorlar zannedersem. Maddi gücümle ilgili kaygılarım olmasa LPG nın yanından bile geçmem. Ama ekmek köfte orantısı işte.
Bu arada dun aracımın km göstergesinin (HIZ DEĞİL) biraz fazla ölçtüğünü zannederek kucuk bir araştırma yaptım. BEnim aracımda 175 65 13 lastikler var. Bildiğim kadarı ile orj li 175 60 14. Acaba km göstergesi buna bağlı mıdır. Yoksa şanzımanda mı ölçer ? Bir türlü doğru cevabı bulamadım. HAyır eğer benımkı bugune kadar fazla fazla ölçmüşse aracım çok yakıyor demektir :D:D
bahsetmiştim bende de aynı sorun vardı pazar günü su hortumlarından biri patladı pazartesi bıraktım arabayı hortumları yenilettim enjektörlerin yerini değiştirdi usta haliyle gaz hortumları kısaldı (enjektörlerin ve regülatörden gelen). 2 gündür sabah ve akşam ilk gaza geçişte 3-5 sn gazı zor yiyor sonrasında sorun yok 40derece geçiyor benim ki bakalım yarın sabah - olacak hava sonucu yazarım.
barıs_koc
02-02-2010, 22:45
bende yazayım umarım sıkıntı olmaz.
arkadaşlar benim araç 70 veya 80 de motor devri 2000 oluyor.
zaman zaman rampa çıkışlarında (genelde sakin kullanıyorum)2000 devirde çıkıyor pedala sabit basıyorum..
soruma gelince ;araç 2000 devirde düzde veya çok dik olmayan rampalarda giderken boğulmazmı?
motor sesini duymadığım için boğuluyormu boğulmuyormu anlamıyorum..
yani kısaca otomatik şanzıman aracın motorunu boğarmı?(sakin kullanımda)
eğer boğuyorsa saçmalık olmazmı?
normal vitesli benzinli bir arabada 5. vites 80 de rampa çıkarken boğulur..
ama sanki bunda daha farklı gibi ..
kafam çok karıştı:D
aydınlatırsanız çok sevinirim arkadaşlar..
rodaj da olduğum için sakin kullanıyorum..
ve sakin kullanıyım derkende aracı yormak istemiyorum...
chevypolat
03-02-2010, 13:39
herkese iyi geceler. bugün sanayıye gitttmi. Benzınden gaza geçişteki sorunla alakalı. Maalesef yine sonuç yok. Bu seferde enjektörlerin ucundakı uzun metllaeri çıkarıp yerşine ağzı daha ınce ve sıkı olanları taktılar. MAntıken de "senın araba ful grup hepsi beraber gaz veriyor. buyndan dolayı boğuluyor " dediler. Arabanın çekişinde bir sorun yok gibi. Ancak sorunu nasıl halledecek tam anmalm vermedim. YArın tekrar deneyeceğim. Yine sabah gaza gecerken aynısını tekrarlarsa bu sefer enjektörlerin değişimi konusnda ısrarcı olmayı düşünüyorum. Gwerçi ustalar gayet iyi niyetliler ama tüm olasılkları deniyorlar zannedersem. Maddi gücümle ilgili kaygılarım olmasa LPG nın yanından bile geçmem. Ama ekmek köfte orantısı işte.
Bu arada dun aracımın km göstergesinin (HIZ DEĞİL) biraz fazla ölçtüğünü zannederek kucuk bir araştırma yaptım. BEnim aracımda 175 65 13 lastikler var. Bildiğim kadarı ile orj li 175 60 14. Acaba km göstergesi buna bağlı mıdır. Yoksa şanzımanda mı ölçer ? Bir türlü doğru cevabı bulamadım. HAyır eğer benımkı bugune kadar fazla fazla ölçmüşse aracım çok yakıyor demektir :D:D
yav burak sen şu sorunu bidaha bi sölesene. geçmişe baktım bulamadım. bide siteden baya bi msn ekleyip problemlerini soran oluyor karıştırıyorum kimde ne hata vardı diye.
sende brc vardı yanılmıyorsam. sen son halini bi daha yaz bende burda brc bayisi (süper ustadır) ona danışayım.
lastik büyüdükçe hızda yükselir ama km saati değişmez. yani senin fark çok küçük ama benim fark baya büyük, sanırım 130 ile giderken 120 gösteriyor hesabıma göre. şimdi daha büyüğü gelecek fark artacak. ama senin fark çok çok az farkettiğinden tüketim hesabına karıştırma.
chevypolat
03-02-2010, 13:43
bahsetmiştim bende de aynı sorun vardı pazar günü su hortumlarından biri patladı pazartesi bıraktım arabayı hortumları yenilettim enjektörlerin yerini değiştirdi usta haliyle gaz hortumları kısaldı (enjektörlerin ve regülatörden gelen). 2 gündür sabah ve akşam ilk gaza geçişte 3-5 sn gazı zor yiyor sonrasında sorun yok 40derece geçiyor benim ki bakalım yarın sabah - olacak hava sonucu yazarım.
bilgisayardan ayar yapılan her lpg sisteminde gazın açılışdan pistona geleceği süre hesaplanıp benzin öyle kapanıyor. hortum kısalırsa gaz erken geleceğinden boğulma yapabilir. istersen bir daha ayara git (ben şahsen korkarım arabam iyi iken ayara gitmeye çünki bozarlar. benim gözümde fabrikadan başkası yalan voltranda)
chevypolat
03-02-2010, 13:45
alemin gralı omega caravan 20 derecede geçer tüpe dahada tık demedi, sallantı yapmadı, boğulma yapmadı. yazın nasıldıysa şimdide aynı inanın. hava sıcaklığı istanbulla aynı buralarda.
ekstradan regülatöre ön ızgaradan gelen soğuk havayı gasteynen kapadım. başka bişi yok.
chevypolat
03-02-2010, 13:52
arkadaşlar benim araç 70 veya 80 de motor devri 2000 oluyor.
zaman zaman rampa çıkışlarında (genelde sakin kullanıyorum)2000 devirde çıkıyor pedala sabit basıyorum..
soruma gelince ;araç 2000 devirde düzde veya çok dik olmayan rampalarda giderken boğulmazmı?
motor sesini duymadığım için boğuluyormu boğulmuyormu anlamıyorum..
yani kısaca otomatik şanzıman aracın motorunu boğarmı?(sakin kullanımda)
eğer boğuyorsa saçmalık olmazmı?
normal vitesli benzinli bir arabada 5. vites 80 de rampa çıkarken boğulur..
ama sanki bunda daha farklı gibi ..
kafam çok karıştı:D
aydınlatırsanız çok sevinirim arkadaşlar..
rodaj da olduğum için sakin kullanıyorum..
ve sakin kullanıyım derkende aracı yormak istemiyorum...
1. rodaj derken arabanın canını çıkaracaksın. biraz bas şuna valla sağır olur şahinlere geçilirsin.
2. eskiden motor toplanır arabaya konardı ama şimdi 500-1000 km yol yapmış gibi çalıştırıp takıyorlar. deneme filan derken 1500 e yaklaşır. sonra 1 düğmeye basarlar hooop ibre 0 olur ve yollarlar fabrikadan. yani korkucağın bişi yok. yavaş yavaş basmaya başla inceden.
3.rodajda olsa açılmamış motora 2000 devir hafif rampada düşük sayılır. motor sevmez öyle şeyleri.
4. rampa çıkarken şanzıman vitesini kendi ayarlar, 2000 devrin torku yetersiz ise bi alt vitese geçer. yani korkucağın bişi yok. sen şanzımana bırak o işi. inan senden benden iyi biliyor. amaa allah aşkına biraz gaz ver be mubarek. motor zaten sıkı, üstüne sende devirsiz haraket edince sağırlaşıyor iyice.
2000 deviri 10bin km oldukdan sonra rahat rahat kullanırsın.
1. rodaj derken arabanın canını çıkaracaksın. biraz bas şuna valla sağır olur şahinlere geçilirsin.
2. eskiden motor toplanır arabaya konardı ama şimdi 500-1000 km yol yapmış gibi çalıştırıp takıyorlar. deneme filan derken 1500 e yaklaşır. sonra 1 düğmeye basarlar hooop ibre 0 olur ve yollarlar fabrikadan. yani korkucağın bişi yok. yavaş yavaş basmaya başla inceden.
3.rodajda olsa açılmamış motora 2000 devir hafif rampada düşük sayılır. motor sevmez öyle şeyleri.
