Orijinalini görmek için tıklayınız : vitesi uygun devirde artırmak veya düşümek ?
arkadaşlar 2005 opel corsa 1.4 enjoy model arabam var. detaya inince kafam karıştı .sorularım:
* 1.vites kalkış dışında hangi devir ve durumda kullanılır?
* 2.vitesle giderken yavaşladık ve devrin 1000 civarı olduğunu düşünürsek araba yavaşladı ama durmadı.işte bu anda 2.vitesle devam mı edelim yoksa 1.vitese düşüpte mi devam edelim.
*herkes bişeyler söylüyor.tam olarak hangi devirlerde vites artıralım vaya düşürelim.düz yol?yokuş?meyilli yollarda?
tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum.
erberk kardeşimiz güzel bir konuya deginmiş arkadaşlar bende zafira 2001 model araba kullanıyorum hangi devirde araba kullanmak iyi olur ne zaman vites değiştirmeliyiz 2. viteste iken hızımız yavaşlayınca 1000 devirde iken araba 2. viteste kalkış yapmalımıyız. bilen arkadaşlar varsa cevaplarını bekliyoruz teşekürler
OpeLim44
02-02-2009, 00:10
Ben 1.vitesi genelde kalkıslar veya araba tam durmadan kullanmıyorum arabanın devrı dusse bıle(2.vitesteyken) debrıyaja basıyorum ve biraz gaza yuklnıyorum devır aldıgı zman yavas yavas cekıyorum debrıyajdan ayagımı... Yaptıgım dogru bişeymi onuda bilmiyorm:)
irmscher1907
02-02-2009, 00:13
Ben 1.vitesi genelde kalkıslar veya araba tam durmadan kullanmıyorum arabanın devrı dusse bıle(2.vitesteyken) debrıyaja basıyorum ve biraz gaza yuklnıyorum devır aldıgı zman yavas yavas cekıyorum debrıyajdan ayagımı... Yaptıgım dogru bişeymi onuda bilmiyorm:)
mantık olarak doğru yokuş vs olursa mecburen 1 e tabikide
Yokuşta hiç 1.vitese ihtiyacım olmadı saolsun tork :D. Bende 1.vitesi tam durmadan kullanmıyorum aynı şekilde debriyaj ile devam 2de.
Bence de dik yokuşlarda araç herhangi bir sebepten 2. viteste yığılmışsa 1. vitese alınmalı. Onun haricinde 1. vites kalkış vitesidir.
Hangi devirde vites değiştireceğiniz sizin sürüş özelliklerinizle alakalı, performanslı kullanacaksanız maksimum torku elde ettiğiniz devir veya fazlasında kullanmalısınız. ekonomik kullanmak istiyorsanız 3000 deviri geçirmeden vites değişmeniz gerekmektedir.
ekremcan
02-02-2009, 18:05
1000 devir gibi düştüyse tatlıca bi birinci vitesi denerim girerse bir girmezse ikiyle devam...
Arkadaşlar ideal ve en ekonomik vites değiştirme devri 2750 devirdir.
tunerrus
03-02-2009, 18:48
1 e tamamen durmadan pek almamaya çalışıyorum. Zaten motorun sesinden ne yapmak gerektiği anlaşılıyor. bende birşeyi merak ediyorum tamam 3000 devir civarında vites değiştiriyorum 3000i pek geçmiyorum ama bu 3000 e ne kadar sürede çıktığımız yakıtı çok etkilermi seri bi şekilde sürekli 3000 devirde vites değiştirerek hızlanmayla daha sakin yine 3000 devirde değiştirerek hızlanma arasında tabiki fark olur ama çok yüksek tüketim farkı olurmu.
BLaCk_VeCTRa-67
04-02-2009, 13:10
arkadaş devir konusu gerçekten çok önemli ben sürekli yüksek devirlerde kullanıyorum acayip benzini emiyor ya çok dikkate alıncak önemli bi konu bence ;)
motoru dinlemek lazım bence rahat kalktığını hissedersiniz yoksa düşürmek gereklidir fakat opel bazen 2. vitesle yediği kalkışı bazen yemiyor 1.vitese de geçmiyo zaten:D
Kozmetik42
04-02-2009, 19:04
vebin arac 1 de cok bagırıyo 6 vites olun ca tabi haliy
tamamen kullandığınız aracın vites oranlarına ve motor hacmine bağlı olarak değişkendir.
3000 devir vites değişimi için çoğu araçta idealdir.- benzinli-
1.vites kalkış için tasarlanmış dişli oranına sahiptir.
