Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç Muayne Meselesi
CengoCenk
13-09-2006, 09:00
Merhaba dostlar.
Bu sabah ruhsata bakarken farkettim; muayne tarihini 1 ay geçirmişim bizim arabanın. Şimdiye kadar hiç araç muaynesine girmedim. O yüzden bu konuda inanılmaz bilgisizim. Ekte birkaç sorum olacak. Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
1-İstanbul Anadolu yakasında Üsküdar-Altunizade-Kadıköy-Acıbadem taraflarında bir muayne istasyonu var mı? (Göztepe köprüsünün orda muayne istasyonu yazan yeri devamlı görüyordum. İnanılmaz kuyruk oluyordu. Her istasyon böylemidir? )
2-Muayne istasyonları haftasonları çalışıyormu?
3-Bir muayne kaça çıkıyor? (Toplam maliyetini bilip kendimizi ona göre ayarlayalım değil mi...Bildiğim kadarıyla ruhsatın bir sayfası değişiyor.)
4-Benim araç 41(Kocaeli) plaka. İstanbul da muayne ettirebilirmiyim? Sorun çıkar mı?
5-Bir araç muaynesi ortalama ne kadar zaman alır? (Eğer haftasonları çalışmıyorlarsa ona göre işten izin alacağım da)
6-Ben aracın henüz 2006 2. vergisini yatırmadım. Muayneye girmek için bu verginin yatırılmış olması mı gerek?
VectraB elegance
13-09-2006, 09:42
6-vergi borcu varsamuayene yapmazlar ,önce maliyeden borcu yoktur belgesi alacaksın,harcı yatıracaksın
1) Birkaç yerde var ama söylediğim gibi her semtte yok yerlerini tam bilmiyorum. Göztepe merkezi olduğu için kalabalık...
2) Hafta sonu kapalıdır.
3) Muayene harcı var yanlış hatırlamıyorsam 100 YTL' ye yakın... Onun dışında aracın ceza ve vergi borcunun olmaması lazım.
4) Bunu bilemiyorum.
5) Göztepe' deki kuyruk çabuk ilerliyor tahminen 1 saatte çıkarsın.
6) Muayene' ye girmeden önce " MUAYENE İÇİN TEMİZ KAĞIDI " alman gerekiyor. Plakanı verdiğin zaman zaten borcu var mı yok mu gözükür. Yukarıda da söylediğim gibi aracın ceza ve vergi borcunun olmaması lazım. Temiz kağıdını aldıktan sonra muayene harcını yatırıyorsun. Araba kuyruktayken bu işlemleri halledebilirsin. Trafik setinin tam olması ve yangın tüpünün bulunması gerekiyor. Egzost emisyon ölçümünü de yaptırman lazım. Sinyal, far, fren vs lambalarının çalışıyor olması gerekir.
Eğer ruhsatındaki muayene kısmın dolmuşsa ruhsatın o sayfası değişir. Hala yer varsa gerek yok.
sandokan_006
15-09-2006, 10:22
Arkadaşlar Merhaba, Opel combo City aracım var. Bunun muayenesi ile ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olsun. Vergilerini eksiksiz yatırdım. Sizden öğrenmek istediğim ise bu araçların muayene süreleri 1 yılmıdır. Ankara'da gidebileceğim bir muayene istasyonu bilen varsa adresini yazabilirse sevinirim. Ayrıca temiz kağıdını araç muayene istasyonundan alabiliyormuyuz yada yatırmış olduğumuz makbuzları ibraz etmek suretiylede muayenemizi yaptırabilirmiyiz. Bir de en son araç muyane harçları ne kadar oldu bilen varsa lütfen yazsın. Sıfır araçlar için egzost emisyon muaynesi de gerekiyor mu? veya kaç yılda bir yaptırmak gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
KA®ANLIK
15-09-2006, 11:28
sıfır araçlara ilk 3 sene muayene yapılmıyor.
muayene olan arabalar da 2 sene sonra bir daha muayene yaptırıyor...
yani muayene süresi 2 yıl.
