PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Corsada debriyaj balatası

rterdem_corsa
27-09-2006, 00:18
Arkadaşlar daha 150 km deki 1.2 corsada,geri viteste 2-3 metrelik yokuş çıkarken kaputtan duman çıktı.Ardından yolda giderken balata koku yaptı.Acaba debriyaj balatası mı yandı?Yandığını ya da aşındığını nasıl anlayabilirim?Benzer sorunla karşılaşan arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim...

orKun
27-09-2006, 00:32
öncelikle kendini üye arsivi basligi altinda tanitirsan iyi olur.
sorununa gelince yarım debriyaj yaptın sanırım. bunun sonucunda balatanin bi kısmı yandı. eger cok fazla asindiysa balatan 2000-3000 km icinde parcalanir. (benim basima geldi ordan biliyorum) :( bundan sonra yarım debriyaj yapmamaya calis. yokuslarda el freninden destek al. balataya fazla yüklenmezsen iyi olur;)

rterdem_corsa
27-09-2006, 10:38
Evet yarım debrijay yaptım.Servise gidip balatayı değiştirmeme gerek var mı?Yoksa idare ettiği yere kadar gitmeli miyim?

orKun
27-09-2006, 12:48
daha 150 km.de diyorsun. bence git servise ama yarım debriyaj falan yaptıgını söyleme. Servis bi baksın.
Egerki cok fazla yanmadıysa bi problem yasayacagını dusunmuyorum.

rterdem_corsa
27-09-2006, 13:22
Sağol arkadaşım yardımların için.Egemden randevu aldım.Bi baksınlar...

orKun
27-09-2006, 13:26
servise gittigin zaman cekingen durma. tabiri yerindeyse yırtık ol.;)
Benim caddy'nin debriyaj balatası parcalanınca garanti kapsamında olmadını kullanıcı hatası falan filan ... dediler. ama biraz bastırınca hakkımı aramaya baslayıncada garantiden degistirdiler.

rterdem_corsa
27-09-2006, 14:43
Gerçekten de benim hatam olduğunu düşünmüyorum.Çünkü eski arabam 94 model 1.2 corsaydı aynı yeri sayısız kez onla geri viteste çıktım.Hİç böyle bi sorunla karşılaşmamıştım.Yarın dediğin gibi biraz yırtık olmalıyım galiba:D

songun
27-09-2006, 16:36
astrada 6000 km de debriyaj balataları gitmis durumda. nasil is anlamadim. kullanıcı hatasıyla mumkunmudur arabanın kendisinde mi sorun var

corsa_tolga
27-09-2006, 19:14
opel servisleri baskı balatayı kesinlikle garantiye sokmuyorlar kullanıcı hatası diorlar!Bide yetkili servislerin hepsi yamyam ya ondan da ole yapıyorlar

orKun
27-09-2006, 21:33
Gerçekten de benim hatam olduğunu düşünmüyorum.Çünkü eski arabam 94 model 1.2 corsaydı aynı yeri sayısız kez onla geri viteste çıktım.Hİç böyle bi sorunla karşılaşmamıştım.Yarın dediğin gibi biraz yırtık olmalıyım galiba:D

yeni nesil araclarda balatalarda aspest olmadıgından dolayı eskilerden cok daha dayanıksız. Cok daha nazik kullanim istiyor ;)

rterdem_corsa
27-09-2006, 23:43
İyi ama diyelim ki yokuşta trafiğe yakalandık.Sürekli dur kalk ya da yavaş çıkmamız gerektiğinde yarım debriyaj yapıcaz.Bu kadar dayanıksız balata mı olur?

neonal
28-09-2006, 00:28
İyi ama diyelim ki yokuşta trafiğe yakalandık.Sürekli dur kalk ya da yavaş çıkmamız gerektiğinde yarım debriyaj yapıcaz.Bu kadar dayanıksız balata mı olur?

