Orijinalini görmek için tıklayınız : cng kullanan varmı yada tanıdıgı?
Mustafaeren
28-10-2008, 19:13
arkadaşlar cng taktıran veya bı yakını tanıdıgı felan kullanan var mı ? istanulda 20000 arac oldugu tahmın edılıyormus benzıne gore %60 lpg ye gore %30 daha ucuz muş ee şimdi izmirede gledı dogalgaz izmirdede basalar kullanımı kendı evınden bıle doldurulabılıyormus hatta guzel bı olay ya bılmıyorum onceden acıldımıbu konuda dızel ın pabucu dama atılır herlde kesın ya ne dersınız?
Kendi evinden doldurmak falan olmaz, abartmasınlar, neyle dolduracaksınız, ayrıca yasal da değildir, hadi gerekli ekipmanı falan buldunuz evden kaçak hat çektiniz, hem yasaktır hem de sadece sizi değil, tüm mahallenizi tehlikeye atmaktır!!
CNG'yi satan istasyon görmedim ben hiç İstanbul'da. CNG kullanan yegane şey bazı belediye otobüsleri.
Edit: Küçük bir araştırma yaptım. avrupa yakasında yenibosna ve bayrampaşa'da, anadolu yakasın da maltepe köprüsünün altında varmış istasyonları. Ama yaygın olmadığı için hususi araçlarda kullanmak pek akla yatkın değil. Ayrıca dediğim gibi, sakın ama sakın evden alır doldururum gibi bir fikre kapılmayın.
bacadir68
28-10-2008, 20:24
kendi evinde doldurmak olmaz demişsinizde amerikada bu sistemi kullananlar kendi garajlarında doldururlar araclarının depolarını. ama basınc düşük oldugu için biraz zaman alıyor onlarda. türkiye de sistem nasıl bilmiyorum
burak loves opel
28-10-2008, 20:31
Daha yaygınlaşmadı.Sadece bizim Ankara-EGO otobüslerini biliyorum kullananlardan..
Amerika'da böyle birşey olabileceğini hiç sanmıyorum.
1- Amerika Birleşik Devletlerinde benzin yeteri kadar ucuz, galonu (yaklaşık 4.5 lt) 3,5 Dolar falan. Alternatif bir akaryakıta ihtiyaç zaten yok.
2- Evden kafanıza göre alamazsınız zira, bu gazı kompresörden geçirerek sıkıştırmanız ve öyle basmanız lazım. Bunun için de 200 bar basınca yükseltebilecek bir kompresör lazım ve bu tip kompresörler öyle ev tipi, kullanımlık aletler değildir, en ufak hata da tüm mahalle havaya uçar.
amerikada natural gaz diye bir takım otobüsler var.bunun dısında ben binek araclarda hiç rastlamadım ve arkdasımızında dedigi gibizaten binek araclarda gerek yok boyle birseye.benzin haddinden fazla ucuz.litresi tam 1 dlardı yazın.suanda ne oldu bilemiyorum.
hatta adamlar lpg diye birsey bilmiyorlar dumamıslar.
Mustafaeren
29-10-2008, 09:08
arkadslar bnm okudugum kadarı ıle sız deponuzu dolduruyorsunuz 200 bar basınca cng kendı getırıyor yakarken evden doldurma olayını ben nette okudum ıstersenız google cng yazıp okuyaılırsınız hem nıe olmasın bence kacakta deıl kı eve onun ıcın boru hattından bı vana yapılır zaten dogal gaz ole dırekt patlıcak bısı deıl vardır bır tertıbatı onun olmasada bızım turkler kesın bulur zaten bakalım bekleyelım km de 70 kurus daha ucuza gelıryormus e buda az bı mıktar deıl yanı
astraGame
29-10-2008, 09:18
bildiğim kadarı ile dolum yeri istanbulda 1 veya 2 yerde var hatta bir tanesi anadolu yakasında...cng lpg ye göre daha karlı ama henüz yaygınlaşmadı lpg tamamen yayılmadan onu yaymaya niyetleri yok hele lpg den parayı kaldırsınlar onada sıra gelir...Bu arada evden dolum olabilir hatta bir madde çıkarılıp kaçak sorunuda ortadan kaldırılmış olabilir...
Evden dolum en basitinden şundan olmaz. Türkiye'de konutlara verilen doğalgaz (elektrik ve su da tabii) oturulacak konut tarifesi üzerinden fiyatlandırılır. Alınan vergiler buna göre düzenlenir. İşyerlerine ayrı fiyattan verilir, kamu dairelerine ayrı fiyattan, sanayi ayrı fiyattan.
Evden doldurmak gibi bir durumda ortalık birbirine girer, fiyatlandırmalar farklı olduğundan millet kaçak dolum yapmaya çalışır.