4. rampa çıkarken şanzıman vitesini kendi ayarlar, 2000 devrin torku yetersiz ise bi alt vitese geçer. yani korkucağın bişi yok. sen şanzımana bırak o işi. inan senden benden iyi biliyor. amaa allah aşkına biraz gaz ver be mubarek. motor zaten sıkı, üstüne sende devirsiz haraket edince sağırlaşıyor iyice.
2000 deviri 10bin km oldukdan sonra rahat rahat kullanırsın.
abi zaman zaman 120 100 hızlardada gittiğim oluyor..:D
cevabın için çok teşekkürler..
sanzımanın motoru boğmayacanı tam olarak bilmiyorum
yani kısaca hangi hızda gidersek gidelim şanzıman motoru zorlamaz.
rodaj hakkında benim aracımın kullanma kitapçığında yazılanlar,
_azami hızın 4/3 ünden daha hızlı sürmeyiniz.
1= Sürüş esnasında, motor devrini
(dakikada devir sayısı) 2.000 d/dak ile
4.000 d/dak arasında tutunuz.
2=ani olarak hızlanmalardan kaçınınız.
gaz pedalına sonuna kadar basarak kalkış yapmayınız.
3=ilk 300 km sert druşlardan kaçınınız.
4=motor devrini çok düşürmeyiniz.bir başka değişle,aracınızı büyük viteste,çok yavaş sürerek motorun teklemesine yol açmayınız.(bir alt vitese geçiniz.
5=çok yüksek süretlerde aracınızı kullanmayınız.
ben bazen 80 le bazen 100 le gidiyorum bu durum da devir saati 2000 veya 2200 falan oluyor.zaman zaman 120 ye de çıktığım oldu.
kafama takılan benim otomatik aracım yavaç giderken 2000 devirde oluyor.
(bazen rampalarda bile)şanzıman 2000 devirde aracı zorlamazmı?
yani kısaca rodaj ile ilgili olan kısımda 4. maddeye uymamışmı oluyorum?
Otomatik Şanzıman Avantajları
Düz şanzımana göre
otomatik şanzımanın
avantajları vardır.
* Debriyaj hareketini
ortadan kaldırdığı için ve
viteslerin kendiliğinden
değişmesinden dolayı
sürücü hareketlerini azaltır.
* Sürüş koşullarına uygun
otomatik olarak ve
yumuşakça vites değiştirir,
böylece debriyaj çalışması
gibi bazı sürüş tekniğinden
kaynaklanan problemleri ve
bunların sürücüden
kaynaklanmasını önler.
* Motorun ve aktarma
organlarının aşırı
yüklenmesini önler. Çünkü
mekanik olarak değil
hidrolik olarak (tork
konverter üzerinden)
bağlantı sağlar.
* Arıza yapma oranı manuel
şanzımana göre daha
düşüktür.
* Şanzıman çalışma sesi
genel olarak daha azdır.
* Debriyaj sisteminin
mekanik ve hidrolik arızaları
mevcut değildir.
* Motor devrine uygun
düşmeyen hiçbir vitese
şans eseriyle bile geçmez.
* Elektronik olması
durumunda yanlışlıkla şans
eseriyle bile geri vitese
geçirilemez.
* Elektronik olması
durumunda self diyagnostik
özelliği vardır; kendi
arızasını kodlu şekilde
söyleyebilir.
* Elektronik olması
durumunda frene basılarak
araç durdurulduğu sürece
vites kolunu oynatmaya
gerek kalmadan vitesi boşa
alır.
* Rampada kaçırmaz.
* El freni bozuk ise ya da el
freninin donma tehlikesi
varsa araç park kilidiyle
sabitlenebilir.
* Yağı özel renkli olduğu
için diğer kaçaklardan kolay
ayırt edilir.
* Revizyonu elle
yapabilecek kadar kolaydır.
* Boşta çalıştırma
anahtarından dolayı araç
marş basarken viteste
unutulduğu için yanlışlıkla
yürütülemez.
* Araç çamura saplanacak
olursa ileri geri aracı
silkeleyerek çıkarmak daha
kolaydır.
* Otomatik şanzımanla
aracı kullanmayı öğrenmek
daha kolaydır.
* Genel olarak arızası daha
azdır ve debriyaj balatası
gibi aşındığı için
değiştirilmek zorunda olan
parçası yoktur.
* Özürlü sürücüler için
idealdir.
* Vites değişimlerini aracın
hız ve yük durumuna en
uygun şekilde motora zarar
vermeyecek şekilde yapar.
* Sürücü vites değiştirmekle
uğraşmadığı için trafiği
daha rahat takip
edebildiğinden trafik
emniyeti yüksektir.
* Elektronik olması
durumunda elektrikli bazı
arızalarını “S” lambasını
yakarak sürücüye ikaz eder.
ALINTIDIR........
öncelikle polat abi tüm sorularıma cevap verdiğin için çok teşekkürler..
senin sayende otomatik vites hakkıında bayağı bilgi sahibi oldum...
abi aslında benim sorduğum sorunun cevabı.allttakiydi:D
Vites değişimlerini aracın
hız ve yük durumuna en
mesela opellerin kitapçığında rodaj ile ilgili yazısında ,
aracınızı düşük devirlerde asla zorlamayınız yazar..
yani üstteki koyu ile yazılmış yerdende anladığım kadarıyla otomatik vitesli bir araç sakin kullanımda tam olarak rodaj kurallarına uymuş oluyor..
ama araç düz vites olsaydı ,
rodajda olduğu için vites geçiş devirlerine ve sürüş devirlerine daha dikkat etmek gerekirdi ..
saygılarımla.......
gunerioto
03-02-2010, 16:54
arkadaşlar sureklı araç değiştiren biri olarak,, bende otomatık araç için oy kullanırım..
manuel vıtes bı derece sonra hamallık gıbı gelıyor ınsana...
hele en son 2007 accord vardı o arabanın vıtesleri çok hoşdu.. hıç hısseddırmıyordu..
astra g lerın de çok rahat... tam otomatıkler buyuk kolaylık bence..
akşam -5 derece ilk geçiş problemli :) 80 derece de kendim geçirdim. 3-5 sn gaz yemedi sonra devam ben bunada şükür diyorum önceden hiç geçmiyordu.
Polat Abi ben ustanın yalancısıyım hortumlar uzun diyordu kafana göre ayarla dedim yaptı eskisinden iyi oldu hakkını vermek lazım :)
Enjektörlerle ecu yu değiştirsen iyi olur dedi onları değiştirmektense baştan adam gibi bi kit taktırırım daha iyi.
İlk buz tecrübemide paylaşayım Allahın sevgili kuluyum ki yol boştu yokuş inip ana yola çıkarken biri ortadan biçmedi ama şuç bende D ile inersen :)
akşam gelirken 2 ye aldım aklım başıma geldi
burak loves opel
03-02-2010, 19:38
Şu belediyenin araçları artık sapıtmaya başladı. Araba şart :) Bugün eski bir 0302 denk geldi eve giderken. Bindim yolda bozuldu araç. Kaldık 20 dakika donduk ortada. Sonra Man CNG'ler imdada yetişti :D Polat ne diyecen bakalım :D
barıs_koc
03-02-2010, 20:38
ş içi tüketim 13,5 lt ye dayandı :( normal mi acep bu havalarda... yolda 8 lt.
chevypolat
04-02-2010, 04:13
Şu belediyenin araçları artık sapıtmaya başladı. Araba şart :) Bugün eski bir 0302 denk geldi eve giderken. Bindim yolda bozuldu araç. Kaldık 20 dakika donduk ortada. Sonra Man CNG'ler imdada yetişti :D Polat ne diyecen bakalım :D
yenge var ise arabada güzel olmuş, yok ise beter ol. donsun bi tarafların. artık ben gidicem babana "amca ver şuna arabayı helak oldu kış kıyametde" diye.
chevypolat
04-02-2010, 04:15
ş içi tüketim 13,5 lt ye dayandı :( normal mi acep bu havalarda... yolda 8 lt.
burak benim arabayı vereyimde F kasa ile uğraşma. nasılsa aynı yakıyomuş. babacım şaka bi yana 30 kuruş şehir içide benim. sende gene bi fazlalık var ama bence çözemediler hala ondan. anlat şu hikayeni yada çağrı at bana dertleşelim. birkaç mesaj önce sana bişiler yazdım oku onu.
chevypolat
04-02-2010, 04:21
akşam -5 derece ilk geçiş problemli :) 80 derece de kendim geçirdim. 3-5 sn gaz yemedi sonra devam ben bunada şükür diyorum önceden hiç geçmiyordu.