2 ve 3. vitesler ara hızlanma vitesleri olarak kullanılır
4.vites maksimum hızlanma vitesidir ( en iyi verime sahiptir )
5.vites ise(5 vitesli modeller için - genel olarak son vites diyelim ) ekonomi vitesidir. 4.vitesten çok da fazla fark yaratacak hıza ulaşamazsınız ancak büyük dişli oranı sebebiyle motor devrini rahatlatarak yakıt sarfiyatını azaltır.
yakıt ekonomisi için ( şanzumanda ) yapılması gerekenler;
-kalkıştan sonra 2500 devir civarında 2. vitese geçilmeli
-vites değişimi seri yapılmamalı
-gaz pedalına ani tepkiler verilerek konum değişikliği yapılmamalı
-araç boş viteste kullanılmamalı ( yokuş aşağı vs )
tamamen kullandığınız aracın vites oranlarına ve motor hacmine bağlı olarak değişkendir.
5.vites ise(5 vitesli modeller için - genel olarak son vites diyelim ) ekonomi vitesidir. 4.vitesten çok da fazla fark yaratacak hıza ulaşamazsınız ancak büyük dişli oranı sebebiyle motor devrini rahatlatarak yakıt sarfiyatını azaltır.
:good::good::good::good::good::good:
Kozmetik42
07-02-2009, 21:51
ewt paylaşımın icin sagul
araba yürüyorsa 1.vitese geçmem albea hariç :)
benim kafam bozuk olunca vallahi 6 binden atıyorum 2 ye..zaten
6 binde de 50km hıza ulasıyor onun için şehir içinde kafam bozuk
olunca 2.vitesi kullanmıyorum:D
birde şu öneriyi sunmak istiyorum size..2.vites 1000 devire geldiyse aracınız ve gaza hafifce dokundugunuzda araba tıkanıyor ise..yani onu çok rahat bir şekilde hissedersiniz sanki bogulur gibi olur ama stop etmeden devam eder bu durum oldugunda kesinlikle 1.vitese alın biraz devir yükseldikden sonra 2.vitese atın..çünkü baskı balatadan yiyor ve çabuk bitmesine neden oluyor..1000 devir ve altı ölü bir devirdir..2.vitesde araba oldukça zorlanır..gurgırr tarzı sadece sizin araba içerisinde duyabileceginiz bir ses yapar motor zorlanma sesi..turbolu araçlarda 2300 den sonra turbo doldugu için araç kendisini ancak bulur..benzinli araçlarda da bir nevi aynı şekildedir..arabayı vites zorlayışınızda baskı balatanın eridigini unutmayın..bu aynı şekilde 6 devirde vites atmak ani kalkışlar , pati çekmek vs gibi herşey baskı balataya zarar veriri
Gerçekte önemli bir konu bu bencede benim de şöyle bir sorum var aracaı sürekli yüksek vitesle yada düşük devir ile kullanmak bir sıkıntı yaratırmı ne dersiniz?
araç çok yavaşladığında 1. vitese geçmeyi deniyorum. geçmiyorsa zorlamıyorum ve 2 de devam.. geçiyorsa 1 e atarım..
opel corsa var bende.. ve zaten durma noktasına gelmeden 1 e geçmiyor..
opel 1. vitesi pek sevmiyor ve sanırım bir bildiği var...
1. vitesi kalkış ve yokuş yukarı haricinde zaten atmakta zorlanıyorsunuz..
kahramantürk55
18-02-2009, 22:28
benim iyice kafam karıştı aracın kullanma kılavuzunu okuyorum aracı yüksek viteste kullanmamı 50 km hızdan sonra 5,vitese geçmem gerektiğini hatırladığım kadarıyla yazıyordu.ama eski şöförler 50 km hızda 3.viteisi kullanmamı istiyorlar.birde arabayı çok devirsiz kullanıyormuşum,şimdi 2500 devirde şehir içinde bi araç nasılkullanılır herhalde 1,viteste gitmem gerekir,e ozamanda araç bağırıyor kullanma kılavuzu mümkün olduğu kadar motor sesini çıkartmamam gerektiğini vurguluyor.bu işin en doğrusu nedir.saygılar.
abi ne 50 den sonra 5. vitesi ya!!
olurmu hiç öyle sende balata filan kalmamıstır o zaman..
üstelik öyle araba sürersen zevk alamassın ki..
hiç değilse biraz arrtır devirleri..
kahramantürk55
18-02-2009, 22:37
abi ne 50 den sonra 5. vitesi ya!!
olurmu hiç öyle sende balata filan kalmamıstır o zaman..
üstelik öyle araba sürersen zevk alamassın ki..
hiç değilse biraz arrtır devirleri..
aynen balata sıfır hocam pzartesi yenilicez:confused: de peki şehir içi 2000 motor bi araç 2500 devirde kullanılırmı hadi 2,vitesde neysede ama süreklide 2, vts de kullanılmazya az gaza dokundumu jet gibi şaşırdım hocam.
abicim o zaman sen de biraz fazla vites değiştireceksin..
mesela 1.vites bagırtma 2.vites bagırtma hemen 3 e tak..
yavaslaman gerektiğinde tekrar 2 ve 3..
