Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafiği rahatlatacak icat!
Kırmızı ışığı kaldıran cihaz
Otomobillerin kırmızı ışığa takılmadan geçmesini sağlayan cihaz geliştirildi. Peki nasıl olacak.
Cihaz, otomobil trafik lambalarına vardığında yeşil yandığını garanti ederek, ışıklarda dur-kalk yapılmasının önüne geçiyor.
Otomobile yerleştirilen cihaz, trafik ışıklarının içine konulmuş özel vericilerle iletişim kurarak, ışıklı kavşaktan durmadan geçebilmek için lambalara kadar hangi hızla gidilmesi gerektiğini hesaplayarak sürücüye bildiriyor.
"Travolution" adı verilen cihazla yapılan ilk denemelerin çok başarılı olduğu belirtildi. Cihazı yapan otomobil üreticisi firma, daha az sayıda otomobil kırmızı ışıkta duracağı için, bu sistemin egzoz gazı emisyonlarının azalmasına da katkıda bulunacağını bildirdi. Bunun yanı sıra dur-kalklar yüzünden artan benzin sarfiyatı da düşecek.
Otomobillerin yüzde 10'unun bile bu cihazı kullanması halinde kentlerdeki trafik sıkışıklığının önemli ölçüde azalacağı hesabı yapılıyor. Bununla birlikte söz konusu teknolojinin tıkanıklığın çok olduğu trafikte yaramayacağı hatırlatılıyor.
Kablosuz Yerel Bölge Ağı (WLAN) teknolojisine dayanan cihazın her motorlu vasıta için uygun olduğu belirtildi.
Cihazla ilgili denemelerin tamamlanmadığı ve piyasaya yönelik üretime geçildiğinde kaça mal olacağın henüz bilinmediği belirtildi.
http://www9.vatanim.com.tr/haberdetay.asp?&Categoryid=44 (http://www9.vatanim.com.tr/haberdetay.asp?detay=Trafigi_rahatlatacak_icat_204 414_44&tarih=19.10.2008&Newsid=204414&Categoryid=44)
nightboy
20-10-2008, 02:56
bu türkiyede kaç sene sonra olur kim bilir
Güzel cihaz ama bizde cihaz ikaz verse de ulan acaba doğru çalışıyomu hakkatten kırmızımı diye kimse dinlemez basar.
Türkiye de yeşil dalga uygulaması olan yollar var.
60km ile git tüm ışıklarda yeşili yakala.
Ama dinleyen kim adam 90 la gidip kırmızıda bekliyor.
İnsanlarda anlama problemi var Cihazla birlikte bi tane de hostes vermeleri lazım
Işığa yaklaşınca o da frene bassın.
http://gifarsivim.sitemynet.com/mynet_resimlerim/gif292.gifhttp://gifarsivim.sitemynet.com/mynet_resimlerim/gif296.gif
güzel bir sistem gibi duruyor ancak bizde trafik o kadar arapsaçı ki teorik olarak uygun olan malesef pratikte işe yaramıyor..
yeşil dalga sistemi de aynı şekilde Cengiz Abinin söylediği gibi.
bahrain ve s.arabistanda şehirlerarası yollarda şöyle bir sistem vardı,
trafik ışıklarına - kavşaklara gelirken 100 m kadar gerisinde yolda sensörler var, bunların çoğu ağırlık sensörü. siz oradan geçtiğinizde diğer yollardan kavşağa gelen yoksa otomatik olarak kırmızı ışık yeşile dönüyor ve durmadan geçmenizi sağlıyor, farklı yollardan kavşağa girişlerde ise sensörden önce geçen için yol serbest oluyor, aynı anlarda kavşağa yaklaşınca da bu sefer ışıklarda herhangi bir değişiklik olmuyor ancak tali yol gibi bağlantılarda sensörü 1 - 2 sn önceden de devreye soksanız değişen yine olmuyor geçiş üstünlüğü kuralı uygulanıyor..
tabi bu sistemi şehir içinde kullanmak zor ama örnek verecek olursak izmir bodrum yolu üzerinde söke vs gibi yerlerden geçiyor ve bu tür ışıklara yakalanıyorsunuz, bu tür yerlerde kullanılabilir..
askinaslan
20-10-2008, 11:16
yaa arkadaşlar biraz komik ama başıma şöyle bişey geldi şimdi memlekette yeşil dalga 60 km/h yazıyor bende cruise controlü 60 a ayarladım gidiyorum trafik ekipleri sağa çektirdi beyfendi radara yakalandınız diye gületyim mi? ağlıyayım mı? yaa yeşil dalga 60 yazıyor dedim o bizi ilgilendirmiyor belediyenin uygulaması diyip bir güzel kestiler cezayı hız sınırı 50 imiş acaba benden başka başına gelen oldumu?
yok artık bu kadar saçma bir durum söz konusu olamaz.. bence üşenme ve tazminat davası aç, eminim ki kazanırsın başıma gelse kesinlikle bu saçmalığı düzeltmek için dava açardım :)
BY_Corsa
20-10-2008, 12:42
Neler oluyor hayatta...radar işi iyimiş ya, çok komik hakkaten
bu uygulamanın türkiyede hayata gecirilmesi cok zaman alır
Yakup bey bilgiler için teşekkürler
Türkiye için uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum.
mdgencer
23-10-2008, 22:58
Güzel cihaz ama bizde cihaz ikaz verse de ulan acaba doğru çalışıyomu hakkatten kırmızımı diye kimse dinlemez basar.