Polat Abi ben ustanın yalancısıyım hortumlar uzun diyordu kafana göre ayarla dedim yaptı eskisinden iyi oldu hakkını vermek lazım :)
Enjektörlerle ecu yu değiştirsen iyi olur dedi onları değiştirmektense baştan adam gibi bi kit taktırırım daha iyi.
İlk buz tecrübemide paylaşayım Allahın sevgili kuluyum ki yol boştu yokuş inip ana yola çıkarken biri ortadan biçmedi ama şuç bende D ile inersen :)
akşam gelirken 2 ye aldım aklım başıma geldi
yav hortum uzun olur kabul ederim ama ayar yapılırken hortumdan geçiş zamanını bilgisayar ölçüyor. eğer geçişde boğulma yapıyorsa bence dediğimdendir. bi ayar daha ister.
bi sonrakinde şunu dene, araba mesela caminin orda gaza geçiyordu dimi eskiden. sende sabah benzinde olsun sistem camiyi 200 metre geçince gaza al bakalım napacak.
çünki birde geçiş sıcaklığının düşüklüğü var. ha 40 a ayarlıdır ama bu sıcaklık regülatörde 15 derece ise buharlaştırmaz gazı. beyni dondurur ve sarsıntılı çalışma gaz yememe ve benzine atma yapar. regülatörün donması 80-90 derecede çözülür ve herşey normale döner. belkide sende hortumları yanlış bağladı, motordan çıkan sıcak su önce regülatöre geliceğine kalorüfere gidiyordur bu yüzdende geç ısınma veya donma yapıyordur. yani çok sebebi olabilir.
chevypolat
04-02-2010, 04:25
öncelikle polat abi tüm sorularıma cevap verdiğin için çok teşekkürler..
senin sayende otomatik vites hakkıında bayağı bilgi sahibi oldum...
abi aslında benim sorduğum sorunun cevabı.allttakiydi:D
Vites değişimlerini aracın
hız ve yük durumuna en
mesela opellerin kitapçığında rodaj ile ilgili yazısında ,
aracınızı düşük devirlerde asla zorlamayınız yazar..
yani üstteki koyu ile yazılmış yerdende anladığım kadarıyla otomatik vitesli bir araç sakin kullanımda tam olarak rodaj kurallarına uymuş oluyor..
ama araç düz vites olsaydı ,
rodajda olduğu için vites geçiş devirlerine ve sürüş devirlerine daha dikkat etmek gerekirdi ..
saygılarımla.......
seni sona sakladım ki güüzel bi cevap yazayım. ama otomatik nasıl kullanılır kısmının tek cevabı var.
BAS GAZA GİTSİN, BAS FRENE DURSUN kalanını o halleder.
rodajda çok devir nasıl zararlı ise düşük devirde zararlı. kafanı yorma. şuanda yaptığın bu güzellikle torunun yaşındaki bir adama yarıyacak. yani ne sana ne sonrakine faydası var. kendini ve ekonomini fazla zorlama.
chevypolat
04-02-2010, 04:27
yokmu beykozda lastik bakacak kimse. parayı harcamadan bakında alayım şunları.
günaydın abi ben ancak web cam da bakarım beykoza :)
seni sona sakladım ki güüzel bi cevap yazayım. ama otomatik nasıl kullanılır kısmının tek cevabı var.
BAS GAZA GİTSİN, BAS FRENE DURSUN kalanını o halleder.
rodajda çok devir nasıl zararlı ise düşük devirde zararlı. kafanı yorma. şuanda yaptığın bu güzellikle torunun yaşındaki bir adama yarıyacak. yani ne sana ne sonrakine faydası var. kendini ve ekonomini fazla zorlama.
abi aslında amacım ekonomi değil ,yani benzini falan düşünmem ..
sadece aracım yeniyken rodajını düzgün bir şekilde yapmak istiyorum.
aslında haklısın sadece torunuma yarar yaptığım güzellik.:D
ama allah ömür verirse ,kazasız belasız ,aracımı uzun yılllar satmadan kullanmak istiyorum..
satsam bile en azından sattığım kişinin duasını alırım:D
yani benim için en önemli sey aracımın motoru ,
çünkü motor yapılsa bile hiç bir zaman orjinali gibi olmaz.
belki 500.000 yapmaya ömrüm yetmez ,ama hiç değilse benden sonrakiler yapar.
saygılarımla...
chevypolat
04-02-2010, 16:54
abi aslında amacım ekonomi değil ,yani benzini falan düşünmem ..
sadece aracım yeniyken rodajını düzgün bir şekilde yapmak istiyorum.
aslında haklısın sadece torunuma yarar yaptığım güzellik.:D
ama allah ömür verirse ,kazasız belasız ,aracımı uzun yılllar satmadan kullanmak istiyorum..
satsam bile en azından sattığım kişinin duasını alırım:D
yani benim için en önemli sey aracımın motoru ,
çünkü motor yapılsa bile hiç bir zaman orjinali gibi olmaz.
belki 500.000 yapmaya ömrüm yetmez ,ama hiç değilse benden sonrakiler yapar.
saygılarımla...
ah be erhanım herkes sen gibi olsa keşke.
ama arabaya şöyle 1-2 sene bindinmi başlarsın keşke şuda olsa buda olsa demeye, sonra aile genişler dersin versomu alayım demeye.
ben arabamı çok sevdiğim halde arada sahibindene girip araba bakıyom şunu alsam bunu alsam demeye.
ama yerlerim belli angaradaki volvo 850R, istanbuldaki volvo v70R, bitanede v70 xc var. sonra atlıyom chrysler LHS lere bakmaya. şöle bi üstden grand voyagerlerin fiyatlara bakıp çıkıyom.
sonra arabamla bi yere gidiyom. diyomki ya ne güzel arabam var nie satayım.
chevypolat
04-02-2010, 16:55
bu arada sigortayla 1250 liraya anlaştım. para alıp kendim yaptırıcam. kim beklicek onları yok tamiratmış yok şuymuş buymuş. alır paramı kafama göre yaptırırım.
hayırlısı diyelim polat. iyi yapmışsın
burak loves opel
04-02-2010, 20:37
Arabesk hiç ama hiç sevmem, nefret ederim ama bu şarkı bir başka yaa :)
http://www.youtube.com/watch?v=HY43UdwRZgg&feature=PlayList&p=41A1CAEE7F645E95&playnext=1&playnext_from=PL&index=52
chevypolat
04-02-2010, 22:05
Arabesk hiç ama hiç sevmem, nefret ederim ama bu şarkı bir başka yaa :)
vay canım dostum benim. aşk adamı böle eder işte. bende bir zamanlar aşk yüzünden fantazi müziğe bir daldım. ümit besen, cengiz kurtoğlu tüm kasetlerini dizmiştim. halende arada dinlerim.
ama mesele müzik değil, bence erkekler daha derin seviyorlar. kadınlara göre daha fazla ve daha gerçek seviyorlar. kadınlar sadece aşkın ilk halini seviyorlar, hani şu el üstünde tuttuğumuz cicim aylarını. üstelik kadınlar daha çok erkeğe aşık oluyorlar ama erkekler tüm hayatlarında sadece birkaç kadına.
kızsanızda biraz kadın düşmanıyım heralde. bence eşitlik yok erkekler üstündür.
burak loves opel
05-02-2010, 08:48
Erkekler her zaman üstündür ama erkeğin hiçbir zaman yapamayacağı güzellikleri kadın yapar. Arada çok gıcıklık yaparlar ama bu onların doğasında var. Anlayışlı olmak lazım :) Kısaca erkekte kadında hepimiz insanız. Biraz da oturaklı ve lüzumlu olsak tam olur.
chevypolat
06-02-2010, 04:33
Erkekler her zaman üstündür ama erkeğin hiçbir zaman yapamayacağı güzellikleri kadın yapar. Arada çok gıcıklık yaparlar ama bu onların doğasında var. Anlayışlı olmak lazım :) Kısaca erkekte kadında hepimiz insanız. Biraz da oturaklı ve lüzumlu olsak tam olur.
evlenince görcems eni, bunları diyonmu...