bknz:babam
ama eger agresif kullanmak hosuna gidiyosa 2 den şaşma derim,
2.vitesin senin aracda 105 e kadar yolu var..hiç gerek kalmaz diğerlerine:D
bknz:ben
beyaz guvercin
21-02-2009, 23:36
3000 devir ideal çokta düşük devirde kullanmamak lazım motor sağırlaşır ve kurum oluşmaya başlar
Teşekkürler herkese gerekli bir çok bilgi yazmışlar.
bilgiler ve konu cok güzel
teşekkürler...
valla herkesin söylediğinde doğruluk payı var bende astra G 1.6 twinport war şehirdeki kasisler çok yüksek ve bende arabanın kurba gibi zıplamasından nefret ediyorum o yüzden cok yawaş giriyorum kasislerden ön teker geçerken 1e almayı deniyorum geçmiosa boşta bekliorum arka tekerde geçince devir iyice düşüyo 1e alıp tekrar bi kalkış yapar gibi kalkıyorum durmasada çok çok yawaşlamış oluyo yani ama genel olarak devire kulak verince motor sesinden belli ediyo devirini vites istediğini onu dinlemek en iyisi sanırım
maivuslat
23-02-2009, 16:34
çok güzel paylaşımlar eksik olmayın
Genelde araçlar 3000 devirden sonra hafif sıçmara yapar (Benzinli-Turbodizel) yani sizi koltuğa hafifiten yapıştırır tam bu noktada motorun o viteste en son kat edeceği hıza ulaşmaya çalıştığını anlıyabilirsiniz.Bu noktadan sonra araç bi kat daha fazladan yakıt tüketir yüksek devirlerde araç kullanmak seri bir sürüş imkanı sağlar fakat tüketimde bi o kadar artar.
- Düzenli bir sürüş için motorun sesine göre devir saatinde çok yüksek devirleri görmeden vites değiştirilmeli.Buna örnek standar 3000 devir diyebiliriz.
- Eyimli yollarda yumşak eğimlerde gaz kesilip 2 viteste devir 2-3bin arasında ise 0.0 anlık tüketimle yakıttan tasarruf sağlanabilir.Uzun ve dik yokuşlardan inerken aynı şekilde 3 viteste yine devir saati 2-3 bin arasında araç kendi motor devrinde sıfır tüketimle sürüş sağlanabilir burda önemli olan doğru vitesle inmek hızınız yüksek ve yokuşa hızlı bir giriş yatıysanız 4 vitestede 0.0 anlık tüketim sağlanabilir bunu hıza göre devir saatinden 2-3bini takip ederek oranlıyabilirsiniz.
- 1 vites kalkış vitesi olduğu en kısıra sürede 2 vitesle yola devam edilmelidir.Eski şöförlerin tabiri ile Lastikler 2 tur attıktan sonra 2.vitese geçilmeli buda hemen hemen 2000 küsürlü devirler arasına denk gelir.
mertkan67
24-02-2009, 22:10
katılıyorum....:)
kemal erim
02-03-2009, 00:40
Sağolun, gerekli bilgiler.
Birol arkadaşımıza bende katılıyorum
kolay gelsin arkadaşlar..
araçlar için ideal sürüş devri devir oranının yarısı civarıdır (7 binse 3500 civarı) çünkü
alt devirlerde araç yakıtı yakmadan atar ve motor içir zararlıdır (motorun kurum kaplanması ve sağırlaşması gibi..) ama şoför için az para anlamındadır..
üst devirlere çıktıkça yakıtı daha iyi ve verimli yakar ve motor için faydalıdır ömrünü uzatır ama sarfiyat artar..
devir değişmeleri ani olursa araca zarar verir onun dışında zaten sona geldiğinde devir kesici devreye giriyor..
yani kısaca düşük devirlerde aracı kullanırsanız yakıttan kar edersiniz ama araç ömründen zararınız olur..
yüksek devirlerde kullanırsanız sanılanın aksine araç için iyi olur ama cebininiz için kötü olur..
orta devirlerde gezinmek en ideali gözüküyor..
herşeyin ortası...
Arkadaşlar,herşeyden önce motorun sesi önemli.vites değişim oranları aracın motor ve yakıt'ına göre değişkenlik gösterir.Esas olan düşük devirde aracıboğmamak,titretmemek.Yüksek devirde bağırttırıp aşırı yakıt harcatmadan vites değiştirmek.aracımızın vites değişimini çabuk ve yumuşak yapmamız,debriyajı sadece değişimlerde kullanmamız aracın sağlığı açısından doğrudur. vites değiştirmemek için yarım debriyaj yapmak ;baskı ve balataya zarar verir.