Türkiye de yeşil dalga uygulaması olan yollar var.
60km ile git tüm ışıklarda yeşili yakala.
Ama dinleyen kim adam 90 la gidip kırmızıda bekliyor.
İnsanlarda anlama problemi var Cihazla birlikte bi tane de hostes vermeleri lazım
Işığa yaklaşınca o da frene bassın.
http://gifarsivim.sitemynet.com/mynet_resimlerim/gif292.gifhttp://gifarsivim.sitemynet.com/mynet_resimlerim/gif296.gif
Gecenlerde buna sahit olduk. Bostancidan girdik sahil yoluna, tuzlaya kadar kirmizi isaga sadece 1 kere yakalandik o da yaklasik 2-3 m kala yesile dondu. Yaklasik 10 yildir istanbul'da olan arkadasim. Bunun bir ilk oldugunu belirtti :) Yaptigim tek sey sabit hizla gitmekti.:)
ya karsıdakı adamdada varsa aynı aletten kavsakta ıkımızde aynı anda bastık kafa kafaya gırdık demektır.saçma bence
Mel-a-ku
24-10-2008, 01:07
bence trafıge cozum arıyorlarsa ışık sıstemını kaldırsınlar. ışık ne için var kesişen yollarda trafıgı duzenlemek ıcın değılmı. o zaman bırı ustten gıtsın bırı alttan gecsın bırı yandan kıvrılsın. ama lamba olmasın. tek cozum budur. katlı yol şart
ya karsıdakı adamdada varsa aynı aletten kavsakta ıkımızde aynı anda bastık kafa kafaya gırdık demektır.saçma bence
karşıdaki adamda da varsa o da kendi istikametindeki trafik lambasına göre geçecektir. aynı anda geçip çarpışmazsınız yani.
güzel bir sistem sıkışık trafikte işe yaramaz ama onun dışında çok faydası olur özellikle bölünmüş yollarda. halihazırda ben kendim zaten yapıyorum bu uygulamayı elimden geldiğince mesela aliağa-izmir yolunda ilerdeki lambanın rengine göre hız ayarlamasına gidiyorum dur kalk çok yapmamak için.
karşıdaki adamda da varsa o da kendi istikametindeki trafik lambasına göre geçecektir. aynı anda geçip çarpışmazsınız yani.
güzel bir sistem sıkışık trafikte işe yaramaz ama onun dışında çok faydası olur özellikle bölünmüş yollarda. halihazırda ben kendim zaten yapıyorum bu uygulamayı elimden geldiğince mesela aliağa-izmir yolunda ilerdeki lambanın rengine göre hız ayarlamasına gidiyorum dur kalk çok yapmamak için.
evet :) aliağa izmir yolunda bende aynı uygulamayı çok yapıyordum aliağada oturduğum dönemlerde :) halen de devam ediyorum :) yazlığa gidiş dönüşlerde ( Çandarlı ) :) özellikle de Şehitkemal köyümüydü ( tam hatırlamıyorum ismini ) o kavşakta gece 2 de olsa ışık sürekli aktif, sarı yanıp sönmeye bi türlü geçmiyor bana da hep kırmızı denk geliyor :)
bakın s.boluda kırankoyde göbek vardır bır aralar bır cıhaz cıkmıstı düğmeye basınca ısıkları yesıl yapıyodu uyanık bır abımızde ondan bulmus tam gobege gelırken basınca trafıktekı butun ısıklar yesıl olmus neredeyse bütün araclar bırbırıne gırecekmısmıs.
birden o cıhaz aklıma geldi:D
bakın s.boluda kırankoyde göbek vardır bır aralar bır cıhaz cıkmıstı düğmeye basınca ısıkları yesıl yapıyodu uyanık bır abımızde ondan bulmus tam gobege gelırken basınca trafıktekı butun ısıklar yesıl olmus neredeyse bütün araclar bırbırıne gırecekmısmıs.
birden o cıhaz aklıma geldi:D
ee ne kadar teknoloji o kadar arıza işte :D
öyle bir cihaz yoktur inşallah ne diyim yaygınlaşırsa yandık desenize :D
emin değilim ama sinyalizasyon sistemleri kapalı devre diye biliyorum. yani umarım öyledir :)
ee ne kadar teknoloji o kadar arıza işte :D
öyle bir cihaz yoktur inşallah ne diyim yaygınlaşırsa yandık desenize :D
emin değilim ama sinyalizasyon sistemleri kapalı devre diye biliyorum. yani umarım öyledir :)
valla kapalı mapalı bilmem bizim burdakı lambalar ledlı bıle degılkı :D
AsTRaGaLiP
25-10-2008, 23:28
Işıkların bulunduğu yerlerde köprülü kavşaklar olsun işlem tamamdır. Türkiyede böyle şeylere gerek yok. Işığı takan bile fazla yok... Kırmızının yanmasına 2 sn kalmış, ışığa daha 100m den fazla bi yol var, şürücü fren yerine gaza basıyor :D Maksadı ışığa yakalanmadan geçmek...
Ve bir arkadaşımız yeşil dalga sistemine 60 km/h demiş... Edirnede de bi ara öyleydi ancak 50 km/h'a indirdiler sistemi 50km/h'a göre değiştirdiler... Belki bi kaç kişinin başına senin ki gibi bi olay gelmiştir. şikayette bulunulmuştur.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net