Bkz: Hoşdere. Hele bir de iş çıkışına denk gel. Sürekli dur kalk ve yokuş yukarı. Caddenin sonunda sol ayak titremeye başlıyo aşırı yüklenmeden.:p ;) :)

rterdem_corsa
28-09-2006, 12:39
Serviste bana söyledikleri yarım debriyajda aşırı yüklenmeden dolayı aşınma oluşmuş.Aynı şeyi 1-2 kere daha tekrarlarsam balatanın yanacağını ve garanti kapsamına girmeyeceğini söylediler.Ayrıca debriyaj balatasının değişmesinin de 1000 ytl civarı tutacağını söylediler:eek:

RespecT
29-09-2006, 14:00
bence debriyaj kullanımı çok fark ettirir.motora gaz verip yarım debriyajla kalkmanın doğru olmadığını düşünüyorum.Genelde relanti devrine yakın mümkün olduğunca arada bekletmeden çekerim debriyajı.Çok yokuş yukarı ise belki az bir gaz.Belkide benim araç torklu olduğu için zorlanmıyorum.Bunu yazmamın sebebi şu: Trafikte o kadar çok insan varki resmen 2500-3000 devre kadar yüklenip yarım kavramada çok kalıyorlar.Ve bunu istisna değil.Her kalkışta yapıyorlar.Balata ne yapsın kardeşim:)

KA®ANLIK
29-09-2006, 16:42
bence debriyaj kullanımı çok fark ettirir.motora gaz verip yarım debriyajla kalkmanın doğru olmadığını düşünüyorum.Genelde relanti devrine yakın mümkün olduğunca arada bekletmeden çekerim debriyajı.Çok yokuş yukarı ise belki az bir gaz.Belkide benim araç torklu olduğu için zorlanmıyorum.Bunu yazmamın sebebi şu: Trafikte o kadar çok insan varki resmen 2500-3000 devre kadar yüklenip yarım kavramada çok kalıyorlar.Ve bunu istisna değil.Her kalkışta yapıyorlar.Balata ne yapsın kardeşim:)

+9932

Kesinlikle doğru...
Sıkışık trafik olsun rampa olsun fazla gaza yüklenmediğiniz sürece balata hemen kendini bırakmaz... Biraz daha nazik davranmanız her zaman için avantajdır...

captain81
29-11-2009, 00:19
Arkadaşlar daha 150 km deki 1.2 corsada,geri viteste 2-3 metrelik yokuş çıkarken kaputtan duman çıktı.Ardından yolda giderken balata koku yaptı.Acaba debriyaj balatası mı yandı?Yandığını ya da aşındığını nasıl anlayabilirim?Benzer sorunla karşılaşan arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim...

konu eski ama bende az önce aynı olayı yaşadım eşimin arabasında konu açmadan arattım ve aynı şey başka arkadaşıın başınada gelmiş araç 2008 corsa d 1.2 7500km de,ve aynı şekilde yokuş yukarı geri geri giderken el freni desteğiyle motordan duman geldi ve resmen kömür kokusu gibi balata kokusu geldi,sonra araç 1-2 saat dinlendi koku falan geçmiştir dedim sonra yola çıktım yolda herhangi bir çekişten düşme motorda bağırma falan yoktu ama koku hala gitmedi,teknik servisteki ustalar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.koku zamanla geçermi yoksa servise bayramdan sonra bir uğrayıp bayramlaşalımmı?bu arada bayramınızıda kutlarım...

captain81
29-11-2009, 00:37
güncel...

okican
29-11-2009, 11:08
küçük motorlu düşük torklu bir aracı neden geri viteste yokuş yukarı çıkarmaya çalışıyorsunuz?
yani çok mecbur kalsam ve başka yol olmasa ancak yapılır böyle birşey.
debriyaja tamamen olmasa da kısmen zarar vermiş olabilirsiniz.
koku zamanla geçer ama yine de balatanın kontrolünü yaptırın derim.