CNG, zaten Compressed Natural Gas demek, yani sizin deponuza halihazırda sıkıştırılmış olarak basmanız gerekiyor. Sıkıştırılmış doğalgaz patlayıcıdır. Doğalgaz yanıcıdır. Ehil kimseler olmadan yapılacak bu tip işlemler faciaya davetiye çıkartmaktır.
Bu yüzden benzin, LPG gibi akaryakıtlar bakkallarda, marketlerde değil, sürekli olarak denetlenen istasyonlarda satılıyor. Bu yüzden evdeki LPG tüpümüzü, LPG istasyonuna götürüp doldurmamız yasak ve illegal.
bacadir68
29-10-2008, 10:20
arkdasımızında dedigi gibizaten binek araclarda gerek yok boyle birseye.benzin haddinden fazla ucuz.litresi tam 1 dlardı yazın.suanda ne oldu bilemiyorum.
hatta adamlar lpg diye birsey bilmiyorlar dumamıslar.
bende türkiyede hiç rastlamadım ama kullanan kişiler varmıs. o zaman bunu gözardı edip türkiyede böyle bir sistem yok diyemeyiz herhalde. bunun yanında benzinin gerçekten çok ucuz oldugunu biliyorum zira öz dayım amerika birkaç istasyon işletmesine sahip ve kendisi büyük bir amerikan firmasında mühendis. adamlar lpg diye birşey bilmiyorlara gelince neden bilsinlerki, seninde bildiğin gibi tabi ne kadar biliyorsun bilmiyorum amerikada yaşayanlar genelde bizler kadar kemerlerini sıkan tipler değiller. yani ekonomi yapmayı zaten bilmiyorlar bunun yanında hepsi üçkağıtçı ve (kusura bakmayın) biraz birbirlerini kazıklama çabası içinde olan insanlardır. bunun yanında NJ gibi kentlerde genellikle insanlar bahçeli özel mülklere sahip oldukları için kendi garajları var. ve eger araclarında doğal gaz kullanıyorlarsa kendi garajlarında depolarını dolduruyorlar. bundan emin olabilirsin. ama 1 tane ama 2 tane... sonuçta böyle kullananlarda var. yok diyemeyiz.
atomkarinca
29-10-2008, 10:30
Arkadaşlar cng sisteminin çokda randımanlı bişey olduğunu zannetmiyorum eğer öyle 1 şey olsaydı bunu ilk yaptıranlar ticari taksiler olurdu tıpkı lpg gibi ama cng uygulamasına gecen ticari taksi duymadım
Mustafaeren
29-10-2008, 10:55
arkadslar cng nın emısyon oranı 0 yanıcılıga guzel ayrıca artıkta yok kı olsa evdekı komıberde olurdu fıltre. ayrıca arkdaslar dolum ıstasyonu yokmus ola emın olun kı taksıcıler coktan gecerlerdı. bılmıyorum kızcaksınız belkı ama bn sımdıye kadar ev tupunu lpg ıstasyonundan doldurtupta patlayanı hıc gormedım ev tupu olmus 50 ytl yanı cng yaygınlastıgındada mıllet evınden doldurtur dısarda nıe vergı versın devlet evdekı dogalgza o kadar zam yapamıcagına gore yanı bnde yaptırım ona gore bı tecrızat evımden doldurturum yanı nıe dısarda vergı vereym kı fazladan zaten yeterınce vergı verılen bı ulkedeyız
bende türkiyede hiç rastlamadım ama kullanan kişiler varmıs. o zaman bunu gözardı edip türkiyede böyle bir sistem yok diyemeyiz herhalde. bunun yanında benzinin gerçekten çok ucuz oldugunu biliyorum zira öz dayım amerika birkaç istasyon işletmesine sahip ve kendisi büyük bir amerikan firmasında mühendis. adamlar lpg diye birşey bilmiyorlara gelince neden bilsinlerki, seninde bildiğin gibi tabi ne kadar biliyorsun bilmiyorum amerikada yaşayanlar genelde bizler kadar kemerlerini sıkan tipler değiller. yani ekonomi yapmayı zaten bilmiyorlar bunun yanında hepsi üçkağıtçı ve (kusura bakmayın) biraz birbirlerini kazıklama çabası içinde olan insanlardır. bunun yanında NJ gibi kentlerde genellikle insanlar bahçeli özel mülklere sahip oldukları için kendi garajları var. ve eger araclarında doğal gaz kullanıyorlarsa kendi garajlarında depolarını dolduruyorlar. bundan emin olabilirsin. ama 1 tane ama 2 tane... sonuçta böyle kullananlarda var. yok diyemeyiz.