2 ay kadar önce opel astra 2001 otomatik aldık gerçi ben o ara askerdim babam almış ve çok iyi ve acayip kullanım kolaylığı var.Ama tek sorunum benzin çok yakıyor onun nedenini öğrenebilirmiyim.Benzin dayandıramıyorum araba 2001 model 1,6 yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
erdem/astra
06-02-2010, 19:45
hiç otomatik araç kullanmadım ama almayı düşünüyorum
2 ay kadar önce opel astra 2001 otomatik aldık gerçi ben o ara askerdim babam almış ve çok iyi ve acayip kullanım kolaylığı var.Ama tek sorunum benzin çok yakıyor onun nedenini öğrenebilirmiyim.Benzin dayandıramıyorum araba 2001 model 1,6 yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
istatistik var mı elinizde. araç nedir aracın durumu nedir 100 km de ne kadar yakıyor buna göre yorum yapabiliriz. bunun yanıda otomatik viteisin çok yakma sebeplerinden biri yanlış kullanımdır. sürücüler genelde yüksek hızlara kısa sürelerde ulaşmak istediklerinden kalkış boyunca gazı diplerlerler. bu da arabanın yakıtı içmesine sebep olur. standart kullanımda otomatik vites manuele yakın yakıt harcar. aradaki far %10dur.
chevypolat
07-02-2010, 22:20
şuanda ne yakıyorsun.
chevypolat
07-02-2010, 22:22
hiç otomatik araç kullanmadım ama almayı düşünüyorum
bence alma. çok pişman olursun.
NEDEN DAHA ÖNCE OTOMATİK ALMADIM DİYE pişman olursun.
bir soru sorayımda sayfa aktifleşsin :)
direksiyonu tam sol yapıp ilerlediğimde tak tak tak ses geliyor sanırım aks başından asıl sorum bunun arabanın D de dururken yaptığı titreşimle alakası varmıdır?
burak loves opel
10-02-2010, 21:52
İyi geceler herkese.
bir soru sorayımda sayfa aktifleşsin :)
direksiyonu tam sol yapıp ilerlediğimde tak tak tak ses geliyor sanırım aks başından asıl sorum bunun arabanın D de dururken yaptığı titreşimle alakası varmıdır?
cevap: yokmuş :)
barıs_koc
13-02-2010, 15:36
bence alma. çok pişman olursun.
NEDEN DAHA ÖNCE OTOMATİK ALMADIM DİYE pişman olursun.
:D:D
chevypolat
15-02-2010, 02:05
selam arkadaşlar bayadır zaman ayıramadım. gerek sigortayla uğraşmalarım olsun gerekde ev aramamdan dolayı.
ama bereket hallettim. sigortanın eksikleri tamamlandı, paranın hesabıma yatması bekleniyor.
çok güzel ev buldum hafta sonu taşınıyorum.
arada biz burakla görüştük. bir yağ meselesi oldu. burak ın şanzıman yazın vuruntu yaparken kışın normale dönüyordu. atf 3 denilen dexton 3 yağı konulmasına yoğunlaştık. netde araştırma yaptım acaba çalışma sıcaklığındanmı kaynaklanıyor diyerek. çünki olayın sıcaklıkla alakası olacağı barizdi.
türk sitelerindeki bilgi kirliliğini bilirsiniz. ki forumumuzda da aynı dertten şikayet var. yabancı siteler bu konuda iyi fakat ingilizce yazılar belli bölgeleri kapsadığından, konunun muhattabı olabilecek diye düşündüğüm ve GM in yağlarını üreten Texaco laboratuarından emel hanımla görüştüm.
sağolsun çok iyi niyetle yaklaştı. yardımcı olmak amaçlı baya bişiler anlattı. aşağıdaki yazıyı okudum kendisine.
"3 ayrı tip otomatik şanzıman yağı vardır bunlar:
1.ilk nesil ATF 1 1950-85 arası üretilen ve şanzımanı tamamen hidrolik ve mekanik olan araçlar içim uygundur.. örnek olarak Mercedes W123
2.ikinci nesil 1985-1998 ATF2 Dexron 2 olarak bilinir D ve E olarak bilinir D ve E arasındaki fark D hidroliktir E ise Elektroniktir.
3.üçüncü nesil ise ATF3 Dexron 3 olarak bilinir. 99 model ve üstü araçlar ve çoğunlukla elektronik vites kutuları için uygundur.
bu yağların birbirleriyle hiçbir benzerliği de yoktur. "
1.MADDENİN DOĞRU OLDUĞUNU. 85 YILINA KADAR ATF1 KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ.
ancak diğer maddelerin farklı olduğunu, 85 YILINDAN SONRA ATF2 yani DEXRON 2 KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ, ATF3 yani DEXRON 3 ÜN AĞIR TİCARİ ARAÇLARDA KULLANILDIĞINI, OTOMOBİLLERİMİZDE ATF2 TAVSİYE ETTİĞİNİ SÖYLEDİ.
ayrıca her otomotiv markasının önerdiği yağın piyasadakiler ile kimyasal yapıda değişiklikler gösterdiğini, GM markalı bir ATF yağ ile normal ATF yağının kimyasal yapı değişiklikleri olduğunu, ancak muadili listesinden karşılığına bakılarak orjinal harici kullanmamız gerektiğini söyledi.
bazen farklılıklar sorun yaratmasada, bazende sorun yaratabileceğini belirtti.
bende bu konudaki eksiğimi giderdiğim için mutlu olarak hepimiz adına teşekkür ettim.
buna göre barışın sorunu yüksek ihtimal atf3 yağından kaynaklanmakda. dikkat etmediğimiz, ustamıza güvendiğimiz bir konuda yaşayacaklarımız çok önemli. her zaman usta herşeyi bilemiyor.
kalın sağlıcakla.
abi aft2 hidrolik direksiyona konan değil mi?
chevypolat
15-02-2010, 20:19
abi aft2 hidrolik direksiyona konan değil mi?
hidrolik direksiyon tam anlamıyla yağ seçmediği için ona herşey konuyor. çünki sadece sıvının sıkışmama özelliğinden yararlanıyor.
peki bu yağ nasıl konuyor hiç görmedim normal şanzımanda yağı pompa gibi birşeyle koyuyorlar
polat abi nasılsın nası dernek?sana emanet etmiştim en son...
chevypolat
17-02-2010, 16:06
başkanım valla dernek hayat mücadelesinde, birbirimizi ayda yılda bir görüyoz valla. sen gibi olduk.
chevypolat
17-02-2010, 16:08
peki bu yağ nasıl konuyor hiç görmedim normal şanzımanda yağı pompa gibi birşeyle koyuyorlar
kimi şanzımanlarda üstten vida vardır, kimisinde yandan. genelde yandan konur bizimkilerde yanda zaten. buraya mecburen makineyle basmak gerekiyor.
İyi akşamlar dernek sakinleri
burak loves opel
17-02-2010, 19:26
İyi akşamlar. Size çok sevdiğim bi türküyü paylaşıyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=aRl4Tvxuyi8
Merhaba arkadaşlar,benim bir sorum olacak 2001 otm editionum var frenleri çok sert bu opellerin genelindemi var bazı araçlarda parmak ucuyla frene dokunmak yeterken aracımda frenlere fazlaca baskı yapmak gerekiyor birde kalkışlarda çok hantal bu sorunları düzeltmenin bir yolu varmıdır.cevabınız için şimdiden teşekkürler.
benim pedal normal sadece ışıkta bazen şişiyor bazen en dibe iniyor aldığımdan beri bi frenciye gitmedim zaten yakında onunlada tanışırız :)
chevypolat
19-02-2010, 23:09
Merhaba arkadaşlar,benim bir sorum olacak 2001 otm editionum var frenleri çok sert bu opellerin genelindemi var bazı araçlarda parmak ucuyla frene dokunmak yeterken aracımda frenlere fazlaca baskı yapmak gerekiyor birde kalkışlarda çok hantal bu sorunları düzeltmenin bir yolu varmıdır.cevabınız için şimdiden teşekkürler.
hava yoksa sistemde balatanın cinsinden kaynaklanır. hava olup olmadığını şu şekilde anlarsınız;
araç çalışmazken freni pompalayın. 2.veya 3.seferde semsert olur (basılamayacak kadar) eğer böyle ise sorun yok. ama 4-5 veya hiç sertleşmiyorsa sistemde hava vardır.
hidroliğinizinde bir ömrü vardır, özelliğini yitirmeye başlamış olabilir kontrol edilmesi gerekir.
hantallık konusuna gelince boğazdan tutunda bujilere, şanzıman yağından şanzıman balatalarına kadar yüzlerce nedeni olabilir. iyi bir ustanın kontrol etmesi lazım. sanırım kimse bakmaya para almaz. birkaç yere gösterin. sorun çözülmedende para vermeyeceğinizi söyleyin.