Temiz kağıdını muayene istasyonundan almak zorundasın. elindeki makbuzların ilk aşamada bir esprisi yok. sadece muayene istasyonunda temiz kağıdını alırken arabanın borcu çıkarsa makbuzları göstererek yatırdığını beyan edebilirsin. yani o aşamada işine yarayacaktır. o yüzden makbuzları yanınızda bulundurmanız sizin avantajınıza olabilir ;)
sandokan_006
15-09-2006, 14:29
Değerli dostum Engin, sıfır araçlar için 3 yıl, normal araçlar için ise 2 yıl muayane geçerlilik süresi var derken bu söylediğin Opel Combo'yu da kapsıyor mu? Çünkü bizim araçlar ruhsatta Kamyonet ve açıklamasında Çift sıra koltuklu camlı van diye geçiyor. Bu bağlamda sorularıma yanıt verirsen sevinirim. Çünkü bizim araçlar Ticari araç sınıfına giriyor. Tabi ben ticaretle uğraşmıyorum ve o amaçla da kullanmıyorum.
Ruhsat ta yazmıyormu muayene günü,birde ankarada nereye tasıdılar istasyonu yenimahallenin neresinde bilen var mı?
KA®ANLIK
15-09-2006, 18:06
Değerli dostum Engin, sıfır araçlar için 3 yıl, normal araçlar için ise 2 yıl muayane geçerlilik süresi var derken bu söylediğin Opel Combo'yu da kapsıyor mu? Çünkü bizim araçlar ruhsatta Kamyonet ve açıklamasında Çift sıra koltuklu camlı van diye geçiyor. Bu bağlamda sorularıma yanıt verirsen sevinirim. Çünkü bizim araçlar Ticari araç sınıfına giriyor. Tabi ben ticaretle uğraşmıyorum ve o amaçla da kullanmıyorum.
En sağlam Kaynak:
Türkiye Karayolları Trafik Yönetmeliği:
.........
Araçların Teknik Şartlara Uygunluğu ve Muayeneleri :
Madde 67 - Teknik şartlara uygun durumda olmayan araçların trafiğe çıkarılması yasaktır.
Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir,
b) Resmi ve ticari plakalı otomobiller ile bunların her türlü römorklarıilk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir,
c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk3 yaş sonunda ve devamında 3 yılda bir,
d) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,
periyodik muayeneye tabi tutulur.
Askeri araçlarla, raylı sistemde çalışan veya iş makinesi türündenaraçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca ve muayene yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre yapılır.
Muayene süresi dolmasa bile kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülenler ile üzerinde değişiklik yapılan araçların ayrıca, özel muayenesi zorunludur.
Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir.
Ayrıca, yetkililerin isteği halinde araçlarda bulunması zorunlu belgeve cihazların bulunup bulunmadığı muayene istasyonlarında kontrol edilir ve şartlara uymayanların muayeneleri yapılmaz.
Ücretler Konusunda da:
Otomobil (İlk muayene 3 yıl sonra, devamında her 2 yılda bir)88,50 YTL
Otobüs, Kamyon (İlk muayene 1 yıl sonra, devamında her 1 yılda bir) 118 YTL
sandokan_006
16-09-2006, 10:32
Engin kardeş teşekkür ediyorum verdiğin bilgiler için. Buda demektir ki her yıl araç muayene istasyonlarını ziyaret edeceğiz. Oysa sıfır araçalar için 3 yıl deyince ne kadar da sevinmiştim. Ama haksızlık bu zaten hususi oto olarak kullanıyorum yük ve yolcu taşımak gibi bir amacım yokki. Neyse kime anlatacağın ki derdini burası Türkiye Cumhuriyeti kimin eli kimin cebinde belli değil herkes kendi cepini doldurma çabası ve gayreti içerisinde.