dogrudur bahadır.ben sadece 3 ay yasadım amerikadagozlemlerimi aktardım.otobuslerde var dedim zaten ama binek araclarda hiç gormedim.vardır belki tabiyki.ama bir cok kişiyle bu konuda konusmuslugum var bu konulara ve arabalara ilgili oldugum için.hiç biride demediki ben hada ucuz olsun diye cng kullanıcam vs.
dedigin gibi amerikan halki kazandıgını hemen yemeye meyilli bir kulture sahip.işte onun için dedim zaten natural gazla falan ugrasmıyorlar.doldururum benzinimi binerim arabama diye dusunuyo:)haklıda bende kazansam bende yerdim onlar gii:)
Arjkadaşlar,
Yapmayın etmeyin. Ev tüpünü LPG istasyıonunda doldurtmak ne demek?? Ben bunu bir takım cahiller, aklıevveller yapıyor sanıyordum.. Deli misiniz?
Dışarıda niye vergi versin demişsiniz, işte devlet siz o vergiyi verin diye sizin bunu evde doldurtmanızı yasaklar, bence iyi de yapar, zira "dolum"dan bahsettiğimiz şey şebeke suyu değil, en ufak kıvılcımda havaya uçacak doğal gaz!!
Amerika'da sadece New Jersey'de değil, ki NJ zaten New York'un sayfiye yeri gibidir, hemen tüm residential area'larda büyük çoğunlukla müstakil evler bulunur. Amerikalılar, birbirlerini kazıklamaya hevesli iseler de, devleti kazıklamaya hiç de o kadar hevesli değildirler, ABD hükümeti satılan malzemelerden KDV almaz, bir çok vergiyi muaf tutar, ama aldığı vergileri de çatır çatır alır ve ABD'de vergi kaçakçılığı çok ciddi bir suçtur. İster fakir olun, ister uluslarası bir bankanın CEO'su olun, vergi oranlarınızda, ödemelerinizde, yada bunu etkileyecek hesap hareketlerinizde en ufak bir haksız kazanç gözüktüğü an ayvayı yersiniz, gözünüzün yaşına bakmadan sizi en ağır hapis cezasına çarptırırlar (bkz: Exxon, bkz: gerektiği yerde ABD başkanını bile istifaya zorlayacak Watergate)
Bakın ben BASF diye bir firmada çalışıyorum, bu firma Almanya'nın ve dünyanın en büyük kimya firmasıdır, ben de bu grubun Türkiye'deki tesislerindeyim. Bizim Dilovasındaki küçük fabrikamızda bile içeri girerken bir çok kağıt imzalarsınız, ne yapmanız, ne yapmamanız gerektiği size anlatılır, işletmenin yakınına bile giremeyeceğiniz halde cep telefonu kullanmak, sigara içmek kesinlikle yasaktır, fabrika sahası içinde bisiklete ancak bisiklet kullanma ehliyetine sahip kişiler binebilir, kimse ehil olmadığı bir işi yapamaz, kesinlikle yasaktır, en ufak sızıntı veya serpintide (kontaminasyonda) ortalık ayağı kalkar. Kimya sanayi kesinlikle şakaya gelmez, bugün olmaz yarın olmaz, sonraki gün bir ufak dikkatsizlik faciaya yok açar.
Kendinizin ve başkalarının hayatıyla oynamayınız, ve 3 kuruş kar edeceğim diye facialara davetiye çıkartmayınız!
punisher
29-10-2008, 19:12
cng depolanması güç bir akaryakıt olması nedeniyle çok tercih edilen bir sistem değildir.hale hazırdaki lpg LİKİT olduğu için depolanması daha kolaydır.Ancak aynı mantıkla CNG kullanıldığında aynı depolarla en fazla 100-150 km kadar yol gidilebilmektedir.(çok detaya girmeden anlatıyorum).
Ancak opel combo araçlarında önümüzdeki yıl CNG depolu araçlar üretmeye başlayacak.aracın alt kısmına cng depoları yerleştirerek yüksek miktarda depolama ve yol yapma kabiliyeti kazandıracak.bu sistemin sonradan binek tip araçlara uygulanması zor.sistem basit ancak uygulamanın zorluğu büyük miktarda depolama yapılacak alanı oluşturmaktan kaynaklanıyor.ama dediğim gibi kısa süreli olarak sürekli cng istasyonuna girmek isteyenler mevcut sistemler gibi yaptırabilecekler.araçlar için uygun olurmu bilmiyorum ama şahsen ben istemem çünkü zaten 1 ytl olan doğalgaz m3 ü böyle olursa dahada artabilir.yazık.Türkiye de !m3 doğalgaz=1 ytl. sanırım sobaları hazırlasak iyi olacak.:(
cng kullanılıyo arkadaşın dediği gibi evden doldurtmakta doğru .haberlere çıkmıştı.fiyatına gelince lpg de bir zamanlar düşüktü şuan 2 ytl ye cok yaklastı.
geçtiğimiz yaz bunun aynısından Ankara da gördüm Alman plakalıydı demekki Türkiye de istasyonları var adam kalkmış gelmiş Zafira CNG
http://img135.imageshack.us/img135/4751/opelzafiracng2006800x60vs5.jpg
1- Amerika Birleşik Devletlerinde benzin yeteri kadar ucuz, galonu (yaklaşık 4.5 lt) 3,5 Dolar falan. Alternatif bir akaryakıta ihtiyaç zaten yok.