(sanırım lpg yok aracınızda)
chevypolat
19-02-2010, 23:12
evi taşıyorum, bir süre aranızda olamıyacağım. şimdiden kendinize ve derneğe iyi bakın. kazasız belasız, kalın sağlıcakla.
Evet debriyajı olmayan bayan arabası seven ahali neredeyse beşinci sayfaya düşmüşüz nerelerdesiz?
burak loves opel
27-02-2010, 19:56
Polat ev taşıyo yoksa bu duruma müsade etmezdi. Allah yardımcısı olsun.
evet bende manüel almayıdüşünüyodum araba hatta wectra düşünmedim ilk başdan korktum başacıkamamdiye buform tesadüfen karşımacıkdı her yorumu okudum bilgilendim savaş abiye sordum bilgialdım saolsun kararımıverdim otomtik alcam ve buldum aldım birhafdadır kulanıyorum müthiş ama bunun bakımları nedir bilmiyorum yol bilgisayarı calışıyo ama anlamıyorum bana bilgivericek lerden allah razıolsun derim işibilen lerden tecrübe edlim teşk
evet bende manüel almayıdüşünüyodum araba hatta wectra düşünmedim ilk başdan korktum başacıkamamdiye buform tesadüfen karşımacıkdı her yorumu okudum bilgilendim savaş abiye sordum bilgialdım saolsun kararımıverdim otomtik alcam ve buldum aldım birhafdadır kulanıyorum müthiş ama bunun bakımları nedir bilmiyorum yol bilgisayarı calışıyo ama anlamıyorum bana bilgivericek lerden allah razıolsun derim işibilen lerden tecrübe edlim teşk
hayırlı olsun. kaça aldın? sanırım 12-13bin civarı almışsındr. bu miktarda param osa gidip alacağım tek araba vectra b cd. başkasına bakmam bile
1. Şanzıman yağını işleri garantiye almak için değiştir.
2. Trigger kayışını da değiştrebilirsin bu ikisi aracın kmsine bağlı olmakla birlikte çok önemli.
yolbilgisayarı için sanırım vectra bden bahsediyorsun satılık ilanları bölümünde bolca var. selfservis bölümü sorumlusu mokia nickli üyemiz cengizde var ilgilenir.
otomatik vitesin bakımı yok çok üzücübir durum ama maalesef bakım gerektirmediği için bakım masrafı da yok. 200bin km civarında revizyon isteyebilir belki.
ama kullanım dikkat ister. zorda kalmadıkça manuel viteslerde kullanma. arabayı boşa alma. durdurmadan parka veya geri vitese alma. otomatik vites kurcalanmayı sevmez.
dernek üyeleri nerelerdesiniz herkese merhabalar
burak loves opel
02-03-2010, 17:05
Merhaba.
mericalptekin
02-03-2010, 17:20
insignia nın 1.6 turbosuna otomatik koyamadılar bi türlü
benim kendi fikrim,otomatik araba kullanınca ,kendimi araba kullanıyo gibi hissetmiyorum,rahatına rahat,comforlumu comforlu ama,spor kullanıyosan,red line a kadar istediğim zaman zorlayamıyosam,komprosor freni yapamıyosam,motoru %100 kontrol edemiyosam..limitlerin kısıtlanıyosa ,stop ettiğinde arkadan 'bi el atalım beyler'diyemiyosam, bu taraflardan bakınca baya negatif duruyo.(hemen saldırmayın fikrimi söyledim:)
benim kendi fikrim,otomatik araba kullanınca ,kendimi araba kullanıyo gibi hissetmiyorum,rahatına rahat,comforlumu comforlu ama,spor kullanıyosan,red line a kadar istediğim zaman zorlayamıyosam,komprosor freni yapamıyosam,motoru %100 kontrol edemiyosam..limitlerin kısıtlanıyosa ,stop ettiğinde arkadan 'bi el atalım beyler'diyemiyosam, bu taraflardan bakınca baya negatif duruyo.(hemen saldırmayın fikrimi söyledim:)
evet. yani genelde öyle. otomatik vites tüm hamallıkları önlediği için pek tat vermiyor. bir elinle direksiyonu tutup bir elinle vitesi karıştırıken altta iki ayakla üç pedala basma yarışına girmeyince tadı çıkmıyor. zaten spor kullanım diye buna deniyor. çalışmayan kas kalmayacak. ilerde bu abshafer türü kas geliştirciler yerine düz vites araba veya araba simülasyonları satarlarsa şaşırmam
chevypolat
03-03-2010, 02:48
of of of
nasılda özledim yaa.
ama bakıyorum 2 haftadır bıraktığım yerdesiniz. olmuyor valla. ben bile dernekden başkasına girmiyorum. başka yere giren ilk sayfa derneği açsın. 2 çift laf atsın.
bu arada evden sonra arabaylada ilgilendim. balatalarımı aldım kendim değiştim. önler 54 arkalar 25 tl. valla frenci 50 tl diyince gözlerim fal taşı gibi açıldı. aldım elime bijon anahtarını.
arada son lastikde yarılınca arkalara 245/45 18 leri taktım. hayvan bişi oldu. abesle güzel arası bi yerde. önede 225/40 güzel 1 dunlop buldum. öne 1 tane daha 225/40 buldummu tamamdır. bu arada aklınızda bulunsun, duyarsanız haber verin.
eski sisteme dönme çabasına giriştim lpg de ama kimse sorumluluk almayınca erteledim. hava akışmetre konusunda bir önlem alıp tekrar denicem.
veee otomatik şanzımanında bakım vakti gelmişti, 50 tl filtre aldım. bmw ile aynıydı bmw ciden aldım. o yüzden pahalı ama istanbulda 30 lira olması lazım. izmitde kimse bu filtreyi stoğunda tutmuyor.
10 liraya mantar conta kestirdim. 20 tl 3 litre dexton2 yağ aldım. ustayada 50 bıraktım. 2 sefer daha 3 er litre yağ değiştiricem. sanırım 3000-5000km sonra giderim.
bu arada barış, benim ustada dexton3 dedi. dedim yanlış biliyon, yeni arabalara olur ama eskilere olmaz dedim.
bugün hesap yaptım aracım son hali ile (kaçak yoksa) şehir içi 40 kuruş yakıyor. ve daha benzini hesaplamadım. arabam çok yakıyor diyenler direk hükümete sövebilirler.
şimdilik bu kadar, yarın görüşmek üzere.
abi özledik seni Allah isiini rast getirsin ben bugun burdayım derneğe bakarım bugun çay dı oraletti bide süpürürüm derneği oldu bitti her gün biri baksın derim gelenlere hosgeldin desin nasıl olur
polat güzel şeyler yapmışsın arabaya. bazen böyle ilgilenince arabasını daha çok seviyor insan
Forever MJJ
03-03-2010, 14:19
Bayan olarak kesinlikle manuel kullanıyorum, araclarim spor ve ozel yapildigi icin en az 280HP gucu var...otomatik ile dusunemiyorum.
Butun vitesleri teker teker atmak vazgecilmez bir zevk benim icin...
Bayan olarak kesinlikle manuel kullanıyorum, araclarim spor ve ozel yapildigi icin en az 280HP gucu var...otomatik ile dusunemiyorum.
katılıyorum.üsteki mesajımdada belirtmiştim,araba kullandığını anlıyorsun manuel vites ile
chevypolat
03-03-2010, 17:25
biz zaten araba kullanmıyoruz.
uçak gibi geliyor bize. gerektiğinde yolcu uçağı, gerektiğinde savaş uçağı. herşey ayağımızın ucunda. ben isterimki sizin gibi sportif düşünen arkadaşları aynı 2 aracın manuel ve otomatiğini pistlerde yarıştırmak.
chevypolat
03-03-2010, 17:38
abi özledik seni Allah isiini rast getirsin ben bugun burdayım derneğe bakarım bugun çay dı oraletti bide süpürürüm derneği oldu bitti her gün biri baksın derim gelenlere hosgeldin desin nasıl olur
eyvallah kardeşim. bende özledim inan. bende arada yardıma gelirim. ama derneğe bakma işine gelince manuelciler bizden çok bakıyo valla.
neyse süper bi iş kuruyorum kısmetse. dua edin benim için. fazlada soru sormayın kesinliştiğinde söylerim.
manuelci-otomatikçi herkese hayırlı işler.
chevypolat
03-03-2010, 17:40
bendede 450 beygir amerikan vardı ama otomatik zevkide bambaşka oluyordu. hele bide bm shifter vardı üstünde. değme keyfime.
