PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çü Öğrencileri, Hidrojenle Çalışan Araba Projesi Geliştirdi

nfrt
13-09-2006, 17:40
Çukurova Üniversitesi'nde (Çü) Öğrenim Gören Öğrenciler, Hidrojenle Çalışan Araba Projesi Geliştirdi. "Hidromobil 2007 Yarışması"na Katılmak İsteyen Öğrenciler, Projeyi Hayata Geçirebilmek İçin Sponsor Arıyor.
http://img151.imageshack.us/img151/5846/47799930931bze8.jpg (http://imageshack.us)Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) öğrenim gören öğrenciler, hidrojenle çalışan araba projesi geliştirdi. "Hidromobil 2007 Yarışması"na katılmak isteyen öğrenciler, projeyi hayata geçirebilmek için sponsor arıyor.

ÇÜ makine mühendisliği 3. sınf öğrencisi ve Hidromobil Grubu Başkanı Fatih Bahadır Bilmen, 12 arkadaşıyla birlikte yaklaşık 4 aydır çalışma yaptıklarını belirterek, "Hidrojenle ilgili yeni bilgiler öğrendikçe hedeflerimizin ciddiyetini daha iyi anladık. Gelişmiş dünya ülkeleri hidrojen üzerine ciddi rakamlarla yatırım yapmaktadır" dedi. TÜBİTAK tarafından 30 Ağustos 2007 tarihinde hidrojenle çalışan araba yarışması düzenleneceğini vurgulayan Bilmen, "Bu yarışmayı duyunca arkadaşlarla biraraya gelerek Hidromobil Grubu'nu kurmaya karar verdik. Üniversitedeki hocalarımız da bizlere çok büyük destek verdiler. Projemizi hazırladık. Sadece yürüyen aksam için yaklaşık 80 bin YTL paraya ihtiyacamız var" şeklinde konuştu.

Daha önce sadece İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) hidrojenle çalışan araba yapıldığını hatırlatan Bilmen, teoride projelerinin tamamlandığını ve bu alanda ikinci proje olmayı hedeflediklerini vurguladı. Aracın kaporta kısmını Kahramanmaraş'ta yapacaklarını dile getiren Bilmen, elektrik ve yürüyen aksamını Adana'da tamamlayacaklarını kaydetti. Projeyi tamamlayabilmek için çeşitli sponsor firmalarla temas halinde olduklarını ifade eden Bilmen, Temsa, İnci Akü ve Mado'dan olumlu yanıt aldıklarını kaydetti.

İhlas Haber Ajansı

CeyCeyX
13-09-2006, 18:35
insallah trafige cikar bu benzinle olacak is diil gezmek

fcuhadar
13-09-2006, 18:42
Vay be gençler gümbür gümbür.Hadi görelim sizi

tecnikalman
10-10-2006, 00:06
Helal Olsun Sİze İŞte GenÇ DedİĞİn BÖyle İcadlar Ortaya Koymali Hep Bİzmİ Avrupanin Arkasindan GİdeceĞİz, Gelenek DeĞİŞmelİ Tabİkİ ÇaliŞarak Olacak Bunlar Şİmdİden BaŞarilarini Kutluyorum.

tyuksel
10-10-2006, 08:21
Gerçekten çok güzel, üniversitelerde bunların oluyor olması. İnşallah en kısa sürede ticari anlamda bu araçlar kullanılabilir.
Sizin de değindiğiniz gibi artık benzinle bu motorlar çok daha uzun çalışamayacak, o yüzden elektrik ve hidrojen gibi alternatiflere en hızlı yönelen üreticiler çok büyük avantaj sağlayacaklar...

KA®ANLIK
10-10-2006, 11:21
Sakarya Üniversitesi,
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü,
ODTÜ,
bir iki üniversite daha hatırlayamadığım Güneş Enerjisi ile çalışan araba yaptılar ve bunları yarıştırdılar...

Neutral
10-10-2006, 18:53
keşke uranyumlu araba yapsalar :D

FCP
10-10-2006, 22:46

:) :) :) Keşkee :=)

alpasch
28-11-2006, 13:53
arkadaslar,
ben itü'de makina mühendisligi mezunuyum. bitirme tezim hidrojen yakitli motor dizayniydi. topladigim bilgileri söyle özetliyecek olursam:

Normal bir araba tüplü yapilir gibi hidrojenli yapilabilir.bu sorun degil. peki sorun nedir? sorun hidrojenin depolanmasi. hidrojen -190 derecede sivi oluyor ve depolanmasi efektif oluyor. yada yakit pili dedikleri gibi depolayabilirsiniz. 1.dedigim sivi halde depolama üzerine BMW nin cok büyük calismalari var. Münih havaalaninda calisan otobüsler hidrojenle calisiyor. ayrica yine münihte hidrojenli arabalar var. ayrintili bilgi icin: http://www.bmwworld.com/hydrogen/

yakit pili ise söyle oluyor. süngerin suyu emmesi gibi bu piller hidrojeni emiyor ve sonra burdan motor calistiriliyor. bu konuda ise Mercedes'in calismalari var.bir örnek arac icin: http://avt.inel.gov/pdf/hydrogen/mercedessprinterreport.pdf

peki neden hidrojen yakitli arabalar kullanmiyoruz? cevab basit: petrol devleri.... hidrojen yakitli projeler, patentler bu firmalarca yüksek meblaglara aliniyor ve rafa.. cünkü hayata gecerse her devlet kendisi üretebilir. (hidrojen suyun elektrolizi ile elde ediliyor). birde söylenen sebeb: hidrojenin benzine göre su an pahali olmasidir. (ki bu bana hic bir zaman mantikli gelmemistir)

neyse bu konuda ayrintili bilgi isteyen olursa burdayiz...

ALBATROS_09
28-11-2006, 15:27

Nerdeeeee....:)

nfrt
28-11-2006, 18:18
arkadaslar,
ben itü'de makina mühendisligi mezunuyum. bitirme tezim hidrojen yakitli motor dizayniydi. topladigim bilgileri söyle özetliyecek olursam:

Normal bir araba tüplü yapilir gibi hidrojenli yapilabilir.bu sorun degil. peki sorun nedir? sorun hidrojenin depolanmasi. hidrojen -190 derecede sivi oluyor ve depolanmasi efektif oluyor. yada yakit pili dedikleri gibi depolayabilirsiniz. 1.dedigim sivi halde depolama üzerine BMW nin cok büyük calismalari var. Münih havaalaninda calisan otobüsler hidrojenle calisiyor. ayrica yine münihte hidrojenli arabalar var. ayrintili bilgi icin: http://www.bmwworld.com/hydrogen/

yakit pili ise söyle oluyor. süngerin suyu emmesi gibi bu piller hidrojeni emiyor ve sonra burdan motor calistiriliyor. bu konuda ise Mercedes'in calismalari var.bir örnek arac icin: http://avt.inel.gov/pdf/hydrogen/mercedessprinterreport.pdf

peki neden hidrojen yakitli arabalar kullanmiyoruz? cevab basit: petrol devleri.... hidrojen yakitli projeler, patentler bu firmalarca yüksek meblaglara aliniyor ve rafa.. cünkü hayata gecerse her devlet kendisi üretebilir. (hidrojen suyun elektrolizi ile elde ediliyor). birde söylenen sebeb: hidrojenin benzine göre su an pahali olmasidir. (ki bu bana hic bir zaman mantikli gelmemistir)

bu güzzel bilgilendirme için teşekkürler.;) ama böyle gelmiş böyle gidecek gibi görünüyor...

torsion
28-11-2006, 20:10
bizim okul da bu sene hidromobil yarışmasına katılacak. ben mekanik bölümündeyim.:D :D ... insallah hayırlısı olur

faithless1905
28-11-2006, 20:45
ooo o zaman bizim ülke dehşet olur desenize ama tabii nerde....?

Goksad
28-11-2006, 21:13
arkadaslar,

Paylaşımın için :tesk:

alpasch
04-12-2006, 17:31
bu güzzel bilgilendirme için teşekkürler.;) ama böyle gelmiş böyle gidecek gibi görünüyor...

depolama isi halledilebilirse 1 senede türkiyedeki tüm arabalar hidrojenli olur. bmw cok yol aldi... tabii onlarda da sorun var. alet 9 gün yattimi,hidrojen gaz olup,depodan ucuyor. su an tek sorun depolama.

bu konuda proje gelistiren arkadaslar oldugunu gördüm. depolamaya egilirlerse bu iste cok büyük adimlar atarlar.

hatta hidrojeni ucaklarda kullanmayi düsünüyorlar,cünkü depolama daha kolay. nasil kolay söyle kolay: ucak ucus yüksekligine ciktiginda -50 derece gibi bir sicaklik olusuyor. buda depolamayi kolaylastiriyor. yani yukarda hidrojeni depolayip,sonra yakacak.sirius gibi. tabii sadece su an hayal...

ama ucuz olsa, egzosdan su ciksa siz 100kmde bir depolar misiniz? mesela 100kmde benzine göre 1/5 fiyat verseniz. ben depolardim. tanklar kücük yapilabilir ve tank istasyonlari SIK olabilir... cözüm cok ama petrol sirketleri istemedimi olmuyor...