2- Evden kafanıza göre alamazsınız zira, bu gazı kompresörden geçirerek sıkıştırmanız ve öyle basmanız lazım. Bunun için de 200 bar basınca yükseltebilecek bir kompresör lazım ve bu tip kompresörler öyle ev tipi, kullanımlık aletler değildir, en ufak hata da tüm mahalle havaya uçar.
forumda takip ettigim üylerden birisiniz hiç itirazsız bi mesajınızı görmedim
galiba yapınız böyle saygı duyuyorum
google görsellerde bile aratsanız amerikan plakalı aracları garajında dolum yparken görebilirsiniz
Merhaba Bugra,
Evet maalesef öyle bir durum oluyor, herşeye itiraz ediyormuşum gibi bir konuma düşüyorum ve açıkçası bu beni de rahatsız ediyor. Ancak bunun başlıca sebebi insanların bilgiler verirken tezlerini destekleyecek rasyonel verilerden ya habersiz olması, ya böyle veriler bulamaması (yani açıkçası kafadan atması) ya da bunları vermeye üşenmesi. Hal böyle olunca da konu karmaşık bir hale geliyor, başka noktalara gidiyor, havada kalıyor.
Ancak, CNG meselesi mesleğim gereği oldukça yakından bildiğim bir konu. Garajda dolum yapılıyor olması bana mantıklı ve güvenli gelmiyor hepsi bu. ABD'de (Maryland) kısa süreliğine de olsa bulundum ve böyle bir istasyon da, böyle bir dolum tekniği de ne gördüm ne de işittim. Sadece bazı public bus'larda (bizdeki belediye otobüsü gibi) gördüm, hepsi bu.
Senin yazın üzerine bir araştırma yaptım. Haklı olduğunuz noktalar var, özellikle Califonia eyaletinde CNG kullanımının yaygınlaşması için yasal kolaylıklar sağlanmış. Bununla beraber, CNG kullanımı hususi kullanımda çok çok az. Bunun da sebebi şu; halihazırda CNG ile çalışır üretilen tek seri üretim otomobil Honda Civic GX Sedan, ki çok az üretliyor ve bir çok eyalette satılmıyor. İsterseniz siz de hem mevcut aracınıza dönüşüm kiti hem de evinize dolum tesisi gerçekten de yapabiliyorsunuz, ancak bunun için de EPA denen bir kuruluştan belgelendirilmeniz gerekiyor ve bu belgenin (hem ev hem araba için ayrı belgeler) fiyatları iler beraber maliyetleri 50bin doları bulabiliyor. İşte bu yüzden, vergi sübvansiyonları sağlanıyor olsa da, CNG'yi kullanmak yatırım maliyeti açısından çok verimli olmuyor. Üstelik dolum tesisleri artsa da, sayıları hala yetersiz, koca Güney California'da sadece 90 adet istasyon var. Bazı eyaletlerde ise hiç yok.
Bu arada CNG kullanımı konusunda Avrupa, ABD'den çok daha gelişmiş durumda. Arjantin ve Brezilya ise bu konuda başı çeken ülkeler.
Gördüğünüz gibi evde doldurmak diye birşey var, ama bu, yukarıda yazıldığı ve "sanıldığı" gibi gaz vanasından ekstra bir hortum çekip kompresörden geçirerek araca basacak kadar basit olmuyor, sizden ciddi bir yatırım, güvenlik önlemlerine haiz dolum istasyon ve kitleri, ve kullanım ciddiyeti bekleniyor.
benim arkadaşımın ticarilerinden birinde cng + lpg + benzinle calışacak sistemi var güneşlide bi yerde dolduruyor
ve lpg den cok daha hesaplı olduğunu söylüyor lakin cok dezavantajı var deniyor
her üç yakıt arasındaki gecişlerde muhakkak poblemler oluyor tekleme cekiş ve stop etme gibi
cng tankı 150 kg ağırlığında diyor üste bide lpg tankı
arabanın arkası yerde sürünüyor
full cng ile menzil kısaymış dolum yerleride fazla olmadığı için bitince lpg ye geçiş yapıyormuş (tabi menzil denince ticari taksiye göre)
değerlendirme yaparsan hangi yakıt yakan arabandan menmunsun dediğim zaman
kesinlikle D İ Z E L diyor.