Astra Maniaa
21-09-2006, 17:28
bnm arabada 2001 yılından biriken bi vergi borcu va en sn 2,5.000 ytl olmuştu ondan 2001yılında bitmiş muaynesesi o zamandan beri yapılmadı allaha şükür polislerde hiç fark etmio ama egzoz muayenesini geçirmiorm bak :p
bnm arabada 2001 yılından biriken bi vergi borcu va en sn 2,5.000 ytl olmuştu ondan 2001yılında bitmiş muaynesesi o zamandan beri yapılmadı allaha şükür polislerde hiç fark etmio ama egzoz muayenesini geçirmiorm bak :p
bence heran bi köşede 2.500 Ytl hazır tut,yakalandığın an bağlarlar aracını.Muayene yaptırmadanda alamazsın aracını.Birde umarım bu 2.500 Ytl faizli fiyatıdır,yoksa vay haline :(
Astra Maniaa
21-09-2006, 19:09
2.500 ytl hazırda olsa hemen öderim zaten bi ara af vardı kaçırdık bilmiyorduk ki bi akraba vardı bankada o otomatik ödüyodu ayrılınca öyle kalmış 2001den beri 2.500 faizli tabi ama o 3.000 olmustur bile
CengoCenk
19-10-2006, 12:17
Merhaba arkadaşlar.
Kısmetse yarın göztepe deki muayne istasyonunda benim aracı muayneye götüreceğim. Bugün bankadan vergi borcunu ödedim. Birazdan gidip şubeden ödendi dekontunu alacağım. Araçta herhangi bir modifiye yok. Egsoz ölçümünü ağustos ayında yaptırmıştım. Araçta yangın tüpü, ilk yardım çantası çekme halatı ve şimdi adı aklıma gelmeyen parlak üçgen var:)) Bunların yanında olması gereken başka birşey var mı?. Muayneye sabah saatlerinde gideceğim. İşlerimin çabuk bitmesi için tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Akşam saatlerinde gitseydin daha çabuk çıkardın sabah yığılma oluyor ama sanırım geç bir tavsiye oldu bu :)
CengoCenk
19-10-2006, 13:11
Yok geç olmadı. Yarın gitmeyi düşünüyorum. Ama yarın cuma olduğundan birde millet tatil moduna girdiğinden akşama doğru işler sarpa sarabilir diye düşündüğüm için sabah gitmeyi düşünüyorum. Sabah orası 8 de açılıyordu değil mi?
BY_Corsa
19-10-2006, 13:47
Havalar sogumadan (kar yagmadan ) halletmeye bak, yoksa arabadan da patinaj zinciri ve takoz da isteyebilirler
kaçta açılıyor bilmiyorum ama genelde insanlar işlerinden sabah izin alıp gittiği için sabah daha yoğun oluyor. Ben 3 -3,5 gibi gidiyorum kuyruk olmuyor ama yine de sen bilirsin tabii...
CengoCenk
19-10-2006, 15:42
Bilgi veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Yarın sabahtan gidip halledicem kısmetse. Umarım zincir mincir muhabbeti yapmazlar bana orda. Muayne de olduktan sonra bayramda gider arka camlara filmi de çektiririm:))
mrb arkadaşlar...
bu muayene ile ilgile çok merak ettiğim bir soru var...
benim aracın muayene süresi 2003 yılında dolmuş.yani 3 yıldır muayeneye girmedi acaba muayene harcı ödeyeceğim zaman bu üç yılın faiziyle birlikte mi ödeyeceğim, yoksa sadece bu senenin muayene ücretini mi yatıracağım kafama çok takıldı...bir de zorunlu trafik poliçemde 202 yılından beri yapılmadı sanırım bunu bu sene için tekrar yaptıracağım orada cezai bir durum yok sanırım...
son olarak ben kocaelideyim ama araç niğde plakalı bir sorun olur mu muayenede ve kocaeli de nerede muayene yapıyorlar biliyorsanız beni bilgilendirebilir misiniz?...
şimdiden çok teşekkürler arkadaşlar...