Forever MJJ
03-03-2010, 18:28
bendede 450 beygir amerikan vardı ama otomatik zevkide bambaşka oluyordu. hele bide bm shifter vardı üstünde. değme keyfime.
Ne guzel, ben zevk almiyorum maalesef...Adiniza sevindim ;)
Forever MJJ
03-03-2010, 18:36
biz zaten araba kullanmıyoruz.
uçak gibi geliyor bize. gerektiğinde yolcu uçağı, gerektiğinde savaş uçağı. herşey ayağımızın ucunda. ben isterimki sizin gibi sportif düşünen arkadaşları aynı 2 aracın manuel ve otomatiğini pistlerde yarıştırmak.
:)
Ayni aracin manuel ve otomatigi yaristirinca acik ara manuel kazanir...Cunku yuksek devire ulasinca vites atarsin fakat otomatik de ise sen sadece gaz pedaline yuklenirsin ve arac belli bir devirde vites atar. :)
Ayrica bir bacak, bir bilek/kol calismayinca o araba sport arabaliktan cikar...;)
Vatandaş manuelle 1-2-3 diye sayana kadar ben aya varmış oluyorum. sizin dediğiniz yarış pistlerinde ve fabrika verilerinde geçerli. trafikte öyle olmuyor. araba kullanırken bana en çok işkence veren şey ışıklarda önümde düz vitesle kalkış yapmak. resmen işkence. ben basacam gaza akıp gideceğim kardeşim. ama öyle olmuyor ki, bas gaza dur, hoppa adam önde ikiye attı bas gaza gene dur hoppa, adam üçe attı, bas gaza gene dur 4e attı çekilir şey değil valla bunun adına zevk spor felan diyorlar.
valla ben 2 yıl önce otomatik 1.6 clio kullanmıştım bana hiç zevkli gelmemişti daha sonra şimdiki aracımızı kullanmaya başladım 2.5i senatör gerçektende büyük rahatlık ayrıca vitesleri istediğim gibi arttırabiliyorum tabiki manuel vitesin bazı zevklerinden mahrum olunuyo ama bir otomatik karşıtı olarak bukadar beğeniceğimi tahmin etmezdim bana sorarsanız günlük işlerde otomatik, keyif için manuel tercih edilebilir:)
chevypolat
04-03-2010, 15:35
:)
Ayni aracin manuel ve otomatigi yaristirinca acik ara manuel kazanir...Cunku yuksek devire ulasinca vites atarsin fakat otomatik de ise sen sadece gaz pedaline yuklenirsin ve arac belli bir devirde vites atar. :)
Ayrica bir bacak, bir bilek/kol calismayinca o araba sport arabaliktan cikar...;)
birebir fabrika ölçümlerinde tam devrinde vites değiştirmede belki manuel milisaniye fark atabilir AMA gerçek hayatda sen vitesi doğru devirde atana kadar ben sana SANİYE fark atarım.
sen kaç seferde en doğru deviri denk getirebilirsin? benim şanzımanım her seferinde en doğru devirde vites atar. üstelik senin yarı zamanında.
tabi göstermeden anlatılması zor ama bariz olarak şunu söyleyim. sen fabrika değerindeki yakıtı yaktığın zaman belki bana mili saniye fark atarsın.
ama sizede saygı duyuyorum sevdiğiniz birşeyin peşinden gidiyorsunuz. BİZİM GİBİ.
chevypolat
04-03-2010, 15:38
valla ben 2 yıl önce otomatik 1.6 clio kullanmıştım bana hiç zevkli gelmemişti daha sonra şimdiki aracımızı kullanmaya başladım 2.5i senatör gerçektende büyük rahatlık ayrıca vitesleri istediğim gibi arttırabiliyorum tabiki manuel vitesin bazı zevklerinden mahrum olunuyo ama bir otomatik karşıtı olarak bukadar beğeniceğimi tahmin etmezdim bana sorarsanız günlük işlerde otomatik, keyif için manuel tercih edilebilir:)
remzi bey ben aşırı uçlarda reno düşmanıyım. renonun araba olmasını kabul edemeyenlerdenim diyebilirim. sanırım bu yüzden beğenmediniz.
off senatöre küçükken nasılda imrenerek bakardım. o zamanlar pırıl pırıl geçerlerdi önümden. aracınızı güzel günlerde kazasız belasız kullanın inşallah. gerçekden keyif makinelerinden biridir.
remzi bey ben aşırı uçlarda reno düşmanıyım. renonun araba olmasını kabul edemeyenlerdenim diyebilirim. sanırım bu yüzden beğenmediniz.
renoları bende sevmem ama kısmet ondaymış zaten bizim aracımız değildi :)
off senatöre küçükken nasılda imrenerek bakardım. o zamanlar pırıl pırıl geçerlerdi önümden. aracınızı güzel günlerde kazasız belasız kullanın inşallah. gerçekden keyif makinelerinden biridir.
teşekkürler keyif verici oldukları doğru:) herkeze kazasız sürüşler
Forever MJJ
04-03-2010, 15:45
birebir fabrika ölçümlerinde tam devrinde vites değiştirmede belki manuel milisaniye fark atabilir AMA gerçek hayatda sen vitesi doğru devirde atana kadar ben sana SANİYE fark atarım.
sen kaç seferde en doğru deviri denk getirebilirsin? benim şanzımanım her seferinde en doğru devirde vites atar. üstelik senin yarı zamanında.
tabi göstermeden anlatılması zor ama bariz olarak şunu söyleyim. sen fabrika değerindeki yakıtı yaktığın zaman belki bana mili saniye fark atarsın.
ama sizede saygı duyuyorum sevdiğiniz birşeyin peşinden gidiyorsunuz. BİZİM GİBİ.
Gercek hahattan bahsettiginiz seyi anlamadim, ben gercek hayattan bahsediyorum...benimle cogu erkek yarismak istiyor ozellikle ben gaza basinca onlarda gaza geliyor, kafa tutuyorlar sonucta ben kazaniyorum...
Soylemek istedigim vites atmayi biliyorsan kimse yetisemez...;)
pro seviyedeki üretici ve kullanıcıların tamamına yakını debriyaj pedalı kullanılmayan sistemler yapıyorlar.ne kadar iyi vites değiştirirsen değiştir, bir şanzman robotunu her seferinde geçmen mümkün değil ;)
goker0051
04-03-2010, 20:29
valla otomatık spor olmaz felan demeyin S tuşuna basınca ne olduğunu bi görün
otomatik vites seven arkadaşlar! kaç bin devirde vites değişiyo 3000 bin dimi ,sport tuşuna basınca kaç?4000-4500 mü? 6000 devire hiç bi zaman geliyomu devir?
otomatik vites seven arkadaşlar! kaç bin devirde vites değişiyo 3000 bin dimi ,sport tuşuna basınca kaç?4000-4500 mü? 6000 devire hiç bi zaman geliyomu devir?
tiptronic moda alıp redline yapabiliyorum.6000 devire kadar yolu var.hoş araç 1200 cc.redlineından ne olacak ki onun:)
öğrenmek için soruyosan açıklayalım. otomatik vites redline ne aka felan diye düşünüyorsan
arabam otomatik. yerine göre 1000 devirde yerine göre 3500 devirde değişir. devir önemmliyse redline dediğiniz olay bir mahretse otomatikler manuellerden daha iyi redlina girer. otomatik vites araba manuel de kullanılabilir. istediğin gibi atarsın vitesini. eh bunu bir maharet sanıyorsanız tabi.
Vatandaş manuelle 1-2-3 diye sayana kadar ben aya varmış oluyorum. sizin dediğiniz yarış pistlerinde ve fabrika verilerinde geçerli. trafikte öyle olmuyor. araba kullanırken bana en çok işkence veren şey ışıklarda önümde düz vitesle kalkış yapmak. resmen işkence. ben basacam gaza akıp gideceğim kardeşim. ama öyle olmuyor ki, bas gaza dur, hoppa adam önde ikiye attı bas gaza gene dur hoppa, adam üçe attı, bas gaza gene dur 4e attı çekilir şey değil valla bunun adına zevk spor felan diyorlar.
-yanlış anlamayın ama kullanan birine denk gelmemişsin.yoksa manuel vitesi otamatik vitesle geçen olursa bi videoya falan çekmek lazım ,youtube da rekor kırar.yani demek istediğim ,savunduğunuz şey böyle bi şey bence..(bu topic oto.vites sevenler...olduğundan)yalnız kalabilirim belki ama stella nickli arkadaşta söylemiş..