Bu CNG olayı benım okulda projemdı.
kımse evden doldurma olmuyor demesın oylede bır oluyorkı :)
Avrupada cng kullananların %40 ının evnde bu sıstem var.
Almanya basta gelıyor almanyada bu rakam yarı yarıya neredeyse..
Kurulum malıyetı 1000 euro Almanyada bu tarz bır platformun evın bahcesıne.
Mustafaeren
01-11-2008, 13:13
hadı ya 1000 euro ıse cok pahalı deıl yanı ama turkıyede bahcelı ev kac kısıde var ve bahcelı evı olanların cng ye ıhtıyacı varmı bunu sormak gerekır:) ama aprtman olarak ne bılım yapılabılır vardır bı cıkar yolu olmasADA BIZIM TURKLER BULUR:)
bacadir68
01-11-2008, 14:02
doldurması biraz zaman alıyor ve apartmanda olsa kim ne kadar alıyor bilemezzsinki. ugrasmaz kimse bununla :D
bacadir68
01-11-2008, 14:07
Ancak bunun başlıca sebebi insanların bilgiler verirken tezlerini destekleyecek rasyonel verilerden ya habersiz olması, ya böyle veriler bulamaması (yani açıkçası kafadan atması) .
insanlar bildiklerini söylüyor. daha iki mesaj önce yok evde doldurulmaz ben abd de görmedim falan söylerken şimdi 180 derece dönüyorsunuz üzerine birde insanlara kafadan atıyor diyorsunuz. ister kimya mühemdisi olun ister uzaylı hiç ilgimi çekmiyor. ben bu dünya da yasıyorum diğer İNSANLAR gibi. anlıyacagınız herkes bildiği bir şeyi söylüyor atıp tutmuyor... saygılar.
bacadir68
01-11-2008, 14:10
bakın bu da işte kimin arastırmadan buraya yorum yapıp yanlıs bilgiler verdiğini gösteriyor. daha sonraki msjınızda ARAŞTIRDIM diyorsunuz. önce araştıralım öyle kimseye YALANcı muamelesi yapmayalım lütfen. burda iktidar savaşı vermiyoruz herşeye muahlefetlik yapılmasının luzumu yok! :(
taksıcı arkadasım
deponun cok yer kapladıgından havaalanına yolcu alamadıgını
dolum ankarada 1 tane oldugundan sorun cıktıgını bır uctan bır uca almak ıcın gıtmek gıbı
tekrar sıralı taktırdıgını soyledı
2500 ytl bır paradan bahsettı bence cokda gereklı degıl 300km sonra bıtecek bır sıstemı nerde dolduracagız??
Bahadır bey,
Size yada başkasına "insan değilsiniz" diyen olduğunu sanmıyorum. Nereden o "diğer insanlart gibi ben de bu dünyada yaşıyorum" tezine girdiniz anlamadım.
Kulaktan dolma bilgilerle değil, "öyleymiş böyleymiş" diye değil, bizzat eğitimini aldığım konu hakkında, bizzat kendi gözlemlerime dayanarak yazıyorum!
Okuduğunu anlamıyorsanız, yani fikir sahibi olamayacaksanız, zikir sahibi olmayacaksınız. Benim "kafadan atılıyor" ile ilgili kastım, bu konuya spesifik bir suçlama değildi, başka bir çok konuda (benim yazdığım veya yazmadığım) kullanıcılarda bunu görüyorum, "insanları yanlış yönlendirmeyelim" -ki ben hiç kullanmadım ama- lafı bu forumda kaç defa kullanıldı ben hatırlamıyorum. İnsanlar genel olarak sağdan soldan uydukları, hakkında en ufak bir fikre sahip olmadıkları konular hakkında o kadar "net" ve "kesin" konuşuyorlar ki.. Siz buna karşı bir tez sunduğunuzda, yada bir tartışma zemini ortaya çıkmaya başladığında, kimse ghidip de bir araştırayım demiyor. Bu bir eksiklik değil mi?
Söylediklerimden dönmüş falan değilim. Kendim aksini iddia etmeme rağmen, oturup bunu araştıran gene benim. Evet haklısınız ABD'de kullanım potansiyeli var ama kesinlikle fizible ve cazip değil, diyen de benim. Sanki başkası bunu karşıma çıkarmış da ben sözümden caymışım gibi 180 derece dönmüşsünüz falan gibi alakasız ithamlarla karşıma çıkmanızı gülünç karşılıyorum bu yüzden. Bu işte Avrupa'nın çok daha gelişmiş olduğunu yazan gene benim.