vectra1.6
05-03-2009, 16:36
bir çok arkadaşımızın verdiği bilgiler güzel paylaşım. şunuda hatırlatmak isterim aracı teknik verilerine göre kullanın. 2.0 ile 1.6 araçın devirler arası hızlanması farklıdır. mesala 2100 devirde 2.0 olan bir araç 5. viteste iken 90-100 km arası hız yaparken 1.6 araçlar ise 2400 veya 2500 devirde 90 ile gitmektedir. yani devirli araba diye tabir edilen arabalardır. arkadaşın 85 model bmw 1.6 arabası ile 2500 devirde giderken araç 110 km yapıyordu. benzinli arabalarda vites değişim aralığı haricinde sakin kullanım seyri 2000-2500 devir arasıdır. yokuş çıkarken genel mantık hızı değil devri sabit tutmaktır denilir.
titreme olayında ise eğer titreme uzun sürecek gibi ise hemen bir alt vitese geçilir. 2-3 metre içinde toparlar ise gerek yoktur ve yumuşak pedal uygulanmalıdır. tabi bu anlatılan sıkışık bir durum yok ise yakıt ve baskı balata tasarrufu içindir.
darkmoon
06-03-2009, 12:47
onno ustanın bir yazısında yazdığı şudur
en ideal vites geçiş aralığı ekonomik kullanımda 2-3 bin devir performanslı kullanımda 3-4 bin arasıdır bu hem araç için sağlıklıdır hem kullanıcı için nedneide az yakar cebinizde daha fazla benzin parası kalır..
yazılanlardan şu sonuç çıkıyor: 3000 civarı gezin, ileri geri fazla açılmadan:)
araçlar için ideal sürüş devri devir oranının yarısı civarıdır (7 binse 3500 civarı) çünkü
alt devirlerde araç yakıtı yakmadan atar ve motor içir zararlıdır (motorun kurum kaplanması ve sağırlaşması gibi..) ama şoför için az para anlamındadır..
üst devirlere çıktıkça yakıtı daha iyi ve verimli yakar ve motor için faydalıdır ömrünü uzatır ama sarfiyat artar...
Ben bu yoruma kesinlikle katılmıyorum. nedenini de söyleyim hemen, yeni teknoloji araçlar kullanıyoruz ve aracın egsozundaki yanmamış yakıt sürekli konrol ediliyor. yani düşük devirde aracın benzini yakmadan atması gibi bir durum söz konusu değil. eğer yakamıyorsa yakıtı kısar zaten araba, bilemediniz o yakıtı geri motora döndürür yakmak için.
ayrıca devir arttıkça emme ve egsoz zamanları birbirine yaklaşır ve çok üst devirlerde yakıt kaybı yaşanır. bu nedenle önemli mümkün olan düşük devirlerde kullanmaktır.
"En az yaktığı devir max. torku verdiği devirdir" söylemi de hatalıdır. en yaktığı devir yol koşulları için yeterli torkun üretildiği devirdir. yani düz yolda gidiyorsanız aracın 2500 devirdeki torku da o yol için yeterlidir. araç max. torku üretsin diye 4. vitese atıp 4200 devire çıkmak saçma olur! deneyin görün hangisi daha az yakıyor...
yola çıkın ve deneyin, en geç 70 e geldiğinizde (ki 1.6 araçlar için bu 60 olabilir) 5. vitese atın, bakın bakalım aracın yakıtı ne görünüyor? benim aracım 1.4lt LPG li ve km başına 11kuruş yakıyorum ortalama. 1 vitesi sadece kalkışta kullanırım. normalde 70 de 5. vitese atarım (yol durumuna bağlı olarak 50-80 arası bir hızda) ve 90a kadar hızlanıp hızımı sabitlerim. benim 1.4 LPG li arabam çekiyorsa 1.6 astraların çekmeme gibi bir sorunu olamaz bence.
yokuş aşağı bir yere park ettiysem arabayı kaldırırken boşa alırım araba biraz hızlanınca da 3e takar devam ederim. gayet de güzel gidiyor valla...
Sonuçta hiç birimiz ralli yapmıyoruz, gideceğimiz yere daha ucuza gitmeye çalışıyoruz. Performans kullanımı ayrı bir konudur, sanıyorum ki 1 depo bedava benzin versem bu forumdaki her üye performanslı araba kullanabilir. Gaz pedalını döşemeye yaslamak çok da zor bir iş olmasa gerek. Gelgelelim yakıt parası cebimizden çıkıyor ve çoğumuz için ekonomi öncelik. 2 viteste 105 yapabilmek için benzin parasının cepten çıkmıyor olması lazım...
mustym35
04-04-2009, 13:19
arac durmadigi surece 1. vitese takmaya gerek yok bence 1. vites araca ilk hareketi veren vites
"En az yaktığı devir max. torku verdiği devirdir" söylemi de hatalıdır. en yaktığı devir yol koşulları için yeterli torkun üretildiği devirdir. yani düz yolda gidiyorsanız aracın 2500 devirdeki torku da o yol için yeterlidir. araç max. torku üretsin diye 4. vitese atıp 4200 devire çıkmak saçma olur! deneyin görün hangisi daha az yakıyor...
buğra abi ben bu cümleye katılmıyorum.
evet,arac max tork üretsin diye,4.vitese gecip 4200 lere cıkmak sacma olur,ama bunuda kimse yapmaz zaten.aracın en az yaktığı devir,max torkun verildiği devirdir.