Araban hangi ilin Trafik Şubesi'ne kayıtlıysa muayenesini de sadece orda yaptırabiliyosun diye biliyorum ama hatalıysam lütfen düzeltin ... :)
CengoCenk
02-11-2006, 10:16
mrb arkadaşlar...
bu muayene ile ilgile çok merak ettiğim bir soru var...
benim aracın muayene süresi 2003 yılında dolmuş.yani 3 yıldır muayeneye girmedi acaba muayene harcı ödeyeceğim zaman bu üç yılın faiziyle birlikte mi ödeyeceğim, yoksa sadece bu senenin muayene ücretini mi yatıracağım kafama çok takıldı...bir de zorunlu trafik poliçemde 202 yılından beri yapılmadı sanırım bunu bu sene için tekrar yaptıracağım orada cezai bir durum yok sanırım...
son olarak ben kocaelideyim ama araç niğde plakalı bir sorun olur mu muayenede ve kocaeli de nerede muayene yapıyorlar biliyorsanız beni bilgilendirebilir misiniz?...
şimdiden çok teşekkürler arkadaşlar...
Öncelikle kardeş çoook büyük geçmiş olsun. Şimdi diyeceksin neden geçmiş olsun diyorum??. Yukarıda saydıklarından muayne için herhangi bir ceza yok, vergilerini ödediysen onda da sorun çıkmaz. Amaaaa trafik sigortası olayı inanılmaz sakat. Trafik sigortası zorunlu olduğunda benim bildiğim baya yüklü bir faizi var. Kesin olmamakla birlikte 129 YTL lik trafik sigortasını şu anda sen 1 yıllık cezalı yaptırmak istediğinde 230 YTL civarı ödüyorsun.
Gelelim muayne olayına. Önce gidiyorsun eski bekirpaşa belediyesinin oraya. (Acısu vergi dairesi geçici olarak oraya taşınmış durumda.) Ordan başka ile ait plaka üzerinden temiz kağıdı almak istiyorum diyorsun. seni 1 veya 2. kata yönlendiriyorlar. Ordan temiz kağıdını alıyorsun. (Bu arada tüm vergilerini ve trafik cezalarını ödediğini varsayıyorum). Sonra aşağıya vezneye iniyorsun. Vezneden muayne ücretini yatırıyorsun: (96 YTL). ardından çıkıyorsun arabaya atlıyorsun Real in otoparkının ordan D-100 yan yola iniyorsun. Orda artıma tesisi var biliyorsundur. d-100 e çıkmadan hemen 100 metre önce araç muayne istasyonu yazar. Ordan sağa gir görürsün. Elektrik tahsilat veznesinin tam arka tarafında kalıyor. Karayolları şantiyesinden hemen sonra.
Ordan direkt sıraya giriyorsun. yanında söndürme çekme halatı ilk yardım çantası falan olmasına dikkat et. Havalr karlı olduğunda zincir de istiyorlarmış. Sinyallerine falan bak gitmeden önce. Bir temassızlık yüzünden boşuna sıraya girme.
CengoCenk
02-11-2006, 10:25
Araban hangi ilin Trafik Şubesi'ne kayıtlıysa muayenesini de sadece orda yaptırabiliyosun diye biliyorum ama hatalıysam lütfen düzeltin ... :)
Yaptırılabiliyor. Ancak temiz kağıdı vergi dairesinde farklı bir yerden alınıyor. Eğer pladan farklı bir ilde muayne yapılacaksa muayneden 1-2 gün önce gidip herhangi bir vergi dairesinden temiz kağıdı alınıp muayne ücreti ödenmesi ve makbuzu alınması muayne istasyonunda inanılmaz süre kısaltır.
valla arkadaşlar çok teşekkür ederim hemen yanıtladınız beni rahatlattınız...