Ne denmiş? "ABD'de bu sistemi kullananlar evden dolduruyorlar".. Yok öyle birşey. Bu sistemi kullansanız dahi evinize doldurma istasyonu kurmak kolay bir işlem değil. Benim itirazım da zaten buna; öyle bir anlatıldı ki, ben sanki İGDAŞ'tan gelen hattan ek bi hat çekeceğim arabama dolduracakmışım gibi. Yok öyle birşey! Tamamen bu iş için özel, gerekli emniyet unsurları sağlanmış, ve gerekli maliyetin harcandığı bir istasyon kurmanız gerekiyor.
ABD'de böyle bir sisteme gerek yok çünkü benzin yeteri kadar ucuz demiştim, hala bu lafımın arkasındayım zira ABD'dedeki toplam talebi de o yazıda belirttim.
Ev tipi sistemlerle, komopresörlerle bu iş olmaz, riskli olur dedim, hala da arkasındayım.
Kimse kimseye iktidar savaşı vermiyor, zaten buna gerek de yok. Ancak benim istediğim yalan yanlış yada eksik bilgilerin değil, doğru olanın paylaşılması. Belki ben de yanlış biliyorumdur, hiç gocunmam, yeter ki bu düzgün bir üslupla örneklerle belirtilsin.
Bir çok konuda sıklıkla görülen dezenfermasyonun böyle azalacağına inanıyorum.
bacadir68
01-11-2008, 19:50
kimse size insan değilsiniz dediniz demedi. lütfen yazdıklarımı tekrar okuyun. bende diğer insanlar gibi dünyada yaşıyorum sözünü yanlış anlamışsınız. normal karşılıyorum dediğim gibi herkes gibi dünyada yaşıyoruz. yanlış anlamak doğamızda var. bu arada ben fikrimi değiştirmedim diyorsunuz ama ilk msj ınız ile son mesajınız arasında dağlar kadar fark var. şimdi objektif olarak okuyun ilk msjınızı ve değerlendirin sonrada en son yazdıgınızı bu konu ile ilgili. ben sizin ne bilip bilmediğinizi bilemem ama ben abd de bunu kullanan var dedikce yok olmaz olamaz diyorsunuz. ben evlerinde özel sistem kullanmıyorlar demedim. sadece abd de herkes kendisi dolduruyor dedim. siz benzin ucuz muhabbeti yapıyorsunuz. ŞİMDİ TEKRAR SÖYLÜYORUM. EGER ABD Yİ BİLİYORSANIZ VE TANIDIGINIZ VARSA ONUNLADA KONUSUN. ARTAN BENZİN FİYATLARI YÜZÜNDEN ABD DE YASIYAN İNSANLAR İSYANDALAR. BİZİM İÇİN ONLARIN FİYATLARI UCUZ GÖRÜNSEDE ONLAR 1 CENTİN BİLE HESABINI YAPIYORLAR EMİN OLABİLİRSİNİZ. BİZDE 1 LİTREYİ ONLARDA AYNI FİYATA 1 GALONU ALIYPRUZ SİZİNDE DEDİĞİNİZ GİBİ. AMA GEÇMİŞTE 20$ A DOLAN DEPOLARINI ŞİMDİ 40-45$ A DOLDURUYORLARKİ BUDA ONLARI ALTERNATİF YAKIT ARAYISINA YÖNELTİYOR. MADEM BİZİM ÜLKEMİZ İLE ORASI ARASINDA BENZİNDE BU KADAR FARK VAR O ZAMAN DOĞAL GAZDA DA AYNI ORDA FARK VARDIR. NEDEN SADECE BENZİN TARAFINDAN BAKIYORSUNUZ İŞE.
İYİ GÜNLER. KONU DAHA FAZLA UZAMASA İKİMİZ İÇİNDE İYİ OLACAK.
nıye tartısıyorsunuz arkadaslar
sız turkıyedekı tuketıme bakın amerıkaya gelene kadar......
burda neler yapılır yada ucuzmudur olay bu?
Tartışmadan devam arkadaşlar.
bende dolum merkezlerını yazayım
Türkiyede SDG Pazarı
SDG İstasyon Sayısı:
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesine Ait 2 SDG İstasyonu,
İstanbulda Halka Açık 2 SDG İstasyonu
FIAT - TOFAŞ Fabrikasında 1 SDG İstasyonu
Ben tekrar söylüyorum...Özel kurulan CNG dolum platformları sayesinde evde dolum hikaye falan değil.Üstüne basa basa söylüyorum Almanyada çok çok yaygın.İsteyen OPEL ZAFİRA CNG diye bir yazsın google a herşey karşısına çıkıyor zaten ;)
Platformun ne şekilde çalıştığını benzine göre avantajlarını (Özellikle doğa ile alakalı-bknz. emisyonlar...) yazan bir sürü makale var.
Rica ediyorum araştırırken birde buna bakın sonra evde dolum yapmak hayal deyin ;)
Çok basit olarak kendi adıma noktalayım.