çünkü az yakacam diye 4 e atıp 50-60 larla giderseniz,arac az yakmaz,aksine artar bu oran.örneğin,bizim araba max torkunu 1750 dv dk veriyor,ve aracın en rahat,ve en az yaktığı devir budur..bu devirin altına düştüğümüzde,aracın yakıtı azda olsa artıyor..
.:Rivendell:.
04-04-2009, 19:32
dizellerde ara hızlanmalarda veya yavaşladıktan sonra hızlanırken devir rolanti devrine yakınsa ve tam gaz hızlınmaya çalışıyorsak mazot pompasına aşırı yüklenildiği için zarar verdiğini okumuştum,ben 1000-1150 devire kadar düşürüyorsam deviri mütlaka vites düşürmeye özen gösteriyorum (ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum)
Ben bu yoruma kesinlikle katılmıyorum. nedenini de söyleyim hemen, yeni teknoloji araçlar kullanıyoruz ve aracın egsozundaki yanmamış yakıt sürekli konrol ediliyor. yani düşük devirde aracın benzini yakmadan atması gibi bir durum söz konusu değil. eğer yakamıyorsa yakıtı kısar zaten araba, bilemediniz o yakıtı geri motora döndürür yakmak için.
ayrıca devir arttıkça emme ve egsoz zamanları birbirine yaklaşır ve çok üst devirlerde yakıt kaybı yaşanır. bu nedenle önemli mümkün olan düşük devirlerde kullanmaktır.
yola çıkın ve deneyin, en geç 70 e geldiğinizde (ki 1.6 araçlar için bu 60 olabilir) 5. vitese atın, bakın bakalım aracın yakıtı ne görünüyor? benim aracım 1.4lt LPG li ve km başına 11kuruş yakıyorum ortalama. 1 vitesi sadece kalkışta kullanırım. normalde 70 de 5. vitese atarım (yol durumuna bağlı olarak 50-80 arası bir hızda) ve 90a kadar hızlanıp hızımı sabitlerim. benim 1.4 LPG li arabam çekiyorsa 1.6 astraların çekmeme gibi bir sorunu olamaz bence.
yokuş aşağı bir yere park ettiysem arabayı kaldırırken boşa alırım araba biraz hızlanınca da 3e takar devam ederim. gayet de güzel gidiyor valla...
Sonuçta hiç birimiz ralli yapmıyoruz, gideceğimiz yere daha ucuza gitmeye çalışıyoruz. Performans kullanımı ayrı bir konudur, sanıyorum ki 1 depo bedava benzin versem bu forumdaki her üye performanslı araba kullanabilir. Gaz pedalını döşemeye yaslamak çok da zor bir iş olmasa gerek. Gelgelelim yakıt parası cebimizden çıkıyor ve çoğumuz için ekonomi öncelik. 2 viteste 105 yapabilmek için benzin parasının cepten çıkmıyor olması lazım...
kardeş saolasın ama ben başlığı araç için mi? yoksa sürücü için mi? diye ayırmıştım..
arkadaşların genelde yorumu sürücünün lehine olanlar yani masrafsız çözüm..
şunu belirteyim düşük devirlerede araç kullandığınız zaman aracın bunu belirleyip yakılmadan atılan benzini tekrar yaktığına dair bi sistem görmedim.. ya da bunu engelleyecek.. çünkü siz düşük devirde ısrar ettikçe araç berzini yakmadan atmak zorundadır..
araç ömrü açısından devir göstergesinin yarısı oranında, ki şirketler devir saatinin tam karşılığı ölçü kullanmıyorlar (max devri 6500 ya da 7200 devir göstergesi yok) orta devirde gezinmelerin ARAÇ için ideal olduğunu biliyorum..
paylaşım için teşekkürler..
| | bK | |
06-04-2009, 19:54
Kalkış dışında 1'de arabayı kullanmak motora zarar verir diye biliyorum,belkide yanlıştır.
Vites'in devrinide arabanın sesine göre ayarlayabilirsiniz,ben böyle ayarlıyorum..:D
valla ben safranboluda sehiriçinde 3 bile zor takıyorum haldır haldır gıdıyoruz diye 1 - 2 devam :D
piskopos07
18-04-2009, 17:40
güzel bi paylaşım teşekürker
Yolların durumu,trafik,yayalar ve top peşinde koşan çocuklar göz önüne alındığında şehir içinde 3000 devirde araba kullanmak biraz zor.heleki İstanbul,Ankara gibi şehirlerde...
goker0051
20-04-2009, 12:23
dizellerde ara hızlanmalarda veya yavaşladıktan sonra hızlanırken devir rolanti devrine yakınsa ve tam gaz hızlınmaya çalışıyorsak mazot pompasına aşırı yüklenildiği için zarar verdiğini okumuştum,ben 1000-1150 devire kadar düşürüyorsam deviri mütlaka vites düşürmeye özen gösteriyorum (ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum)
arkadaşlar benimde sormak istediğim soru şu,
mesela 3. viteste normal devrinde ilerliyorum fakat yavaşlamam gerekti ve devir saati 1000'e kadar indi (aracım 2,0 olduğu için bu devirde rahat toparlıyor) bu durumda vites küçültmek mi lazım yoksa aynı viteste devam etmek mi gerekir? ve bu tarz kullanımın araca zararı ve yakıt tüketimine etkisi nedir?
böyle durumlarda vites kuçültmenizi tavsiye ederim..
arac hem daha cok yakar,hemde baskı balatandan yer..
powerbaSS!!