captain81
29-11-2009, 11:22
yokuş yukarı mecbur kaldım,yokuş aşağı inerken yokuşun bitiminde çok derin çukuru gördüm ve geçmem mümkün değildi,o yüzden mecbur geri geri çıkmak zorunda kaldım,dediğim gibi arabanın çekişinde falan sorun yok herşey normal ama insan şüpheleniyor

beyaz guvercin
29-11-2009, 11:50
balatayı ısıtmışsındır biraz zarar görmüştür fakat korkma balata kokusu 1-2 hafta gitmez okinin dediği gibi 1.2 motor ağır kasa bir araçla geri geri çıkma

captain81
29-11-2009, 12:43
balatayı ısıtmışsındır biraz zarar görmüştür fakat korkma balata kokusu 1-2 hafta gitmez okinin dediği gibi 1.2 motor ağır kasa bir araçla geri geri çıkma
sağolasın biraz içimi rahatlattın dediğim gibi mecbur kalmasam zaten öle bir manevraya kalkşmazdım,inşallah sorun yoktur

stuthkfl
16-10-2010, 22:34
ben de corsa d 2010 model sahibiyim. benim de başıma aynısı geldi. park etmek için dik bir yokuşta geri geri geldim. teker yağmur kanalında sanıp yarım debriyaj gaza yüklendim epey. arkadan siyah duman attı, motordan da beyaz dumanlar çıktı.

kaputu açtım, soğumasını bekledim, ancak debriyaj balatasına takılı bir jak, tütsü gibi tütüyordu. fan çalışmıyordu. fan çalışsın diye klimayı açtım, biraz esinti yapınca soğuk havada o tütme bitti. soğuyunca da kaputu kapattım.

iki gündür kaputun altı hep kokuyor. metal yanığı kokusu. sanki el freni çekik gidince gelen koku gibi diyeyim. havalandırmayı kullanamıyorum. olduğu gibi motordaki koku içeri geliyor. o sarı jak da siyah oldu kömür gibi.

şu anda bir kaç şüphem var:
motor ısısını ölçen bir sensör zarar görmüşse fan çalışmaz, motoru soğutmaz. büyük problem.
yağ yanmış yada koklaşmışsa artık ne motoru ne balatayı soğutur. aynı yağ sistemi, aynı hidrolik pompaya bağlı ise, kırılmış bir balata parçası sistemde gezinebilir?

vites geçişlerinde problem yok. arabayı aldığımda da test ettiğim corsalarda da geçişler biraz kemikliydi, zorlanma yumuşama söz konusu değil.
debriyajın kavrama noktasında da bir fark hissetmedim.
yokuşta güçten düşmesi vb. problemler de yaşamıyorum.
şimdilk sadece koku ve endişelerim var. :)

servis garanti kapsamında en azından açıp bakıp sensörler-rulman-balatalar çalışıyor, o jak da sağlam, sadece yıpranmış diyebilir mi? yoksa bunun için 100 200 lira işçilik mi alır?

bu kokunun geçmesi için yapabileceğim bir şey var mı?

malesef 1.3cdti çabuk stop ediyor. ve o kadar sert stop ediyor ki ettiğinde, volanı kıracağını düşünüyorum. o yüzden zorlandığı yerde devri bulana kadar yarım debriyaj kullanmak zorunda kalıyorum.
teşekkürler.

Cem Öktem
07-02-2011, 18:07
aynı sorun bende de oldu bir senedir kullanıyorum aracı , idare ediyorum. Aşırı yukarda kavrıyor artık bırakacak beni yolda. Hidrolik olduğu içinde sanayide ucuza yaptıramam sanırım. Değişmesi gerekiyor 0 ile. 1000 lira civarı diyolar. Nerden bulacağım o kadar parayı bilmiyorum.

tolga_55
08-02-2011, 08:15
Çok saçma... Yeni model yeni teknoloji beklerken eskisini aratması düşündürücü.