"Evlerde dolum hayaldir" diye birşey demedim, zaten demem de imkansız. Neticede, evinizindeki bahçenin altına büyük bir paslanmaz depo inşa edip, rafineriden yada benzin şirketinden dökme akaryakıt getirtirsiniz, gerekli güvenlik önlemlerini alıp, kendi evinizin bahçesindeki pompadan kendi akaryakıtınızı koyabilirsiniz. Taşıt tanımalar icat edilmeden önce bir çok fabrika bunu yapıyordu zaten. Teoride bu mümkün. Ha, pratikte bir çok izin, sertifikasyon ve güvenlik maliyetleri taşımakta.
Benim itirazım, bunun, evden dolumun bahsedildiği gibi çok kolay olması iddiasına. Yok böyle birşey. Evet, evden dolum mümkün, ama bu o kadar fizible bir olay değil. (fizible= herhangi bir prosesin/işletmenin/projenin fayda/maliyet açısından uygun olup olmaması)
Burda ilk mesajlar sanki araca şehir gaz şebekesinden direkt çekiliyor gibi gösterildi, oysa böyle bir şey yok. Bayağı ciddi bir yatırımla ciddi ekipmanlarla bu iş yapılıyor.
Bunlarla ilgili bir sürü makale var doğrudur. Su ile çalışan motorlar ile ilgili de bir sürü makale var.
Önemli olan bunların ticari boyutta ne şekilde ve ne kadar kullanıldığı. Yoksa kimse salak değil, %60'a varan maliyet avantajı yaratırken gidip hala benzinli araç kullansınlar.
Bahardır bey, bu arada Caps açık yazdığınız kısımları yanlışlıkla o şekilde yazdığınızı varsayıyorum.
toprakozz
02-11-2008, 02:53
Bu sistemi derinlemesine araştırmış bir adam olarak şunları söyleyebilirim;
Türkiyede CNG kullanan araçlar var ama sayıları çok az çünkü CNG kullanımının bikaç dezavantajı var.Bunlar birisi Türkiye'de CNG istasyon sayısı çok az,her yerde bulunmadığı için tercih edilmiyor.Benim Ankara'da bildiğim tek bir yer var (Ankara hastanesinden aktaşa giderken sağ tarafdaki Petrol Ofisi). İkinci neden ise; CNG nin LPG farklı çalışma sistemi.LPG de standart 60 litrelik tank yeterli olurken CNG ortalama bunun 3 katı falan olması gerekiyor.Buda araçlarda extra yer ve ağırlık yapıyor.
Evde dolum kısmına gelincede; evet bazı ülkelerde insanlar araçlarına CNG yakıtını evinde dolduruyor , işte kanıtı
http://img136.imageshack.us/img136/6024/fuelmaker2bw8.jpg
http://www.mpt.org/motorweek/images/afv/2005/phill.jpg
Ülkemin geldiği duruma bak. Vatandaş ucuz yakıt bulabilmek için neler yapıyor, yetkililer ise çeşitli bahanelerle yakıt ürünlerine zam yapmakla meşgul. 70 li yılların sonlarında Ecevit vitesi, 80 li yılların başında Özal'ın dizel motorları, 90 lı yıllarda LPG şimdi de CNG çıktı başımıza. Yakıttan alınan vergi+verginin vergisi, aşırı kar durumları adam gibi ayarlansa bu tür alternatiflere gerek kalmayacak.
Mert Ersun arkadaşımın evlerdeki dolum olayları konusundaki endişelerini doğru buluyorum. Teknik alt yapısını bilemem ama bizim milletimiz pratik zeka konusunda başkalarına parmak ısırtır, bunun da bir kolayını bulur, tehlike boyutuna bakmaz. Tıpkı (az da olsa) halen bagajında mutfak tüpüyle gezen LPG li araçlar gibi. Kullanım ve depolamada kontrolun zor olacağına ve yaygınlaştığı zaman da yetkililer tarafından (doğalgazda olduğu gibi) okkalı bir zam yapılacağına eminim.
Mustafaeren
03-11-2008, 08:49
bızım cng yı duydular heralde kı dogalgaza %25 zamı yapıstırdılar ya yuzde 25 ya ınsana saka gıbı gelıyor ya neye gore bu zam ne gıderlerı varmısta krız vurmus bunları anlamıyorum ya daha neler gorcez ya
punisher
03-11-2008, 10:57
hamdolsunki r.tayyip başımızda hamdolsunki i.melih başımızda.yoksa kıtlık kuraklık sefalet ve doğal afetler olurdu.memleket satılır bölünürdü.hamdolsunki bütün bu tehlikelerden çok uzak refah içinde yaşıyoruz.:D
zafzaf00
03-11-2008, 13:00
Ülkemin geldiği duruma bak. Vatandaş ucuz yakıt bulabilmek için neler yapıyor, yetkililer ise çeşitli bahanelerle yakıt ürünlerine zam yapmakla meşgul. 70 li yılların sonlarında Ecevit vitesi, 80 li yılların başında Özal'ın dizel motorları, 90 lı yıllarda LPG şimdi de CNG çıktı başımıza. Yakıttan alınan vergi+verginin vergisi, aşırı kar durumları adam gibi ayarlansa bu tür alternatiflere gerek kalmayacak.