özellikle muayene faiza olmaması beni mutllu etti ancak trafik poliçesinden dilimiz yanacak gibi sanki çünkü 11.2002 de poliçe bitmiş ve o tarihten beri de yaptırmadım...
aracımda lpg var....
egzos plu ile sızdırmazlık raporu nerden alınır acaba :)
biliyorum çok yordum ama yardımlarınız için teşekkürler.. en kısa zamanda yaptırayım da kurtulayım...
CengoCenk
02-11-2006, 11:58
Egzos muaynesi aynı yerde yapılıyor. İlk gidiğinde sol bölümdeki küçük kulübenin önünde bir kadın bekliyor. Elinde hortumu ekksozlara sokup sokup duruyo :))
Sızdırmazlığı izmitte nerde yapıyorlar bilemiyorum.
Muayenenin ay yada yıl gecikmesi önemli değil. Eğer yakalanmadıysanız sorun yok. Gecikme cezası da. Geçen ay muayene yaptırdım 96,70 YTL harç ödüyorsunuz. Gelirler.gov.tr adresinden aracınızın vergi borcu olup olmadığına ve ödenmemiş cezası bulunup bulunmadığına bir bakın. Plaka, tescil tarihi ve vergi kimlik numarası bilgileri gerekiyor. Maliyeden borcunun olmadığına dair bir yazıyı almanız ve bu evrakla muayene istasyonuna gitmeniz gerekiyor. İşlem 10 dakika kadar sürer tabi sırada geçen süreler hariç.
Sıfır km Binek otolarda 3 yıl ticari otolarda ise yıllık muayene gerekiyor. Corsa van otolar ticari sınıfa girdiği için her yıl muayene olacak. Binek otoların muayene süresi 2 yılda bir. Gitmişken egzost muayenesini de halledin o da 2 yılda bir.
dostlar merhaba,benim de bir sorunum var ekzos muaynesini geçirmişiz. ne kadar ceza yiyeceğiz? bu işi hemencecik (cezazı varsa birlikte) o seyyar ford transitlere bağlatıp halledebilir miyim?
selamlar
Isparta'da olay şöyle işliyor:
Mailyeden temiz kağıdını alıyorsun, sonra istasyona gidiyorsun, adam kaputu açtırıyo, motor ve şasi numaralarını kontrol ediyo, sonra seni gönderiyo. Bu kadar. Dumur oldum yahu insan hiç olmazsa farları falan açtırır, frene bastırır.
abi muayenehane değil ki vergihane zaten:mad:
Isparta'da olay şöyle işliyor:
Mailyeden temiz kağıdını alıyorsun, sonra istasyona gidiyorsun, adam kaputu açtırıyo, motor ve şasi numaralarını kontrol ediyo, sonra seni gönderiyo. Bu kadar. Dumur oldum yahu insan hiç olmazsa farları falan açtırır, frene bastırır.
Belki de yeni nesil araçlar olduğu için önemsemiyolardır ... :confused:
kadircesme
16-02-2009, 15:03
üstadlar 2008 combo city 22.05.2008 cıkıslı ben simdi muayeneye 22.05.2009 da mı yaptıracagım bilgi verirseniz sevinirim..
mustym35
16-02-2009, 16:54
Merhaba dostlar.
Bu sabah ruhsata bakarken farkettim; muayne tarihini 1 ay geçirmişim bizim arabanın. Şimdiye kadar hiç araç muaynesine girmedim. O yüzden bu konuda inanılmaz bilgisizim. Ekte birkaç sorum olacak. Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
1-İstanbul Anadolu yakasında Üsküdar-Altunizade-Kadıköy-Acıbadem taraflarında bir muayne istasyonu var mı? (Göztepe köprüsünün orda muayne istasyonu yazan yeri devamlı görüyordum. İnanılmaz kuyruk oluyordu. Her istasyon böylemidir? )
2-Muayne istasyonları haftasonları çalışıyormu?
3-Bir muayne kaça çıkıyor? (Toplam maliyetini bilip kendimizi ona göre ayarlayalım değil mi...Bildiğim kadarıyla ruhsatın bir sayfası değişiyor.)