öğrenmek için soruyosan açıklayalım. otomatik vites redline ne aka felan diye düşünüyorsan
arabam otomatik. yerine göre 1000 devirde yerine göre 3500 devirde değişir. devir önemmliyse redline dediğiniz olay bir mahretse otomatikler manuellerden daha iyi redlina girer. otomatik vites araba manuel de kullanılabilir. istediğin gibi atarsın vitesini. eh bunu bir maharet sanıyorsanız tabi.
üsteki mesaja için yazmıştım aslında ,arasında bir ilişki kuramadım,iki mesaj birbirinle örtüşmüyoda
Ve ayrıca,bunu kendi gözlerinizle görmek ve bu konudan vazgeçmek istiyosanız.bütün arabaların 0-100 hızlanma fabrika verilerine bakın manuel/otomatik ayrı ayrı sonra o rakamları buraya copy paste yapın herkes görsün.rahatlıyalım.konuyuda açıklığa kavuşturmuş olun.
chevypolat
05-03-2010, 03:46
Gercek hahattan bahsettiginiz seyi anlamadim, ben gercek hayattan bahsediyorum...benimle cogu erkek yarismak istiyor ozellikle ben gaza basinca onlarda gaza geliyor, kafa tutuyorlar sonucta ben kazaniyorum...
Soylemek istedigim vites atmayi biliyorsan kimse yetisemez...;)
sanırım gerçek hayatı okican anlatmış, vites atmayı bilsende sen genede otomatik bir erkekle yarışmanı tavsiye etmem. fena oluyorlar çünki.
sozberk bu konuda derneğin en hızlısıdır.
chevypolat
05-03-2010, 04:00
ah mertcim ahh. hadi biz manuelin ne yaptığını biliyoz konuşuyoruz. ya sen? Allah aşkına bi otomatik sür sonra gel bu soruyu sor.
bide dua et biz otomatikçiler böyle soru soranlara alışığız. başka yerde sorma sakın alay konusu olursun.
ben sana şöyle bir cevap vermek isterdim ama diğer arkadaşlar kızardı.
HADİ YA MOTORLAR 6000 DEVİRMİ ÇEVİRİYOR. BEN 4501 DEMEDİM BU GÜNE KADAR!!!
bak böle bir cevabı biz dernek üyeleri vermeyiz. ve hemen arkadaşlara nasıl olduğunu açıklarız.şöyle ki;
biz S tuşuna basınca araç 3500-4500 arası vites değiştirir. bu devir motorun tork eğrisinin en verimli olduğu bölgededir. bu tork bize serilik ve güç kazandırdığı gibi istersek ayağımızı tam gaz yaparak 6500-7500 devirlere rahatca çıkabiliriz. biz bu tam gaz işine roketleme deriz.
roketlediğimizde araç o an en uygun olan düşük vitese geçer ve "REDLİNE" da vites değiştirmeye başlar.
yani anlayacağın tabirle kesiciye girdiği anda vites atar.
şimdi şunu söyleyebilirsin. "ben kesiciye sokup havamı basarım, sen yapamassın"
bende derimki "yanlış biliyorsun, bende 3-2-1 yazan yerlere getiririm kolu ve kesiciye sokarım."
şunuda diyebilirsin "benim araba senden az yakar"
bende derimki "yanlış biliyorsun, benim yazılarımı oku" derim.
şakayla karışık cevapladım, umarım alınganlık olmaz. yoksa biz manuelcileri çok severiz.
chevypolat
05-03-2010, 04:07
bu arada fabrika değeri ve gerçek hayat arasındaki farkı, bazı arkadaşların anlamadığını görüyorum.
fabrika değerleri bir ölçüm değildir. en ideal zamanlarda/devirlerde/yollarda ve şartlarda yapılan teorik verilerdir. hesaplanmışlardır. zaten ne kadar profesyonel olursanız olun gerekli optimum noktaları insan olarak yakalamamız imkansızdır.
ama otomatik şanzıman insan değildir. insandan öte birşeydir. matrixdir. hata yapmaz, geç kalmaz.
yani gerçek hayatda aynı özellikdeki biri manuel diğeri otomatik şanzımanı yarıştırırsanız, otomatik araç kazanır iddasındayım.
üstelik bizim vites aralıklarımız manuelinkinden daha açık olduğu halde.
birde muhalif arkadaşlara bir tavsiye...
tork konvektörü nedir, ne işe yarar, isminin açılımı nedir öğrensinler...
chevypolat
05-03-2010, 04:09
bizim bi abi vardı, garibandı. 700 devri görmeden öldü. şimdi bisikleti kömürlükde yatıyor.
polatçım açıklamaların çok güzel. teşekkür ederim. valla senin açıklamalar olmasa ben ya kendimden ya arabamdan şüphe edeceğim. aceba bu arkadaşların dediği otomatik vites benim arbadaki değil mi? bir de şu gerçek hayatın fabrika verileriyle aynı olmadığını söylemişsin çok doğru. fabrika verilerine göre benim arabamın son hızı 178 km/saat. ama trafikte 10 yaşında olmasına rağmen 2 yolcu ve tam dolu bagajla 200 km yapıyor. işte gerçek hayat ve fabrika verisinin farkı.
Manuel arabalar tomatikleri kalkışta geçemez. çünkü manuel bir araba vites değişimi sırasında yavaşlıyor veya bir süre sabit hızda kalıyor. otomatikte böyle bir şey yok. gaza bastığınız sürece sürekli olarak ivmelenerek artan bir hız konusu. vitesler sorunsuzca tam zamanında değişir. yarış pistinde otomatik bir araç manuel tarafından geçilebilir. profesyone sürücülerin elinde. kesintili akan trafikte otomatik manuele toz yutturur. hele o sport tuşu yok mu? Buraya yazan arkadaşlar trafikte otomatik kullanıp denesin ondan sonra bakalım aynı şeyleri düşünecekler mi?
mantıklı güzel açıklamalar yapmışsınız ,Ama Manuel arabalar otomatikleri kalkışta geçemez DEMİŞSİNİZ. Bana çok mantıksız geldi ?
manuel araba geçemez dememek lazım ona bence.
aynı şartlarda aynı motor ve kondüsyondaki araçları kıyaslayabilmek lazım.
biri manuel biri otomatik olsa belki fabrika testinde manuel önce olur ama pratik hayatta genelde otomatik geçer diyebiliriz.
sebebi de bence manuel vites değişiminin pratikte her seferinde en kısa zamanda yapılamayacak olması.
Haklısın Oktay. Kastım aynı arabalar veya eşdeğer arabalar.
mantıklı güzel açıklamalar yapmışsınız ,Ama Manuel arabalar otomatikleri kalkışta geçemez DEMİŞSİNİZ. Bana çok mantıksız geldi ?
Denemesi bedava.
denemek lazım,forumda aynı araçları olan vitesleri auto/manuel 2 kişi illa vardır bi deneseler fena olmaz.(benım arac spor olduğundan otomatiği yok )o bakımdan ben deniyemem.
Ama bu yazdıklarım 3 yıllık otomatik deneyimlerimin sonucu. Otomatik vites arabalardaki seri değildir veya çok yakar inanışının sebebi bu. Hızlı kalkış yapmak istediğinde araba yakıtı içmeye başlar. Çok yakar. Tasarruf etmek istediğinde araba ağır kalır, arkadan korna sesleri gelir. Bu durum çok yakar ve seri değildir şeklindeki iki yanlış inanışa sebep olmuştur. Ama deneyimler sonucu konuşmak daha iyi. Örneğin bu forumda otomatik vites arabalarda motor freninin kullanılamayacağını iddia eden arkadaşlar bile çıktı. Her şeyden önce şunu bilmek lazım.4 ileri Otomatik bir arabada vitesler P-R-N-D-3-2-1 şeklinde sıralanır. Bu sıralamadaki 321 manuel viteslerdir. Motor freninden yararlanmak ve belli hızların üstüne çıkmamak için kullanılır. Aynı zamanda bu viteslerden yararlanarak arabanızı manuel olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin trafikte üçüncü viteste seyredebilirsiniz. Yavaşlayıp 1'e alabilirsiniz. Dik yokuşlardan frene basmadan hiçbir şey yapmadan arabanın kendi kendine inmesini, fren etkisiyle yola paletli bir araba gibi tutunmasını seyredebilirsiniz. ayrıca arkadaşlar yanımda otomatik vites kullnmamış biri otururken yolculuk bitip de aracı park konumuna aldığımda vites hareketlerine bakıp hayranlıkla bu olay uçak gibi diyor. Otomatik vites kolu her zaman daha estetik bir görünüme sahip.
otomatik viste manuelı geçer demek yanlıs bence madem oyle bir şey var neden yarış arabaları manuel...arabasını ıyı bılen max tork veren devrini iyi bilen bir sürücü otomatiği her türlü alır...