Mert Ersun arkadaşımın evlerdeki dolum olayları konusundaki endişelerini doğru buluyorum. Teknik alt yapısını bilemem ama bizim milletimiz pratik zeka konusunda başkalarına parmak ısırtır, bunun da bir kolayını bulur, tehlike boyutuna bakmaz. Tıpkı (az da olsa) halen bagajında mutfak tüpüyle gezen LPG li araçlar gibi. Kullanım ve depolamada kontrolun zor olacağına ve yaygınlaştığı zaman da yetkililer tarafından (doğalgazda olduğu gibi) okkalı bir zam yapılacağına eminim.
bızım cng yı duydular heralde kı dogalgaza %25 zamı yapıstırdılar ya yuzde 25 ya ınsana saka gıbı gelıyor ya neye gore bu zam ne gıderlerı varmısta krız vurmus bunları anlamıyorum ya daha neler gorcez ya
hamdolsunki r.tayyip başımızda hamdolsunki i.melih başımızda.yoksa kıtlık kuraklık sefalet ve doğal afetler olurdu.memleket satılır bölünürdü.hamdolsunki bütün bu tehlikelerden çok uzak refah içinde yaşıyoruz.:D
cevaplarınız çok hoşuma gitti. olayın bu boyutunu unutmamak lazım...
millete diesel ucuz diye sattılar diesel arabayı hooop diesel benzine eşitlendi neredeyse (neyseki teknik olarak diesel motor az yakıyor. gerçi bunuda araç fiyatını pahalı tutarak geçirmasyonu dengeliyorlar)
lpg ucuzdu millet lpg depoları taktırdı hooop lpg bugün 2 ytl. Eee ne anladık bundan. cng ucuzmu olacak sanıyorsunuz. inanın depoyu taktırınca bu yakıtta hemen zamlanıp durum eşitlenecek. bundan karlı çıkacak olanlar tamirci esnafı (sonuna kadar helali hoş olsun yeterki dürüst olsunlar işini iyi yapsınlar) ve başımızdaki vampir yöneticiler (Allahlarından bulsunlar zehir zıkkım olsun)...
Bunlar değilmi hava kirliliğinden dem vurup doğal gazı teşvik eden. önce ucuz tutup herkese kombileri taktırıp sobaları söktüren sonrada bir gece ansızın geliveren % 22.5 u bize dayayan...(yıllık artış ocak kasım 2008 %70 i geçti memura ise % yazmaya utandım siz biliyorsunuz)
hala tv de konuşuyorlar avrupadan ucuzuz vs. eee bre densiz avrupadaki adam aylık 500 ytl mi alıyor...
Bu nedenle diesel en avantajlı hala... en azından motorlar teknik olarak az yakıyor...
zamlara atılan kazıklara gelince herkes hakettiği gibi yönetilir.
seçme ve seçilme hakkınızı iyi kullanın. her zaman gelmiyor...
pkk terör örgütünün yıllık gelirinin %60'ı akaryakıt kaçakçılığından alınan haraçlardır. Bunu tüm istihbarat raporları teyit eder.Yine akaryakıt kaçakçılığını önlemek için devlet milyonlarca doları bölgede harcar.Kaçakçılığa mani olmaya çalışan karakollara pkk saldırır ve şehid verdirir.
Şimdiiiiii ; tr'deki akaryakıt fiyatı dünyanın en pahalısı iken, irandaki de dünyanın en ucuzu iken ve birileri milyonlarca ton akaryakıtı mütemadiyyen vergisiz kaçırıp, devletimizi hem maddi açıdan hemde insani açıdan kayba uğratırken; devletimizin ve hükümetimizin İNATLA akaryakıt fiyatlarına müdahale etmemesi pek manidar.
Devlet zannediyor ki bu kadar vergiyi dayayınca hanesindeki GELİR miktarı artıyor.. Hayır artmıyor aksine azalıyor..
Şayet akaryakıt fiyatlarını iran seviyesine yakın bir seviyeye çekseler, hem pkknın KAHROLMASI sağlanır, hemde yıllardır KAHROLAN milletimizin yüzü güler, hemde devlet kaçakçılıktan dolayı ettiği zararı etmez..
zafzaf00
08-11-2008, 23:23
konuyu güzel yakalamışsın. tebrik ederim...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net