4-Benim araç 41(Kocaeli) plaka. İstanbul da muayne ettirebilirmiyim? Sorun çıkar mı?
5-Bir araç muaynesi ortalama ne kadar zaman alır? (Eğer haftasonları çalışmıyorlarsa ona göre işten izin alacağım da)
6-Ben aracın henüz 2006 2. vergisini yatırmadım. Muayneye girmek için bu verginin yatırılmış olması mı gerek?
*)Cumartesi gunler calsiorlar
*)borcu yoktur kagidi almadan muayene yapmazlar
*)147 tl olmasi vize harcinin 1 ay gecirtirysen gecikme faizi alacaklar
*)60-70 arasi yeni ruhsat cikariosun takipciye 20 lira falan alacak senden
*)vizeye girmeden ek-1 diye bir evrak war genelde wize istasyonlariin onleri daktiloyla hallediyorlar 5 tl falan
*)tarihi gecmemis yangin tupu sorun cikarir unutma ilk yardim cantasi falan eksiksiz olacak
*)sileceklerrin iyi silmeli ve farlarinda sorun yoksa cok zorlanmadan gecersin
darkmoon
16-02-2009, 18:24
hacı adam konuyu iki yıl önce açmış herhalde şimdi ikinci muayene vakdi bile gelmişdir :D
mustym35
16-02-2009, 19:25
yeni duzen de artik istabul plaka gidip hakkaride vize alabiliyor
dogan_tire
16-02-2009, 19:34
http://www.tuvturk.com/contist34.asp?id=34 SANA GEREKLİ OLAN BİLGİLERİ VERECEĞİNE İNANIYORUM :d BURDA İSTANBULDAKİ MUANİYE YERLERİNİ GÖSTERİYOR
dtvolkan
27-02-2009, 14:33
aracın lastikleri üzerinden çıkartılıp balataların içine felan bakılıyor mu?
metin çekiç
27-02-2009, 19:47
arkadaşlar
1 ankara da cumartesi yarım gün çalışıyor istasyonlar
2 vergi dairesinden borcu yoktur yazısı değil muayene izin belgesi alınıyor
3 borcu olması durumunda zaten vergi dairesi bu yazıyı vermez
4 gecikme cezası uygulayacakları için fiyat değişir.
ferhatcira
06-03-2009, 15:40
Arabanın plakası nereye ait olursa olsun istediğin ilde muayene yaptırabilirsin yeterki vergi borcu ve trafik cezan olmasın zaten olursa muayene kağıdı vermiyo vergi dairesi, ekipmanın tam olsun, farları stop lambalarını, sinyal lambalarını gitmeden kontrol ettir çünkü bunlara hassas olarak bakılıyor. Ocak 2009 itibariyle 129.9 TL gecikmelerde faiz uygulanıyor.
Ferhat ÇIRA
darkmoon
06-03-2009, 17:25
bizim diğer aracın 4 ay geçmiş muayenesi yeni vardık farkına :D :D
privatearies
09-03-2009, 14:00
bizim diğer aracın 4 ay geçmiş muayenesi yeni vardık farkına :D :D
25 lira ekstra para ödersin ama polise yakalınırsan 61 tl ceza ödeme durumu var bide aracı bağlama durumları var ama onu bende tam bilmiyorum.
Alıntıdır : http://www.arac.muayenesi.com/arac-muayene-cezasi.html
darkmoon
09-03-2009, 14:11
o araçda hemen girmez bakıma şehir içi kullanıyoruz onu daihatsu :D
yalnız şunu söyliyim daihatsu deyip geçmeyin iki yıldır araç bakım yüzü görmedi maşallah canavar gibi çalışıyor katır gibi araba yük taşıyoruz bir sürü pis işlere sürüyoruz :D banamısın demiyor :D
onun muayeneye girmesi için 1 milyar temiz harcamamız lazım tekerleri falanda çatlak içinde orjinal tekerlekler :D :D artık üstünde desen nerdeyse kalmamış :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Opelim.Net