20-04-2009, 13:25
1. vites olsun 2. vites olsun az yaksız düsüncesiyle asla 2bin altında vites değistirmem genellikle 4 bin üstü ama sehir içinde genellikle 2500-3000
yasinunal
12-05-2009, 00:58
arkadaşlar bişey söleyecem bu alt devirlerde kullanan arkadaşlara hem çok yakar hemde baskı balatadan yer demişsiniz
1- fazla yakar buna katılıyorum
2- baskı balatadan yer buna katılmıyorum çünkü debriyaja yarım basılmadığı taktirde baskı balata volan a tam yapıştığı tam kavradığı için kaçırma durumu olmaz (baskı balatası bitmiş olanlar hariç) yani siz debriyaj pedalına dokunmadığınız taktirde aşınma olmaz asıl aşınma ilk kalkışlarda aşırı gaz vermeden ve debriyaj pedalına uzun süre basılmasından kaynaklanır diye biliyorum doğrusu sanırsam bu yanlışım varsa düzeltiniz
chevypolat
12-05-2009, 03:34
ortalık karışık.
profesyonel bir yazı yazmak lazım gelir ayrı bir konu açarak.
ksert007
21-05-2009, 03:28
1.6 astra var 3000 devirden sonra motoru dinliyorsanız hissediyorsanız bi üst vitese geç diyor. alt vitese de 1500-2000 altı olunca iniyorum. 5. vitese 80 den sonra geçiyorum ama o sırada devir 3000 civarı zaten.
1. vitese gelince tümseklerden geçerken çok yavaşlayıp 2 den 1 e alıyorum sonra yine 2. ye atıyorum. yok 2 ile geçmek isterseniz gaza fazla basıp debriyajıda yarım kullanmanız gerekir. (birden kaldırınca ki araç zıplar mecburen yavaş yavaş bırakcaksnız ) ben ce mantık olarak da debriyajı yarım kullanacağına tam basıp tam kavrat volan'a öyle visteslerini değiştir.
ya şimdi ben ev ile okul arasında genellikle 2.vitesle gidip geliyporum 3.vitese geçecek tarafik açıklığı pek olmuyor.genellikle de 2000 ile 3000 devir arasında 2.vitesde kullanıyorum.2500 geçince ayagımı gazdan çekiyorum.3 e atsam biliyorum 10 m sonra araç devirden düşecek trafik ve ışıklardan dolayı.Şimdi ben aracı nasıl kullanacam.Sürekli 2. vitesde gitmek araca zarar verir mi.Bu hafta sonu tem e çıktımda aracım 5.vitesi gördü yoksa paslanacaktı valla:((
murti2001
10-07-2009, 21:17
benzinli araçlarda 3000 devir geçilmemeli,dizel araçlarda da 3000 devirin altına düşülmemelidir...
farukcagsak
11-07-2009, 15:56
arkadaşlar 2005 opel corsa 1.4 enjoy model arabam var. detaya inince kafam karıştı .sorularım:
* 1.vites kalkış dışında hangi devir ve durumda kullanılır?
* 2.vitesle giderken yavaşladık ve devrin 1000 civarı olduğunu düşünürsek araba yavaşladı ama durmadı.işte bu anda 2.vitesle devam mı edelim yoksa 1.vitese düşüpte mi devam edelim.
*herkes bişeyler söylüyor.tam olarak hangi devirlerde vites artıralım vaya düşürelim.düz yol?yokuş?meyilli yollarda?
tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum.
arabnın yuk ve yol durumuna baglıdır bu soyledikleriniz hafif rampa assagı yada duzse gaza abanmadan 2 ile devam edersin ama onun rampa ise tabii ki 1, vitese uygun hıza dusup 1 e cekip devam edersin.
vites konusunda da sizin aracınızn motoru 4000 rpm - 5600rpm arasında en guclu calıstıgı devirlerdir yuklu dik rampa cıkısalarında yada hızlı kalkıs yapmak istediginizde aracı bu devir aralıgında tutmaya bakın en yuksek tork degerini 4000 rmpde uretiyor vites gecislerinde 4000 altına dusmeden yaparsanız ivmelenmesine rahatca devam eder...