Bizim milleimiz zaten hep arabalarını iyi bilen f1 şoförlerinden oluşuyor. Zaten trafikteki manuel araç sayısı bunun göstergesi. Neredeyse tamamına yakını profesyonel F1 pilotu. Herkes kendini bir numaralı şoför sanıyor. Kimse sürücülüğüne laf kondurmuyor. Gerçek anlamda arba kullanmayı bilen kişi sayısı %30larda ama kimse burnundan kıl aldırmaz. Kırmızıda geçer iyi şofördür. Makas atar iyi şofördür. Yolun ortasında arabayı durdurur iyi şofördür. Alkollü araç kullanır, arabayı sarhoşken ondan daha güzel süren yoktur. Türkiye trafiğindeki keşmekeşin bir numaralı sorumlusu eğitimsiz şoförler iki numaralı sorumlusu da bunların kullandığı düz vites arabalardır. Otomatik vites konfor ve güven demektir. Mesela hiçbir oomatik araba debriyaja basacakken gaza basmak yüzünden kaza yapmaz. Otomatik vites arabaların şoförleri daha az yorulurlar yola daha iyi konsantre olurlar. Otomatik vites kullananlar sıkışık trafikte sabah işe giderken arabada kahvaltı yapabilirler. Ramazan ayında arabada iftarı yapabilirler. Bir eliyle direksiyonu tutarken yandaki arabının şoförüne kahvesini kolasını gösterebilirler. Kazak örebilirler.
Ayrıca otomatik arabalar masraflıdır. Masrafı da 10-15 yılda bir 20 liralık yağ değişimidir. Allahım bu ne ceplere zarar!
otomatik viste manuelı geçer demek yanlıs bence madem oyle bir şey var neden yarış arabaları manuel...arabasını ıyı bılen max tork veren devrini iyi bilen bir sürücü otomatiği her türlü alır...hangi yarış arabası manuel???
şu an f1,dtm, lemans gibi seriler ve wrc deki tüm araçlar otomatik türevi.
manuel olan tektük amerikan yarış serileri var.onlarda genelde oval pist yarışları.
chevypolat
06-03-2010, 00:57
başkan bak ne buldum. vaybe biz önceden görüşüyormuşuzda haberimiz yokmuş
QUOTE(chevypolat @ Nov 14 2007, 01:09 AM)
devir yüksekliğinde vitese geçmesinden kaynaklanıyor normal bir tutum ancak şanzımana zararlımı EVET.1500 devirde atman uzun vadede zararlı.daha yüksek devirlerde düşünme bile.beklemek en iyisi ama 1200 1100 devirlere düşmesi bile haraket etmen için yeter.yada 10 20 sn bekle gaz ver bırak rölanti hafif düşer tak d ye git.ben hafif yokuş aşağı olan evimin önünden bekleme sorunu yaşamıyorum.aracı salıyorum haraketi alınca d ye atıyorum.ama şanzıman soğukken 3000 3500 devri görüyo yolda.pedalı gıdıklayarak anca vites yükseltiyor.
arkadaşlar sitede genel bir otomatik düşmanlığı var kanımca.
ben 1 sene boyunca otomatik şanzıman tamircisine yardım ettim her fırsatda.
kullanmayı bilirseniz otomatik şanzıman kadar sorunsuz bişi yoktur.(robotize şanzımanları katmıyorum)
üstelik overdrive özelliği uzun yolda düz şanzımandan daha az yaktırır.ama tabi kullanmasını bilene.zorlamayın, kurcalamayın, herşeyi yerinde ve zamanında yapın, ufak balata değişimi haricinde torununuza kadar sorunsuz gider.
şanzıman ellenmeyi sevmez helede giderken.
kışın buz veya kar üstünde iken snow u seçin düz vitesden daha iyi kalktığınızı hatta daha güzel ilerlediğinizi farkedeceksniz.
rampada gerekli görüyorsanız sportu seçin daha iyi çıktığını ve devirlendiğini farkedeceksiniz.ancak zamanımızda yakıt değeri önemli olduğundan ben sportu kullanmıyorum,2500 devire getirip kendi haline bırakıyorum.
SAKIN AMA SAKIN DURMADAN PARK A ALMAYIN. MOTOR DEVİRLİ İKEN VİTESE ATMAYIN.YOLDA GİDERKEN KOLLA OYNAMAYIN SONRADA UNUTUN TAMİRCİSİNİ.
merhaba benım aracımda f kasa otomatık.aracımdan memnunum yalnız ben trfıkte çok beklediğimde,kırmızı ışıkta aracı D den N ne getırıyorum boşuna yakıt gıtmesın dıye.ben arabayı alalı 2.5 ay oldu ilk kez otomatık kullanıyorum.ama bazı püf noktalarını öğrenmek istiyorum.mesela sizin aracınız nasuıl yakıyor blmem ama benımkı çok yakıyor bana göre şehir içi 12.5 ltfalan yakıyor.bende aracı kullanma tarzımı değiştiriyorum ama en sağlıklı kullanım için neler yapmam gerekir???
TEŞEKKÜRLER.
bu arada bu yazıyı arabayı ilk aldığım vakitlerde üye olduğum başka bi forumdan buldum. vay be başkan, sen bu forumda benim en eski tanıdığımmışsın.
chevypolat
06-03-2010, 01:00
aslında otomatik ile ilgili bir yazım vardı bulamadım. yeni başdan yazmaya çalışayım. bazı yerlerini eski yazılarımdan alıntı yapacağım.
işte bu dernekdeki ilk yazım.
chevypolat´isimli üyeden Alıntı
aslında otomatik normal kullanım için yapılmıştır ancak sektörde gelişen spor otomobil akımı o zamanki otomatik manuel arasındaki güç kaybı yüzdesi fazla olduğundan manueli tercih etmiş ve zamanla ekonomik araçlarında öne çıkarılması manueli otomatiğin önüne geçirmiştir.
ancak gelişen teknolojiler aradaki farkları minimuma indirmiştir. özellikle yeni çıkan robotize şanzımanlar sayesinde düz şanzımanı beyin ve havalı pistonların kontrol etmesi ile güç kaybı yaşamadan daha ekonomik sürüşler yapılabiliyor. gerçi bu sistemler ilk çıktığında baya problem çıkardı ama şimdi pek sorun çıkarmıyorlar.
otomatik şanzımanın tamirinin ve parçasının pahalı olmasının tek nedeni sorunsuz ve problem çıkarmamasından kaynaklanır.
yani otomatikçi usta iş beklerse açlıkdan ölür, parçacı stok yaparsa zor satar. zamanla ustaları azalmış, olan ustalarda az gelen işe çok para istemiş, parça getirenler stoklarını azaltmış, ama kar oranlarını yükseltmiş olmasından dolayı otomatikler iyice gözden düşmüştür.
liseden sonra askerliği beklerken 1 yıl boyunca otomatik şanzıman tamircisi angaralı memet ustanın yanında para almadan çalıştım. ve 1 yıl boyunca sadece 1 adet otomatik şanzıman tamire geldi. oda mazda 626. bide ustaların yaktığı mazot çok para. yani memet usta ayık kafa iş yapamazdı efesin haftalık üretimine el koymadan elini işe süremezdi. tabi maliyet yüksek olunca işçilikde yüksek olucak.
otomatik sadece ellenmeyi sevmez. fazla kurcalamayın yeter. durmadan parka almak, veya motor devirli iken vitese takmak en büyük düşmanıdır. yağını değiştirmenizden hariç hiçbir masrafı yoktur. ne baskı-balata ne sekromenç bu özellikleride onu uzun vadede daha ekonomik yapar. rahatlığıda cabası.
kullanırken d321 yapacağınıza roketi kullanın, rokete bayılır bu şanzımanlar. heleki devrinide buldumu manueller hakgetire.
karda kış konumuna getirin 2.vitesle kalksın ve ağır devirle tekerleklere fazla tork vermeden, patiye düşmeden. manuelde bile zor ayarlıyacağınız bir durumdur.
herşeye rağmen otomatik iyidir. sadece iyi tanınmamıştır.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net