farukcagsak
11-07-2009, 16:06
arkadaşlar bişey söleyecem bu alt devirlerde kullanan arkadaşlara hem çok yakar hemde baskı balatadan yer demişsiniz
1- fazla yakar buna katılıyorum
2- baskı balatadan yer buna katılmıyorum çünkü debriyaja yarım basılmadığı taktirde baskı balata volan a tam yapıştığı tam kavradığı için kaçırma durumu olmaz (baskı balatası bitmiş olanlar hariç) yani siz debriyaj pedalına dokunmadığınız taktirde aşınma olmaz asıl aşınma ilk kalkışlarda aşırı gaz vermeden ve debriyaj pedalına uzun süre basılmasından kaynaklanır diye biliyorum doğrusu sanırsam bu yanlışım varsa düzeltiniz
baskı balatayı dusuk devirde vites degiştirmek yarım debriyaj kullanılmadıkca etkilemez ama dusuk devirde vites degistirenler motor toparlansın diye bi muddet ayagını debriyajda tutacagından baskı balatayı sıyırtacaktır burda onemli olan debriyaja yarım basılıp basılmadıgıdır devirle alakası yok.
aracı dusuk devirlerde kullanmak motoru zorlyacaktır motorunuzun bi çok aksamına zarar verisizniz soyle diyelim arabayı 2. viteste kullanmanız gereken bi yerde 3. viteste kullanıyorsanız elinizde 2 poset tasıyacakken 3 poset tasımaya calısıyormus gibi olur motora fazladan yuk bindirir umarım anlatabilmişimdir..
karazindan
23-07-2009, 02:07
Bizde devir saati yok 2. vitesle 30 km ile düz yolda giderken motor bağırırsa 3 e atıyorum bitiyor iş ;)
Ben de ikinci viteste giderken yavaşladıktan sonra tekrar hızlanmaya çalıştığımda araç titreme yapıyor. yapmaması için gaza yumuşak basmam gerekiyor ama araç bu seferde çok yavaş hızlanıyor yani hantal kalıyor. birinci vitese de her zaman geçmiyor. ne yapmam gerekir. arabanın balatasında mı sorun var acaba. sizde de böle kolayca titreme yapıyor mu böyle?
karazindan
05-08-2009, 00:17
birinci vitese de her zaman geçmiyor. ne yapmam gerekir. arabanın balatasında mı sorun var acaba. sizde de böle kolayca titreme yapıyor mu böyle?
10 km nin altına inmeden geçmiyor geçmezse aragaz ver hafif 1 e at
arkadaşlar vites devri yol şartlarına göre değişir,rampa inerken devirsiz atsan vitesi farketmez , ama rampa çıkarken şu devire geldi atayım diye bişey yok.iki türlü sürüş vardır. tatlı ve sert olarak değerlendirilir.en ideali tatlı sürüş ani ataklar yapmayarak kullanmak .deneyin yakıt tasarrufunu göreceksiniz.
Alper-PD
07-08-2009, 09:19
Valla ben isteyerek hiçbişey yapmıyorum arabada :D Ayaklar, kulaklar ve sol el otomatiğe bağladı resmen :D
arkadaslar benım 2008 MODEL 1.3 CDTİ OPEL COMBO CITY PLUSIM VAR.
Bır depo mazot ıle (45lt) İzmit ten -Çankırıya ordan da Ankaraya, Ankaradan da İzmite
bir depo mazot ile gidpi geliyorum.
800-850 km yapıyorum.
Bunuda saatte 90-95 km hızla, 2.000 dv i geçmeyecek şekilde vites değiştirerek yapıyorum.
hepinize tavsıye ederim.2000dv i geçirmeyin.
2000 deviri geçirmiycem deyipde arabanızı bayıltmayın rampalarda.
Arabanın yolda gıderken bayılması demek ekstre vıtes degıstırmek ve gaza daha fazla basıp arabanın toparlanmasını sağlamak demektır.
ona göre ayarı verın.Arabayı bayıltmadan rampaları aşın. Ekstra frene basmaktan kacının.
liberta12
11-08-2009, 17:25
bende 2009 model astra hb 1.6 var.. 1900 nkm de daha.. ancak kafama baya bir soru takıldı...
şimdi 3. vitesteyken 3000 devirde araba max 60 yapıyo ve bağırıyo da zaten... ilk aldığı m zamanlarda 3200 devirlerde 90 km yi buluyodu... sonra 4. vitese takılıyorum 3500 devirde anca 100 km oluyor... 5. viteste de 130-140 arası oluyor...
yaw bu devirlerde bu değişim aralıkları ile bu hızlar normal mi???
yani 4. vitesle sanki 3000 devirlerde 120 falan yapmam gerek miyor mu?? 5. vitese de takınca 3000 devirlerde 150 yi aşmam lazım gibime geliyor... acaba yanlış mıyım ???
yoksa benim arabanın motorun da mı sorun var... ???
bende 2009 model astra hb 1.6 var.. 1900 nkm de daha.. ancak kafama baya bir soru takıldı...
şimdi 3. vitesteyken 3000 devirde araba max 60 yapıyo ve bağırıyo da zaten... ilk aldığı m zamanlarda 3200 devirlerde 90 km yi buluyodu... sonra 4. vitese takılıyorum 3500 devirde anca 100 km oluyor... 5. viteste de 130-140 arası oluyor...
yaw bu devirlerde bu değişim aralıkları ile bu hızlar normal mi???
yani 4. vitesle sanki 3000 devirlerde 120 falan yapmam gerek miyor mu?? 5. vitese de takınca 3000 devirlerde 150 yi aşmam lazım gibime geliyor... acaba yanlış mıyım ???
yoksa benim arabanın motorun da mı sorun var... ???
Devirler ve hızlar normal. standart şanzumanla 1.6 motor 115beygirlik araba 4.vites 3000 devirde 120 görmez. VW golf 1.6 FSI 6. vites 3000 de görüyor 120 yi.
arkadasım arabanın motorunu acmamısın daha
Rodaj suren dolana kadar senın bı kac depo benzını su gıbı harcaman gereklı.
Arabayı serı ve yuksek devırlı kullanman lazım bu surede.
benım aracımda 4500 dv ı gecmezdı. bagırmaktan canı cıkardı arabanın.
sımdı ıse 5.500dv e kadar dayıyorum ses bıle cıkartmıyor.
yanı arabanın rodajı ıle alakalı bı sorun.ılerıde gececektır
dert etme.
evet araclarının az yakmasını ısteyen arkadaslar yukarıdakı tavsıyemı gozlerını dort acıp okusunlar.ve en kısa zamanda uygulasınlar.ıste sıze gercegı, dun ankara seyahatım vardı, bos gıdıp dolu geldım.880kg yuk ıle dondum.suan aracta ceyrek depodan fazla mazot var ve 710km de
gerısını sız dusunun..
http://img30.imageshack.us/img30/6549/12082009138.jpg
http://img190.imageshack.us/img190/3200/12082009139.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/1575/1000752.jpg
liberta12
13-08-2009, 10:51
omergny yazdıklarını okudum... bundan önceki sayfalarda da biri yazmıştı... devir kadranının max değerinin yarısında motor performansını tam alıyor diye.... ( max kadran 80 =
ben de eskişehirden ankara gelirken 3500 devirlerde kullandım arabayı... motorun acılması bakımından biraz yüksek devirlerde kullanıyorum....
peki motorun açılması kaç kmyi bulur ... 5000 yada 10000 km ? bir rakam verebilir misin... tabii sürüş tarzı da önemli... motoru açalım derken yakmayalım :)))
abı benım 10.000km yı bulmustu ama dıger arkadaslarkı nasıldır bılemem.
ben kısmı performanslı kullanıyordum.
yanı mesela bı depoyu 400km de de bıtırıyordum 650km de de bıtırıyordum
ve klımalı yapıyordum
motoru oldukca zorluyordum yanı.
bence denemekte fayda var. motoru zorlama yada benzerı seyler yapma ıle kolay kolay motoru yakmazsın.bısey olmaz.lakın devır saatıne dıkkat et.kırmızılara pek gelme:D
arkadasım arabanın motorunu acmamısın daha
Rodaj suren dolana kadar senın bı kac depo benzını su gıbı harcaman gereklı.
Arabayı serı ve yuksek devırlı kullanman lazım bu surede.
benım aracımda 4500 dv ı gecmezdı. bagırmaktan canı cıkardı arabanın.
sımdı ıse 5.500dv e kadar dayıyorum ses bıle cıkartmıyor.
yanı arabanın rodajı ıle alakalı bı sorun.ılerıde gececektır
dert etme.
Pardon ama ben sizin yazdıklarınızdan "rodaj sırasında arabayı devirli kullan" demek istediğinizi anladım ki bu tamamen yanlış bir düşünce. Rodaj süresinde -ki bu da genelde ilk 3000 km- arabayı sakin kullanmanız ve yüksek devir yapmamanız lazım. Rodaj sırasında yüksek devirli kullanım motora zararlıdır!
Walla dostum hersey kitaplarda yazanlar gibi diil
yani teori farkli, uygulama farkli..
Ben boyle denedim.denedim derken 10-15 tane arac elimden geldi gecti hep bu sekilde kullandim.dahada hic motor indirmedim.birak indirmeyi bi tik sesi bile duymadim.
Ben senin fikirlerine katilmiyorum.
Rodaj suresinde araba neye alistigi ise o sekilde devam eder rodajdan sonra.
Yani rodaj aracin parcalarinin birbirine alisma ve uyum saglama donemi.
Bu donemde yuksek performans alman cok onemli..yoksa ileride motoru sagir bi arabaya binmek zorunda kalirsin...
Gaza bastiginda ikis saat toparlayacak diye bekle dur sonra..
Bence sekil bu..uygulama bu..
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net